Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av KAD:

ClamWin är dött. Jag tycker inte man ska använda det, med tanke på hur gammal ClamAV-version som ingår, 1.0.103.2r1, och hur många potentiella säkerhetsproblem som rättats i ClamAV sedan dess (det mesta tycks dock ha att göra med Apple-specifika filformat och det alltid lika suspekta RAR-formatet).

Vill man köra ClamAV färdigpacketerat bör man nog göra det på ett UNIX/UNIX-likt OS numera. Eller bygga det själv på Windows.

Som jag egentligen trodde. Tack för bekräftelsen Den gillades.

Av Airikr
Skrivet av Black(1)cat:

Att tvinga användare på något oavsett om det är webbläsare Cortana eller Defender är direkt oseriöst.

Japp, jag håller med. Dock är det ett Big Tech-företag vi pratar om nu (Microsoft), så man ska ju heller inte bli förvånad. Företag som ingår i kategorin Big Tech (Amazon, Google, Apple, Meta, Microsoft, Samsung, med flera) har tendensen till att "smyga in" en massa krav utan att användarna ens får säga något om det först. Och om det sägs något om det före eller efter, så finns risken att man måste gå via en domstol innan företaget i fråga ens gör något åt saken.

Skrivet av Black(1)cat:

att ha defender aktivt är direkt skräp och som antivirusprogram är det i bästa fall mediokert, när jag kollade senast var defender under all kritik jagar myggor och missar elefanter och om olyckan är framme så misslyckas defender i de flesta fallen rensa datorn.

Enligt det senaste sabotageprogramstestet från AV-Comparatives, så ligger Windows Defender på samma utmärkelse som tungviktarna Kaspersky och Bitdefender. Men om man kollar på det senaste testet för realtidsskydd, så ligger utmärkelsen samma som Panda och TotalAV.

Med andra ord beror det på vad som scenario det gäller. Windows Defender är bra som ett "basval". Om man vill ha ett bättre antivirus-skydd, så är det andra lösningar som gäller. Detta gäller främst för de som är klumpedunser.

Skrivet av Black(1)cat:

Jag har inte haft antivirusprogram på någon av mina datorer och peppar peppar ta i trä aldrig fått virus.

Virus är ju en sak, men trojanska hästar är en annan. Och till skillnad från virus, märker man oftast inte att man har en trojansk häst i sitt system (därav namnet). Båda dessa ingår i kategorin sabotageprogram (precis som exempelvis ransomware) så jag skulle råda dig till att göra en genomsökning av datorn med något antivirusprogram. Om du inte gillar Windows Defender och vill ej använda det, så kan jag rekommendera ClamWin (se uppdatering längst ner i inlägget). Annars är det till exempel Kaspersky och Bitdefender som gäller (om du frågar mig).

Den främsta skillnaden mellan ClamWin och alla andra antivirusprogram, är att ingenting skickas till någon server under sökningsprocessen (maximal integritet). Sökningen sker alltid lokalt i din dator. Den enda gången ClamWin ansluter till internet, är när signaturerna ska uppdateras från ClamAV. Och tack vare öppen källkod, är allt transparent.

Uppdatering kring ClamWin
ClamWin är föråldrad och bör användas med största möjliga försiktighet (källa: #20319066). ClamAV eller ett molnbaserat antivirusprogram rekommenderas istället.

Av Airikr
Skrivet av Phod:

Digitalt i motsats till... VHS???

I min värld är VHS, DVD och Bluray ej digitalt.

Av Airikr

Man kan ju köpa Familjen Flinta med ingen svensk text från Ginza, och då på DVD. Dock endast den första säsongen och med engelskt tal, men bättre än ingenting alls.

Dock håller jag med dig om att utbudet här i Sverige är rätt dålig, främst när det kommer till äldre tv-serier, som i det här fallet. Bland annat Smurfarna, He-Man och Inspector Gadget finns i kompletta samlingar, men inte med svenskt tal, vilket även det suger.

Fast jag antar du är endast ute efter den digitala lösningen så att du är helt beroende av en viss tjänst?.

Av Airikr
Skrivet av HoboCop:

Det är ju tyvärr den här mindsetten som får många att kasta in handduken. När man installerar Linux, oavsett distribution, så är det Linux. Vill man ha Windows så installerar man Windows. Att försöka byta med utgång att det både ser ut och fungerar likadant i Linux gör att man bereder vägen för besvikelser.

Linux Mint Cinnamon är gjort för de som vill börja med Linux, men ha kvar utseendet och tangetbordsgenvägarna som hur de är i Windows. Nu pratar jag om personer som har levt med Windows ända sedan de började med något operativsystem (till exempel sen Windows 95-tiden).

Vi människor är ju vanedjur, och att direkt byta från Windows till exempelvis Ubuntu som varken ser ut som Windows eller funkar som Windows, är ett oerhört stort steg. Då blir det helt plötsligt svårt för användaren som snabbt ger upp. Det är därför bättre att göra det enkelt för användaren genom att introducera Linux i en miljö som personen är van med. Detta hjälpte åtminstone mig och jag är verkligen inte ensam om det

Skrivet av THB:

Skulle gärna köra Linux som ws men de program som jag använder mig av finns inte till Linux.

Nu blev jag ju nyfiken Vilka mjukvaror använder du som inte funkar i Linux via Wine (eller native för den delen)? Adobe-familjen?

Av Airikr

Bra guide Ubuntu var den första distro'n som jag testade virtuellt innan jag hoppade på elementaryOS 2015/2016 och därefter Linux Mint Cinnamon 2016/2017. Sitter nu med EndeavourOS.

Tyckte Ubuntu var krångligt och segt på nått sätt. Inte den enklaste distro'n för nybörjare. Detsamma gällde egentligen för elementaryOS (om man inte är van macOS-användare, vilket jag inte är). Linux Mint Cinnamon är det enda självklaraste valet för Windows-användare att testa. Samma tangentbordsgenvägar och samma utseende Skitbra!

Av Airikr
Skrivet av Jumpcut:

Jag tror att Aftonbladet precis gjorde mig den tjänsten jag behöver för att sluta gå in på skiten. Stort tack!

För mig räckte det att de körde med löjliga och meningslösa artiklar som till exempel handlar om vilken kommun som har mest skvaller (som sagt, bara ett exempel). Jag ser Aftonblaskan som oseriösa. SVT Nyheter är mycket mer seriösa. Aftonbladet (och Expressen för den delen) började gräva sin egna grav för många år sen.

Av Airikr

HopToDesk är ju annars en värdig ersättare. Funkar precis som TeamViewer, ser typ precis ut som TeamViewer, fast mjukvaran är helt gratis tack vare FOSS (Free Open Source Software). Sen är all anslutning skyddad med kryptering från början till slut (E2EE), vilket är mycket viktigt nu för tiden.

Av Airikr
Av Airikr

Vad jag vet så beror det ju på vilken Linux-dist. man använder (gällande hur ofta man får uppdateringar). Debian/Ubuntu kör inte så kallat en rullande lansering (rolling release), medan till exempel Arch gör det. Jag använder EndeavourOS och får dagligen mer eller mindre 10 nya uppdateringen. När jag använde Linux Mint Cinnamon för några år sen (som bygger på Ubuntu), fick jag uppdateringar några fåtalet gånger per månad, om ens det. Nu pratar jag om uppdateringar som inte är till mjukvaror jag själv har installerat (webbläsare, textredigerare, chattjänster, med mera).

Jag har stängt av aviseringen om nya uppdateringar, och uppdaterar när jag uppdaterar helt enkelt. Ska göra detsamma för den bärbara datorn.

Om du ska köra på att uppdatera systemet vid uppstart, sätt då en fördröjning på kanske 10 sekunder. Annars kan uppstarten bli lite/mycket seg (som bevisat). Sen läste jag för några år sen att det inte är rekommenderat att installera uppdateringar i blindo (även om jag själv gör det ändå (yay -Syu --noconfirm)). Det kan finnas uppdateringar som kan krocka med andra mjukvaror, och då kan det bli lite/mycket fel (hänt mig minst 3 gånger).

Av Airikr

Hörrni! Det kommer att lösa sig! Fick nyss ett automatiskt e-postmeddelande från Blizzard om att deras gamla Authenticator-app kommer att upphöra den 5 januari och då tas tvåstegsverifieringen bort från mitt konto

Citat:

If you don’t migrate, your authenticator will be removed from your account and you’ll no longer be protected or able to use the authenticator app to approve login requests. We’ll reset your password and send details on setting up a new password to your email address.

Phew! Får se om jag ens behåller mitt konto hos dom, för shit vilket helvete det har varit att ens få kontakt med dom via e-post!

Av Airikr

E-postadress till Blizzard?

Hej.

Jag har blivit utelåst från mitt Battle.net-konto för att Blizzard har gjort om lite i systemet. Deras Authenticator-app funkar ju liksom inte längre då de har lagt in tjänsten i Battle.net-appen, vilket kräver en inloggning. Jag har endast Authenticator som tvåstegsverifieringsval för mitt konto (jag vet, jag vet, ung och dum, var många år sen jag ens loggade in på kontot).

Har försökt att kontakta Blizzard via deras supportsida otaliga gånger (tappade räkningen efter 8 försök), men de håller på och skickar från noreply@blizzard.com och kräver sen att jag ska svara på deras frågor, antingen genom att logga in och uppdatera ens ticket (vilket såklart inte går för mig), eller genom att svara via e-post. Att använda deras chattfunktion är helt uteslutet då den aldrig är tillgängligt, trots inom öppettiderna (som nu, och även det är supersämst) och trots att jag använder en VPN-server som ligger i Los Angeles.

Jag har försökt att skriva till dom via supportsidan att jag inte kan svara på deras frågor på grund av att de skickar från en noreply-adress. Har till och med svarat på frågorna via supportsidan. De anger inte heller någon alternativ e-postadress som jag kan skicka mina svar till. Men eftersom deras supportsida för och ta bort tvåstegsverifieringen från ens konto inte hanteras av människor, så kvittar det hur jag än skriver, de kräver lik jävla förbannad att jag ska svara på deras frågor. Jag har uppmärksammat dom om att de skickar från en noreply-adress, vilket inte gör någon nytta (robotifierade svar).

support@blizzard.com existerar inte, eller så håller de inte koll på den adressen. Har nämligen skickat mina svar till den adressen också (vild gissning).

Jag har till och med skrivit i deras diskussionsforumsdel på Steam! Inget svar ännu, och jag förväntar mig inget svar heller. Skickade mina svar på Blizzards frågor till noreply@blizzard.com endast för att testa, så jävla desperat är jag! Och som väntat, inget gehör.

Blizzard har fått oerhört mycket dålig kritik för deras support, och jag vet nu varför. Har aldrig någonsin varit med om något så dålig support från ett spelföretag, som med Blizzard! De är stört omöjliga att kontakta! Skickade precis ett e-postmeddelande till tours@blizzard.com i hopp om att de skulle hjälpa mig. Men nej. Strax efter fick jag ett automatiserat svar om att de har stängt på grund av den pågående COVID-19-pandemin i USA (att de frtfarande har en pandemi gjorde mig häpen).

Undrar nu om någon här på SweClockers Forum har en e-postadress som ni har fått från dom? Kan ni dela med er av den i sådana fall? Jag vill väldigt gärna kunna återanvända mitt konto hos dom så att jag kan testa Diablo IV nästa gång det är gratis att spela under en begränsad tid.

Av Airikr
Skrivet av reaperishere:

Idag så är windows defender lika bra som de bästa betalprogrammen

Om man ska gå blint efter AV-Comparatives tester, så nej, inte lika bra, men nära.

Om man vet vad som är ajabaja gällande filer och webbsidor, så duger Microsoft Defender gött och väl. Men om man är en sådan som klickar på allt möjligt utan att tänka sig för (med andra ord, en klumpeduns), så är det andra antivirus-program som gäller (läs tydligt och väl, @Eclipse, antivirus-program, inte virusprogram).

Gå till av-comparatives.org, @Eclipse, och se vilka antivirus-program som har fått bäst utmärkelse (3 stjärnor). Välj sen ett som du känner dig mest nöjd med och använd det. Men om du vet exakt vad du gör och inte är en klumpeduns, kör med Windows Defender.

Men om du däremot endast kommer att spela sånt som är verifierade enligt Steams Proton, så kan jag varmt rekommendera någon Linux-distribution (till exempel Linux Mint Cinnamon). Då slipper du antivirus-program, drivrutiner (mer än till grafikkortet, vilket oftast följer med i systemet) och annan skit som Windows kräver. Plus, du bevarar din integritet med Linux, vilket är mycket viktigt (nästintill livsviktigt) nu för tiden

Av Airikr
Skrivet av Reckie:

Sitter här och ska installera Windows 11 på en ny burk och blir inte klok på om man ska fortsätta köra lokalt konto eller gå över till molninloggningen?

Vilka för och nackdelar har ni andra lagt märke till och vad valde ni till sist?

Av ren vana så skapade jag två lokala konton, en admin och en användare för dagligt bruk.
Märker att jag med åldern får svårare med nymodigheter så jag kanske går miste om något när jag kör vidare med lokala konton?

Att göra det här under installationsprocessen funkade klockrent när jag testade.

Av Airikr

Firefox ända sedan version 3, med några byten här och där genom åren, främst när Google släppte Chrome och innan de förstörde webbläsaren med tonvis av spårning och annan idioti.

Jag älskar FOSS och Firefox är FOSS. Plus, man har mycket mer kontroll över hur webbläsaren ska agera enligt ens egna konfigurationer.

Av Airikr

Nu kommer nog mitt inlägg få negativ respons, men det där är något Microsoft kör med. Antingen får du leva med det, eller byta webbläsare. Fast jag vill gärna ha fel, så kolla i webbläsarens inställningar och se om du hittar nått. Börsen heter stock exchange på engelska. Eller ja, the stock exchange för att vara mer exakt.

Man ska kunna ändra standardwebbläsare i Windows 11 snart, och även kunna avinstallera Edge helt inom EU. När? Minns ej, och den tredje perioden av hockeymatchen har börjat, så jag har lite bråttom tillbaka till soffan

Av Airikr
Skrivet av Darkie:

Nu är det krabb med att först gå in under de 3 punkterna till höger och sen ta bokmärken och de visar fel.

Nä, det måste du ju inte? De tre prickarna högst upp till höger > Bokmärken och listor > Visa alla bokmärken öppnar "Sidopanel", vilket du kan få fram genom att klicka på "Sidopanel"-ikonen till vänster om din profilbild i Chrome. Sen att bokmärka sidor och ta bort den sida man är på från bokmärken, är ju precis som vanligt: stjärnan längst till höger i adressfältet.

Av Airikr
Skrivet av cyklonen:

Naturligtvis är det ingen säkerhetsfråga (det framgår också från texten du länkar till). Det är lättja hos utvecklarna. Förmodligen har nån liten detalj tagit för mycket utvecklingstid, och så hittade man en genväg genom detta, och så försvann funktionen.

Det är så sjukt tröttsamt att hela tiden behöva vara vaksam på vad som markeras. Det händer fortfarande kanske 5-10 ggr/vecka att jag raderar en hel söksträng bara för att några puckon hos Mozilla inte orkar göra sitt jobb ordentligt utan apa efter Google och deras ondskefulla får.

Dessutom tror jag att "säkerhetsproblemet" är i adressfältet, inte sökrutan. Jag använder bara sökrutan för sökningar. Adressfältet använder jag enbart de få gånger jag manuellt skriver in en adress, och även när jag kopierar eller klistrar in en länk.

"unfortunately we have features (related to security) alive [...] This decision was purely made for future security improvements and maintainability of the code base". Det tar jag som att det är åt säkerhetshållet, därav mitt tidigare utsago.

Du får väl försöka att inte ha så bråttom eller nått, och titta vad som markeras eller var textmarkören är Det har jag fått lära mig. Men att textfält (främst input type="number") markeras när man växlar från och till webbläsaren, är ju måttligt störande för min egna del. Men även det är en skitsak egentligen. Hellre sånt och att vara mer alert om vad som händer i webbläsaren, än att sabotera säkerheten i mjukvaran.

Av Airikr
Skrivet av cyklonen:

Tyvärr är Firefox inte mycket bättre. Väldigt ofta saker blir sämre efter en uppdatering. En av de sämsta, som jag stör mig på nästan varje dag flera år senare, är när de tog bort möjligheten att välja hur text i sökfältet hanteras när man klickar i det. Jag gör ofta sökningar där jag ändrar nåt tecken eller nåt ord, och vill inte att all text ska markeras automatiskt varje gång jag klickar i fältet. Fram till version 80-nåt gick det att välja beteende som användare, men sen togs det bort "för att det inte följer mönstret för hur sånt fungerar", som de motiverade det med. Nä, men vi kan väl få välja bort idiotier som alla andra kör med ändå?

Ja, browser.urlbar.clickSelectsAll via about:config saknade jag också först, men nu för tiden är det shit the same för mig. Man kan dubbelklicka i adressfältet medan man rör musmarkören lite. Då får man samma effekt. Omständigt? Ibland, ja, men att innehållet i adressfältet markeras vid enkelklick, är en säkerhetsfråga. Källa: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1849593

Mitt val är dock självklart: fortsätta använda Firefox. Att ha browser.urlbar.clickSelectsAll satt till true eller inte, prioteras aldrig över säkerheten, åtminstone enligt mig. Sen är alla olika, vi är ju trots allt vanedjur.

Av Airikr
Skrivet av Darkie:

hmm vafan rent ut sagt, skitdåligt.
Blir att byta webläsare då.

Så är det när man använder en webbläsare från ett "jag gör vad jag vill, deal with it"-företag som Google. Du gör mycket rätt i att byta webbläsare Min höga rekommendation är Firefox. Mer friare och mycket mer åt "vi bygger, du bestämmer mycket/allt"-hållet (FOSS <3).