Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av DevLeader:

Hej,
Jag håller på med en hemsida med login funktion som förutom användarnamn och lösenord även ska ha ett verifierings-email varje gång som man försöker logga in. Det ska vara en random funktion som ska göra ett antal tecken som man ska få i sin epost-inkorg när man försöker logga in. Sen ska man skriva in det på hemsidan för att kunna logga in.

Jag håller på med projeketet med XAMPP och nu tänkte jag bara pröva att använda Mercury mail funktionen för att skicka e-post mellan 2 användare på localhost (127.0.0.1). Fast det funkar inte trots att jag följt denna guide-video exakt: https://www.youtube.com/watch?v=7dcaUUlsMOg. Det står att jag skickat mailen fast de kommer aldrig till inkorgen på den andra användaren.

Hur fixar jag att maila mellan 2 användare som i videon?
Kan jag maila med en php funktion endå till mig själv trots att just det där inte fungerar (kanske med gmail)?

Installera PHPMailer via antingen Composer (rekommenderat) eller att ladda hem filerna från GitHub och lägg dom i samma katalog som ditt webbsideprojekt (fast i en egen katalog, såklart). När detta är gjort, kopiera det simpla exemplet (du hittar en mer beskrivande kod här) och klistra in det i en separat fil, säg mailer.php. Glöm inte att inkludera de nödvändiga filerna.

När detta är gjort och alla uppgifter är korrekta, gå till filen i webbläsaren och om allt har gått rätt till, ska du få ett e-postmeddelande till din e-post (om du angav din egna e-postadress som mottagare).

Sen gällande att skicka en tvåstegsverifikationskod (TFA) till användarens e-postadress. Detta är inte att rekommendera då det kan ta lång tid innan mottagaren får e-postmeddelandet, beroende på vad för e-posttjänst denne använder. Alldeles för många webbsidor använder sig av TFA via e-post och det är oftast ett enormt irritationsmoment! Som ett vilt exempel; det tar minst 1 minut för MyHeritage att skicka koden till en Gmail-adress. Väldigt många personer som är ute på internet nu för tiden är alldeles för otåliga för och vänta såpass länge, därav irritationsmomentet.

Vad som rekommenderas istället (och som alla borde använda) är att låta en TFA-app generera fram koderna, som till exempel Aegis. Då får användaren tillgång till koden i deras egna takt. Använd dig av till exempel TwoFactorAuth av RobThree på GitHub för och generera fram en kodsträng (likt ett lösenord) som användaren antingen skannar av via en QR-kod, eller kopierar och klistrar in kodsträngen, i TFA-appen.

Det är inget krav att låta användaren få tvåstegsverifikationskoden via en TFA-app, men det är mycket rekommenderat!

Av Airikr
Skrivet av Dunder:

Vissa hemsidor har också slutat fungera när man kör med VPN på, vet inte om det beror på just mullvad däremot.

Swedbank blockerade flera av Mullvads svenska servrar för ett tag sen. Men nu när jag testade via både telefonen och swedbank.se, så verkar de ha avblockerat dessa. Testade förvisso endast en gång, men förhoppningsvis har de avblockerat servrarna.

Av Airikr

Du är inte ensam (pratar inte om mig själv (jag är mycket emot spårning och Big Tech), utan om andra). Google ändrade ikonerna till färglösa sådana i en uppdatering. Källa (tillsammans med en möjlig lösning): https://support.google.com/chrome/thread/240681821/bookmark-b...

Brave gick samma väg: https://community.brave.com/t/suddenly-all-my-bookmark-folder...

Av Airikr
Skrivet av PelleP38:

Stort tack!
Ja jag har läst på lite till och jag tror att det är lite väl avancerat i förhållande till mitt syfte och vad jag behöver. 😀 Köper hellre en kommersiell tjänst.

Och jag förstår att det krävs mer gällande integriteten, men jag har det alltså som ett extra skydd på framför allt publika nätverk.

Ja, jag har läst mycket gott om Mullvad så blir nog den. Det enda var att det inte verkar gå att streama via Mullvad. Inte ett jättestort problem, men hade varit bra om det funkar.

Varsågod

Jag har använt Mullvad VPN i snart 2 år nu och har endast problem med TV4 Play. Behöver dock bara byta från Stockholm till Göteborg och så kan jag titta på deras utbud.

Av Airikr
Skrivet av PelleP38:

Vilket betyder?
Tror inte jag besitter den tekniska kompetensen för att sätta upp en egen server.

Vilket betyder att du måste ha en server där du installerar till exempel WireGuard. Men eftersom du inte är teknisk av dig så är det Mullvad VPN som gäller

Men varför just Mullvad VPN? Andra VPN-tjänster är inte lika snäll mot din integritet som vad Mullvad är (många loggar din aktivtet). Mullvad kör endast med arbetsminnet (RAM). Deras tänk är inga hårddiskar = ingen lagring, vilket i sin helhet ett briljant koncept för att bevara deras kunders integritet.

Sen om du vill vara mån om din integritet medan du surfar runt på internet, så krävs det mycket mer arbete än att bara skaffa en VPN-tjänst. Jag vet dock att du "bara" ha VPN-tjänsten för publika nätverk.

Av Airikr
Skrivet av anon315148:

Vill bara ha en enkel men privat meddelandetjänst.

När jag använde SimpleX Chat för och kommunicera med en person, märkte jag att tjänsten är rätt giftig för batteriet i min telefon (den bokstavligen käkade upp mitt batteri). Plus, jag kunde inte ansluta till appen via klienten i Linux. Så jag testade att installera Snikket på min server.

Jag kan varmt rekommendera den tjänsten! Gränssnittet är mycket simpelt med flera klienter att välja mellan, samtidigt som allt är krypterat (både vanlig kryptering (TLS/OpenPGP/PGP) och tvåvägskryptering (OMEMO)). Snikket funkar precis som Mastodon; du kan kommunicera med personer från både din egna server och på andras servrar. Och det bästa (och viktigaste) med allt: du äger din egna data!

Rolig fakta: XMPP används av bland annat WhatsApp, Jitsi, Zoom och Kik.

Av Airikr

Om inget ovanstående funkar, testa att installera Aurora Store via f-droid.org (du hittar nedladdningslänken för APK-filen under "Versions" (leta efter "Download APK")). Välj att använda appen anonymt och gå sen till Updates-menyn längst ner. Då ska hon kunna uppdatera BankID utan några som helst problem.

Inget olagligt eller inget skumt bakom det hela. Aurora Store är bara en front-end av Google Play Store.

Av Airikr

Avatar: The Last Airbender (Netflix version).

Inte lika bra som originalet, men mycket bättre än det lilla jag tittade på av filmen från 2010.

Av Airikr

Körde Crysis: Warhead igen, och klarade ut det för andra eller tredje gången. På något sätt är det bättre än originalet.

Av Airikr
Skrivet av amaron09:

Skapade ett gissa året spel under wordle-hypen för 2 år sen, men som jag aldrig lanserade. Piffade till den nu och lanserade häromdagen. Det är en daily-game sida som wordle där en ny bild laddas upp per dag. Målet är att lära sig något nytt varje dag och kanske ha ett kul samtalsämne på lunchen med kollegorna. Ville också ha en ursäkt för att testa på den nya app routern i next.js

https://www.yegus.app/

Nice Dock ett tips. Ställ en fråga som för i dag skulle kunna vara "När togs fotot?". Jag visste inte ett skvatt vad jag skulle göra först, så jag gissade fel några gånger först.

Av Airikr
Skrivet av galaXy:

Jag kör också Driver Booster, väldigt bekvämt när man installerar om Windows. Det är egentligen bara grafikkortet som jag kör separat med DDU.

Jag testade CCleaner Pro (Trial version) som har driver update funktion, fungerar också bra.

Vad bra Nu kanske det är annorlunda i dag jämfört med för kanske 10 år sen, men man ska vara noga med vad för mjukvara man använder, när man uppdaterar drivrutinerna. Installerar man fel drivrutiner för att mjukvaran hävdar att det är rätt, så "är det kört". Att skapa systemåterställningspunkter är mycket viktigt.

Av Airikr

Nu kommer nog många att "skälla ut mig", men du kan ju alltid testa IObit Driver Booster. Det finns ett gäng andra alternativ, men jag har alltid föredragit IObits mjukvara då de installerar rätt drivrutiner för just mina datorer genom åren (när jag använde Windows, det vill säga).

Av Airikr
Skrivet av pompado:

Tanke-vurpa

Kör uppsättningen med min dator som beskrivits ovan.
Sedan tänkte jag server eftersom tanken va att ha en dator som klarar stå på 24/7
Men det funkar väl med en dator också med rätt komponenter och uppsättning.

Men det är inte aktuellt längre för Spelbörsen loggar ut dig efter 23 timmar online.
Så det får bli en annan lösning med dagliga rutiner.

Logga in boten på morgonen och logga ut boten vid midnatt.
Däremellan scannar boten efter kvalificerade kandidater automatiskt och utför lagda spel.

MVH

Windows (inklusive deras egna serversystem) är inte lika stabil och framför allt inte lika säker som vad Linux är. Om du vill uppnå bäst stabilitet och säkerhet, så ska du installera Linux i din server, och sen säkra din server ytterligare med hjälp av bland annat fail2ban och ufw.

Alla datorer oavsett fabrikat klarar av att vara igång 24/7/365 (beroende på hårdvarans skick, såklart). Det är operativsystemet som man använder som avgör hur länge en dator ska kunna vara igång. Windows kräver minst 1 omstart (jävulskt seg omstart också) för nästan varje uppdatering, vilket inte är optimalt för en server som helst ska vara igång dygnet runt, året om. Linux kräver en omstart endast när core'n har uppdaterats (till exempel linux-header).

Det är väldigt svårt att hitta en VPS med Windows 10 eller 11 och som ska ha Intel i5 eller i7 med 4+ GB i arbetsminne. Kanske i stort sett alla VPS kommer med Linux för att Linux är det operativsystem som gäller för en server.

Med allt det sagt, håll dig till en dator som du har där hemma. Men först och främst, se om det finns alternativa lösningar istället för BF Mod Manager, om du vill ha en stabil och säker lösning.

Av Airikr
Skrivet av pompado:

Sedan tänker jag att Windows 10 går ut 25 oktober 2024 och då fortsätter jag köra Windows 10.
Med dom senaste uppdateringarna och F-Secure.

Vänta lite nu. Tänker du använda Windows 10 med F-Secure som operativsystem till en server?

Av Airikr
Skrivet av Enviro:

Finns info om det här. CS ersätter IDG.se.
https://computersweden.se/

Yepp; https://computersweden.se/article/1307567/valkommen-till-nya-... (oops, missade Xverminators inlägg).

Skrivet av Joppis:

Sjukt märklig sida. Kommer knappast använda IDG längre. Ser ut som någon snabbt slängt ihop i Wordpress för att driva en privat blogg (som var inne för 20 år sedan).

Och vad har utseendet med innehållet att göra? Är det inte innehållet som stärker en webbsida?

Av Airikr
Skrivet av jookeer:

Har inte orkat läsa allt i tråden, varför?
Se nedan så fattar du!

Patch My PC: Uppdaterar dina redan installerade program till senaste versionen.
Därtill kan du klicka i en lista med hundratals program för automatisk nedladdning och installation.

https://patchmypc.com/home-updater

Allt detta GRATIS!

Skulle då rekommendera Chris Titus Tech's Windows Utility istället. FOSS är så mycket bättre än gratisprogram som inte har sin källkod öppen för alla. Då finns det nästan alltid en tanke med det hela (till exempel, att hämta för mycket data om en utan ens vetskap, för att sen sälja dessa till tredjepartsföretag).

Av Airikr

Både och, om jag ska vara ärlig. Det är väldigt bra att ha en eller flera säkerhetskopior lokalt/offline, men samtidigt är det dumt då ens disk/diskar kan krascha och då är det adjös med ens filer.

Jag använder ingen molntjänst alls nu för tiden, utan kör all säkerhetskopiering lokalt till en extern SSD. Kommer köpa en intern SSD för och ha allt på 2 olika ställen, och sen även köpa en ny server så att allt ligger på 3 olika ställen. Den här metoden fungerar, men kanske inte i längden. Man ska alltid köra på 3-2-1-metoden för och vara mer säker på att inte förlora några dyrbara filer.

Av Airikr
Skrivet av blixt3n:

Jag frågade bara om det kunde vara relaterat då det har dykt upp en allvarlig sårbarhet i just DNSSEC, och DNSSEC är relaterat till hemsidor. Vilket är precis det idg.se är.

Jag har heller inte fått något riktigt svar på att det inte har med saken att göra mer än att låtsas "sakkunnig" har gått in och sagt blankt nej. Utan vidare resonemang.

Du har svaret i följande inlägg:

Skrivet av evil penguin:

Vad gäller IDG så verkar de, avsiktligt eller ej, däremot ha lagt en HTTP redirect från idg.se till computersweden.se. Kanske någon som tabbat sig bara? Har inget med ovanstående att göra iaf.
Övriga publikationer verkar existera på sina vanliga adresser, så det verkar specifikt vara idg.se som är "konstig".

DNSSEC är inte boven alla gånger. Någon har bara gjort så att alla som vill besöka idg.se, vidarebefodras till computersweden.se. Det är så enkelt. Vi kan inte ge dig någon bättre förklaring än så. Bevis:

https://img.airikr.me/uploads/E0diFmSnqSnq0eJVGYxjfANaJbSU8xPVbr...

Men om du fortfarande inte tror på oss, kontakta Computer Sweden och fråga dom istället. Vi kan inte längre hjälpa dig.

Av Airikr
Skrivet av blixt3n:

Har dom kört något med DNSSEC på den servern så kan det väl ha med det att göra?

Varför snöar du in dig i DNSSEC?

Av Airikr

Man blir automatiskt förflyttad till computersweden.se när man försöker att gå till idg.se. Detta tar jag som att de har helt enkelt sammanfogat allt och endast har en enda webbsida: Computer Sweden. Förflyttningen sker även när man försöker nå computersweden.idg.se.

Min teori blir mer och mer bekräftad när man till exempel försöker gå till idg.se/2.37408/allt-om-systemutveckling, men blir flyttad till computersweden.se/software-development.

Har ingenting med DNSSEC att göra, eller hur?