Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av Belgaar:

Du lever uppenbarligen kvar i 2018. Molntjänster blir exponentiellt mycket bättre varje år. Icloud, Onedrive, Google Docs, Adobe Cloud, Email, Azure, Inlogg i olika system, hur vi integrerar olika programvaror och enheter ihop med varann för snabb access, online gaming, profiler och sparade inställningar, lösenord, appar som är lättåtkommliga med log in, banker, bank id, swish och andra tjänster, blockkedjor, DLSS, AI, Sociala medier. Livet blir bara bättre och bättre destå mer saker i molnet.

iCloud, OneDrive, Google Docs, Adobe Cloud, Azure och fler är skapade av Big Tech. Big Tech = adjö integritet.

Jag har otroligt lite förtroende för amerikanska företag som inte stödjer/kör FOSS. Bitwarden som ett vilt exempel, är ett amerikanskt företag, men deras mjukvara är 99% FOSS (1% är att de kräver pengar för fler funktioner). Vaultwarden däremot, som bygger på Bitwarden, är 100% FOSS.

Jag litar mer på svenska företag/myndigheter gällande min personliga data, än på amerikanska företag. Du har väl läst om att Försäkringskassan har ersatt tjänster från Big Tech till FOSS-projekt, så som Nextcloud?

Av Airikr
Skrivet av 0cool:

Bra summerat, särskilt intressant med wireshark-videon vs XP.

Problemet för MS är att eftersom alla i praktiken är tvungna att köra windows oavsett så finns det ingen ekonomisk tillväxt i att förbättra produkten för användarna. Kunderna köper windows oavsett hur dåligt det är. Man kan bara tjäna mer genom att lägga mindre pengar på vidareutveckling, man kan inte öka antalet kunder.

Yepp, det är en intressant video

Problemet är egentligen att utveckla mjukvaror för Linux istället för Windows, kostar för mycket, eftersom allt redan fungerar i Windows. Varför kosta på en massa då? Det de som tänker så inte tänker på, är att de använder ett system som kan krascha, och som utgör en säkerhetsrisk och integritetsrisk för företagens/myndighetens/statens/regionens kunder.

När jag satt och väntade på min tur till labb i vårdcentralen för ett bra tag sen, kraschade deras biljettautomat. Två personer från receptionen stängde ner mjukvaran och försöka starta den igen, vilket inte gick. De var tvugna att starta om operativsystemet i maskinen. Problemet här, är att biljettautomaten körde Windows 10 eller 11 (fokuserade inte på systemets gränssnitt). Jag tänkte då för mig själv, "hade det där varit Linux, skulle de inte ha haft så mycket problem som de har nu".

En kommun i mitt län vägrade samtala med mig när jag ville prata om att förbättra deras ekonomiska situation och även göra så att de har mindre saker att tänka på. De blånekade min hjälp. Förståeligt då hjälpen/förslagen inte kom från en "högre makt", men de borde åtminstone tacka och höra på vad jag har att säga. Vem säger nej till gratistjänster som vem som helst, oavsett "position" (företag, stat, myndighet, whatever) kan använda, utan något kontrakt?

Skrivet av 0cool:

Så det MS har gjort är att snegla på FB och Google, insett att användardata och reklam är en fontän som sprutar pengar och tryckt in det överallt i windows. Att det gör windows sämre för användarna spelar ingen som helst roll för ekonomerna som fattar besluten.

Hoppas de tänker om innan det blir ännu sämre. :-/

Ja, tyvärr har de gjort det. Jag var ett stort fan av Windows tills det blev allt mer känt om att Microsoft samlar in personlig data om en. Windows 10 var mitt sista system från Microsoft som jag använde, innan jag bytte helt till Linux. Du ska inte vara produkten av något du har köpt, och inte av något som du använder som är OSS (Open Source Software), främst inte FOSS, vilket egentligen "aldrig" sker. Jag ser Big Tech (Microsoft, Google, Meta, Amazon, Apple, med flera) som sjukligt giriga och pengakåta av sig (främst Apple gällande det sistnämnda). De som har störst aktie/pengakonto "vinner" och är därmed störst, bäst och vackrast. Jag spyr på sånt!

Nä, tacka vetja Windows 2000 och Windows XP SP1 & SP2. Hittade en gammal användarhandbok om Windows 98 hemma hos farsan förra veckan. Nostalgitripp deluxe! Goa tider det du

Skrivet av pv2b:

Jo, det hade så klart varit lite bättre om det förvalda alternativet är "nej", men min poäng är att när Steam kommer och frågar efter en hardware survey så är det förvalda valet också "Ja", precis som när du installerar Ubuntu.

Om du avråder från Ubuntu bör du också avråda från Steam av samma anledning, om du ska vara konsekvent.

Som sagt, Ubuntu är inte den perfekta disten på något sätt, Canonical har ju så klart gjort flera misstag, bl.a. för några år sedan då de lade in Amazonbutikssökning som standard i OS:et, men de verkar faktiskt lärt sig av sina misstag, till skillnad från t.ex. MS som bara blir värre med åren.

Personligen tycker jag inte att den datainsamligen Ubuntu gör som standard, är extremt transparent med, och är lätt att välja bort är skäl nog att välja bort Ubuntu helt. Men så klart kan man tycka annorlunda, det är lite av charmen med Linux, du kan alltid välja en annan Linuxdist. Svårare med Windows, där du gör som Microsoft vill vare sig du vill eller ej.

Ja, såklart det är så. Men i Steam har man åtminstone valmöjligheten att välja "nej". I Ubuntu sker allt i bakgrunden tills man självmant går till systemets inställningar och väljer "nej". Åtminstone sist jag testade Ubuntu virtuellt för några år sen.

Eftersom jag är en gamer (mja, var det mer förr) och har spelat sen runt mitten av 90-talet, främst när Deus Ex och Half-Life kom ut, men främst det sistnämnda! Hoho! Jag var helt fast! <3 Ahem, sidospår. Men eftersom jag har haft Steam sen kanske 2006 (överbelastade servrar efter Half-Life 2-lanseringen), så har jag valt att acceptera datainsamling till Valve. Fast å andra sidan litar jag mycket mer på Gabe Newell än på Satya Nadella/Bill Gates.

Skrivet av Belgaar:

Bryr mig inte så mycket om integritet. Om facebook, google och microsoft ger mig bra produkter och gratis (i pengar) uppdateringar så kan jag gärna betala i data för att hjälpa alogritmerna och ai att bli bättre. Tycker det handlar lite om att ge och ta. Inget är gratis och det med all rätt.

Microsoft har 230.000 anställda och 1.5 miljarder kunder. Det finns ingen som är intresserad av att gräva i min personliga data ens om dom dom har möjlighet, vilket jag tvivlar på att ens 229.800 av dessa anställda skulle kunna göra om dom så ville, resterande 200 personer kanske kan det men skiter fullständigt i mig av 1.5 miljard användare.

Man utvärderar data samtalat från miljon eller miljardtals enheter och söker efter saker som kan bli bättre i ett stort data exempel.

Tycker det är ett bra sätt. Dels kan dom ge bra uppdateringar och stå för bra programvara och service, i min tur kan jag hjälpa microsoft med data att bli bättre för framtiden.

Bloatware-program har jag bara raderat, tog max en timma.

"Inget är gratis och det med all rätt". Säg det till FOSS-projekt.

Windows kommer aldrig bli bättre om de fortsätter med deras planer, främst med att göra Windows till en molntjänst.

Har lagt in ett ej populärt utsago i en spoiler då den kan ses som en personlig attack, fastän den inte är det. Ta inte den personlig, utan ta den som en hetsig kommentar.

Jag är kortfattad i mitt svar för jag är anti mot personer som dig. Det är främst på grund av er som Big Tech fortfarande kan leva och frodas och göra precis vad de vill. Ni bara hejjar på medan de "förstör" andras liv. GDPR finns av en anledning, tänk på det.

Dold text
Av Airikr
Skrivet av pv2b:

Om du tycker att det är för mycket att Ubuntu skickar väldigt grundläggande information om vilken sorts dator du har (ganska relevant information för att Ubuntu-projektet ska kunna prioritera vad man lägger resurser på hårdvarustöd), som dessutom går att välja bort vid installation på en tydlig skärm, då tror jag att du bör välja bort Steam också. Steam kör en regelbunden "Steam Hardware Survey" där de samlar in information om vilken hårdvara steam-användare använder.

Jag nekar Steam Hardware Survey när de frågar mig. Även om den datan inte är lika farlig som vad personlig datainsamling är, så är det ändå en insamling om ens hårdvara och (gällande bland annat Ubuntu) ens val i systemet. Om jag kan neka till detta, så gör jag det.

Men hela poängen med mitt förra inlägg, var att systemen inte ska göra en automatisk datainsamling (oavsett data) redan från start. Alternativt att det valet är inaktivt som standard. Du som användare ska få ha valet mitt upp i ditt ansikte om utvecklarna skulle vilja samla in datan om dig.

Nu säger jag dock emot mig själv då jag automatiskt samlar in besökarnas användaragenter och när de besökte en sida, på någon av mina listade webbsidor. Hm. Jag övertänker nog om insamling av hårdvaruinfo.

Av Airikr
Skrivet av Belgaar:

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

  • Ännu fler datainsamlingar = absolut noll integritet. Exempel 1, 2 och 3

  • Microsoft bestämmer oftast över användaren. Exempel 1, 2, 3 och 4

  • Otroligt likt KDE

  • Sjukt mycket mer bloatware

Tro mig, det minns många anledningar till att fortfarande vilja ha kvar Windows 10. Du har varit produkten för Microsoft ända sedan Windows XP SP3, men Windows 11 tar priset. Du köper en mjukvara nästan endast för att bli spårad och såld till tredjepartsföretag. Den nya versionen av Outlook är ett perfekt exempel för detta. Källa 1 och 2.

Om du vill behålla en hel del av din integritet med ett operativsystem från Microsoft, så ska du inte välja Windows 11!

Om du är en av de personer (som blir fler och mer för var månad som går, oftast endast tack vare Windows 11) som vill behålla sin integritet med ett operativsystem, så ska du välja någon Linux-dist. som inte är Ubuntu, till exempel Linux Mint Cinnamon (om du inte använder Snap). Absolut noll telemetri? Främst Arch.

Av Airikr

Kör med Vaultwarden på min egna server. På så sätt får jag alla funktion för 0 kr, även de som annars har en betalvägg.

Av Airikr
Skrivet av jnsson:

Använd en adblocker + windows defender kommer du väldigt långt på, och det inkluderar modsiter

Helt sant. Windows Defender är rätt stabilt nu för tiden. #20286909

Rekommenderad adblocker: uBlock Origin.

Av Airikr
Skrivet av ztenlund:

Troligen hade det räckt med att ta bort webbsidor som tillåtits skicka notifikationer och sedan blockera nya förfrågningar om att få göra det.

Mycket möjligt, men grannen blir mer och mer senil för var månad som går nästan (hon är över 70 år). Men även om det inte spelar någon roll i och med blockeringen som du nämnde, så är hon en jäkel på att klicka på typ allt möjligt, även reklam som alldeles för ofta kan ses som lockande för henne. Bättre att det säkra före det osäkra då, kände jag. Hon besöker inte heller andra webbsidor mer än några fåtalet, och då välkända webbsidor (bland annat Facebook).

Av Airikr

Min granne hade ett liknande problem: en aviseringsruta längst ner till höger på skärmen där det stod att licensen för hennes McAfee-program var på väg att gå ut. Såklart fejk, precis som det din son har problem med (vad det låter som). Hon har inte ens McAfee som antiviruslösning.

Det räckte med att jag rensade hennes webbhistorik, kakor och annat "bös" från inställningarna för Firefox, och så var problemet väck Installerade sen uBlock Origin och Cookie AutoDelete. Tillät sidor som hon alltid vill vara inloggad på i Cookie AutoDelete. Om samma problem dyker upp igen, så kommer det tillägget att automatiskt ta bort skiten.

Gjorde även en snabb genomsökning med Malwarebytes som jag tillfälligt installerade. Och som väntat, hittades inget.

Av Airikr

Antar att @Peterrrrr menar en app som man kan låsa andra appar för obehörig tillgång. Behöver man sen öppna den låsta appen, så måste man ange till exempel en PIN-kod. Denna låsta app ska inte skicka något till utvecklaren om hur man använder appen. Förstår jag dig rätt nu, @Peterrrrr?

Om jag förstod dig rätt, så finns AppLock på F-Droid, förutsatt att du använder en Android-telefon. Använder du en enhet med iOS kan du nästan kyssa din integritet adjö (jo, faktiskt, skicka PM för mer info). Eftersom appen är FOSS och att källkoden finns öppen för alla att se på GitHub, så kan man vara säker på att det som står i beskrivningen om appen faktiskt stämmer. Dock rätt gammal app, så räkna nästan med att Android kommer att klaga på att appen kanske inte fungerar som den ska.

Av Airikr
Skrivet av goodfidelity:

Vet du hur man gör det i windows 10 också?

Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Återställning

Av Airikr
Skrivet av izzie:

Hur håller ni reda på er privatekonomi?

Jag använder min egna ekonomirådgivningsapp (web app), Keizai. Skapade den för att jag blev trött på att man måste ha fler appar än en för och hålla koll på ens utgifter, budget och prenumerationer. Så jag kodade min egna lilla ekonomisida där dessa 3 (plus mer) är på ett och samma ställe Keizai är långt ifrån färdig, men den funkar klockrent.

Av Airikr

Själv anser jag att det är ett bra krav av Google. Man vet inte vad någon app innehåller för kod förrän man kikar i den. Det finns (typ rak arm) många säkerhetsfrågor som man måste kolla upp och därmed rätta.

Av Airikr
Skrivet av Verdurakh:

Tack för tipset, ser bra ut.
Flyttade du till dom från Binero?

#SaknarBinero

Varsågod

Yepp, flyttade från Binero till Inleed efter 10+ år. Och om jag ska vara ärlig, så är Inleed bättre. Deras telefonsupport är helt fantastisk! Trevliga är dom också Har sitt kontor uppe på en vind, vad det ser ut som (kolla deras Instagram-flöde), och är dessutom stationerade i Dalarna.

Av Airikr

Föredetta Binero-kund i 10+ år här. Ta en titt på Inleed och se om de har det du söker efter.

Av Airikr

Kan det möjligtvis vara som så att du inte blockerar reklam med till exempel uBlock Origin? Om du ser reklam på webbsidor, så kan du även se något som hävdar att din webbläsare använder en gammal version. Dela gärna en skärmdump på hur meddelandet ser ut och var du ser meddelandet.

Av Airikr

Det här har hänt mig många gånger också. Hade varit mycket skönt att få se en indikation om att jag har gillat inlägget i fråga.

Av Airikr

Jag lever riskabelt. Säkerhetskopierar alla mina värdefulla filer i en enda portabel SSD (en Samsung T7 Shield 4 TB). Planen är att jag ska spara till en server med 10+ TB lagringsutrymme, nu när jag äntligen kan börja spara.

Jag har tidigare säkerhetskopierat filerna till Blackblaze, men eftersom Duplicity är ett helvete och är opålitligt och är dessutom den enkla lösningen för säkerhetskopiering till och från Backblaze för Linux, så tog jag bort alla mina filer från Backblaze. Har kvar kontot ifall jag hittar en enklare och mer pålitlig lösning. Nu kanske ni tänker, "hur är Duplicity opålitligt?" Att komma igång med mjukvaran är ju pålitlig. Funkar galant! Men när man väl ska säkerhetskopiera alla ändringar man har gjort, ja då jävlar börjar Duplicity krångla och till exempel säga att källfilerna är inte desamma som filerna i destinationen eller nått sånt. Jag känner mig därför väldigt otrygg med skiten.

Sen känner jag mig tryggare med att ha allt lokalt. Då kan se filerna, och både öppna och hantera dom som jag själv vill. Inga begränsningar över huvud taget.

Av Airikr

Om du har Android 14, så ja. Testade nyss (då detta var en nyhet för mig), funkade galant Trevligt. Guide: https://www.tomsguide.com/how-to/use-an-android-phone-as-a-we...

Om du har en iPhone måste du först installera en app i din iPhone och sen ett tredjepartsprogram i antingen Windows eller macOS. iOS har inget stöd för och låta iPhone att agera som en webbkamera, som vad Android 14 har. Guide: https://www.howtogeek.com/669589/how-to-use-your-iphone-as-a-...

OBS Studio är det bästa alternativet för streaming och inspelning av skärm där ute.

Av Airikr
Skrivet av Xophile:

Nyare W11 kräver internetuppkoppling under installationen. Du saknar kanske drivrutiner till nätverkskortet.

Nej, man behöver inte vara ansluten till internet under själva installationsprocessen av Windows 11. Den processen kan genomföras utan problem med inget internet. Men under konfigurationsprocessen är det både ja och nej.

Det första man möter efter att man har ställt in språk för både systemet och för tangentbordet, är att man måste ha internet för att fortsätta. Då trycker man på Shift+F10 för att få fram kommandotolken. Där skriver man in OOBE\BYPASSNRO och trycker sen på Enter. Datorn kommer då att startas om och man kan sen fortsätta att konfigurera Windows 11 utan internet. Märk väl att processen är då begränsad.

Jag testade detta nyss via VirtualBox med Windows 11 23H2 (den svenska versionen, nedladdat från Microsofts webbsida), och det funkade klockrent

Källa: How to bypass internet connection to install Windows 11

Det enda minuset som jag såg med detta, var att redigeringen av grupprincip inte fungerar utan internet, vilket sög rätt gött. Man kan nämligen inaktivera datainsamlingen helt via den (källa). Ni vet, den där datainsamlingen som man kan bara välja "allt" eller "obligatorisk" på, i konfigurationsprocessen. Annars verkar Windows 11 fungera galant utan internet, direkt efter en ny installation Perfekt om man vill göra det extra svårt för Microsoft att samla in data om en innan man har hunnit göra systemet mer integritetsvänligt.

Av Airikr

Bron. Tittade klart på säsong 3 tidigare i kväll. Köpte den kompletta serien på Bluray efter säsong 2.

När man själv har autism så förstår man Saga mycket väl, och jag har känt igen mig på mycket hos henne, främst i den tredje säsongen. När jag har tittat klart på säsong 4 ska jag börja titta på den nylanserade kriminalserien Sanningen, som kan ses på TV4 Play+. Får se om Sofia Helin ska spela autistisk i den serien också. Trailern fokuserar inte så mycket på det, så tror inte det.