Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av Alexraptor:

Och som spelutvecklare så säger jag Nej till sådana idiotiska förslag.

På grund av att det är mer jobb?

Skrivet av Datanisse:

DonotSpy11 funkar bra också.

Alternativt ShadowWhisperer/Remove-MS-Edge för att ta bort Edge helt och hållet från systemet, och sen köra Raphire/Win11Debloat för att ta bort allt bloatware och annan skit som Microsoft har petat in, till exempel inaktivera telemetri. Efter dessa 2 installerar man Safing Portmaster och beundrar hur mycket som blir blockerat.

Jag startade Windows 11 virtuellt (nedladdad version från microsoft.com, så inget olagligt) för kanske 20 minuter sen, där jag har gjort just det jag berättade ovan. Än så länge har 41 anslutningar blockerats och ökar ständigt. Och jag har endast låtit skiten vara igång i bakgrunden! Inte gjort ett dyft mer än att öppnat Firefox, gömt saker i verktygsfältet och sen stängt ner webbläsaren!

https://img.airikr.me/uploads/tG30smVMdWIaonYWnWlgF8wjHWiUfEscCG...

Jag har inte testat DoNotSpy11 och kommer nog inte göra det då källkoden är stängd. Använder inte ens O&O ShutUp10++ på grund av samma anledning. Man vet inte vad som lurar i bakgrunden gällande spårning.

Av Airikr
Skrivet av Cyberz:

Antar att det gäller nån gratis Windows version med reklam? 😳

Eftersom Windows inte är ett gratis operativsystem (man måste betala för skiten efter en viss period eller nått sånt, om man har laddat hem ISO-filen från deras webbsida), så gäller det även när man har gett Microsoft pengar. Jag kan dock ha fel, men eftersom det är Microsoft det handlar, så skulle jag bli väldigt förvånad om reklamen endast gäller för ej aktiverade Windows-system.

Av Airikr
Skrivet av Errek:

Vem, ärligt, betalar för Windows?

De som inte är mån om sin integritet, de som inte bryr sig, och de som är tvingade att använda Windows på grund av deras skola eller jobb (om de inte får en via skolan eller jobbet, såklart). Tyvärr används Windows som det enda acceptabla operativsystemet i många kommuner.

Jag tycker fler ska ta efter Försäkringskassan och en delstat i Tyskland som har gått helt över till Linux och FOSS-lösningar. Att delstaten fasar ut Windows är dock ingen nyhet. Det skrevs om detta för snart 3 år sen. Försäkringskassan gick helt över till Element, Nextcloud och Jitsi Meet förra året. Så när ni ska ha ett videosamtal med Försäkringskassan någon gång, var då lugna; allt ni ger dom hamnar på deras egna servrar och inte någon annanstans, och allt är då även förhoppningsvis tvåvägskrypterat - som det ska vara!

Av Airikr
Skrivet av superapan:

Fedora, utan tvekan. En bra avvägning mellan tidslinjen för nya releaser så att man har det senaste, och ändå god stabilitet.

Jag skulle också välja Fedora KDE spin (istället för standard Gnome) om man är mest van vid Windows, det är lätt att känna igen sig.

Skrivet av gbgjocke:

Okej ska bli kul testa. Stort tack

Har för mig att det är Fedora som krånglar som mest efter uppdateringar och uppgraderingar. Eller är det Manjaro?

Själv skulle jag rekommendera Linux Mint Cinnamon för de som är vana med Windows, och EndeavourOS för de som vill testa/använda Arch.

Av Airikr
Skrivet av JasBC:

Både iOS- och Android-telefoner söker av alla WIFI-nätverk de kommer i kontakt med, kartlägger dem och sen skickar hem för att göra positionering av dig själv samt spårning och lokalisering av enheter runt i kring möjligt. Flera hundra, eller tusentals beroende på var man är, återkopplingar görs bara man går ner för gatan i storstan.

Glöm inte blåtandspårning också.

Skrivet av JasBC:

Känns jättebra. . . Tur man som dig att man kör custom ROM utan Google också.

GrapheneOS bygger ju på Android, så Google kan man inte undkomma på så sätt. Men jodå, integritet är bokstavligen talat livsviktigt nu för tiden. Tyvärr ser inte alldeles för många personer det.

Av Airikr

Jag gillar verkligen inte Find My Phone som Google har skrapat ihop, och jag hoppas man slipper skiten i GrapheneOS.

Skrivet av JasBC:

Hatar det här. Otäckt.

Välj att visa spoilern om ni vill läsa lite off-topic.

Vänta bara tills du får veta vad Google har samlat ihop om dig bakom din rygg. Eller Microsoft för den delen. Ja, Meta också, främst Meta! Och Apple. Och Samsung. Och Huawei, Xiaomi, Nothing, OnePlus. Och Netflix. Även Disney+, Viaplay, TV4. Ja, i stort sett alla stora företag, även kallat för Big Tech, som har ett låst ekosystem. Meta är din värsta marddröm.

Dold text
Av Airikr

Underbart

Av Airikr

Sikken tur att jag inte gillar Windows 11, utan håller mig till Windows 10 för i stort sett endast Battlefield 2042. Får dock se hur det blir när Microsoft kräver flera hundralappar per år (ett belopp som kommer att ökas för var år som går) från och med hösten 2025. Är dock knappt i Windows längre, då i stort sett alla de spel som jag spelar, funkar i Linux, till och med de som är Windows-exklusiva (till exempel Chivalry II).

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Mina vanligaste spel kör tyvärr enbart på windows.

Inte ens via Proton? Tusentals Windows-spel fungerar i Linux, tack vare Proton (stort tack, Valve <3). Men om det är Battlefield V och/eller 2042 som du spelar, så förstår jag. EA verkar hata Linux-spelare -.-

Av Airikr

Ginza hade (kanske har ännu) fina priser på många titlar. Så det fick bli Encanto, Zootropolis, Element, Frozen, Raya and the Last Dragon, Luca, Strange World och Turning Red (alla med originalomslaget (tack och lov) och ingen "svenskt tal"-vimpel med svenskt omslag), samt de 4 första Indiana Jones-filmerna, Avatar (både första utgåvan och den nya utgåvan), Avatar 2: The Way of Water, samt Star Wars - Episode 9: The Rise of Skywalker. Alla för 59 kr/st.

https://img.airikr.me/uploads/UbkdwpKO5XI7kpkvvepvioVxbfuaY1AYO6...

Sen fick det även bli det som är nästan ett krav för oss som älskar Avatar: The Last Airbender, The Legend of Korra. Så nu har jag den samlingen komplett också Denna Blu-ray var den enda på svensk marknad som man kunde köpa hem. Har förvisso inte tittat på Blocket, men köpte den på Tradera då den är slutsåld överallt. Förjävla dyr (754 kr med frakt), men lätt värt pengarna. Vill ha alla mina inköp från Tradera inplastade för att garantera nyskick.

https://img.airikr.me/uploads/IEco0BFd9lGwDB1yjbRjnGS3M4BlyW8UrG...

Av Airikr

Alla de spel som jag skulle kunna varmt rekommendera, finns redan nämnda i denna tråd Mycket trevligt med LAN då och då. Själv saknar jag det.

Skrivet av KungFredda:

Jag slår ett slag för Serious Sam (första helst), köttar rätt bra om man är 8pers som kör coop.

Serious Sam: The Second Encounter. Sista banan. Extremt storslaget med sina vänner! https://piped.kavin.rocks/watch?v=CF0wyKSfqK0

Av Airikr

Disney Pixars Wish. Mycket sång som vanligt i Disney-filmer, men främst en låt har verkligen fastnat i mitt huvud Annars var filmen riktigt bra (likaså musiken, som vanligt). Första filmen som jag blev lite tårögd av i sluttexterna. Allt bara föll på plats och allt var så fint gjort.

Av Airikr
Skrivet av issue:

Vad menar du?
Menar du att du kör ett snart tio år gammalt Linux operativ som fortfarande får uppdateringar och dessutom gratis? Annars förstår jag inte varför du är glad över bytet när det kommer till denna nyhet.

Alla Linux-distributioner (förutom Ubuntu till en viss grad) är FOSS och kommer därmed alltid att vara helt gratis att använda. Om man vill stödja utvecklarna, så donerar man pengar till dom. Vad jag minns så tappar ingen Linux-distribution en livsgräns (minus all support för vissa, främst Ubuntu), men vill även minnas att detta är fel info. Någon som är mer insatt än mig i detta får gärna rätta mig.

Skrivet av Tyrken:

Nu har ju även t.ex. Ubuntu samma sak med sin ESM där man tar betalt av företag. Vill man ha uppdateringar längre än produktens livslängd så får man betala extra, ser inget konstigt i detta. Betala, byt, eller bryt mot licensavtalet om du nu tycker/tror det blir billigare.

Så sant så. Windows har alltid varit ett operativsystem som man köper, så egentligen är det inget konstigt i att vilja ta betalt för och låta användarna att fortsätta använda systemet. Men det jag är emot, är att Microsoft tar betalt (oavsett) för att sen bokstavligen talat sno åt sig personlig data från deras användare (lösenord, e-postmeddelanden, röster, med mera). Det är så fult så du anar inte! Om man ska vara så himla integritetsfientlig så kan man lika gärna klassa sig själv som en av Meta, även om Meta är MYCKET värre!

Skrivet av isbjoern:

Hellre ett riktigt bra anticheat som håller spelen vid liv i flera år extra än att alla ni 4st som spelar på Linux ska kunna lira.

Stor eloge till EA där, både BFV och BF2042 är som nya spel sedan implementationen.

"alla ni 4"? Endast på ProtonDB har nära 200 personer kommenterat hur Battlefield V funkar i Linux, och då är det ett stort mörkertal bakom det också. Antalet Linux-spelare ökar för var år som går. Kolla bara på antalet användare av Steam Deck som använder sig av Steam OS, som i sin tur bygger på Arch (vilket den distribution som jag använder (EndeavourOS) också gör).

Självklart är det bra att fuskare blir bannlysta lättare nu när de spelar online. Det säger jag ingenting om, är bara glad över att idioterna har försvunnit (kanske inte alla, men du förstår vad jag menar). Men att EA inte gör så att deras Linux-spelare får ta del av nyheten är bara skamligt.

Av Airikr

Nu är jag extra glad över att jag bytte till Linux för många år sen.

Använder endast Windows 10 för spel, och tack vare Valve, är det väldigt sällan jag växlar över till Windows för att spela något. Synd bara att EA tror att alla deras spelare kör Windows och dödade stödet för Linux för Battlefield V och Battlefield 2042 (även om det sistnämnda alltid har varit borked) i och med bytet till EA anticheat. Det finns liksom skäl till varför EA har blivit utsedd till världens sämsta spelföretag flera gånger om, och de verkar inte göra något åt det heller...

Av Airikr
Skrivet av comp50:

Är alltså fixthephoto.com/online-gimp-editor.html exakt samma som https://www.photopea.com ?
så de "länkar" till photopea? är väl inte något virus grej?

Om du är orolig för och få din dator infekterad av sabotageprogram, gå då till photopea.com och använd deras verktyg därigenom. Det fixthephoto.com har gjort, är att använda en iframe med webbadressen photopea.com/#{"environment":{"theme":5,"intro":false}}. Så tekniskt sätt använder du Photopea, men då via fixthephoto.com.

Kolla källkoden på fixthephoto.com/online-gimp-editor.html i webbläsaren så ser du vad jag menar.

Skrivet av comp50:

aldrig testat adobe photoshop

Aha, ok Om du bemästrar GIMP och sen går över till Adobe Photoshop för att få AI (vilket jag personligen är rätt emot, alltså, att de har lagt in AI (totalt onödigt + möjligtvis integritetskränkande)), så kommer du kunna Photoshop på ett kick.

Av Airikr
Skrivet av comp50:

...men jag hittade en annan sida som hade GIMP online editor på fixthephoto.com har dock inte testat ännu.

Fejk. Om du klickar på "About" på fixthephoto.com/online-gimp-editor.html, så får du se att det i själva verket är Photopea som de använder sig av. Man kan inte komma åt GIMP via webbläsaren (källa), utan man måste installera det på sin dator för att kunna använda mjukvaran. Om du vill endast vill använda något via webbläsaren, så är dock Photopea det enda bästa valet. Adobe Photoshop finns online, men då måste du ge dom pengar efter 7 dagar + ha ett konto hos dom.

Du kan dock använda dig av rollApp för att komma åt GIMP via webbläsaren, men jag vet inte hur det funkar då jag vägrar skapa ett konto hos dom. Det finns en risk att du måste ge dom pengar för att kunna använda GIMP i längden, vilket jag verkligen inte skulle rekommendera, då GIMP är och ska alltid vara 100% gratis.

Skrivet av comp50:

Är GIMP eller express lättare att använda? om jag bara ska använda för thumbnails. Såg att express inte hade så man kunde ta bort bakgrund i fri versionen.

Jag har inte testat Adobe Express, så jag har tyvärr ingen aning. Men om du kan Adobe Photoshop, så kan du GIMP. GIMP är nämligen klassad som en Photoshop-klon.

Av Airikr
Skrivet av comp50:

jag använder windows 10. Behover kunna edita thumbnail också. Tex lägga till snygg text.

Då är GIMP valet för dig

Skrivet av comp50:

är det gratis att använda?

Både ja och nej. Det beror på hur du vill använda mjukvaran. Läs mer: https://www.adobe.com/express/

Av Airikr

Vad för operativsystem använder du?

I Linux kan du enkelt öppna terminalen och skriva convert -resize 80x80 filen.jpg filen.webp. Och om du vill göra filstorleken ännu mindre, lägg till -quality 70 före eller efter resize. convert kräver att du har ImageMagick installerat.

Men om du använder dig av Windows, så är det många fler steg än i Linux. Lösningar: https://www.businessinsider.com/guides/tech/how-to-resize-an-...

Eller menar du hur du skapar en helt egen tumnagel? GIMP låter dig göra det helt gratis, tack vare FOSS.

Av Airikr

Men då är ju frågan, varför ska en webbläsare alltid vara igång i bakgrunden?

Spoilern nedan är en rant mot Microsoft Edge. Läs på egen risk.

Sabotageprogrammet (jo, faktiskt) startas med Windows och när man stänger ner skiten efter att ha tvingat stängning av processen i Aktivitetshanteraren, och sen öppnar Edge och stänger skiten, så ligger det helt plötsligt 2 Microsoft Edge-processer i bakgrunden som bara käkar resurser. GPU-användning är inkluderat.

Jag testade just detta i mitt virtuella Windows 11. Båda processerna ligger och käkar upp nära 110 MB av arbetsminnet, och ibland nära 1% av CPU'n och 100 kB/s i diskanvändning. Småsummor med dagens mått, men de är fortfarande onödiga processer.

En webbläsare ska vara just det: en webbläsare! Öppna, surfa, stäng, klart.

Dold text
Av Airikr
Skrivet av johan_l:

Tack för tips om andra lösningar. Just nu var det support till min mor som befinner sig 6 mil bort, så får testa nåt alternativ och installera nästa gång. Det bra med team viewer har varit att man kan installera så den alltid startas och jag bara loggar in på min klient och kan direkt hoppa in i tex hennes dator.

Detta går med HopToDesk också (se bara till att installera det när du har startat programmet). Du kan även sätta ett permanent lösenord som du själv väljer. 2FA (tvåstegsverifikation) finns också som ett extraskydd.

Varför skaffa ett som kostar, när du kan få samma funktionalitet (om inte bättre) helt gratis?

Av Airikr

Se om HopToDesk funkar bättre. Det är helt gratis att använda, har sin källkod offentlig för alla att se, och använder sig av tvåvägskryptering så att endast du och den du är ansluten till kan se vad ni gör. Plus, det kräver inget konto och fungerar på exakt samma sätt som TeamViewer.