Inlägg

Inlägg som Icetec har skrivit i forumet
Av Icetec

HÅG Signet, någon som vet vart man kan smörja?

Har en stol av ovan nämnd modell hemma som börjat gnissla ganska rejält när man lutar den bakåt. Jag har försökt dra in lite smörj här och där men tycker nästan att den gnisslar mer nu.

https://www.netauktion.se/auktion/produkt/kontorsstol-hag-sig...

För referens.

Är det någon som har en dylik som har tips om vart man kan spruta in lite smörj för att få tyst på den? Manualen som sitter under dynan ger ingen fingervisning.

Av Icetec

Det enda jag vill ha är pcie bifurbication men det verkar inte som om det stöds på något annat än dyra entusiastkort nu. Lite trist.

Av Icetec
Skrivet av shugge:

CPU-socket syftar jag på. Som ovan nämnt kan ojämnt tryck mellan cpu och socket också orsaka problem.

Och "för tillfället" syftar till 2 minnen? 4 minnen?
Att köra 2 minnesstickor är oftast bättre än 4 för kompatibilitet. Fler stickor är svårare att driva för cpu:ns minneskontroller.

Kollat nu och det är inget skräp varken på CPU eller i socketen och kylaren sitter korrekt monterad och inte för hårt. För tillfället fungerar två minnen av fyra eftersom ett av de andra ger minnesfel och det andra minnet nu är stendött (datorn startar inte med det i).

Webhallens support är obefintlig med så jag antar att jag kommer få leva med detta och se RAM som en förbrukningsvara om det är så att moderkortet äter minnen. De vägrar felsöka enbart ett av minnena utan jag måste skicka tillbaka båda två "i ett par veckor" så det är ju inte riktigt hjälpsamt, så om det är moderkortet som är trasigt antar jag att de vill ha det också "i ett par veckor" och med tanke på att de knappt säljer LGA1200 längre så antar jag att de inte kommer ersätta eller laga det ens om de kan konstatera att det är defekt.

Däremot händer det fortfarande då och då att datorn totalt fryser så det vore ju intressant att ta reda på vad som orsakar det, även om det är lite jobbigare att felsöka. Datorn hinner inte logga något när det sker så vitt jag kan se så det är också en gissningslek. Och det händer naturligtvis inte ofta nog att man ska kunna dra någon direkt slutsats av att koppla loss saker (det är lite trist att köra utan halva hårdvaran i någon vecka för att se om det fortsätter)

Av Icetec

Funkar över förväntan för mig på ett 3070 och 10 kärnor av en 11770K. 30-50 FPS beroende på vart man är (50-70 i tunnelbanan) med medel/höga inställningar och ray tracing på low. DLSS på quality tror jag (1440p på skärmen).

Av Icetec
Skrivet av Optaneer:

CPU-kylaren kanske är för hårt åtdragen/monterad utan backplane?
Jag hade ett ASRock Z270 Taichi där ena minneskanalen strulade. Gick inte att starta.
Felet försvann när jag lossade lite på kylaren. Skall tydligen vara ett förekommande fel på vissa moderkort.

Det är en sån här https://www.inet.se/produkt/8308822/thermalright-peerless-ass...

Skruvarna går ju att fästa tills de tar stopp i princip så det är svårt att dra åt dem för hårt.

Jag kan inte heller påstå att jag tycker att felet är relaterat till en minneskanal, funkar minnen kan man flytta dem mellan kanalerna utan att få några nya fel. Däremot så verkar ju något äta ramminnen eftersom jag har gått från fyra till två fungerande stickor på två veckor.

Av Icetec
Skrivet av shugge:

Version F20 krävs minst för 11th gen, men det finns F21 och F22 också att testa för att se om det gör någon skillnad. Du har alltså 3 möjliga BIOS-versioner.

Har du senaste versionen av Intel management engine?

Kollat så att det inte råkat komma något skit i socket eller att någon pin har blivit böjd?

Klarar den ett fullständigt test med memtest86 utan fel om du kör enbart en minnessticka?

Jag var lite otydlig. Det är senaste BIOS. Jag var tvungen att uppgradera för att kunna använda min CPU och valde naturligtvis då senaste version, även om jag hade kunnat välja en äldre om jag hade velat. Moderkortet är bara någon månad gammalt i min ägo och senaste BIOS släpptes i Juni.

Om du med Management Engine menar Windowsdrivrutinerna för det så är det de senaste, men då Windows kör i en virtuell maskin är jag inte säker på om det gör varken till eller från. Om det går att uppgradera det i firmware på något sätt så vet jag inte hur man gör.

Vilken socket menar du nu? PCIe, RAM eller CPU?

Och ja den klarar memtest just nu för tillfället men det verkar ju som sagt vara lite dagsform hur/vilka ramminnen som fungerar.

Av Icetec
Skrivet av shugge:

Vilken bios version kör du? Testat andra?

Testat reseta cmos? Bytt cmos batteri?

Senaste BIOS (behövdes för att 11-serien skulle fungera) och ja BIOS har varit nollställt i omgångar med tanke på att den vill ladda defaults om den misslyckas boota för många gånger. Kan ju göra det en vända till för all del.

Av Icetec

Något spökar, problem med minne? Moderkort? CPU?

Jag har ett litet problem jag inte vet riktigt vart jag ska börja med. Min dator har lite spökerier för sig då och då som börjar bli lite jobbiga.

Moderkort. Z490 Aorus Pro AX
CPU: 11700KF
RAM: 2x Corsair Vengeance LPX och 2x Corsair Vengeance RGB-nått, alla fyra specade till 3200Mhz (16GB-moduler).

Det började egentligen med att ett grafikkort tvärdog efter att jag hade bytt chassi. Fläkt på 100% direkt från boot, ingen bild. Startade ibland men datorn tvärhängde sig efter några minuter (fryst bild, ljudet fungerar i några sekunder innan det också hänger sig). Tänkte att det kanske inte riktigt överlevde att ligga på en kartong i tio minuter och tänkte inte mer på det, bytte ut det mot ett annat och det fungerade bra efteråt.

Sen någon vecka senare så märker jag att alla rar-arkiv blir korrupta här och där och det är omöjligt att packa upp något eftersom olika filer är korrupta varje gång. Då drar jag öronen åt mig och börjar testa ramminnen och mycket riktigt sprutar memtest ur sig fel redan efter 15 sekunder.

Då testar jag alla minnen (4x16GB) en och en men bara ett fungerar ö.h.t. Med alla andra minnen så startar inte datorn alls. Det finns en liten lampa på moderkortet för diagnostik (Z490 Aorus Pro AX) och den pendlar mellan att indikera fel på RAM och något annat (OS Not loaded tror jag) och i takt med att lampan som lyser ändras så varvar fläktarna upp och ner, upp och ner. Inget annat händer. Jag testar alla ramminnen i alla slots i diverse kombinationer och helt plötsligt så startar datorn med 3/4 minnen i. Efter lite byten till så startar den med alla fyra, dock med fel i memtest. Identifierar en sticka som orsakar minnesfel och kör utan den.

Märk av min förvåning när ett till grafikkort till synes tvärdör någon vecka senare med liknande fel. Inte riktigt rimligt. Testar att rycka ett till minne och då startar datorn igen. Testar det första grafikkortet som var "stendött" och det fungerar igen. Däremot fungerar inte samma kombination av minnen igen, nu är det en annan sticka som är död och gör att datorn inte startar (som alltså vid det här tillfället fungerade bra för 10 minuter sen) medan det som orsakade fel tidigare fungerar bra och inte genererar några fel längre.

Ja ni förstår, det är något som inte riktigt står rätt till och jag vet inte vad jag ska misstänka riktigt.

XMP är avslaget (och har varit sen jag först började byta ut stickor) och CPUn kör på sina vanliga gränser så det är ingen överklockning inblandat.

Några gissningar? Själv börjar jag misstänka att moderkortet inte har alla hästar hemma men någon som är lite mer uppdaterad på hårdvarufelsökning än vad jag är får gärna killgissa för fulla muggar.

Av Icetec
Skrivet av Vaun:

Ni som lagt skum mellan PCB och plåt, var det värt det?

Överväger att löda av varenda switch för att lägga skum mellan PCBn och plåt. Kan inte lägga något under PCB för att fylla ut chassit för där behövs plats för annat (PI 5 tex), så ska jag göra något åt ljudbilden så är det mellan PCB och plåten som gäller.

Det är klickiga Omron brytare (samma stil som ALPS) och min första klickiga bräda, kör i vanliga fall på taktila brytare. Visst jag gillar det, men är inte helt van än.

Vad exakt är ditt mål med att göra det? Hur försöker du ändra ljudet? Nu har jag ingen erfarenhet av just Omron men förutsatt att de är i princip kloner av Alps så kanske de lider av lite samma problem, nämligen att det kan vara en del pingande från dem. I så fall kan det absolut fungera att lägga skum mellan PCB och plåt. Du kan även minska det något genom att lägga lite smörj på toppen och botten av fjädrarna inuti. Annars vet jag inte om de kommer bli sådär speciellt mycket tystare av att göra så.

Alpsbrytare ska man ju med fördel ha i öppna och burkiga lådor just för att främja den härliga akustiken så det är ju ingenting jag själv hade gjort men du kan ju testa. Min gissning är att de kommer låta lite ettrigare och mer högfrekvent men inte nödvändigtvis lägre, fast det är som sagt bara en gissning.

Av Icetec
Skrivet av Chibariku:

Det om något måste ju vara unikt, undrar hur stor andel som betalat för en licens.

Minst två åtminstone då även jag tillhör den exklusiva gruppen med en egen WinRAR-licens. Och självklart använder jag den.

Av Icetec
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har tillgång till några schyssta Exsi servrar för detta, de kostar ett par hundratusen styck.
I ditt fall så vill man ha vettig mängd lagring, mycket minne, schysst grafikkort, kanske 10Git lan till en backupenhet etc. Man kan räkna på kostnaden, det blir snabbt dyrt med dagens inflation.

Vill man verkligen det? Snackar vi speldatorer till kidsen behövs varken mycket minne, schysst grafikkort eller någon backupenhet med 10Gbit-länk. De flesta grafikkort klarar de spel som är populära bland kids, typ CS, Fortnite, Minecraft eller vad det nu är. Jag tror inte att ett system med en "billig" Threadripper kommer vara dyrare än att köpa fem helt separata datorer, med fem processorer, fem moderkort, fem nätagg etc.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag själv kommer nästa år köpa en budget workstation, bästa mainstream cpu, 192GB ram, ca 20TB ssd, massa hd och annat. Men fokus kommer vara hålla nere budgeten, inte köpa onödigt dyrt. Att gå upp i Threadripper, ja det blir en helt annan prisklass och då vill jag nästan blanda in SAN och annat.

Jo det märks att du vill hålla ner budgeten Du är ju inte tvingad att köpa den dyraste threadrippern som existerar bara för att det går. Eller är det viktigare att det du köper "den bästa" mainstream-CPUn snarare än vad du faktiskt får i datorn sen? Anledningen att en TR är dyrare än typ en 14900k är ju just för att den har dubbelt så många PCIe-lanes och 48 trådar mot 32 etc. Och då snackar vi ju billigaste threadrippern. Visst att den lär vara mer än dubbelt så dyr men i förhållande till att köpa 20TB nvme-diskar så känns det ju inte som om det är en allt för stor utgiftspost. Lägg därtill på att en t.ex. 14900k har 20 lanes för pcie så det kan ju bli knepigt att få in ett grafikkort också om du vill köra diskarna på 4 lanes styck även om du köper 4TB (beroende på moderkort då antar jag, men jag har då bara två nvme-platser om man räknar bort den som använder lanes från CPUn). Eller du kanske tänkte köpa typ datacenterdiskar så du får 20TB på en enda disk men då snackar vi ju kostnad

Av Icetec
Skrivet av landmarks:

Intressant användningsområde! De presenteras ju mest med siffror för mer "arbetsrelaterade" sysslor, men att köra för VM på det sättet hade jag inte tänkt på Frågan blir väl då kanske snarare om det är värt priset? Plattformskostnaderna lär ju bli en del, men det blir det väl iofs om man vill ha tre separata enklare byggen också.

Du kan ju överprovisionera dina VM:ar också om man räknar med att inte alla ska ha tillgång till allt samtidigt. Så länge man inte har fem ungar som vill spela ihop så kan man eventuellt spara pengar på att bara köpa ett till grafikkort och dela ut lite mer ram och CPU för att ha två maskiner igång samtidigt snarare än att köpa en till uppsättning med moderkort, ram, nätagg, GPU, CPU och chassi. Eventuellt alltså. Däremot så är det ju inte alls lika roligt att göra så istället så det får man ju också väga in i budgeten

Med 48 lanes PCIe 5.0 så får man ju in åtminstone tre grafikkort utöver lagring och sånt, förutsatt att man kan köra bifurbication och köra tre portar i 8x snarare än två i 16x. Men jag förutsätter att både de aspekterna samt typ IOMMU-grupper och sånt kommer vara bra planerat på en sån här plattform för annars försvinner ju lite av poängen.

Av Icetec
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Balansering är självklart individuellt. Populärt på datorforum är att någon köper en dyr pryl, sedan kör med sämre övrigt än vad vissa hade för 20år sedan.
I en balandserad threadripper så vill vissa ha supersnabb grafikkort, andra mycket lagring och minne.
För min egen del så med en budget under 100 000kr så hade det inte blivit en threadripper.

Jo men vissa vill väl mest ha många kärnor och pci lanes för virtuella maskiner(typ jag) och då är det ju toppen. Har man inget behov av 512GB RAM och 10TB raidade nvme utöver det så är det ju inget man måste köpa även om det finns utrymme för det i plattformen.

Av Icetec
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag skulle kalla Threadripper mer för budget/snikserver till företag än dator åt Entusiaster. Orsaken är att en vettig Threadripper för den stora skaran blir så extremt dyr om man ska balansera den vettigt.

Balansera hur menar du? Beror väl på hur man vill använda den.

Skrivet av norrby89:

Ja asså jag blev helt såld av hela 7 games 1 cpu serien som LTT hade. Ända som hindrat mig än så länge är att flera spel inte tillåter att man spelar i en VM =/

Brukar väl mest vara typ Valorant och sånt där som är nitiska så det drabbar ju inte undertecknad. Till viss del kan du dölja det i KVM också. Kör du en nvme-disk med pci passthrough går den ju även att boota native de gånger man måste komma runt sånt trams.

Av Icetec
Skrivet av KAD:

Att ”packa” en fil innebär att man tar bort all data som inte bär information. Hela poängen med processen är att det inte ska finnas någon redundans att återställa förlorad information från, ifall målet är att packa optimalt. Jag hade därför frågat mig vad det var för något som packades upp.

Det är intressant att försöka mena på att det är en bra sak att 7zip inte klarade av att packa upp arkivet.

Mitt mål var att förvandla ett rar-arkiv till en användbar fil. Det kan omöjligt kännas som ett speciellt exotiskt användningsområde för en komprimeringsmjukvara.

Av Icetec
Skrivet av norrby89:

Trevligt! Nu kliar det mer i fingrarna och villhöver byta ut alla datorer hemma mot en enorm modell och köra VM's!

24 cores och 48 PCI-lanes luktar ju VFIO och looking-glass vill jag meddela. Sen ska man väl betala för ett moderkort som passar som medger 16x på två PCIe-portar samtidigt för att det ska vara speciellt användbart men det får man väl hoppas är ganska så standard om det ska finnas nån poäng att stoppa in en CPU med så många lanes i, om man inte tänker sig att man ska ha typ 10 nvme-diskar i den.

Men man får väl spara lite pengar tills att mitt 3070 inte duger längre och byta ut hela rasket när det här förhoppningsvis är en generation bak.

Av Icetec
Skrivet av GizmoTheGreen:

hur ofta har man skadat arkiv på en torrent? känns som en dinosaurie som lever kvar från floppy-tiden.

Typ hela tiden faktiskt. Fast det visade sig att jag hade ett trasigt ramminne så det kanske man inte kan beskylla formatet för.

Själv så var det nån gång som 7zip inte kunde packa upp något rar-arkiv som WinRAR fixade utan några som helst problem så jag ser inte riktigt varför jag skulle köra det. Att aktivera min WinRAR-licens är ju något som sker under vördnad och ceremoniella former varje gång Windows installeras om.

Av Icetec
Skrivet av gothenburg:

<Uppladdad bildlänk>

Dags att uppgradera. Installerade det 2016.

Det där är ju en trialversion. Du kan väl inte mena på fullt allvar att du inte äger din egen kopia av WinRAR?

Av Icetec
Skrivet av medbor:

Om jag förstått det rätt så krävs det att alla anställda på försvaret behöver gå med på att kanske skickas utomlands på uppdrag. Det skulle vara min största anledning att skippa det

Det är nog en standardskrivelse för alla som blir anställda. Det säger sig självt att man kanske inte behöver någon som är skitgrym på att konfigurera switchar i en eldstrid i Mosul. Du blir garanterat krigsplacerad också, men det är det ju många som blir inom staten.

Skrivet av Oneone:

Kollade lite på deras roller de söker, vore intressant att veta vad de betalar? eftersom det är statligt tänker jag.

Statens kaka är liten men säker.

Det största problemet med att jobba inom FM är att man nog blir lite låst i sin karriär. Det är ju inte direkt som om FM kastar upp sina hemliga system i Azure eller AWS medan resten av privata sektorn jobbar mer och mer mot molntjänster. Risk att du jobbar för FM i tio år och sen egentligen inte har någon relevant kunskap att komma med om du vill söka dig vidare direkt sen.

Av Icetec
Skrivet av MaloW:

Nej, P-cores är med Raptor Cove arkitekturen och E-cores är med Gracemont arkitekturen. Det är helt olika kärnor, och ger olika prestanda. En CPU med bara P-cores ger bra low thread-count performance men dålig multi-thread performance. En CPU med bara E-cores ger low thread-count performance men dålig multi-thread performance. En mix som vi ser i dagens Intel CPU ger det bästa av båda världarna typ. Men när det kommer till Threadripper och Epyc så är det oftast just mutli-thread man är ute efter, så bara E-cores är en rimlig approach där.

Som sagt, så länge alla kärnor är likvärdiga får de kallas precis vad som helst för mig. Det är just att det är en mix av kärnor med olika egenskaper och prestanda som gör att det, i dagsläget, inte är någon bra kombination med virtualisering eftersom det inte finns någon scheduler inblandad som kan hantera det. Kör man en sån CPU i Windows 11 så är det säkert toppen, men det är ju inte allas use case som ser ut så. Därav min besvikelse att de inte kan fortsätta leverera CPUer som bara kör "P-cores" för de som vill ha det. Men jag antar att Intel de facto inte hade klarat av att sälja en CPU med 12 kärnor/24 trådar utan att den hade brunnit upp med tanke på hur mycket ström de redan drar.

Men man kan ju hoppas att stödet för att mixa olika kärnor kan komma in i VM-världen innan jag måste byta upp mig av prestandaskäl. Annars får man väl spara ihop pengar och köpa en rackserver och sätta i garderoben.