Inlägg

Inlägg som Sunix har skrivit i forumet
Av Sunix

Ähh detta är old news, jag väntar med spänning på den dagen man kopplar ihop AI med en kvantdator som kan förutspå framtiden

Av Sunix

Ett tillämpningsprogram eller en applikationsprogramvara, ofta förkortat app, är en typ av datorprogram som fyller ett direkt syfte för användaren. Tillämpningsprogram kan bland annat vara kontorsprogram som ordbehandlingsprogram och kalkylprogram, kommunikationsprogram som e-postprogram, chattprogram och webbläsare, eller nöjesprogram som datorspel och mediaspelare.

Termen brukar användas i motsats till program som behövs för att driva datorn eller skapa program, exempelvis operativsystem, systemverktyg, programmeringsverktyg och administrationsverktyg.

Vid datakommunikation ligger protokoll (kommunikationsstandarder) för applikatonstjänster på applikationslagret (översta protokollagret) i TCP/IP- och OSI-modellerna.

Av Sunix
Skrivet av ingulf:

30% ränta på kapitalvinsten på sparkonto, så blir netto noll.

Du menar skatt, 30% skatt på kapitalvinsten antar jag

Av Sunix

Hur svårt ska det vara att återställa några VMs från en avskiljd backup-lösning? Borde ta 5 minuter om man har ESX osv…. ELLER

Av Sunix
Skrivet av Nivity:

Haft Ownit, Telia, Telenor senaste åren i omgångar. Ingen använder CGNAT.

Tack för svar!

Av Sunix
Skrivet av DennisOlof:

@Sunix aj det glömde jag lägga till i mitt inlägg.

Vad jag förstår så kan ISPer hävda att dom bara har dynamiska publika IPv4 men när man köper tjänster från olika stadsnät så är alla ISPer beroende av vad stadsnätet kan leverera och hur tekniken funkar där. Det är själva fiberägaren (nätägaren) som bestämmer, typ Zitius (Telia), IP-Only osv. De tjänsteleverantörer som finns måste rätta sig efter kraven i stadsnäten. Jag tror inte Telia använder CGNAT i sina egna nät inklusive de stadsnät dom äger, mycket på grund av att dom har så många IP-adresser.

Jag kör via IP-Only nät och Bredband2, dom tog bort CGNAT för mig eftersom jag sa att om jag inte kan få slippa det måste jag byta ISP. Jag har en del tjänster och saker jag kör som inte fungerar bakom CGNAT och jag vill inte betala för VPN för att komma runt problemet. Jag tycker det är OK om leverantörer tar betalt för att man ska slippa CGNAT men Bahnhof är sviniga, dom tar på tok för mycket betalt anser jag. Det bör inte kosta mer än kanske 20-25kr per månad för att slippa CGNAT anser jag.

Tack för bra input!!

Av Sunix
Skrivet av DennisOlof:

@Sunix Ownit använder Telenors nät vad jag vet, dom kör bara med dynamiska publika IPs. Jag tror Telenor gör samma sak. Dom har i alla fall ganska mycket IP-adresser om jag inte minns fel.

Tyvärr är det ingen garanti, de flesta ISPs erbjuder inte möjligheten att köpa sig fri från CGNAT. Det är bara bahnhof vad jag vet och det är bra, dock tycker jag kostnaden är för hög för att slippa CGNAT i de fallet.

Fick ett sms efteråt där de skrev att det hade något med ip-tilldelning att göra och att de inte visste hur Telia öppet fiber gjorde, typ.
Så jag köper grisen i säcken minst sagt. Men tack för input

Av Sunix

Nån som vet om Telenor har CGNAT och om de kan erbjuda publik ip?
Sitter med både beställning och support nu och de kan inte svara så jag tänkte att nån kanske ha erfarenhet

Edit: De på Telenor support trodde, till slut, att den var publik

Av Sunix

Kan det ha något med NTSC och PAL att göra, du får nog fråga butiken tror jag

Av Sunix
Av Sunix

Ganska bra

Av Sunix
Skrivet av Json_81:

Försäkring och förväntad livslängd är inte samma sak.

Nu blir det mycket offtopic men

Den officiella siffran för bergvärmepumpars livslängd är mellan 15 och 20 år. Det finns bergvärmepumpar som fungerar längre än så, men det finns också de som är uttjänta redan efter dryga 10 år.
Sedan är ju avskrivning en ekonomisk livslängd och då när jag höll på med bergvärmepumpar (25 år sedan) så beräknades den ekonomiska livslängden till 10 år.

Kan vi lämna detta nu? Min beräkning var på 8 år och frågeställarens 6 år.

Av Sunix
Skrivet av koSmiQ:

Bergvärmepump från IVT beräknas hålla 20-25 år (enligt IVT själva) med deras HE- och HQ-modeller. Deras GEO600-serie säger de 25-30 på just nu. Tilläggsförsäkring går att teckna upp till 18 år från installation. Så avskrivningstid är betydligt längre än 10 år

Ja det var ett tag sedan man hade nåt att göra med värmepumpar och då var försäkringen 10 år. Men allt går framåt så även priserna

Av Sunix
Skrivet av Sam:

Några googlingar gav mig inga svar, så jag frågar här:

Finns det några motsvarigheter för Sweclockers i andra delar av norden?

Framförallt Norge eller Danmark. Norclockers, Danclockers? Såklart inget fel på finnarna heller, men desto svårare att förstå med enbart svenskan som grund

Jag tänker datorforum i allmänhet av äldre variant, och inte specifikt någon motsvarande "clockers" för Danmark eller Norge, även om det också vore kul.

Väldigt osäker på om detta är rätt del av forumet för en sån här tråd, men hittade inget som verkade mer rätt.

Vilken bra affärsidé. Nåt du borde skicka till geeks ab och föreslå

Norge får heta NOClockers

Av Sunix

Oj vilket bra resultat trodde jag inte

Av Sunix
Skrivet av Hazelberg:

Funderar på att utöka bolånet för att sätta in antingen bergvärme eller luft-vattenvärmepump i huset. Har idag pelletspanna som bara körs på vintern, resten av året är det elpatron som gäller.

Har räknat så gott jag kan på vad besparingen i elutgifter skulle bli, och även om man sparar pengar så är det inte mer än vad pengarna (antagligen) hade växt om man istället satte in dem på börsen. Därför var jag ett tag inne på att inte byta värmesystem, men tanken slog mig att det kanske ändå är värt det om man gör det med lånade pengar.

Jag hade inte lånat för att investera på börsen, riktigt så hög risk vill jag inte ha i min ekonomi. Men att låna till något som garanterat höjer värdet på huset och med stor säkerhet sänker energiutgifterna är ingen dålig idé, eller tänker jag fel? Så länge ränteutgiften blir lägre än besparingen bör det väl vara ett ekonomiskt sunt beslut, jämfört med att inte göra någon åtgärd alls?

Det här med investeringskalkylering är ingen lätt sak egentligen. Det beror på hur mycket du förväntas spara på energiutgifter per år. Men jag tänker att en bergvärmepump som avskrivs på 10 år (kanske för snabbt) = 15000 per år plus kalkylränta ca 5000 fösta året = ca 20000kr
Med reservation för att ha räknat helt galet
Hur mycket förväntas du spara per år?

Edit: sedan finns det ju andra aspekter, slippa hålla på med pellets osv

Av Sunix

Jag har alltid undrat vad som händer om man står där med en hövding och så tappar man den på golvet, löser den ut då och är förbrukad. Måste ju hända ofta?

Av Sunix
Skrivet av Lodisen:

Första delen håller jag med om.
Men någon skulle kunna redirecta till exempelvis "Icabanken.es eller lcabankeen.se" eller liknande och trycka dit ett eget cert.
Poängen jag ville få fram, är att bara för att man ser hänglåset så är man inte säker även fast man skrev in "Icabanken.se"
Webbläsaren vet ju inte vilket IP varje domän "skall" resolva till. I och med att fulsidan har ett giltigt cert, så dyker det inte eller upp några varningar. HSTS hjälper ju bara när man faktiskt är på rätt sida.

Så länge man är uppmärksam och kollar varenda sida så kan man sitta rätt lugnt. Det kan ju dock vara rätt svårt om man skriver in Icabanken.se och bara slänger en snabb blick och ser fulsidan.

Men att fixa ett cert, giltigt cert, som användarens dator godkänner och är utfärdat av en giltig certifikatutfärdare, dessutom till en adress som icabankeen.se tror jag inte är så enkelt som det låter. Ganska mycket säkerhetskontroller för att få ett cert. Jag tror det stoppas ganska kvickt, men du kan ju prova

Det tar i alla fall mer än 5 minuter

Av Sunix
Skrivet av Lodisen:

Nej, det behöver inte vara riktat mot en specifik användare. Och de behöver inte sitta på ditt nätverk.
DNS poisoning mot routern exempelvis. Jag tror du du tänker på MAC-spoofing eller liknande som är riktat mot en användare.
Några sidor behöver man inte heller ha genererade i förväg.

Ponera att en offret går in på www.randomsidamedinloggning.se (Sida A) .
1. Offret blir redirectad till Fulsida B som kopierar Sida A och för offret ser allt ut som vanligt.
2. Offret loggar in på Sida A (Sida A tror att Fulsida B är den som loggar in) och skickar sessionstoken för inloggningen till Fulsida B.
3. Fulsida B loggar in på Sida A och visar detta för offret, som inte har någon anleding att ana ugglor i mossen.
4. Det plingar till hos Hackerman om att någon loggat in, och han har tillgång till sessionstoken som är giltig i X minuter/timmar och kan själv logga in med detta och härja runt.

Givetvis är det enklaste att slänga upp ett eget WiFi. Men som i det här fallet på ett hotell, säg Scandic.
Så kan man bara sätta upp en Raspberry pi/NUC eller liknande med ett par antenner och döpa det till "Scandic Hotell WiFi" som kör 24/7.
Smocka upp en lista med 500-sidor som skall redirectas så kommer du nog få ett par träffar.

Nu skall det inte bli någon pajkastning, men att säga att det är säkert bara för att man surfar via HTTPS på ett öppet WiFI är att sprida osanning.
Sannolikheten att råka ut för det här är låg, men det är inte alls svårt att göra som en angripare.

Nu har jag inte testat det här för just Banker och mobilt BankID, men från bankens perspektiv skulle det vara agenten från Fulsida B som loggar in och allt ser korrekt ut och de skulle med största sannolikhet skicka över sessionstoken. Banker kanske har någon extra säkerhet mot det här som jag inte vet om.
Som tur är behöver man ju även signera eventuella överföringar från just banker.

Om Fulsida B ser ut som Sida A, samma adress, så måste du komma åt certifikatet från Sida A eller hur tänker du där? Jag tror inte din enkla förklaring funkar speciellt bra

Av Sunix
Skrivet av Modutest:

Byggde den här riggen för 19300 under Black Friday, 6950XT, 64gb ram och 7800X3D, 2tb nvme exklusive kylare och OS.

Tål att jämföras med min i9 9900k, 2080ti, 32gb ddr4, 1tb nvme inklusive kylare och OS för 34k på Inet.

Jag fick i alla fall mycket mer för pengarna idag 4 år senare än December 2019 när 2080ti-riggen byggdes, riggen blir bara dyr om du köper ett 4090 för 1440p gaming, ett 4080/4070 för 1080p och köper en top tier rigg där du jagar någon procents extra prestanda i lägre upplösning än det segment grafikkortet faktiskt tillhör.

Med den starten vill jag bara skriva av mig hur i helvetes less jag är på att se alla dessa individer som tycker att datorkomponenterna har blivit så extremt dyra, allt är så dyrt, bla bla bla.

Gnäll, gnäll, gnäll.

Nej stäng igen din satans käft, öppna en bok och vidareutbilda dig (Jag menar, det är så in i helvete lätt att läsa till något och kämpa lite hårdare något år för att sen skörda frukten i lugn och ro åren efter det). Är det försent för dig, synd, tråkig skit hörru, se till att föra över lärdomarna från din ånger till dina barn så att dessa kan få en bättre skörd än vad du fick efter hur du valde att plöja och ta hand om din åker - självinsikt för fan.

Nu är min användare ny för att min gamla ligger bakom ett låst protonmail-konto, men när jag var en liten knodd som skulle bygga min första dator och tog hjälp ifrån SweC så kunde man känna expertisen i hur folk argumenterade i trådarna för köpråd för vilka komponenter som var bra, vilka dom hade läst om och så vidare.

Idag är det mer något slags egocentriskt självrunkande för att uppnå någon slags orgasm genom rättfärdigande av sina egna val och helt utan självinsikt och självkritik, precis som i vilken facebooktråd som helst.

Nej, håll käften. Är man kritisk till det man köper och faktiskt köper det man behöver så är det inte dyrare eller i alla fall inte mycket så, landa i verkligheten igen och fråga dig hur dina förfäder hade det mellan 1970-1990 ekonomiskt.
Gillar du fortfarande inte det så får du återigen hålla kakhålet stängt, öppna en bok och göra något åt situationen annat än bedrövligt jävla gnäll i trådar.

Det var ett rejält gnäll måste jag säga