Inlägg

Inlägg som essah har skrivit i forumet
Av essah
Skrivet av dorian1:

Ok men dåså En u12s kostar väl runt 950 ny och en u12a runt 1500. Du har rätt i att det kanske inte blir så stor prisskillnad. För mig var det att jag hade köpt u12s precis som du förde och monterat den redan men fläktarna kan du köpa beggade annars. Jag köpte två helt nya fläktar men som ”beggade” för ca 150 kr st så ja det blev väl va 200 kr billigare i slutändan. Men kör på u12a om du redan beställt den och inte monterat den andra
Undervolt kan du göra antingen i BIOS eller i AMDs program Ryzen Master. Finns video på exakt hur man gör om du skulle våga dig på det

Jag har monterat U12S, men eftersom det är första gången jag bytt kylare själv så tänker jag att det kan även vara lärorikt att ta bort den bara för att kolla hur kylpastan spred sig undertill. Och då vet jag även att jag har en bra kylare (U12A) och behöver inte tänka på att jag kanske skulla vilja köpa ny i framtiden.
Jag hittade en video på hur man undervoltar, verkar ganska simpelt att göra, men vill nog läsa på lite mer innan jag gör det bara för att veta exakt vad det är som händer. Såg att han ändrade från Auto(som är runt 1.4xx) till Manual 1.025 på CPU Voltage och ändrade även CPU Core Ratio från Auto till 40.00. I min värld när man drar ner från 1.4xx till 1.025 så borde prestandan bli sämre? Men antar att det funkar på något helt annat sätt. Får läsa på lite mer och sedan ta det beslutet

Av essah
Skrivet av dorian1:

Har du redan hunnit köpa kylare? U12A ska ju vara väldigt bra men en U12S duger absolut också. Jag kan dela med mig av min erfarenhet. Jag har själv en 5900x som jag tror går till och med lite varmare än din. Har också en U12S. Det jag gjorde var att undervolta min CPU vilket verkligen rekommenderas (finns videor på youtube om det) den går mkt svalare då, drar mindre ström men presterar bättre. Sedan gjorde jag så bara för att förbättra kylningen att jag bytte ut fläkten mot 2st NF-A12 istället som jag köpte som är grymma. Så den kyler som en U12A. Mina idle temps är runt 31 grader på CPU och går väl upp som mest i kanske 70 grader när man spelar ett tag. Vilket inte är varmt alls för den processorn. Så känner du att en U12S passar bättre i chassit samt så är den billigare så kör på det. Du kan kolla bilder i mitt album hur det ser ut

Ja, jag har redan beställt en U12A och när jag fått den tänkte jag att jag skickar tillbaka min U12S. Om jag inte misstar mig så hade det blivit lite dyrare att köpa till två st NF-A12 och sätta på min U12S till skillnad från att byta till U12A helt. Angående att undervolta sin cpu har jag ingen koll på hur man gör, men ska kolla upp det och se om det är något jag kan fixa själv. Tack för infon

Av essah
Skrivet av Rouge of Darkness:

Är inte skillnaden mellan u12a och u12s bara en extra fläkt på tornet?

Så låter ju som att bara addera en fläkt till så har du en a kylare

Så kanske det är, har inte full koll på det, men sen skiljer sig väl fläktarna på tornet också tror jag?

Av essah
Skrivet av Lorault:

Funderade också en U12A men valde en U14S istället. Den stödjer 140mm fläktar men är högre än U12A. Jag kommer dock byta fläkten när Noctua släpper deras nya 140mm fläktar.

Tyvär så får jag inte plats med en U14S i mitt chassi, det är precis så att min U12S får plats och som tur är så är U12A exakt lika stor som den. Annars hade U14S varit ett alternativ.

Av essah
Skrivet av Big_N:

Bytte från Corsair 360 aio. Har datorn på skrivbordet på landet och upplever att noctuan låter mindre och har fullt tillräcklig kylning! Det som störde mig mest var pumpljudet. Som sagt, jag är supernöjd med min 🤩

Har ingen direkt koll på hur bra min gamla kylare är, men störde mig på att man hörde så tydligt när den gick upp i varv för att kyla ner. Och antog bara att den inte skulle klara av en 5800X alls så därför jag bestämde mig för att skaffa ny kylare också.
Bor också på landet, men har min dator hängandes under skrivbordet så den inte ska stå på golvet.

Av essah
Skrivet av Big_N:

Din 12s kommer att fungera utmärkt till en 5800x. Men när du ändå lägger så mycket pengar kör på en NH-U12A - Du kommer kunna ha den till annat i framtiden(har en sån till en 5800x3d). Sen har det kommit lite nya kylare som presterar bra, bla thermaltake mfl. Dessa ligger i en lägre prisklass men personligen valde jag själv en NH-U12A.

Låter som att det kanske får bli en NH-U12A, verkar vara bra och inte läst om någon som är missnöjd med den än.

Av essah
Skrivet av shugge:

Om du är helt inställd på Noctua så har de listor över vilka kylare som funkar/inte funkar med respektive cpu: https://ncc.noctua.at/cpus/model/Ryzen-7-5800X-1046

Riktigt bra att veta, tack så mycket

Av essah

Kylning av Ryzen 7 5800X

Hej,

Detta är första gången som jag bestämt mig för att själv uppgradera min dator, bestämde mig för att uppgradera från min gamla Ryzen 7 2700X till en Ryzen 7 5800X. Tillsammans med den köpte jag även en Noctua NH-U12S Kylare för att ersätta min CM Masterliquid ML120L Komplett Edition kylare. Valde NH-U12S då jag bara gjorde en snabb googling och hittade en hemsida där de sa att U12S var den bästa kylaren till en 5800X. Ganska säker på att jag nu i efterhand listat ut att det inte stämmer. Så var bara intresserad av att dubbelkolla här för att försöka ta reda på vad som kan vara ett bättre, eller bästa alternativet.
Av det jag kan hitta själv så verkar det som att den bästa är NH-D15? Men har konstaterat att den inte kommer få plats i mitt chassi. Så jag lutar istället mot NH-U12A istället. Hade den fungerat till en 5800X utan några problem? Eller borde jag leta efter andra märken istället som kanske är ännu bättre?
Och är också intresserad över hur många fläktar brukar man vilja ha i sin dator? Just nu så har jag enbart en 120mm fram och en 120mm bak.
Om det hjälper så har jag ett Phanteks Eclipse P400 Glass chassi

Mvh essah

Av essah

@Lembritt: Tack för tipset, tror jag väntar med att prova det tills jag fått tag på någon som kan hjälpa mig först. Lite rädd för att gå in och ändra saker i bios själv.

Av essah

@sweisdapro: Det enda jag har uppe när jag spelar är discord och oftast 1-2 firefox flikar, men det är inget som borde försämra prestandan så mycket så att jag droppar under 60fps. Även om jag inte har någonting alls igång så har jag fps problem.
Som jag skrev till Lembritt nyss också, är BIOS det man startar innan datorn hinner starta upp helt? Vilken knapp är det i så fall man ska trycka på och när bör jag trycka på den? Och hur gör jag sedan för att aktivera XMP, ursäkta för alla frågorna också men, är det helt säkert att aktivera det här utan någon risk för något? Då jag inte alls är datorkunnig själv hade det inte varit så roligt om det skapar fler problem i längden.

Av essah

@Lembritt: Har nu provat med endast min 144hz skärm inkopplad och det blev ingen skillnad alls. Mina ram minnen är 2666mhz.
Undrar också över BIOS, är det det man startar när datorn är på väg igång och man får trycka på någon speciell knapp? Hur vet jag vad jag ska göra när jag väl är inne där och är det säkert att ändra inställningar där? Är rädd för att förstöra mer bara.

Av essah

@Elektron: Det jag stängde av denna gången var 2st firefox flikar jag hade uppe, en flik för musik när jag lyssnar på det ibland och en annan random flik bara och sedan discord.

Här är det nya resultatet, det blev lite bättre men inte super mycket bättre. https://www.userbenchmark.com/UserRun/22110428
Tycker inte denna lilla skillnaden som det blev borde orsaka några problem när jag spelar väl?

Av essah

Jag såg en sak på userbenchmark nyss, vet inte hur mycket det kan påverka resultatet men det står att när jag körde testet hade jag 31% background cpu, borde jag försöka få ner det så mycket som möjligt genom att stänga av allting som inte behöver vara igång och prova en gång till?

Av essah

@Elektron: Ah okej, men jag tänker då på min CPU, ryzen 7 2700x, är inte det en ganska bra processor som borde klara de flesta spelen på högsta grafik eller är jag helt ute och cyklar?

Edit: jag har ju en kompis med i9 9900k processor och rtx 2070, han har inga problem alls så han har ju bättre processor än mig, men samtidigt har jag andra kompisar med gtx 1060 och ryzen 5 1600k, är inte den sämre än min? och ändå har de inga fps problem alls medans jag har massvis.

Av essah

@Elektron: Ursäkta om jag är lite korkad, men menar du att mina Ram minnen underpresterar eftersom att CPUn flaskar eller?

Av essah

@Elektron: Okej, däremot är diablo inte så stort problem, givetvis hade det varit bäst om den inte alls gått upp så högt men det stora problemet är när jag spelar destiny 2 och ingen är över 80% och jag ändå går under 60fps konstant.

Jag hittade också en reddit post angående det med 144/60hz och det problemet finns fortfarande då jag provade https://testufo.com/
och märker direkt att om jag byter flik eller skriver eller vad som helst på min 60hz skärm blir min 144hz också 60hz under den tiden, men det borde inte påverka min fps ingame på spel då jag aldrig sitter och skriver eller liknande då, då är allt stilla så borde inte orsaka några problem.

Av essah

@Elektron: Jag ligger på runt 40-45% GPU på diablo och ca 25-35% CPU om jag minns rätt. Jag ligger på runt 70-90fps konstant och lite då och då droppar den ner under 60fps i höga GR's. Det stora problemet är däremot destiny 2 där jag konstant ligger under 60fps i vissa zoner, och där går GPUn bara mellan 60-65%.
När det kommer till kärnorna däremot är jag lite förvirrad angående en sak eftersom går man in på resursövervakaren har man
CPU 0 - CPU 15 men är det verkligen mina kärnor? eller vad är det för något, men iaf, CPU 15 ligger nästan konstant på 95-100% på diablo, däremot på destiny 2 ligger ingen av de över 80%

Av essah

@jawik: Jag ska ta och prova det senare, tack för tipset. Jag spelar ju alltid i windowed borderless då jag har 2 skärmar.

Av essah

@sweisdapro: Gjorde nyss det och provade när jag insåg att 3DMark och userbenchmark inte var samma sak, när jag läste det tänkte jag bara att det var ungefär samma sak, my bad. Här är resultaten från userbenchmark. https://www.userbenchmark.com/UserRun/22109271

Av essah

Vet inte om userbenchmark och 3DMark är samma sak, men jag har nu kört en 3DMark Time Spy och här är resultaten https://www.3dmark.com/3dm/41366244?