Inlägg

Inlägg som Mayhem SWE har skrivit i forumet
Av Mayhem SWE
Skrivet av LPG:

Apples metod med betalning per installation och år påminner mig väldigt mycket om Unitys katastrofala försök. Skillnaden är ju att apple är apple och kan göra lite som de vill då förstås.

Rätt stort skillnad. Unity försökte tvinga på nya villkor/avgifter retroaktivt på alla kunder och redan släppta spel. Apple låter dig välja om du vill byta till dessa nya villkor (€0,50 per unik användare och år, lägre kommission på försäljning genom den officiella App Store om du väljer att vara kvar där också) eller fortsätta enligt befintliga villkor (ingen tredjeparts distribution, samma kommission som tidigare). Men ja givetvis är villkoren utformade så att utvecklare skall tänka sig för både en och två gånger innan de lämnar App Store…

Av Mayhem SWE

Håller med föregående, HDMI CEC verkar inte tillräckligt strikt standardiserat vilket leder till i många fall dålig kompatibilitet.

Hade börjat med att titta på om det gör någon skillnad på vilken ordning du startar enheterna, samt även hur du startar dem. Dvs startar du alla enheter manuellt, eller startar du en enhet och den i sin tur startar de andra via just HDMI CEC etc.

Av Mayhem SWE
Skrivet av nu1mlock:

Jag förstår t.ex. inte varför man kan swipa i den första bilden nedan, men i den andra ska man dra uppifrån och ner när man använder gester. Home-appen är fylld av "dra uppifrån och ner" i typ alla inställningar för alla enheter -- och där finns det inte ens en "Tillbaka-knapp" i vänstra hörnet. Det finns förstås på massa andra ställen i gränssnittet också.

Ptha, jämför du med ett desktop-OS så är det ju mer eller mindre exakt ett "vanligt" fönster kontra en flytande/blockerande modaldialog. Det borde i princip vem som helst förstå den principiella skillnaden mellan tycker jag, men i verkligheten är det väl tyvärr inte så baserat på de användare jag stöter på på kontoret…

Av Mayhem SWE
Skrivet av mickepetterssonn:

Så man behöver alltså keyn uppkopplad hela tiden? Är absolut öppen för att byta delar bara det fungerar. Men deras router så är det cloud key i också?

Man måste inte ha Network Application igång hela tiden, men har man inte det blir det vissa begränsningar. Till exempel att du inte kan köra en captive portal på gäst-wifi, ingen loggning och liknande. Men för en hemanvändare är det ofta sak samma.

Alla UniFi OS Gateways har Network Application inbyggd. Dessa kan endast styras via den inbyggda Network och ej kopplas till extern controller. Det gäller Dream Router, Dream Machine, Dream Machine Pro, Dream Machine SE och Express. Alla har olika funktioner och begränsningar, den sistnämnda Express till exempel kan bara styra upp till 5 UniFi-enheter inklusive sig själv. Sedan finns då alla varianter av Cloud Key som endast är till just för att hosta Network, där vissa av de kraftfullare varianterna även kan köra Protect.

Av Mayhem SWE

Du behöver UniFi Network Application. Kan köras som program på en dator, eller integrerad på vissa av deras utrustning. Med mobilappen som jag antar är det du använder kan du endast konfigurera APs i just standalone mode. Jag hade börjat med att köra den på egen dator när det behövs eller göra en permanent installation om du har en server eller en Raspberry Pi över.

https://community.ui.com/releases/UniFi-Network-Application-8...

Av Mayhem SWE
Skrivet av s1lvertunga:

Ja, tråkigt att man absolut måste sideloada apps för egen del nu bara för att man kan det. Jävla EU =(

Huruvida man "måste" sideloada kommer ju bero på app-utvecklarna. Vissa appar kommer antagligen endast finnas i tredjepartsbutiker, och då måste man ju installera dem om man behöver/vill ha appen.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Nasso:

Därför går jag i tankarna kring att ersätta sonos enheterna med några homepod minis.

Vad kör du för musiktjänst? HomePod stödjer inte Spotify Connect, vilket gör att de skulle gå fetbort för mig. Så dåligt att inte Apple har motsvarande protokoll för Apple Music, dvs att vilken Apple Music-spelare som helst kan agera fjärrkontroll för vilken annan enhet som helst utan att ljudet måste strömmas genom den kontrollerande enheten (dvs AirPlay).

Anyway… Jag kör Home Assistant på en Raspberry Pi 4. Till den använder jag både deras egen Zigbee-dongle SkyConnect till vilken alla lampor och tillbehör från IKEA är kopplade, men även en Philips Hue Bridge till vilken mina Philips Hue-lampor är kopplade. Detta för att min Hue Sync Box överhuvudtaget skall fungera samt kunna få firmware-uppdateringar etc.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Aktsu:

Det gör det i var fall lite bättre men det gör fortfarande inte att gratisappar kan använda något annat speciellt enkelt. Då måste varenda utvecklare starta en non-profit och bli godkända vilket är en hög tröskel för indieutvecklare eller någon emulator eller liknande.

Jag håller med om att det antagligen blir för omständigt för individuella utvecklare ja. Men i teorin (om det inte bryter mot något finstilt någonstans) borde det vara möjligt för en non-profit paraplyorganisation/portal/repository med upplägg liknande säg GitHub att ha en egen app store och i sina build-processer för hostade projekt ha en checkbox för publicering till deras app store (med repositoryn själv som "ansvarig utgivare" då). Kanske något för typ Free Software Foundation eller liknande att titta på…

Av Mayhem SWE
Skrivet av Aktsu:

Det gäller inte andra app stores nej, det du länkar till har ingenting att göra med Core Technology Fee som de skall börja ta ut. Andra app stores har en tvingande kostnad per installation av själva app storen.

Jo, om du läser mitt redigerade inlägg (och Apples hemsida) så ser du att om man är kvalificerad för Fee Waiver så gäller det även Core Technology Fee.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Aktsu:

Jag tror de kommer tvingas ta bort avgiften på en halv euro per ”första årlig nedladdning” för varje användare som tredjepartsmarknaderna kommer behöva betala.

Jag gillar att Apple kör på struktur och försöker scanna av för malware och sådant men jag tror inte att tanken med DMA blir uppfylld om de tvingar fram en lösning som kostar dyrt som gör det omöjligt för gratisappar och mindre utvecklare att inte använda Apples egna marknadsplats.

Non-profits som endast utvecklar gratisappar kan ansöka om att helt undantas från avgifter. Gäller även app stores i sig så du kan ha en non-profit app store inriktad på att distribuera gratis open source projekt till exempel.

https://developer.apple.com/support/alternative-app-marketpla...

Citat:

Fee waiver

Marketplace developers who are nonprofit organizations, accredited educational institutions, or government entities based in the EU and approved for a fee waiver are exempt from the Apple Developer Program annual membership fee and the Core Technology Fee. This applies to developers of marketplace apps and other apps.

Please note that marketplace developers approved for the fee waiver can only distribute apps from developers who have also been approved for the fee waiver.

Av Mayhem SWE
Skrivet av HappySatan:

Hur, undrar jag? Vad jag installerar från tredje part bör de väl över huvudtaget inte veta något om? Eller kommer de att spåra precis allt som spåras och används på alla enheter?

Som jag förstår det kommer alla nedladdningar fortfarande hostas av och gå genom Apple. All mjukvara måste vara signerad och genomgå vissa säkerhetskontroller visavi malware och att appen gör vad den utlovar, men skall inte finnas några begränsningar i övrigt vad gäller funktionalitet i en app distribuerad av tredjepart (såsom duplicering av inbyggd funktionalitet vilket Apple inte ville tillåta tidigare, eller emulatorer, eller porr, etc.).

Av Mayhem SWE
Skrivet av nu1mlock:

Jag tycker följande låter som att det är gratis att ha sina appar på andra ställen. Utvecklarna för alternativa App-butiker får dock betala 0,5€ per installation av den alternativa App-butiken.

Något otydligt ännu då journalister verkar ha tolkat det olika. Enligt artikeln hos The Verge (åtminstone så som jag tolkar den) gäller Core Technology Fee alla appar som väljer att vara tillgängliga för tredjepartsdistribution, men utvecklare kan även välja att fortsätta enligt tidigare villkor (dvs endast officiella App Store och kanske då fortsatt 30% commission också?) och behöver då inte betala den. Dvs gratisappar med tredjepartsdistribution kommer behöva betala avgiften (om över en miljon nedladdningar per år) men inte om de endast går via App Store, då betalar de precis som nu kommission på ingenting.

https://www.theverge.com/2024/1/25/24050200/apple-third-party...

Edit: Om du är en non-profit kan du också ansöka om undantag från avgifter.
https://developer.apple.com/support/alternative-app-marketpla...

Av Mayhem SWE
Av Mayhem SWE

Obegriplig fråga. Du kan ju ladda ner och installera precis vad du vill från vilken källa som helst, finns inga restriktioner på att program måste komma från App Store.

(Om inte datorn är en företags/skoldator bunden till en MDM konfigurerad med restriktionen att endast tillåta program från just App Store, men det är knappast aktuellt på en så uråldrig dator…)

Av Mayhem SWE
Skrivet av issue:

Hopplöst att se på youtube, så fort signalen ändras blir min tv svart, och på youtube känns det som att det byt signal kors och tvärs, en signal när man klickar runt, en signal när jag börjar se nåt, ny signal så fort det blir reklam, ny signal när videon återupptas.
Som ni hör så innebär det att det väldigt ofta är helt svart på min tv. Vad kan detta bero på? Det här problemet har jag inte med min shield. (Har även testat att sno hdmi från shield så AppleTV kör samma portar, ifall det skulle vara nå sånt strul).

Det här är inget unikt för Apple TV, det gäller i princip alla kombinationer av skärmar och externa spelare anslutna via HDMI. Om du inte fick det med din Shield så har du hela tiden antingen tittat på SDR uppskalat till HDR eller vice versa och omtimad framerate. Om det duger för dig är det inte svårare än att göra motsvarande inställning i videoinställningarna på Apple TV.

Tyvärr finns igen möjlighet att göra denna inställning per app, om inte appen ifråga skulle råka ha en egen inställning då. Youtube är det ju kanske mindre viktigt att återge exakt enligt källmaterialet medan en film vill man ju ha precis så som regissören skapat filmen.

Av Mayhem SWE
Skrivet av grogt:

#> sudo ethtool --module-info eth5
Cannot get module EEPROM information: Operation not supported

Här är den troliga orsaken till detta iaf: https://community.ui.com/questions/ER-4-Failed-to-read-SFP-EE...

Av Mayhem SWE
Skrivet av kaput:

För att det inte finns någon ledig DP-port i andra ändan

Vad är "andra ändan"? Jag antar att det är skärmen, för om du hade något inkopplat via DP borde du ju redan fått ut bild någonstans även under bootprocessen. Anyway, om datorn har en ledig DP-port märkt DP++ så är den som sagt HDMI-kompatibel, så prova en DP++ till HDMI-kabel så borde du förhoppningsvis få ut bild även under boot.

Av Mayhem SWE
Skrivet av kaput:

Det är inte aktuellt att använda andra kablar/utgångar/etc, vill lösa detta och fortfarande använda HDMI-utgången i OS:en.

Varför så hårdnackat emot det? Om datorn fått för sig att endast DP ut ger bild under uppstart låter det ju som att kabel från DP++ till HDMI borde kunna lösa problemet, med bild och allt…

Av Mayhem SWE
Skrivet av adzer:

Jag tänkte att jag kan använda denna usb-c till HDMI adapter med en 11 (eller senare) generations intelprocessor.
https://www.amazon.se/dp/B08QDV5H4M

Mja, huruvida det kommer fungera beror på om porten du kopplar kabeln till har stöd för video eller inte. På laptops är det vanligt men USB-C på godtycklig stationär PC-moderkort har det definitivt inte.

Av Mayhem SWE

Framgår inte vilken version av macOS du har. Om du av någon outgrundlig anledning inte har den senaste med officiellt stöd (vilket enligt ovan verkar vara 10.15/Catalina) bör du installera den omgående. Om det inte är möjligt, pga att uppdateringen distribueras via App Store som du inte kommer åt, hade jag provat göra en internetåterställning genom att hålla in command-alt-R vid uppstart.

Men en maskin från 2012 är verkligen hög tid att pensionera. Byte till godtycklig Mac med M1 eller nyare plattform kommer vara som natt och dag prestandamässigt.