Inlägg

Inlägg som Mayhem SWE har skrivit i forumet
Av Mayhem SWE
Skrivet av kalle-anka:

Enligt Crosstalk Soultion två senaste videos så ska både Unifi Express och UXG-Lite klara av 1 Gb med ips/ids påslaget. Men jag har inte sett han eller någon annan testa det ännu så törs inte lite på det. Det kan vara för bra för att vara sant.

https://www.youtube.com/@CrosstalkSolutions/videos

Det är definitivt inte korrekt då UX (Express alltså) inte stödjer IDS/IPS alls.

Av Mayhem SWE
Skrivet av ruberts:

Vad tror ni om följande setup:

UniFi Expresss (Router) -> Switch Lite 16 -> UniFi 6 Pro (nedervåning) + UniFi 6 Pro (övervåning)

Valet av Switch Lite 16 är p.g.a att det får plats i mediaskåpet samt att den täcker behovet av nätverksutgångar i huset.

Var först sugen på den nya UXG Lite för att använda som router men denna kommer sitta i ett mediskåp i garaget vilket är en fristående byggnad, såg nu att UniFi Express har släppts och kommer med inbyggd WiFi och i princip samma spec UXG Lite.
Tänker att det vore fint att få WiFi på köpet för att få sjysst täckning i garaget också utan att behöva köpa ytterliggare en AP.

Beror vad du har för krav. Express verkar ha rätt klen hårdvara med begränsningar som max fem UniFi-enheter i kontrollern, ingen IPS/IDS mot WAN och skulle misstänka att den inte lär klara riktigt full 1 Gigabit hastighet.

Av Mayhem SWE

Konsolen i sig är helt irrelevant, men tar alla dar i veckan Microsofts handkontroll före Sonys. Därför spelas i princip endast de Sony-exklusiva titlarna på PS5 och allt annat på XSX.

Av Mayhem SWE
Skrivet av koSmiQ:

Du är på rätt spår (sub)domän krävs som pekar på externt IP för UDMP.

Man ska väl alltid göra ändringar i produktion när det används/behövs som mest? Skämt åsido så verkar det kunna krävas omstart av UDMP i vissa fall vilket kanske inte är så roligt när alla behöver åtkomst till nät och interna resurser.

Petade lite i detta igår. Konfigurationsfilen är lite skum, såg ut som att den bara borde sätta environment-variabler så gjorde ett eget script som petade in mina inställningar sist i filen (för att snabbt kunna återinstallera efter ny firmware på UDM) vilket borde overridea samma variabler tidigare i filen. Detta verkar dock inte fungera för när jag körde installationen verkar det ha blivit en mix av rätt och fel inställningar, fick inga felmeddelanden men inte heller några genererade certifikat.

Började om från början med ny konfigurationsfil som jag redigerade manuellt (usch för vi över SSH ). Nu hände det grejer, mer output i terminalen och filerna för certifikaten hade nya modifikationsdatum. Gästportalen gav dock fortfarande samma självsignerade certifikat… Forcerade en extra omstart av en av tjänsterna (som egentligen borde ha gjorts av scriptet?) och denna gång fick portalen rätt certifikat och inga felmeddelanden. Success!

Av Mayhem SWE
Skrivet av Indalecio:

Jag undrar däremot fortfarande hur det kommer sig att min routerlös lösning med Unifi6 som AP har kunnat fungera. När det funkar som bäst har jag 6 enheter inkopplade, nätet är synligt i min kamera-app även om jag är hemma utom Unifi 6 -räckvidd.
Och vad som gör att det gick att ansluta all den utrustningen men inte telefonerna. Vill liksom förstå om det finns en anledning till det mer än att det var "fel"

En AP är inte en router. Kopplar du en AP rakt mot internet kommer alla enheter som ansluts trådlöst till den att försöka få en IP-adress direkt av din ISP. Det har du ju redan själv skrivit i tidigare inlägg att du tilldelas max två stycken, så inte konstigt att det slutar fungera när du har alldeles för många enheter kopplade direkt mot internet/ISP.

Ärligt talat låter hela ditt nätverk som en kaotisk röra, ett mish-mash av allehanda utrustning installerad utan någon som helst plan eller kunskap. Personligen hade jag behållit din UniFi AP men sedan kastat ut allt annat och ersatt även detta med UniFi. Mycket enklare att få överblick över hur saker fungerar och konfigurera det med allt i ett gränssnitt.

Av Mayhem SWE
Skrivet av koSmiQ:

Det verkar som att den här ska hantera gästportalen också: https://github.com/kchristensen/udm-le

Tackar, det ser ju faktiskt ut att vara precis vad jag behöver. Men…

Skrivet av koSmiQ:

Dock så gäller det endast om du har en riktig domän för gästportal och så vidare. För den interna IP-adressen får du inget signerat av Let's Encrypt.

Som sagt är jag total newbie på certifikat. Av det jag lyckats läsa mig till är det jag behöver ett DNS A record för en (sub)domän som pekar på min (UDM) externa IP, eller har jag helt missförstått något?

Scriptet verkar ha stöd för min registrar (Gandi) inbyggd så skall väl plocka ut en API key därifrån och se om jag kan få detta att fungera. Vågar man göra det med folk på kontoret eller ska man vänta till ikväll…

Av Mayhem SWE
Skrivet av Indalecio:

Andra problemet nu - för drygt ett år sedan fixade jag solceller till ladan och köpte massa övervakningskameror för att se hur djuren har det. Och då kopplade jag in en sladd till från fiberomvandlaren (IP only säger att man får max två IP på det sättet trots att modemet har 4 portar) till en radiolänk från verandans fönster (TP-link CPE-210), 50 meter bort (fri sikt) från motsvarande CPE-210, följd av 40m Ethernet sladd in till sadelkammaren in till en Ubiquiti Unifi-6 LR (long range) med samma SSID. Solcelscentralen samt alla 5 kameror (Wifi-uppkoppling) kopplade till den. Och det fungerar sisådär. Signalen är ju kraftigt reducerad pga. radiolänken men det går att streama video från kamerorna och se status från solcellscentralen, men det går också ner ibland för vissa kameror osv, alltså inget jättestabilt. Mitt problem är snarare så att INGEN av våra mobiltelefoner kan kopplas in mot Unifi-6 routern. Signal finns, men våra telefoner vägrar och vi har olika Samsung och One+ modeller. Jag kan inte koppla min telefon till routern för att se inställningarna (genom app) heller. Det driver mig fullständigt galen. Har bytt band, försökt se över om det finns begränsningar kring antalet uppkopplade enheter men ingenting. Har till och med bytt routern mot en ny (öppet köp) och får samma resultat. Enda sättet jag lyckas är om jag ställer om routern helt, då kan jag gå igenom konfig-delarna och koppla upp telefonen tillfälligt. Sedan är det liksom borta. Allt annan utrustning går finfint. Är det någonting jag missar?

Det här stycket är något otydligt. I de sista meningarna börjar du prata om att du "bytt routern mot en ny" och "ställer om routern helt", men innan dess nämns aldrig någon router. Varken CPE-210 eller U6-LR är en router, och bör absolut inte anslutas direkt mot internet. Om din fiberomvandlare/tjänstefördelare även innehåller en router är oklart men misstänker att svaret är nej.

Av Mayhem SWE

Går det att installera ett riktigt SSL certifikat för gästportalen?

Bör/vill ju inte köra öppen http, men slår man på https ("secure portal") får man vid anslutning en stor varning om självsignerat certifikat. Jag skall erkänna att jag är en total newbie vad gäller certifikat.

Alla guider jag hittar specifikt för UniFi verkar vara både väldigt gamla och anta att man har en egen installation av controllern på en Linux-burk. I mitt fall körs controllern/UniFi Network Application på en UDM-Pro.

Det är också något oklart om det överhuvudtaget är möjligt att installera ett certifikat så att det fungerar just med gästportalen. Det enda jag sett bekräftat är att det skall fungera med eget cert för admingränssnittet.

Någon som kan peka på en aktuell guide eller går det inte?

Av Mayhem SWE
Skrivet av Eazy:

Då behöver jag koppla alla enheter till TV:n istället för till förstärkaren. Problemet då är att jag har fler enheter än TV:n har hdmi-portar. Jag får i så fall utesluta någon enhet, men det känns bittert

Den åtminstone för mig fullständigt uppenbara lösningen är att dela upp det så nyare enheter dvs de som har stöd för mer bild (4K, HDR, VRR, etc.) än vad förstärkaren klarar av (PC och Apple TV) direkt in i TVn och skicka ljudet tillbaka till via ARC, medan de äldre enheterna som ändå bara stödjer max 1080p kopplas till förstärkarens växel? Det bästa du kan göra av situationen utan att byta förstärkaren också.

Av Mayhem SWE

Ska du ändå köpa nytt hade jag satsat på WiFi 6E dvs med stöd för 6 GHz, detta oavsett om du idag bara har en handfull eller inga klienter som stödjer det eller något behov av den ytterligare bandbredden. Även om du inte bor mitt i city har du antagligen hundratals konkurrerande 5 GHz nätverk dvs störsändare inom räckhåll. Mycket mindre trängsel på 6 GHz-bandet och lär så förbli åtminstone ett par år till.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Eazy:

Förstärkaren är för övrigt en Denon avr-x1000. Kanske en nyare förstärkare skulle lösa problemet?

Jo förresten, den gamla förstärkaren stödjer inte ens 4K. Framgår inte i ditt första inlägg vilken generation av Apple TV och/eller Xbox du pratar om men är det inte gamla grejer cappade på 1080p skulle jag definitivt inte koppla dem genom förstärkaren då den kraftigt begränsar vad du kan få ut bildmässigt…

Av Mayhem SWE
Skrivet av Eazy:

Jag har dock fått det att funka med att koppla min NUC direct till TV:n och kopplat en optisk kabel från TV:n till förstärkaren. Tyvärr får jag då bara max ut stereo. Frågan är då om jag får ut mer än stereo om jag köper en audio-extractor?

Både TV och förstärkare stödjer ju enligt tidigare inlägg ARC? Använd det, bör fungera med åtminstone flerkanals PCM och Dolby Digital (men troligtvis inte DTS då de flesta TV-apparater brukar sakna stöd för att skicka det vidare, och definitivt inte Atmos eller TrueHD om förstärkaren är gammal och saknar eARC). Se till att TVn är inställd på passthrough, bitstream eller vad nu Samsung valt att kalla det.

Skrivet av Eazy:

Just nu är förstärkaren är kopplad från "hdmi (out) Monitor Arc" till tvn's hdmi3 (arc).

Av Mayhem SWE

Ingen erfarenhet av någon prylarna som nämns i tråden, men Wifi blir sällan särskilt bra om man inte vet hur man konfigurerar grejerna och till exempel tror att maximal sändningsstyrka alltid är det som gäller. Att skruva upp sändningsstyrkan till max gör att dina klienter tror att de har hög signalstyrka oavsett vilken AP den försöker ansluta till, men klientens egen radio är avsevärt blygsammare och kommer inte klara av att prata tillbaka till APn. Detta är nog det antagligen vanligaste felet i alla konfigurationer med mer än en AP.

Av Mayhem SWE
Skrivet av archie:

Jag har typ bestämt mig för en Sage Barista touch impress, men självklart ingen rea på den. Får avvakta lite till.

Med tanke på att den bara funnits på marknaden en 1-2 månader så skulle åtminstone inte jag förvänta mig någon större rea på den innan säg nästa black friday.

Av Mayhem SWE

Äldre Sonos (läs allt utom senaste årets nysläpp) kan bara ansluta till 2,4 GHz WiFi, och du måste antagligen manuellt välja kanal mellan 1-11 så inte någon autoinställning på router/AP väljer en högre kanal. Bör nog inte heller försöka dig på WPA-3, forcerad PMF eller andra nyare funktioner.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Dragzone:

Min fråga är, kan jag på något sätt ge TVn åtkomst till exempelvis kanal 36 på 5Ghz-bandet så att den kan koppla upp sig mot det?
Kanske går att lösa med ett gästnätverk?

Nej, inte utan att din AP har fler än en radio. Men du bör enkelt kunna ändra vilken kanal som alla använder.

Av Mayhem SWE
Skrivet av nu1mlock:

Jag köpte en begagnad Switch häromdagen och jag får inte heller surround. LPCM fungerar utmärkt för mig på PS5 men inte på Switch. Väljer jag "Surround" och gör deras test så hör jag endast ljud från höger och vänster.

Jag har en OLED CS och det låter som att jag har samma inställningar som du.

Plötsligt får jag surround igen. Vet inte om det har något att göra med ny firmware till C2 som kom häromdagen, eller om det bara är ett rent sammanträffande…

Av Mayhem SWE

Läs specarna? Någon bundlad/förinstallerad programvara från Acronis som inte ens verkar vara fullversion då det står "Upp till 80 % rabatt på Acronis Cyber Protect Home"

Av Mayhem SWE

MagSafe på iPhone fungerar hur bra som helst, men tveksamt hur bra liknande lösningar blir med tyngre enheter som tablets.

Har du en platta med magnetring och/eller ett skal med det samt matchande laddpuck? I sådana fall är väl den infällda delen i väggen ett mindre problem som antagligen löses enklast med en 3D-printer…

Av Mayhem SWE
Skrivet av JoelGTV:

- Kan man göra så här?

Ja.

Skrivet av JoelGTV:

- Jag antar att jag behöver en dedikerad bild-kabel till jobbdatorn också då?

Beror på om skärmen stödjer video över USB-C eller ej. Den enda manualen jag hittade som innehåller de bilder du lagt in i tråden (du har fortfarande inte angett något exakt modellnummer…) nämner inget om video över USB-C så gissningsvis stöds det ej och du får koppla in den andra datorn via HDMI (eller flytta DisplayPort-kabeln vid datorbyte).