Inlägg

Inlägg som Mayhem SWE har skrivit i forumet
Av Mayhem SWE

Outlook TNEF / winmail.dat

Har en kund som använder Outlook på Windows där programmet envisas med Microsofts proprietära skitformat TNEF/RTF om han skickar ett nytt mail till mig. Jag kan fortfarande läsa själva meddelandet då det kommer med som plain text, men HTML-versionen av meddelandet inklusive alla eventuella bilagor bakas ihop till en enda oläslig bilaga "winmail.dat". Om han svarar på ett mail från mig så blir det däremot standard HTML-format.

Givetvis har vi i hans inställningar valt att endast skicka i HTML-format, inte Outlooks egna RTF-derivat. I tidigare versioner av Outlook verkar det på enskild kontaktnivå ha funnits en inställning för vilket format man vill skicka i, men jag hittar inget sådant på adresskorten i dagens Outlook. Skulle dock nästan misstänka att det fortfarande sparas dolt någonstans, och programmet vid något tillfälle fått för sig att jag har Outlook på Windows och nu låst sig vid det? Han har tagit bort mig från adressboken och rensat auto-complete listan men det verkar inte ha gjort någon skillnad.

TNEF/winmail.dat är för mig oläsbart eftersom jag inte använder Outlook på Windows utan Apple Mail på macOS. Formatet kan för övrigt inte läsas av Outlook Mac heller vad det verkar. Min företagsmail hostas hos Google, och tidigare har det gått att gå runt via Gmail i webbläsaren som då kunde läsa TNEF. Nu verkar det dock som att antingen Google tagit bort stöd för TNEF eller Microsoft ändrat något i formatet, då jag även i Gmail bara ser dessa winmail.dat.

Börjar bli riktigt trött på detta och hittar ingen lösning. Någon som vet vad fasen man skall göra?

Av Mayhem SWE
Skrivet av Laxpudding:

Delaminering - eller någon form av materialförsämring.

Tack, det var det jag fann mest sannolikt också då jag är väldigt säker på att detta dök upp först under sen höst.

Av Mayhem SWE

Backlight bleed, IPS glow, delaminering?

För er med lite bättre koll på defekter hos skärmar: Framstår detta som backlight bleed, IPS glow eller typ delaminering mellan olika lager i skärmen? Syns mest mot just mellangrått typ paletterna i Adobe-programmen, inte så mycket mot ljusare/vitt eller mörkare/svart.

Skärmen är en Lenovo ThinkVision P27u som borde vara inköpt typ 2018. Jag har använt detta exemplar de senaste 2-3 åren på jobbet och ganska säker på att det inte dök upp förrän kanske 1-2 månader sedan. Tror inte någon av våra andra exemplar har någon liknande defekt och har precis bytt till en som framstår felfri.

Av Mayhem SWE
Skrivet av jreklund:

Att lägga till en meta-tagg kommer dock inte fylla någon funktion då servern inte vet vad du som användare vill ha, så blir att bara ändra via CSS i detta fall.

Servern vet väl ändå vad användaren hade vid senaste sidvisningen, lagrat i användarens profil eller i en kaka eller var ni nu sparar informationen?

Av Mayhem SWE
Skrivet av Mordekai:

Hittar inte hur jag får HA att agera på UPS-events...

HA har ju integrationer med precis allt, känns extremt osannolikt att det inte skulle finnas en för i princip alla märken av UPS på marknaden oavsett hur obskyra de är.

Av Mayhem SWE
Skrivet av darrenj:

"Add to cart"
Min bro ska skicka den till Sverige för mig

Om det inte är ett rent skämt hoppas jag du är medveten om att den inte lär gilla att kopplas i ett svenskt eluttag…

Av Mayhem SWE
Skrivet av Daemon:

samt IntelliMouse Explorer 1.0 med ny sensor, tack.

Fantastisk när den kom. Köpte den till både min egen dator och brorsans, samt en till jobbet. Hade då en stationär beige PowerMac G3 dvs sista generationen med ADB för tangentbord/mus så blev tvungen att skaffa USB via ett PCI-kort…

Vill minnas att plasten var målad och kanske slets lite väl snabbt precis där fingrarna klickade på de stora knapparna. Får hoppas att de går att göra lite tåligare nu eller att de väljer någon annan typ av finish om det blir en nyutgåva.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Engman97:

Datorn ”bootar” aldrig med EXPO eller XMP profilerna men sätter jag hastigheten på 5000Mhz så fungerar det.

Skrivet av Engman97:

Det är 2st kits som köptes samtidigt.

XMP/EXPO är aldrig garanterat ens om minnestillverkaren validerat kombinationen av minne och moderkort, kompatibiliteten mellan enskilda exemplar kan variera. Men framförallt är det aldrig aldrig aldrig garanterat för något annat än exakt och endast de minnesstickor som kommer i en och samma förpackning. Att köpa två kit och förvänta dig att de tillsammans skall prestera enligt XMP/EXPO angivet för ett kit kan du liksom glömma.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Allexz:

När jag just gått över till Mac så var jag lite förbannad över exakt hur blurry det var på extern skärm...
Då även med 2560x1440, och sedan med 3440x1440.... det såg bokstavligen ut som total skit. Skärmen hade jag använt som daily driver i flera år så det var inte den...

Fick då tipset här på forumet att installera: Betterdisplay https://github.com/waydabber/BetterDisplay#readme

Med verktyget kan du välja att få den skalningen den underbara Apple ger till icke mac-skärmar. Dvs kattskit. ("lowDPI")
Eller så väljer du HighDPI scaling vilket gör skärmen exakt lika skarp och fin som Linux eller Windows. "Magic" "Simply Works"

Oklart vilken av dina bilder som skall föreställa low respektive high, men jag laddade precis ner och testade BetterDisplay och tycker att HighDPI på en 1440p-skärm ser avskyvärt ut. Kanske att svart text mot vit/ljus bakgrund blev lite nättare. Jag kör dock dark mode i de flesta program/hemsidor, och vit text mot mörk bakgrund blir tvärtom mycket fetare och får liksom en luddig halo runt sig. Usch.

Jag har istället alltid kört med reducerad kantutjämning via den dolda systeminställningen:

defaults -currentHost write -g AppleFontSmoothing -int 0

Av Mayhem SWE
Skrivet av karl120:

Tänker mig minst 27".
Detta är skärmen som jag inte var nöjd med: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datorskarmar/dat...

Det var med all sannolikhet inget som helst problem med skärmen utan dina förväntningar som är helt orealistiska på något som är en bottom of the barrel budgetskärm. Liksom kom igen, du köpte en skärm som jämför med den inbyggda är mycket större men samtidigt har lägre upplösning. Säger ju sig självt att skillnaden i pixeltäthet blir enorm och sannolikt är det även milsvid skillnad på andra attribut såsom färgåtergivning.

För de småpengarna får du antagligen inte något mycket bättre. Har du högre krav, öppna plånboken, köp minst 4K upplösning och helst inte den billigaste skiten du hittar.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Ultraman:

Tänkte handla lite från Aliexpress men märkte att sidan jag kom till heter vi.aliexpress.com
Det gick att logga in på mitt konto.
Någon som vet om det är en scam sida jag har hamnat på?

Varför skulle det vara en scam? Extremt osannolikt att ett så stort företag inte skulle ha full kontroll över sin DNS. Subdomänen vi är dock gissningsvis för den vietnamesiska marknaden.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Maccer:

Vad skulle det vara för kabel i så fall? Har ingen optisk ut från moderkortet, och surroundljud med 3.5mm-kablar känns inte så lockande. Att köra ljud och bild via två olika kablar är väl dessutom att be om ännu mer lip sync-problem?

En HDMI till TVn och en till stärkaren. Även om du kanske bara har en HDMI kan du kolla om någon av de andra portarna är mörkt DP++ vilket i sådana fall betyder att den också är HDMI-kompatibel.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Maccer:

Så mitt enda alternativ för att få 4K 120 Hz och surroundljud samtidigt från datorn via en HDMI-kabel är att skaffa en förstärkare med HDMI 2.1 (och då eARC)?

Varför inte den enkla/bililiga/uppenbara lösningen: separata kablar med bild till TVn och ljud till förstärkaren…?

Av Mayhem SWE
Skrivet av 7mangan6:

Vad är det som inte blir lika bra med att kontaktera själv? Är det kontakt på samtliga ledare så är väl det ”lika bra”?

Har nog aldrig någonsin sett en självkontakterad kabel där brytskyddet upplevts vara en solid enhet med kontakthuset, som på fabrikstillverkade kablar. Brytskyddet har alltid suttit löst och känts allmänt flimsy.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Julin:

Är inte hemma just nu men rx/tx är det maximala hastigheten på just den punkten?

Det är vad jag förstår den maximala hastigheten som förhandlats fram mellan en viss enhet och den AP den är ansluten till vid precis det tillfället. Kan variera med precis alla tänkbara faktorer, vad det sitter för chip och antenn i bägge delarna, batterisparfunktioner, avstånd och vad det är för skit emellan, luftfuktighet, dagsform…

Av Mayhem SWE

Gissar att dessa inställningar också har en bakgrund i att det vad jag förstår varit rätt stor skillnad på säkerhetsnivå för kortbetalningar i Sverige kontra utomlands. Här är det bra många år sedan chip introducerades och blivit krav, medan man utomlands mest gått på magnetremsa (för att man inte vill betala för att uppgradera terminalerna gissningsvis) ända fram till tap-to-pay började bli vanligt (vars adoption accelererades av framförallt av Apple Pay).

Av Mayhem SWE
Skrivet av forcevision:

Ja men 1920x1080@60 denna upplösningen kan jag få 60hz men inte i 4k alltså 3840 x 2160 för om jag förstår det hela rätt när jag läst runt delar Pi:n upp hz på två portar men man skall kunna använda en och få 3840 x 2160@60

Varför vägrar du läsa den redan länkade dokumentationen?

Citat:

The Raspberry Pi 4 (and Pi 400) can drive up to two displays, with a resolution up to 1080p at a 60Hz refresh rate. At 4K resolution, if you connect two displays then you are limited to a 30Hz refresh rate. You can also drive a single display at 4K with a 60Hz refresh rate: this requires that the display is attached to the HDMI port adjacent to the USB-C power input (labelled HDMI0). You must also enable 4Kp60 output by setting the hdmi_enable_4kp60=1 flag in config.txt.

Av Mayhem SWE

Aldrig. Är inte mycket av en pyntare inför någon högtid överhuvudtaget och eftersom det resten av året bara skulle uppta förvaringsplats jag hellre använder till något annat äger jag noll julpynt.

Av Mayhem SWE

Vill du inte betala Apples hutlösa priser men ej heller ha kinesium så är väl den första välrenommerade leverantören som jag kommer att tänka på iFixit:
https://eustore.ifixit.com/products/macbook-pro-13-retina-lat...

Av Mayhem SWE
Skrivet av slipbit:

Frågan är hur ska de kunna konkurrera med paketskåpen , PostNord har det ett kvarter från där jag bor. Pekar alla paket som inte har hemleverans dit.

Hade gärna gjort likadant men min upplevelse är att det fungerar sjukt dåligt. De har ju till exempel en tjänst MyPack som integreras direkt mot e-handlare för att man ska kunna välja vart man vill hämta ut sin leverans, men har nog typ aldrig upplevt att det valet respekterats. Bara vid någon enstaka leverans har jag genom deras app kunnat styra om till paketbox.