Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Gimbal:

Bambulab har nog stoppat all försäljning av A1 för tillfället pga kabeln upp till värmebädden tydligen har skadats på vissa maskiner (antingen under transport eller av användaren själv).
Med kortslutning, smält isolering och skjutna proppar i väggarna som följd. Inte alls bra. (Det är 230V i den kabeln)
se
https://blog.bambulab.com/a1-heatbed-cable-callback/

Jag har själv en A1 men min kabel ser bra ut, än så länge. Dock blir man lite nervös, vågar man printa över natten?

Det tror jag inte är ett problem om du inte noterat något. Det är ett större problem om det är ordentligt böjt och då skulle jag vänta. Har du inget problem (min A1 såg också ok ut men ska kolla lite noggrannare) så skriv ut den där grejen de kommer skicka ut för att minska möjligheten att böja kabeln. jag skrev ut min igår och ska sätta fast den idag.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre

Hej, tack för intresset. Den blev dock såld sent igår kväll/tidigt i morse så ska stänga annonsen nu.

Av Björn Endre

ASUS ROG Ally Z1 Extreme + fodral

Jag fick ett infall vid Black Friday 2023 och köpte mig en ASUS ROG Ally Z1 Extreme på rean. Det är en cool pryl (har en SteamDeck sen tidigare så gillar att spela handhållet) och jag har spelat en del på den men jag inser sakta att den mest ligger i sitt fodral.

Så det känns lika bra att sälja den nu till någon som har nytta av den.

Inköpt på Webhallen och kvitto finns självklart om man vill ha det.
Orginallåda och tillbehör (laddare etc) medföljer.
Har också köpt deras officiella fodral för att skydda den.

Den är i utmärkt skick.
mer info om konsolen finns t ex här: https://www.inet.se/produkt/6336947/asus-rog-ally-z1-extreme

kan skickas och då betalar köparen frakt på 80 kr.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av Swedishchef_90:

Haha lär aldrig få igenom ett bord, hade hoppats på något längs väggen

Visade min fru och fick ett "Hell No" i svar :). Så inget bord för mig heller. Hade ju varit perfekt :).

Av Björn Endre
Skrivet av tJev:

Uppföljning på min laddlucka, tog mindre än 24h att få ny låsmotor monterad. Den uppdaterade versionen så förhoppningsvis är det sista gången den strular... fick även info om att vår enyaq omfattas av batterimoduls-utbytesprogrammet så kommer få en ny tid för att fixa det. Tur allt går på garanti än så länge.

nu blev jag nyfiken. Vad är det för något? Är det 12V batteriet du pratar om? Undrar om det var det som dom bytte på min nu när jag fick problem tidigare i vinter med att den ofta klagade på att 12V batteriet var lågt. Sen dom bytte så har det aldrig hänt igen (fick det redan förra vintern några gånger men då så sällan jag inte tänkte så mkt på det).

Edit: kom på du hade Enyaq 60 och inte 80 ..

Av Björn Endre
Skrivet av tJev:

Två blodiga händer av allt bankande i -20C i helgen, ingen skillnad idag heller. Självklart med spammande av nyckeln, men tack för tipset. Kanske någon annan har nytta av.

För övrigt nöjd över Skodas mobilitetsgaranti, inga problem att få hit en bärgare och de står för hyrbil ett par dagar.

Är det en Enyaq 80/80x? Intressant. Då har jag haft tur (dock nog inte varit -20 än där jag är, inte mer än -15). Nyfiken vad det gör att den låser sig. Är det fukt/is i låset eller. Eller är det inte fastfruset utan motorn i sig? I-o-med att det händer i kyla trodde jag det mer skulle vara p g a is etc. Det närmaste jag haft är att inte fått av laddsladden. Då har jag fått låsa/låsa upp för att den skulle släppa. Men det var i somras. mkt irriterande när jag ville åka hem från en cup.

Skrivet av tJev:

Konstigt att man aldrig varit med om något sånt här på en bensin/diesel-bil.. körde skoda superb innan med liknande tanklock som aldrig strulade, är det ångorna som påverkar? Förstår iofs inte alls behovet av låsmotor på ett "tanklock" till en elbil...

Sen fryster tanklock definitivt även dom fast ibland. Bara googla på fastfruset tanklock :). När det går ner till många minusgrader så verkar det kunna hända lite vad som helst med våra bilar.

Av Björn Endre
Skrivet av izzie:

Finns det något sätt att få upp hastigheten på en Ender 3 Pro v2? Jag tycker det går så sinnessjukt långsamt.

Jag köpte den med den där custom-mjukvaran på som jag inte minns vad den heter. Hastigheten är ställd till 100% 100% 5%.

Jag antar du menar Ender-3 V2? eller fanns det verkligen en Ender 3 Pro v2?
Först och främst kanske uppgradera med en Direct Drive och munstycke som klarar lite högre temperaturer. Bondtech har väl några.

Det jag kan tänka mig annars är Klipper för att riktigt få upp hastigheten. Antingen via en rPi eller via Creality Sonic Pad. Jag fick upp hastigheten upp mot 200 mm/s på min Ender 3 Pro (+ snabbare acceleration) och snabbade upp den ordentligt. Det kräver dock lite pill, särskilt om du ska göra det själv på en rPi. Via Sonic Pad handlar det mer om att kalibrera etc och ställa in den rätt.

Och nej, den skriver självkalrt inte allt i 200 mm/s men ingen skrivare skriver allt i full fart. Däremot så kan en högre maxhastighet + högre acceleration ge mkt överlag i tidsbesparing.

Av Björn Endre

Jag har varit på gång att testa lite 3D-printade chassin och andra tillbehör för PC men inte kommit igång. Men de här ser ju jäkligt coola ut .... ska se om jag har moderkort etc hemma för att göra ett test. Skulle vilja lära mig Shapr3d eller fusion360 för att göra egna designs.

Av Björn Endre
Skrivet av Macatonia:

Förstår inte varför ni pratar så mycket om inkapsling för ABS... Jag har skrivit ut ABS på min zortrax M200 sen de lanserades för typ 10-15 år sedan. Iof har jag inte rört den senaste 3-4 åren.
Har någonting hänt eller förändrats?

Samt en fråga ni som verkar vara mer inlästa. Zortraxen är bökig och stökig, finns det några bra skrivare för typ 5000-6000kr? P1S verkar ju dunder men 10000kr för ngnting jag knappt kommer använda 😅

ABS har ju en tendens att warpa och är känslig för omgivningen. Om det t ex är lite kallare där du skriver eller det blåser lite (du går förbi, dörr öppnas etc) så kan det påverka utskriften. Inkapslingen är främst till för att göra det möjligt att ha en stabil varmare temperatur inne där du skriver ut. Om det fungerat bra för dig i alla år så låter det som om du har en bra miljö att skriva ut i. vissa gör så att de typ tar en vanlig papp-kartong och skyddar skrivaren.

Sen är gaserna som bildas av ABS visserligen inte direkt giftiga men kan upplevas ganska otrevliga. Luktar illa och man kan må illa av dom. Så igen, det kan vara en fördel.

Om P1S är för dyr så kanske Creality K1? Det ska komma en ny uppdaterad version av den typ nu som bör ha fixat alla barnsjukdomar den första generationen hade. Med ett pris runt 6000 kr så tycker jag den är intressant.

Av Björn Endre

Sonic Pad + Ender 3 Pro = nytt liv för gammal trotjänare

Efter att jag köpt mina 4 Bambu Labs så har jag fått lite skrivare över. För att få plats har jag flyttat dom till vårt hus på Gotland och där står nu en Prusa MKS3+, en AnkerMake M5, en Crealite Ender 3 Pro och en Creality CR6-SE.

Det är ju inga dåliga skrivare men kanske lite långsamma (förutom M5 som ska vara den snabbaste).
Jag har länge funderat vad jag ska göra av dom. Det känns lite trist att slänga de äldsta när de ändå fungerar. Samtidigt så kan jag inte komma ifrån att det är lite trist att behöva vänta 7-8 timmar på en utskrift som med nyare snabbare skrivare tar 3-4 timmar.

Jag har länge varit lite sugen att testa något som Creality SonicPad. Jag har lekt med klipper innan (i somras satt jag upp Klipper via en rPi 4 på min CR6SE men kom inte så mkt längre än initalt få den att ha kontakt) men tanken med en färdig liten burk med skärm var lockande. Inte nog att köpa den själv men när min fru behövde en julklapps-lista fick den följa med. Och tomten tyckte jag var snäll under 2023 så den låg under granen :).

Det första jag noterade när jag dragit igång den var att visserligen CR6SE och Ender3Pro stöddes, men däremot out-of-the-box endast med Creality moderkort. Själv hade jag uppgraderat till BTT moderkort på båda. Jag hade dock kvar ett 4.2.7-moderkort för min Ender 3 Pro så för att slippa börja med att skriva egna printer.cfg så bytte jag tillbaka till det moderkortet. Jag hade även sen tidigare uppgraderat med BLTouch och MicroSwiss DD så kändes som min Ender3 Pro var en bra kandidat att testas med.

Jag följde Ricky Impey's Youtube videos för att både sätta upp SoniCPad med Ender 3 Pro men även att konfigurera den och kalibrera den. (https://www.youtube.com/watch?v=ga2cMRTJGQI). Det finns några grejer som inte helt stämmer/han glömt, särskilt när det gäller att uppdatera för input shaping, men hans serie av Youtubes är guld för att få igång allt, oavsett skrivare.

Jag började med att använda Cura för att styra den och Crealitys färdiga profiler. De har ingen profil för Ender 3 Pro men för Ender S1 Pro vilken också är en DD. Tycker det är lite trist de har profiler för så få skrivare. De borde lätt kunna fixa färdiga profiler för många av deras äldre skrivare kan man tycka.

Det gick väl så där med utskriften via Cura. Jag testade en T-Rex från Flexi Factory och med snabb-profilen (runt 3 timmar) så fick jag layershift och annat problem.

Jag gick över till Orca istället som jag är van vid och körde alla deras kalibreringar. Jag följe även Klippers egen guide för resonans-kompensering och det blev skitbra.

Med Orcas standard-PLA-klipper-profil som jag uppdaterat efter alla kalibreringar så tog FlexiFactory T-Rex curved endast 3h40m att skriva ut. Och den blev riktigt bra. Som jämförelse vill Cura ta runt 11 timmar att skriva ut den med min gamla Ender 3 Pro-profil. Anker M5 vill ta 4.5 timmar och min MKS3+ lite över 7 timmar. Jag måste fortfarande testa lite mer med mina inställningar för att se att jag inte skruvat upp accelerationen för mkt (och detta var för övrigt allt kalibrerat med Add North Glitter Grey PLA så antar jag måste göra om lite kalibreringar för PETG etc) men jag tycker det är kul att min Ender 3 Pro fått nytt liv igen.

Så har du en äldre skrivare hemma och tid/ork att installera Klipper, antingen via t ex SonicPad eller själv på en rPi, - gör det. Det kräver fortfarande en del pill men det kan bli riktigt bra. Tyvärr kommer jag inte hinna börja leka med CR6SE igen denna gång men påskens/sommarens projekt blir att även få in den på Sonic Pad. Där behöver jag fixa en egen printer.cgf eftersom jag bara har ett BTT moderkort på den och inte minns var jag la Crealitys egna. Men det borde inte vara något stort problem.

Av Björn Endre
Skrivet av anders190:

Jag har lekt lite med tanken på att bygga ut min Tranquil Garden och göra plats för bonsaien faktiskt. Skalningsmässigt hade det nog fungerat rätt bra faktiskt.

De använder ju samma bas (står t om om det i manualen) så det borde ju kunna fungera. Har bonsai också men inte byggd.

Av Björn Endre

En av mina julklappar i år. Försöker alltid bygga något när jag är på Gotland sommar, påsk, vinter och i år blev det Tranquil Garden. Tidigare har jag kört mkt bilar men nu börjar jag välxa över till lite annat.

Lite pillig med alla transparanta ettor och tvåor för att göra "ån". Pyramiden hade också en del sånna men inte lika mkt.

Bilarna kommer sakta sälja av för att göra plats för nya lego-satser. Jag har Legao Architecutre Taj Mahal hemma någonstans som borde passa in perfekt här.

Av Björn Endre
Skrivet av nDre:

Ja, precis. Jag har 2 rulle filament kvar (PLA, oöppnad) fån den tiden när jag hade den Anet A6 så jag tänkte att köra med de först. Har ett par objekt i min lista som t.ex batteri hållare både AAA,AA men såg att det finns massa kul till Ryobi t.ex.
Sen säkert kommer jag på några andra grejer (gillar att köra motorcykel bla, så man kan kanske hitta på grejer) sen bor i hus och har en dotter vid 6år så kommer bli säkert lite lekaker också.

Det finns en hel del trevliga Paterons om man är lagt åt det hållet och vill få tillgång tll coola saker att skriva ut som t ex barn gillar. Jag ska rensa lite tänkte jag bland mina Patreons men jag betalar till ex för Flexi Factory, Zou3D, Cinderwings och 3DPrintBunny.

Det roliga är självklart när man börjar skriva ut saker som kan användas i hemmet. min son sålde bingolotter innan jul och jag skrev ut hållare för att ställa upp skyltar etc på de bord vi hade. Sen skrev jag ut lite småtomtar och en stor tomte med LED-ljus. Uppskattades massor.

Av Björn Endre
Skrivet av nDre:

Återigen tack för all svar. Efter många timmars forskning så beställde jag en CREALITY ENDER-3 V3 KE. Den här kommer räcka som en nybörjare skrivare till att börja med och känna om det är något som jag vill ha som en casual eller mer seriös hobby.

Då kan du använde de pengart adu sparar till extra trevlig filament ;). Man kan aldrig ha för mkt filament hemma ... vad har du tänkt dig att skriva ut? har du funderat på att lära dig modellera själv?

Av Björn Endre
Skrivet av nDre:

Tusen tack för alla svar!
Har kollat lite till och verkar som att CREALITY ENDER-3 V3 KE är en ganska kapabel maskin. Ca 2000kr billigare än den vanliga A1. Är A1 2000kr bättre?

CREALITY ENDER-3 V3 KE är i grunden en V3 med Klipper (KE = klipper Edition) vilket låter dom öka hastigheten då de har input shaping etc. FWIW - jag har just hållt på lägga in Klipper på min Ender 3 Pro (via Creality Sonic Pad) vilket ger mig något liknande denna (min är uppgraderad med både BLTouch och MicroSwiss DirectDrive) och den är definitivt snabbare än en stock Ender 3 V3.

Min erfarenhet av Creality (Ender 3 Pro och CR6 SE) är dock att de kräver en hel del handpåläggning för att skriva bra och ofta har de en del barnsjukdomar om det är den första versionen av något.

Även om jag inte testat denna så känns det som den borde vara nära min ombyggda Ender 3 Pro och jag är lite tveksam till kvalitén i längden. men det är bara min egen åsikt utifrån mina erfarenheter med Creality. Det är det ok instegs märke och budget märke men du får vad du betalar för ...

En A1 kostar runt tusenlappen mer (utan AMS Lite) och jag skulle i så fall titta på den om man vill hålla ner priset. Då kan man lägga på AMS Lite senare. Eller om du kan klara dig med lite mindre storlek så en A1 Mini för runt 310 Euro. Jag var förvånad hur mkt jag skriver ut på den som inte kräver fulla 256x256 ...

AnyCubic har också släppt några billiga skrivare med högre hastighet (tex ANYCUBIC KOBRA 2 PRO) så utbudet har nog aldrig varit så bra för att hitta billiga bra och snabba skrivare.

Av Björn Endre
Skrivet av nDre:

och såklart börjar jag tänkta på att köpa en P1P i stället av A1 nu... det är inte lätt. är ganska nybörjare. Hade en anet A6 kanske många många år sen men det var en ren plågeri att kalibrera den rätt hela tiden. Ibland gick det inte alls.

Nu vad jag är ute efter en plug n play skrivare. Jag finner inget nöje med att finjustera eller modda själva skrivaren hela tiden utan jag vill bara skriva ut helt enkelt.

Någon som har kanske en P1P med erfarenhet? Som jag har förstått så A1 och P1P förutom att både två är filamentskrivare funktionsmässigt två olika typ av skrivare (rörelsen). För o nackdelar?

De är båda Bambu Labs skrivare men 2 olika typer. Jag har en P1P som är uppgraderad till P1S + A1 Mini, A1 och X1C.

P1P/P1S
P1P är så kallad Core XY-skrivare. I grunden betyder det att skrivarhuvudet endast rörs sig i X/Y-led medan byggplattan rör sig i Z-led. En fördel med detta är t ex att du kan få högre hastigheter. P1P är inte inkapslad så det innebär att du helst inte ska skriva ut filament som kräver det (t ex ABS). Däremot kan du antingen skriva ut egna sidor och delvis kapsla in den eller köpa uppgraderings-kitet till P1S som ger dig både sidor, dörr och glasplatta i toppen så du kan stänga den vid behov.

Den stödjer Bambu labs AMS-system som ger dig möjlighet att ha 4 st olika filament (färg, typ etc) samtidigt och skriva ut i olika färger, använda annant filament för support eller bara möjligheten att ha flera rullar redo utan att behöva byta manuellt. upp till 4 st AMS kan användas = 16 separata rullar filament. Jag har själv bestämt mig för att sälja min P1S för att finasiera en till AMS istället för min X1C, så mkt värdesätter jag det stödet. Jämfört med Prusas MMU2 har det varit natt och dag.

Något som Bambu Labs sparat in på är skärmen som är liten och monokrom. Känns lite som gamla Prusa MKS3+/gamla Creality. P1P har ingen kamera även om man kan köpa till (och man får den med P1S) men det är en kamera för timelapse, inte för att kolla på printen i realtid /typ 1 fps).

A1
A1 är en mer traditionell så kallad "bedslinger". D v s skrivarhuvudet rör sig i Z- och X-led medan byggplattan rör sig i Y-led. D v s "bädden rör sig". Den kräver lite mer utrymme och du får inte riktigt lika hög hastighet som hos P1P. Dock så har dessa utvecklats enormt så jag noterar t ex inte mkt skillnad i hastighet och kvalitet mellan min A1 mini och min P1S eller X1X. A1 stödjer inte AMS utan istället deras AMS Lite. Den är inte inkapslad men jag tycker den faktiskt funkar riktigt bra ändå. Även här har man stöd för 4 olika rullar filament. D'remot verkar det just nu endast gå att ha en AMS Lite kopplad. Jag tror dock det kommer ändras.

A1 (och Mini) har en färgskärm och känns lite mer modern. Kameran tror jag dock är lika "dålig" som P1S, d v s för timelapse, inte för att direkt hålla koll på utskriften.

P1P är i sig inte inkapslad så jämfört med A1 handlar det då om Core XY och AMS stöd mot "bedslinger" och AMS lite.
Om du inte har behov av en inkapslad skrivare så tycker jag A1 combo är ett bra köp. Då får du AMS Lite också. Nu är Bambu Labs Eu-shop nere så kan inte jämföra priset men visst ligger väl A1 Combo ungefär som en P1S ensam. Säljer de fortfarande P1P? om du vill ha en inkapslad skulle jag nog gå med P1S i så fall.

Båda är i min erfarenhet väldigt lätta att komma igång med. ingen 3D-skrivare är helt underhållsfri men min erfarenhet är att du behöver inte finjustera speciellt mkt utan kan skriva ut direkt. Jag har inget emot att modda/finjustera. Jag har t ex ägnat jul-ledigheten att få igång min gamla Ender 3 pro med Sonic Pad (klipper) för att få upp hastigheten där. Men samtidigt är det skönt när jag bara vill skriva ut att slippa oroa mig så mkt att något ska gå fel. Ingen skrivare är felfri så du kommer ha problemutskrifter även här men för mig har det varit som natt och dag mot många av mina andra gamlas skrivare.

Av Björn Endre
Skrivet av rotkiv42:

Om jag inte misstar mig har väll inte den släppts på riktigt än? Så väldigt få lär ha erfarenhet av den.

Den är släppt och levererad till många. Min kom precis innan jul (21 dec) men då vi åkte till Gotland dagen efter hann jag inte öppna den.

När det gäller hur den är så förväntar jag mig att den är liknande A1 mini vilken jag är mkt nöjd med.

Av Björn Endre
Skrivet av johnlennonx:

Skulle behöva lite försäkran som nybörjare så att jag inte är på väg att slänga iväg en massa pengar på något jag inte blir nöjd med.

Funderar på att i dagarna köpa en Creality K1 för 485 euro som min första 3d-skrivare.
Det som talar för köp av K1 är:

  • Enkelt att skriva ut via Wifi så man slipper använda en molnlösning.

  • Automatisk bed leveling.

  • Stängd låda, dels för att kunna skriva ut fler material men också för att det känns lättare att hålla ren från damm och liknande.

  • Bra kvalité kontra pris såvitt jag förstår.

Eller är K1 att förköpa sig och att man borde nöja sig med en bed slinger som Ender-3 V3 KE istället för nästan halva priset?

FWIW - för bambulab skrivarna kan du även köra LAN-mode och inte köra via molnet.
Jag tror inte K1 är ett dåligt köp i sig dock längre. Åtminstone har jag fått intrycket att mkt av problemet var med första generationen (vilket är lite typiskt Creality) men att senaste versionerna av K1 har varit mkt bättre. Det är definitivt inte ett dåligt pris för en inkpaslad skrivare.

För mig är fortfarande stödet för AMS/AMS Light så man enkelt kan skriva ut multi-material, multi-färg eller bara kunna ha flera olika rullar färdiga "to go" en stor fördel med BL-skrivarna. För att inte tala att jag tycker dom är perfekta för nybörjare då min erfarenhet varit de "bara funkar" direkt från lådan.

Har du tur så kommer en K1:a rulla direkt men risken med Creality är lite att man får jobba för att få bra utskrifter.

Av Björn Endre
Skrivet av Yrch:

Gör lego inte set med riddare och borgar längre? (Var mina favoriter). Eller pirater och soldater för den delen heller?

Inte små-set längre tror jag men de har några större set.

Riddarborg: https://www.lego.com/sv-se/product/lion-knights-castle-10305
Eldorados fästning: https://www.lego.com/sv-se/product/eldorado-fortress-10320
Piratskepp: https://www.lego.com/sv-se/product/pirate-ship-31109

Kanske dags för dom att fixa lite nytt riddar/pirat-tema igen och inte bara Harry potter/Star Wars/MCU ...