Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Robiban:

Enyaq har länge legat högst på listan men det verkar vara väldigt mycket klagomål på mjukvaran. Ni som kör enyaq, hur stort problem är det?

Haft min Enyaw nu i 1 år och 1 månad och är supernöjd. jag har egentligen väldigt få klagomål på mjukvaran. Eftersom vi är 2 i bilen så stör det mig inte att klicka "Ok" vid start. Ska vara ärlig jag inte riktigt förstår gnället på det men jag är väl lite mer förlåtande :).

Mjukvaran gör det den ska. Jag använder den främst för radio och navigering och tycker det funkat utmärkt. Ibland så segar den till vid start men det är sällan. Använder sällan Apple CarPlay (trots att den har trådlöst Apple CarPlay-stöd så enkelt att dra igång) men när jag gjort det har det funkat utmärkt. Gillar att om man använder Apple Maps så visas köranvisningar på främre skärmen. Och naturligtvis visas Spotify/etc i bilens hemskärm även om man kör via Apple CarPlay.

jag gillar att allt inte sköts via skärmen så jag vet inte riktigt vad jag saknar med mjukvaran ... för mig personligen så är det viktigaste att den gör det den ska utan att jag tänker på det. Vilket i mitt fall just är att hantera navigering och musik. jag har inte så mkt större behov av mjukvaran antar jag. Fördelen med tesla etc är väl att det finns massor appar inbyggda men där gillar jag att kunna köra CarPlay för att få de appar jag är intresserade in (Podcaster, ABRP etc).

Skulle rekommendera att köra lite olika bilar och känna vad som passar dig. För mig är Tesla alldeles för avskalad och för mkt flyttat till skärm. Men smaken är som baken (delad).

Av Björn Endre

Då tar jag och avslutar auktionen då jag strax ska iväg på träning.
@brunk - jag skickar Pm så kan vi ta det den vägen.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre

Apple AirPods Pro (1st gen)

Jag trodde jag tappat bort mina AirPods Pro så köpte ett par nya för ett tag sedan. Och nu hittade jag mina gamla. Så då får det bli en försäljning.

Model: A2084 (d v s första generationens Airpod Pro)
Följer med: Fodral, lurarna, olika storlekar av 'pluppar", orginalförpackning
Skick: Bra. De är självklart också ordentligt rengjorda.

Kan hämtas i Huddinge, annars tillkommer frakt (75 Kr).

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av gulenay:

1600:- + hämtning

Annonsen är lagt dom budgivning så försök att använda funktionen som finns så budet registreras om möjligt. Har själv inte använt den funktionen så lite osäker hur det funkar :).

insåg också att man ju inte sätter sluttid så min tanke är att avsluta budgivningen runt 18-tiden i morgon

Av Björn Endre

Omen By HP Laptop I7-an011no (i7-7700HQ, GTX1070, 16 GB)

Så var det dags att sälja av sonens äldre bärbara dator.

Modell:Omen By HP Laptop I7-an011no
CPU: i7-7700HQ
Grafik: NVIDIA® GeForce® GTX 1070 (8 GB GDDR5)
Skärm: 17" 1080p 120 Hz
Minne: 16 GB DDR4-2400
Lagring: 512 GB Crucial Force MP510 NVME, 1 TB Samsung 860 Evo SSD
Nätverk: Intel® 802.11b/g/n/ac (2x2) Wi-Fi® och Bluetooth® 4.2 Combo
Utgångar: HDMI/mini-DP, 3 st USB 3.1, 1 st Thunderbolt 3, minneskortsläsare, hörlur/mikrofon
Kamera: HP Wide Vision HD Camera with integrated dual array digital microphone
Övrigt: IR-kamera ger Windows Hello-stöd , Bang Olufsen-ljud
Storlek/Vikt: 42.3 x 30.4 x 3.3 cm, 3.78 Kg
OS: Windows 10 då Microsoft inte stödjer Windows 11 på Ge7 Intel-processorer.

Mer info: https://support.hp.com/in-en/document/c05590967

Som noteras är detta inte en modern dator utan den har ett antal år på nacken. Min son har använt den till att spela spel som City Skylights, Hears of Iron IV etc, d v s strategispel/stadbyggarspel och för detta har den fungerat utmärkt. GTX1070 har år på nacken men duger bra till rätt typ av spel. Att skärmen är 1080p gör självklart mkt.

Skick: Jag tycker den är i bra skick. Naturligtvis är det kanske några mindre repor etc men som ni ser av bilderna ser det överlag bra ut. Jag har öppnat och rengjort den inne så det inte ska vara massor damm i den som gör att fläktarna kör i onödan.

OBS! När jag rensade den och uppdaterade allt noterade jag att den verkar ladda till 88% och sen stanna. Det är inget jag tänkte på när sonen använde den (den väger mkt så den har i stort sett alltid varit strömansluten) så det kan tyda på att batteriet börjar tappa kapacitet.

Förutom datorn (och en 230W strömadapter) så skickar jag även med en stor Asus ROG ryggsäck som passar stora 17"-laptops.

Jag har ingen aning vad ett bra pris är för denna nu så jag kommer köra budgivning. Den kan hämtas i Huddinge men annars så får köparen betala frakten. Frakten blir då 150 Kr för Postpaket Inrikes.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av Hujeta:

Skoj! Ursäkta dum fråga men varför har du så många?

Kan man ha för många :)? Själv har jag nu ..... 6 st varav 3 blivit flyttade till Gotland p g a de är äldre. Aldrig fel att ha flera så man kan skriva mkt på en gång :). Jag sålde lite utskrifter på en loppis för första gången i helgen (mkt från https://www.patreon.com/zou3d/posts och Flexifactory) och det var skönt att kunna ha flera maskiner att skriva ut samtidigt.

Av Björn Endre

Min första var just en Ender 3 pro och den står nu på Gotland. Varit kul att uppgradera den med nytt moderkort och mkt annat. Man lär sig mycket. Det jag kanske saknade från början var bättre leveling men köpte till probe för det. En intressant grej är att köpa till Crealitys Sonic Pad för att enklare få Klipper till Ender 3 Pro. Jag började mickla själv med det men är sugen att testa den.

Ett tips kan vara att hålla liten koll efter begangnade Prusa MK3+. Med släppet av MK4 plus trycket från Bambu Labs skrivare så borde begangnad-priserna har droppat en hel del på dessa. De är ju IMHO en annan klass än Ender. Hade min MK3+ inte stått på Gotland nu så hade jag kunnat gett ett bra pris ;).

Av Björn Endre
Skrivet av Garpen0:

Gått och blivit anti VW ID och Skoda Enyaq nu. Deras bilar tvingar föraren att godkänna att man loggas in/acceptera bilar varje gång man startar bilen. Hur sjukt är inte det? Och sedan skylla på Gdpr.

Vad menar du? Du kan ju ställa in så den automatisk loggar in? Åtminstone var det så förut. Då jag och min fru nu har varsitt konto med inställningar etc så kommer skärmen upp för att välja användare vid start men jag klickar "ok" om jag är förvalt eller växla konto om frugan åkte innan mig (och ibland är jag lat och kör på hennes inställningar). har inte ens funderat på vad som händer om jag inte "loggar in" men eftersom det inte är mer avancerat än att klicka ok så känns det knappt jobbigt. Visst, om man ställer in att man behöver skriva in lösen/kod varje gång blir det jobbigt men det behöver man ju inte.

Däremot fanns det en "bugg" med en av de senare uppdateringarna där den ibland visar notifiering om att du behöver logga in igen. Har för mig jag såg något om att det försvann om man resettade och det orkar jag inte göra. Och hittills har det aldrig påverkat något. Jag har access via appen etc. Och nästa gång man startar är det borta.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Då var det äntligen dags, efter 14 långa månader. Bilen går helt gudomligt, och Passaten känns numera som en skördetröska. Går mjukt och tyst men ligger ändå rätt stabilt i krokarna och erbjuder hyfsad körglädje.

Den enda missen var att sidosensorerna för automatisk parkering och automatiskt filbyte saknas. De fanns inte att beställa när jag beställde bilen så de specades aldrig in. Saknar dom inte, men just automatisk parkering hade ju varit kul att testa en gång och sen aldrig använda.

Alla har kommenterat hur snygg färgen är, och lyckades få ett par lätt använda originalfälgar topp vinterdäcken istället för nåt eftermarknads till lägsta pris som dom hade räknat på, men blir nya sulor. Och i slutändan slog dom in priset för en offert jag hade fått utan fällbara bord bak, så jag fick ytterligare nån tusenlapp i rabatt.

Nu är det bara laddboxen som saknas, men om ca 12 timmar är det på plats också 🙂

<Uppladdad bildlänk>

Grattis! Nu är du en av oss (Enyaq-ägare) :). Och får erkänna det tog tills typ nyss att jag fattade Chippens skämt .... lite ouppmärksam igår när jag läste först :).

Färger är definitivt väldigt trevlig. Också fått en hel del kommentarer om den. Ser snyggare ut i real life än på bild också.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Man kan redigera vägarna här: https://mapcreator.here.com/?l=57.5694,12.9754,9,normal

När jag provade både Enyaq och ID4 så slog den om till 50 vid en skylt, och sen ökade till 70 igen (vilket är det korrekta). Det är korrekt i kartan, dvs vägen är 70-sträcka. Tror det är kameran som uppfattar en skylt för tätbebyggd område OCH en 70-skylt, och beslutar att den ska slå om till 50 och 70 samtidigt.

Finns en Android-app med Here Map Creator där jag tror man kan filma sin körsträcka och skicka in för inläsning, men jag tror annars att de på nåt sätt hämtar från Trafikverket. Du kan ju kolla upp den 60-sträcka som var 90 för 10 år sen och kolla om den ligger rätt i kartan eller inte.

Jag kollade på vägarna runt mig och enligt denna tjänst så vet den att det är 40 på en av vägarna och 30 på vår egen väg. Men min Enyaq envisas med 50 på 40-vägen. Har även sett den tycka det ska vara 110 på Essingeleden en bit. Så det verkar inte som kartdatan är uppdaterad i min bil. Det är också varför jag stängt av att den sak följa skyltarna automatiskt då den visserligen inte har några problem att läsa skyltarna när man åker förbi dom men sen ibland, i väntat på en skylt, väljer en hastighetbegränsning som inte längre gäller.

Generellt verkar det som om Skoda inte har en bra källa för sina kartor och PoI's. Jag noterar att den saknar en hel del saker på den och även visar gamla PoI som inte längre finns. Den verkar inte heller riktigt hålla sig uppdaterad med laddstationer.

Av Björn Endre
Skrivet av megaman01:

Tittade lite närmare innan och jag tror Ica sätter sina dekaler på dessa: https://www.eon.se/foeretag/laddloesningar/vi-laddar-ultrasna...

Alltså 150kw. Förmodligen 1x150 2x75
Det är ju riktigt bra. Förstår inte hur dom får plats med all ström i dessa lådorna men tekniken går ju framåt. Ganska snygga. ( förutom icas gröna dekaler då..)

Intressant. De jag såg var inte dessa. Ska förbi idag och kolla. Men kul att de nu börjar ställa upp mer snabbladdare även vid t ex Ica.

Av Björn Endre
Skrivet av megaman01:

Väldigt nöjd med att lokala Ica håller på att installera riktiga laddstationer istället för stolpar. Undra va det är för hadtighet på dessa. Ska bli spännande att se. Just nu står det bara ICA ladda på dom och ej inkopplade. Nån som sett sånna och kan säga vad dom laddar med? Hoppas på 1x150 / 2x75 men dom är inte så stora så förmodar 50-100kw.

Jag såg att de bygger en park bredvid Ica Kvantum ute i Kungens Kurva (stockholm) och det såg ut att vara stora laddare (minns inte märket, ska förbi i morgon så kan kolla). Såg även att ica Maxi i Borlänge hade och hade tänkt ladda där igår morse då jag skulle hem från en cup där men då hade de stängt parkeringen (det var vid 6.30) så kunde inte komma in till dom. Men jag tyckte det såg ut som stora fina laddare och inte så små? Det verkar dock väldigt nytt för de i Borlänge fanns inte med i Chargefinder etc.

Av Björn Endre
Skrivet av ajn:

<Uppladdad bildlänk>
Kändes nästan tvunget när man var på lego house

Va avis jag är .... nästan värt att åka till Lego Land bara för den :).
Själv var jag inne i legos butik i London och skulle gärna köpt med mig typ massor men ekonomin plus brist på väskplats stoppade mig. Blev bara en liten röd Londonbuss.

Av Björn Endre

Det var en diskussion tidigare i tråden ang att använda lyktstolpar för laddning. Är i London just nu och på gatorna här runt om hotellet (Kengsinton) finns det en hel del laddare direkt i lyktstolparna. Ser ut att vara 11/22kW men säkert nog för de som parkerar här över natten. Verkar smidigt. Ser också en hel del som utnyttjar det.

Av Björn Endre

Va snygg den va! Grattis!

Av Björn Endre
Skrivet av kaput:

Du har redan fått väldigt bra svar av föregående skribent, men vill flika in med några smågrejer.

Mjukt och mjukt. Skrivaren du länkar har till en början med Bowden drive, vilket inte är optimalt om du ska printa flexmaterial. Det finns dock gott om direct drive-mods till Ender. Även de mjukaste filamenten är rätt hårda, tänk bildäck eller så, och är rätt svåra att printa med bra resultat oavsett skrivare.

Nja, Ender 3 S1 Pro är faktiskt en Direct Drive-skrivare ("Extrudertyp:Direct Drive Extruder") så det är bättre än en med Bowden Drive (en sån sak jag bytte ganska snabbt på min Ender 3 Pro).

Av Björn Endre
Skrivet av Muppety:

Medan jag läser igenom tråden, så skriver jag ner mina funderingar...

Jag håller på att göra i ordning ett hobbyrum, där jag framförallt kommer att pyssla med elektronik o kemi, men jag gillar även att bygga o bygga om grejer. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av en 3D-skrivare, men inser nu fördelarna att man kan skriva ut t.ex. reservdelar till saker, eller varför inte ett "case" till elektroniska prylar?

Jag får inom kort ca 5-6 000 kr som jag tänkte lägga på en 3D-skrivare, men kan ingenting om dem, förutom lite jag läste igår o tittade på lite klipp.

Jag tänkte köpa någon ganska vanlig 3D-skrivare o hittade denna; Creality Ender-3 S1 Pro på Kjell & Company. Googlade lite på den o hittade ett bättre pris på 123-3D.

Creality har helt ok skrivare. Jag har 2 st (CR6-SE och Ender 3 pro). En fördel med dom är att det finns mkt man kan göra för att förbättra dom elelr bygga ut dom och att många har dessa skrivare. AnyCubic har också bra nybörjarskrivare.
Jag har inte alls koll på den där hemsidan men skulle t ex titta på https://www.3djake.se/creality-3d-skrivare-och-reservdelar eller https://www.3dprima.com/se som jag har handlat mkt från och har bra erfarenhet av.

Lite frågor...

Skrivet av Muppety:

Kan man skriva ut både hårda o mjuka grejer med den? Använder man olika filament? Vilka typer av filament kan man ha i den? Det finns ju en hel djungel av dom; https://www.123-3d.se/3D-filament-p20.html

Japp, det finns mkt olika typer av filament. PLA/PETG är väl de vanligaste och är hårda. De duger till massor. Sen finns det mjukare filament (TPU etc) som kräver lite mer pill för att skriva ut bra. Sen finns det filament som man helst behöver en inbyggd skrivare för (ASA/ABS), dels för att du behöver ha en högre temperatur i skrivaren men också för att de luktar en del och inte är nyttiga att andas in.

Sen finns det ännu mer hållbara material med kolfiber i och de kräver munstycken av hårdare material eftersom de sliter på munstycket. Som tur var kostar munstycken inte så mkt så man kommer snabbt ha en bunt olika typer av munstycken (mindre/större diameter etc) i reserv.

Skrivet av Muppety:

Hur går det till rent praktiskt när man skriver ut? De flesta (lite billigare) 3D-skrivare har ju inget nätverk. Lägger man bara filerna på ett USB-minne eller SD-kort o sen trycker igång skrivaren? Eller kan man använda en hederlig kabel?

Finns många sätt beroende på skrivare. I många fall sparar du ner filen till ett sd-kort och går över till skrivaren och stoppar i och startar därifrån. Andra kan man ansluta direkt via kabel. Det häftigaste är dock om du skaffar en billig Raspeberry pi och t ex installerar Octoprint på den. Då får du så mkt mer möjligheter vid din utskrift.

Om du väljer creality-skrivaren finns ju också https://www.3djake.se/creality-3d-skrivare-och-reservdelar/so... som är en ny grej från dom som ger dig Klipper (tar tid att förklara men är en annan mjukvara som gör det möjligt att få mkt snabbare utskrift (exempelvis)). har hört lite bu och bä om den.

Skrivet av Muppety:

Jag använder nu programmet "Blender" o i det kan man spara stl-filer, men som jag förstått måste man även ha en "gcode-fil"? Jag läste att man kan använda programmet "Cura", men måste man själv kunna göra alla inställningar så som temperatur o annat?

STL är själva modellen. Du kan även väl spara ut som step-fil vilket ska vara ännu bättre för runda saker.
Sen behöver du använda en så kallad "Slicer", t ex Cura eller PrusaSlicer, som gör om modellen till ett antal kommandon (GCode) till skrivaren. Normalt väljer du vilket filament du har och sen så plockar den fram temperatur etc själkv. Men du får mkt möjligheter att bestämma hur ifylld den ska vara (du vill normalt inte skriva ut för mkt filament utan sätta t ex 15% ifyllnad) och massor annat.

Om du använder Blender låter det som du redan är en smart kille som lätt kommer förstå hur slicern funkar. Önskar jag kunde bli duktig i Fusiuon360 eller Blender :/.

Skrivet av Muppety:

Jag vill ha en 3D-skrivare som använder tillbehör som är vanliga, för att undvika höga kostnader, o vad jag förstått så bör jag skaffa en med filament, o inte resin.

För små saker som kräver mkt stor detaljrikedom (t ex mini-figurer) så kommer resin alltid bara bättre. Men Resin är klurigt. Jag valde att packa ner min anyCubix Mono X 6K för jag gillade inte att hantera med giftig resin som luktade.

Skrivet av Muppety:

Och till sist, vilken av dessa skrivare skulle ni säga är mest prisvärd; Helst inte mer än 5 000 kr, då jag tänkte köpa ett kilo filament också för runt tusenlappen; https://www.123-3d.se/3D-skrivare-p1603.html

EDIT: Läste att man får mecka lite för att få ihop en Creality Ender-3 S1 Pro. Men det kan väl inte vara megasvårt?

AnyCubic har som sagt också bra skrivare, t ex https://www.3djake.se/anycubic-3d-skrivare-tillbehoer/kobra-2. Men för en nybörjare tycker jag inte heller att Creality's skrivare är något fel. Den du skrev om ovan ser bra ut.

och 1 Kg filament ska du absolut inte betala 1000 kr för :). Då måste det vara något väääääldigt speciellt. Jag köper från Claes Olsson och gillar deras PLA och PETG. Men eSun etc är också bra. Vad för filament hade du tänkt?

En sak - om du köper en skrivare, köpt till en bunt med filament direkt. Lite olika färger etc. Det finns inget tristare att plötslgit få slut när man kommit igång. Köpte precis 15 Kg filament från Bambu Labs för mina Bambu labs skrivare 'äter' filament.

När det gäller att mecka med skrivaren .... tyvärr tror jag du får vara beredd att lära dig att skriva ut oavsett skrivare. Creality är normalt enkal att sätta ihop men du behöver lära dig lite om vad du kan behöva göra för att få ett perfekt första lager, vad du behöver göra om du får stopp etc etc. Så var beredd att det kan behöva petas lite. Även en dyr skrivare som bambu labs eller Prusa MK3/MK4 kan ibland behövas pillas på även om dessa är mkt mer självgående.

Av Björn Endre

Skoda släppte en ny "infotainment" produkt igår som man "köper" gratis. Den kallas Powerpass Map och ska integrera deras Power pass i kartan om jag fattat det helt rätt. Så man enklare kan navigera till stödda laddstationer. Deras "vanliga" karta har ju också laddstationer så lite osäker vad som är nytt men kanske är det just att den vet vilka laddstationer som du kan betala med Powerpass. Aktiverade den igår kväll så ska kolla mer idag vad som är nytt. Blir till att testa i sommar när jag ska till Dale Carlia med dottern på fotbollscup.

Edit: när jag läser mer låter det som en separat "app" ..... ("Simplify your electric driving experience with the Powerpass Map. This app will bring you the most up-to-date information about public charging stations"). Beskrivningen nedan säger dock att man ska kunna navigera så jag antar den ändå jobbar ihop med vanliga kartan.

"*Online charging station detail*
Avoid waiting for occupied chargers. Powerpass Map allows you to check the availability of charging points in advance.

*Money saving*
Navigation to the nearest charging station
Display and navigate yourself to the nearest or the best reviewed charging station straight from your car navigation.

*One App*
Live feedback
Access or provide online rating and feedback about charging stations in the Powerpass Map."

Av Björn Endre

Bambu Labs fortsätter att göra reservdelar tillgängliga. För de osm varit oroliga att kolfiber-stängerna ska slitas ut och skapa mönster i utskriften och att man inte kan byta ut dom finns det nu en hel assembly att köpa från dom.

https://eu.store.bambulab.com/collections/accessories/product...

Helt ok pris runt 100Euro och då får man även a XY-remmar.
Har inte haft något problem än med mina kolfiber-stänger på min X1C och P1P men köpte mig ändå en för att ha i reserv.

Bambu Lab har också släppt ett CMYK-kit med 4 färger för att användas för färg-litografi. Tror man fortfarande även får med en ljusbox. Kul och se de snygga färglitografierna som folk gjort. Har beställt ett kit och kommer testa.