Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre

Bambu Labs fortsätter att göra reservdelar tillgängliga. För de osm varit oroliga att kolfiber-stängerna ska slitas ut och skapa mönster i utskriften och att man inte kan byta ut dom finns det nu en hel assembly att köpa från dom.

https://eu.store.bambulab.com/collections/accessories/product...

Helt ok pris runt 100Euro och då får man även a XY-remmar.
Har inte haft något problem än med mina kolfiber-stänger på min X1C och P1P men köpte mig ändå en för att ha i reserv.

Bambu Lab har också släppt ett CMYK-kit med 4 färger för att användas för färg-litografi. Tror man fortfarande även får med en ljusbox. Kul och se de snygga färglitografierna som folk gjort. Har beställt ett kit och kommer testa.

Av Björn Endre

Vi har också Vattenfall och ett fast avtal som gick ut sista februari. Vi fick både brev och mail om detta. Den 30 november fick vi mail med info om att vi kunde binda upp oss på 3 år om vi svarade innan 14 december (låg dock runt 4 kr/kWh!) och att det annars gick över till 1 års fast pris den 30 december.

Är du säker mailet inte hamnade i spam? Jag vet att jag fick en påminnelse också innan tiden gick ut. Nu bytte vi sen till Tibber så det gick aldrig över till ett nytt abbonemang.

Men det känns som eventuellt att ni helt enkelt missat vilket avtal ni är och ha koll på det. Det är tyvärr lätt. Själv missade jag att ett av våra bolån (vi har det delat upp i flera delar) låg på 3-månader istället för längre tid vilket gjort det onödigt dyrt. Ren miss av mig då det när vi tog det var mer fördelaktigt.

Av Björn Endre

Undrar om Skoda börjar leverera Enyaqs med lite högre frekvens. Lite anekdotiskt så har jag främst sett ID4:or runt där jag bor (huddinge, Stockholm) och lite Teslor (och självklart enstaka av andra märken) men på sistone har jag börjat se fler och fler Enyaqs. I torsdags kändes det lite som Inception för på en typ 15 minuters resväg mellan Huddinge Centrum och Visätra IP dit jag körde sonen för fotboll mötte vi 6-7 Enyaqs. Värsta var i en korsning där jag svängde vänster och mitt emot mig svängde en exakt likadan Enyaq åt sin vänster och i nästa rondell mötte jag en tredje i samma färg.

Väldigt anekdotiskt men kanske tyder ändå att det börjar levereras mer och mer bilar nu som beställdes förra året.
Generellt tycker jag det är kul att se så mycket elbilar på vägen. Det är långt ifrån den tiden när en Tesla eller annan elbil var något speciellt att se på vägen.

Såg förresten att Tesla tagit över ett stort bussgarage/verkstad ute hos oss vid Sörskogen (strax utanför Huddinge Centrum). Massor Teslor som står där. Kollade upp och det verkar vara deras "Tesla Delivery Center". Fullt med bilar utanför som väl väntar på att levereras.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre
Skrivet av Pirum:

Har tyvärr ingen 3D-skrivare, men i takt med att jag leker med retro-grejor allt mer börjar jag fundera på saken.

Hur som, behöver en monteringsbracket/något för en micro sd-card-extender till min Pistorm i min Amiga500, typ den här:
https://www.printables.com/model/250146-microsd-extender-pane...

Innehåller länken all information som krävs för att skriva ut en sådan mojäng? Hur blir hållbarheten, måste det vara speciell typ av "plast" eller funkar "vad som helst"?

Är som sagt helt okunnig på 3D-skrivare, min spontana lösning skulle annars bli en träbit och en tillböjd metallbit...

https://media.printables.com/media/prints/250146/images/2248517_15aedd3c-fc57-4596-b35c-8be100ecc702/thumbs/inside/1600x1200/jpg/pxl_20220729_000658001.webp

Länken är vad som behövs för att skriva ut den där delen. Jag tror PETG duger bra. Vill du ha en utskriven?

Av Björn Endre

@TheMuffinMan Jag hoppas du inte blir sur på mig men jag föredrar faktiskt ändå någon som kan komma direkt och hämta då det gör det enklare för mig att visa att allt finnsmed och att inte hålla på packa allt.

@AquaRelliux Vi kör på 5000 kr. Skickar PM.

Av Björn Endre

Ber om ursäkt. Jag fastnade på fotboll hela eftermiddagen så jag har inte hunnit kolla. återkommer ASAP.

Av Björn Endre

Självklart är det ok med bud :). Det är ju ni köpare som bestämmer vad ni tror ni vill betala.

@Bozzeta Låt mig fundera till typ efter lunch så återkommer jag. Ska iväg nu på fotbollsträning men det vore samtidigt skönt bli av med den redan idag.

Av Björn Endre

Playstation VR2 till PS5

Jag har alltid gillat VR och bokade därför tidigt Playstation VR2 till min PS5. Däremot inser jag nu att jag nog var lite för optimistisk för min tid vilket inneburit att PS5:an inte spelats på sen typ ett halvår och min Playstation VR2 ligger oöppnad.

Så det känns lika bra att se om någon är intresserad av den.
Hämtades ut 23 februari från Webhallen och jag har självklart digitalt kvitto på den.
https://www.webhallen.com/se/product/355436-PlayStation-VR2

Den kostar ny 7300 Kr men även om min är oöppnad så är den ju "begangnad" så jag tänkte mig att se om någon är intresserad av den för 5000 kr.

Finns i Huddinge och kan hämtas eller jag kan mötas upp i centrala stockholm (jobbar vid högtorget). Annars kan de självklart skickas. Frakt blir då 100 kr.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av danielsilver:

Någon som kör med en Bambu Lab X1 Carbon?
Beställde precis en.
Har använt mig av en Ender 3 V2 Neo senaste månaderna.
Slog även till på AMS'en

Jag har en X1C och även en P1P.

Av Björn Endre

Utan AMS så spelar det egentligen ingen roll vilket filament du kör. Med AMS så behöver man ha lite koll på om spolen passar (finns sätt att lösa). Jag har AMS till min X1C och det har varit fåtal som intme passat direkt. Min P1P har ännu ingen AMS så den kör jag via spolhållaren.

Man blir lätt beroende med en snabb skrivare. Jag prenumererar nu på Hex3D, FlexiFactory och några till Patreons och får så mycket roligt att skriva ut.

Senaste var StageTop (https://www.kickstarter.com/projects/gutshotgames/stagetop-th...) där jag i söndags insåg att jag ju ville ta med mig delar till ett bord idag när vi åkte till Gotland. En X1C, en P1P och en AnkerMake M5 fick äran att skriva ut nästa dygnet runt sen i söndags kväll och det gick bra. Fick med men en stor väska med delar för att stort bord.

men damn vad det går åt filament. Jag köpte på mig en bunt med Bambu-filament för någon månad sen men nu börjar allt ta slut. Som tur var funkar Claes Ohlssons filament utmärkt för mig.

Tips för slicer: https://github.com/SoftFever/OrcaSlicer. - det är en Fork av Bambus slicer (samma grund som prusaSlicer) och den är riktigt trevlig. Mkt kalibreringsgrejer inbyggda vilket behövs för P1P då den saknar Lidar.

Av Björn Endre
Skrivet av Krillec:

Har beställt en P1P nu, stod ETA i början på april, så förhoppningsvis skickas den redan nästa vecka

Det här med att torka filament verkar ju vara superviktigt, och jag känner mig inte jättesugen på att torka dem i ugnen. Ser att det finns torkar för ändamålet som kostar kring 500-1000kr. Någon som kan rekommendera någon tork?

Grattis! Var bara beredd att det kommer gå åt filament :). Ett tips, fixa ett nytt SD-kort direkt. (micro-SD). Det som följer med är långsamt och påverkar hur snabbt du kan komma igång att skriva. Jag fixade ett 64 GB snabbt men billigt kort och upplevde en stor skillnad.

Du har tur då de nu skickar med både kamera och LED-list med P1P. Däremot är kameran väl inte den bästa. Bryr mig personligen inte så mkt men den är bättre än inget kanske.

Av Björn Endre

Då jag nu har haft vår Enyaq iV80 i nästan exakt 8 månader så tänkte jag ge lite återkoppling hur det gått. Det är INTE en jämförelse med alla andra elbilar då jag inte testat dom.

Mycket nöjd
----
- Så tyst och skön att köra. Jag kommer från en Peugeot 5007 senast och det är en stor skillnad. Att kunna prata med folk i baksätet i vanlig samtalston under körning är trevligt och jag tycker den är så mjuk och skön att köra.

- Rapp. Återigen så var ju en diesel min förra bil (och en större bil) så självklart ska en elbil kännas pigg i jämförelse men jag gillar verkligen att kunna köra ut på vägen och trycka gasen i botten och få svar direkt och nästan tryckas bak i sätet.

- Mer traditionell insida. Jag tycker personligen tesla's väg är för avskalad utan jag gillar en blandning mellan riktiga reglage och skärm. Den lilla skärmen bakom ratten är perfekt för det viktigaste (inkl turn-by-turn navigering).

- Bra storlek. Jag behövde ju en stor bil och även om den är mindre än min gamla Peugeot 5007 så är det lagom för oss. plus att man kan använda utrymmet under bagageutrymmet för lite extra plats.

- Trådlöst Apple CarPlay (även om jag faktiskt inte använder den speciellt ofta)

Nöjd
--
- Jag tycker faktiskt att infotainment funkar bra och gör det jag behöver. Den kan vara lite seg vid uppstart, typ 1 av 5 ggr tar det 5-6 sekunder att starta upp, men annars tycker jag den normalt är responsiv. Nu sitter jag inte och petar runt där hela tiden utan det jag behöver finns snabbt tillgängligt: radiokanaler, navigering, möjlighet att byta till Wireless CarPlay etc.

- Navigering: har blivit mkt bättre. I början växlade jag ofta till CarPlay för Apple Maps (visas även i lilla skärmen) eller Google Maps men nuförtiden till 95% använder jag den inbyggda navigeringen. Den är inte perfekt (främst verkar den inte uppdaterat POI's) men annars tar den mig fram dit jag vill på ett bra sätt.

- Appen funkar helt ok. Har använt den flera gånger för att ställa in avgång i vinter så att bilen var varm när sena träningar var klara. Däremot skulle jag gärna se lite mer funktionalitet, som t ex att kunna låsa bilen om man glömt låsa den. Lite irriterande få en ping att "bilen är olåst" men inte kunna hantera det. Skulle också vilja ha stöd för multipla användare så både jag och min fru kunde ha eget konto i appen.

Neutral
---
- Räckvidden är helt ok för mig. Vi har kört några längre sträcker ner i landet utan större problem (förutom när frugan glömde stanna för att ladda och åkte vidare) men det märks på vintern att den går ner.
- Laddhastigheten. Jag har svårt att riktigt kommentera då vi sällan laddar på nabbladdare men även teoretiskt är det en bit från de bästa.

Kunde vara bättre
--
- Min fru är inte helt såld på helljusen. Hon är van vid att det lyser upp mkt mer men det känns som Enyaqens ljus fokuserar på sidorna och din vägbana = jag tycker är bra, men hon känner hon skulle vilja se längre.
- Autobromsningen vid backning slår till på vår uppfart. Det innebär vi måste stänga av den varje gång vi ska backa upp där. Har inte åkt på det någon annanstans men lite småirriterande. Antagligen är det lutningen och buskar etc på sidorna som lurar sensorerna.
- Skoda skulle behöva pusha ut en uppdatering som tar bort problemet med att den vill att du ska logga in igen i tid och otid i bilen. Jag har visserligen noterat att det egentligen inte gör något om du struntar i den men fortfarande lite irriterande att se notifieringarna.

Visst är man lite sugen när man ser nya bilar dyka upp men jag får nog säga vi är väldigt nöjda. Min fru har inte svurit åt bilen så ofta som hon gjort andra bilar :). Senast var när vi hade problem backa upp på vår väldigt isiga uppfart men det beror mer på att vi har friktionsdäck än dubbade däck.

Av Björn Endre

Personligen har jag inte haft några problem med Clas Ohlssons PLA, tvärtom. Ser alltid till att ha några rullar svart och vitt i PLA och PETG från dom. Har för mig jag också använde någon av deras genomskinliga grön för några julgranar jag skrev ut i julas utan problem. Så antar det kan variera.

Av Björn Endre
Skrivet av Krillec:

Hej, har några frågor som du kanske kan besvara!

Som förstagångsköpare så förstår jag inte riktigt skillnaden mellan bambu labs olika modeller. Blir det någon skillnad i utskriftskvaliten eller ligger skillnaden i sidpaneler osv som kanske inte har någon direkt betydelse för resultatet?

Antar att du köpte direkt från deras sida, kan inte hitta någon återförsäljare i alla fall?

Upplever du problem att få tag i filament? Det mesta verkar vara slutsålt och som jag förstår det behöver man använda deras egna filament om man vill använda sig av deras ams osv

Kollar man kostnaden för p1p + ams är ju inte skillnaden så stor (relativt sett) längre jämfört med x1-carbon combo. Är prisskillnaden motiverad i ditt tycke, eller är det bättre att börja p1p och uppgradera eftersom?

P1P: Enklaste modellen. En svartvit liten skärm. Ingen Lidar för att hjälpa till för att kolla första lagret. Kommer med "vanlig" munstycke. Inte inbyggd.

X1C: redan inbyggd så passar från start för fler typer av filament. Kommer med kamera, lidar, extra fläkt etc. Även härdat munstycke.

Du kan skriva ut delar för att bygga in P1P också och du kan även byta munstyckte till härdad. Man kan även köpa till en (ganska dålig) kamera och köpa en extra fläkt.

Tänker du skriva ut främst i PLA/PETG så funkar P1P absolut utmärkt. Inbyggnad ger lite bättre möjligheter till temperaturkontroll (man kan t om nu använda X1C som filamenttorkare) och om du t ex skriver ut ASA/ABS vill du även minimera att det läcker ut ångor.

Har man råd skulle jag nog köpa X1C men P1P är också bra. Jag har båda och skriver ut mkt på båda.

Och AMS är något jag skulle köpa ASAP. Även om du inte skriver ut i flera färger så är det så jäkla skönt att ladda upp med flera filament och snabbt kunna byta.

Som hetp0st skrev så behöver du inte köpa deras filament. Jag har köpt på mig en bunt då jag tycker det är trevligt med att AMS känner av vilken färg/filament som är laddat men också att jag får lite bättre access till snabbare profiler då de generella profilerna är lite långsammare. Men jag skriver ut med många andra också (t ex Claes Olhssons PLA/PETG som funkar bra). Fåtal rullar jag haft har haft lite problem i AMS. Det finns nu en uppdatering till AMS som heter Hydra som någon lagt upp på Printables som låter dig skriva ut en AMS som klarar större och mindre rullar. Inte vågat bygga om min AMS än för den.

Den bambufilament jag gillar är deras Support-W som man kan använda med PLA/PETG som är vattenlöslig support-material.

Av Björn Endre
Skrivet av bjrkis:

Jaw dropped! En sån hade jag när jag var liten för 30 år sen! Den finns så klart kvar i bitar i de stora legolådan. Wow!

Bar att plocka fram och bygga :). De kom lite för sent för mig (jag byggde typ 920, 918 och 928-skeppen) men jag gillar verkligen den där. Fick också bli ett köp förut när de gav ut den där som GWP.

Av Björn Endre
Skrivet av Flutters:

Passade på att beställa 2 nya Speed Champions modeller när man fick en 100 kr rabattkod från Amazon.
Blev Nissan Skyline R34 och Pagani Utopia
370 kr för bägge är rätt prisvärt ändå!
Gillar verkligen denna serien ifrån Lego. Snygga, billiga och gör sig bra i hyllan!

Jag har blivit lite sugen att börja samla på Speed Champions för som du säger det är faktiskt riktigt trevliga.
Personligen har jag pausat lite med Classic Lego Space och växlat till Lego Architecture. Man kan få dom ganska billigt via Tradera nu förtiden.

Av Björn Endre
Skrivet av Shimonu:

Sambon har blivit väldigt intresserad av utskrivna modeller och att måla dem. Nu går det mycket tid åt att skriva ut modeller och jag känner att mina egna projekt jag vill göra bara växer. Det börjar alltså bli dags för en andra skrivare.

Idag har jag en Ender3 S1, tycker den fungerar väldigt bra och har egentligen inga klagomål förutom möjligen byggvolymen. Jag har skrivit ut en bättre hållare för rullen, bytt bädden till glas och fixat ett annat munstycke. Inga stora grejer. Jag funderar nu på om jag ska köpa en till eller kolla på något annat. Jag har sneglat lite på Artillery Sidewinder X2. Finns det några andra alternativ jag borde titta på? Vore kul att testa IDEX men vet inte om jag sett någon som känns riktigt bra. Kan tänka mig upp mot 10k i budget.

Vad är din budget? (DUH - sorry, läser som en kråka. 10000 Kr ser jag nu).

Det har väl inte gått att undgå att jag är lite såld på Bambu labs just nu. t ex en Bambu labs P1P skulle kunna vara ett alternativ om det inte är just den stora byggytan som är det som du är ute efter. Det jag gillar med mina två Bambu Labs (X1C och P1P) är snabbheten. Jag har inte haft några större problem med kvalité utan lite anpassningar för att sakta ner lite på utsidan för att behålla glansen på vissa filament har räckt. Jag har aldrig skrivit ut så mkt sen jag skaffade dessa just för att saker som tog 7-8 timmar nu kan göras på mindre ä hälften av tiden => mer tid att skriva ut mer saker. Och jag har behövt peta mkt mindre på dessa för att få bra utskrifter än mina andra skrivare (prusa MKS3+, Ender CR6-SE, Ender 3 pro, AnkerMake MK5).

Sen är jag också "kär" i deras AMS för multi-filament. Har en till min X1C och kommer nog skaffa minst en till. Det är inte bara smidigt för multi-färgade utskrifter utan att kunna ha 3-4 filament redo att skriva ut så du kan byta direkt när du ska skriva istället för att behöva mate ut/mata in nytt filament. Jag är lite av en latmask ;). Det finns nu stöd för att fortsätta på en ny rulle om en rulle tar slut under utskrift.

Har tyvärr inte så mkt erfarenhet av större. Jag har AnyCubic Resin-skrivare men inga FDM men har för mig jag hört bra saker om dom. Det viktiga tycker jag att en skrivare har bra autoleveling så man inte behöver peta på det hela tiden för att få ett bra första-lager. Och DirectDrive.

Av Björn Endre
Skrivet av draanexle:

Riktigt dåligt insatt gällande hur mycket det skulle kunna kosta i laddning.

Vad kan en nissan leaf 39kwh kosta i el per månad om man kanske kör 50-100 mil i månaden?

Vet att det kan variera mycket beroende på var och tid på dygn men..

Jag lagar mat just nu och är lite trött så ni andra får väldigt gärna rätta mig om jag har räknat komplett fel.

Låt oss säga att den drar 2 kWh/mil (har för mig att den har WLTP på ca 1.7 kWh/mil) => 100 kWh - 200 kWh per månad att ladda om du åker 50 - 100 mil. Om du laddar hemma så säg att du har timpris och kan ladda när det är billigare så låt oss på skoj räkna med 75 öre/kWh. tillsammans med övriga avgifter så kanske du hamnar på runt 1 Kr/kWh. Så 150 - 300 Kr. Sen som du säger kan det också beror på när du laddar.

Låter det rätt eller tänker jag fel ......?

Av Björn Endre

Som gammal modelbyggare så brukar jag använda olika typer av Primers innan jag målar (och även ibland väldigt fint sandpapper först). Typ vallejos olika primers (https://www.amazon.se/s?k=vallejo+primer&crid=1KFSBSOHM4SDP&s...). Det finns både sådana man sprejar på med airbrush och de i skakflaskor.

Och som sags ovan, finns säkert bra på biltema etc.
Sen kam man avsluta med olika klarlack (även här har vallejo olika). Finns matt, blank etc.