Inlägg

Inlägg som Sebastianj har skrivit i forumet
Av Sebastianj

Jag hade tråkigt.

http://jonex.info/dump/scr.png

Ta det för vad det är.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cic
Nej, det gör man inte.

Beror på vad man menar med att lära sig, men grunderna lär man sig ju lungt på en timme. Tillräckligt för att man ska kunna redigera existerande filer hjälpligt iaf.

Av Sebastianj

Specificera vad du vill göra lite bättre. De flesta som gör hemsidor här kodar html-koden för hand. Då måste du lära dig CSS och HTML. Editorn blir då irellevant. Bara den har lite syntax highlightning så duger den bra (notepad rekommenderas ej), vim är bra om man kodar mycket via SSH eller om man kodar väldigt mycket väldigt ofta, annars är den onödigt svår att lära sig.

Exempel på lämpliga text-editorer är SciTE, notepad++ eller den lite mer avancerade Aptana med autokomplettering och sånt.

Vill du peka och klicka fram hemsidor kan du prova Kompozer, men om du tänker satsa lite mer seriöst på att göra hemsidor kommer du vilja koda dem mestadels för hand i ändå i slutändan.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dInmIn
Usch.. den där bilden väcker många dåliga minnen från alla dom sommrar jag stått i en balvagn i stekande sol och plockad höbalar.

Liek this?

http://jonex.info/dump/PICT2791.JPG

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av valley
Du kan inte veta om en logotyp eller annat grafiskt är tidlöst förrens efter en tid. Att göra en logotyp och direkt kalla den tidlös är som en tom lögn. Däremot, om du ser på ICA's logotyp som hängt med i över fyrtio år, kan du kalla den tidlös. Den känns lika modern idag som den kändes då, och den är därför tidlös.

Så tidlös kan du inte kalla något som är nytt, som i detta fallet killens fotografier.

Klart man kan, man skulle då, som sagts, mena att det inte syns att det är nutid.

Om framtiden kan vi aldrig spå, ICA:s logga må framstå som tidlös idag, men om 1000 år, när alla övergått till binär skrift kommer den säkert vara ett typiskt exempel på "design från runt 2000-talet". Det vi kan kolla på är bakåt i tiden, och det fungerar ju lika bra på något nytt som gammalt. Om det gamla kan man säga "den där ser ut som att den skulle kunnat vara skapad idag". Om det nya kan man säga "ser ut att kunna vara skapad för 100 år sen". Begreppet tidlös är lika relevant i båda fallen.

Nu kanske det inte är så svårt att få en bild tidlös på ett medeltida evenemang, det är ju liksom iden med det hela. Men det gör ju inte benämningen mer inkorrekt för det.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Crawler
F fanns inte på skolan

Kan bero på att Matte F inte finns som nationell kurs. Om den råkar finnas nånstans är det en lokal kurs med egenpåhittat innehåll. Med Matte E och Diskret klarar du dig en bra bit in på den grundkurs vi har nu iaf. Kom dock ihåg att det viktiga inte är att man gör alla uppgifter i boken, utan att man har förstått vad det hela handlar om.

Jag tror inte du behöver oroa dig särskilt mycket för att du ska behöva kunna rätt språk för att klara första kurserna i programmering på högskolan. Vi får lära oss Lisp, till viss del just för att de flesta _inte_ har kodat i Lisp, på det viset hamnar vi lite mer på samma nivå. Tidigare programmeringserfarenhet är inte ett förkunskapskrav på någon datautbildning (kandidat eller ingenjör) jag känner till. Det gör det dock så klart lättare om man har lite tidigare erfarenhet i början. Men inget som är avgörande.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xarph
Vad är det egentligen som krävs för att läsa Datavetenskap på universitetet?

Vad behöver man läsa egentligen? Tack på förhand.

Jag skulle rekommendera att du läser så mycket fsik och matte du kan. Fysik för att det är roligt, och matte dels för att det är rätt kul, och dels för att du antagligen kommer läsa åtminstonde lite matte på universitet, och då kommer gymnasiematten vara till viss hjälp. Ett vg i Matte E är mer värt än ett MVG i en slappakurs till de flesta datautbildningar, eftersom intagningspoängen är så låga nu.

Av Sebastianj

Natur om du vill läsa tredje språk, biologi och historia och ev kemi B. Annars teknik. SE bara till att du kan välja till Matte E och Diskret, det vill du läsa om du ska gå t.ex. Datateknik. Det är rätt tungt för de av mina klasskompisar som inte läst lika mycket matte som oss andra, nu i början iaf. Sen jämnar det antagligen ut sig.

Jag valde teknik eftersom jag inte är så förtjust i språk, historia och biologi (iaf inte A, B-kursen är lite roligare)

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Vem som väljer spelar nog mindre roll, jag kan välja om det skulle vara så. Kan inte vara så svårt att leta upp vilka som är sveriges ledande experter inom ett område.

Kanske det inte är, men hur skriver du en lagstiftning för det? Någon måste ju ha makten att avgöra om de verkligen är experter eller ej.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Kör man med helt öppna kort och alla som vill får ta del av dessa experters beslutsgrund kommer det nog uppmärksammas rätt fort ifall något skulle vara fel beslut då det alltid finns folk som faktiskt är vettiga och kollar upp sånt.

Helt öppna kort kan ju inte garanteras, de kan ju påstå att de gör något av ett skäl, fast de egentligen har ett annat. Dessutom hjälper det ju inte att upptäcka brister om de inte kan avsättas?

Nu har du tagit exempel där du själv håller med vad du tror att experterna skulle besluta. Men säg t.ex. att experterna kom fram till att alkoholen skapar för stora samhällsskador för att det ska vara ekonomiskt rimligt att ha den laglig, skulle du stödja det? Om de ville förbjuda godis för att den orsakar fetma. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så är det rätt dåligt med alkohol och liknande. Vidare skulle folk inte få äga bilar utan tillstånd, kollektivtrafik är otroligt mycket effektivare etc.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Jag tycker hellre att saker och ting ska styras av ledande experter inom respektive område. Befolkningen är alldelles för dum och lättpåverkad för att kunna bestämma saker enligt min åsikt.

Vem ska välja de ledande experterna? Hur ser man till att de inte blir korrumperade?

Man har ju experter även idag, så kallade tjänstemän. De har uppdraget att informera de beslutsfattande politikerna i de områden som beslutas i. Så tro inte att besluten tas helt grundlöst bara för att politiker normalt sett är lekmän(amatörer) i de områden de beslutar inom. Dock händer det ju rätt så ofta att man inte kan entydigt säga vad som är bäst. Då är det upp till tjänstemännen att komma fram med flera alternativ och låta politikerna, efter sin ideologi, avgöra vilket man ska följa.

Ibland anser man att en fråga är så ideologiskt viktig att man vill fråga folket vad de tycker också. Om man t.ex. skulle överväga att övergå till engelska som nationellt språk så är det ju rätt rimligt att folket som ska använda språket får vara med och säga vad de tycker om det.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Angående kärnkraft är det riktigt billig och säker el och jag hoppas det byggs mer kärnkraft inom en snar framtid. Tills vi hittar något bättre i varje fall, importera polsk/dansk/rysk kolkraft som vi måste göra nu är helt fel både i pris och för miljön.

Nu är väl det en sidofråga. Men även om den svenska kärnkraften är väldigt säker, så finns där ändå en risk. En del anser helt enkelt att kostnaden i lidande och pengar om en olycka skulle inträffa är oacceptabelt hög. Tänk dig att du kunde delta i ett lotteri, där du får 100kr i månaden utan att göra något, men med en låg sannolikhet helt plötsligt blir mördad. En kall statistiker skulle antagligen ta erbjudandet om sannolikheten är tillräckligt låg. Men någonstans går gränsen för vilken risk man är villig att ta, det är en subjektiv fråga, och bestäms därmed lämpligast av de som eventuellt skulle drabbas.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Problemet med omröstningar är att det är lätt att påverka en sida att tycka på ett visst sätt. Jag är övertygad om att ganska få röstade ja/nej till utbyggnaden av kärnkraft enbart baserat på fullt rationella egna beslut, de flesta blev givetvis påverkade av media osv.

Hur tar man ett fullt rationellt beslut mellan "kanske olycka, eller kanske inte" och "dyrare el", inget av dem är mer fel än det andra. Båda sidorna hade möjlighet att påverka, även om kärnkraftssidan såklart hade större resurser.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Och rådgivande... Ja, kanske officiellt, men som det är nu så använder anti-kärnkraftsidioterna omröstningen för att förbjuda kärnkraft.

Nu förstår jag inte vad du menar? Enligt omröstningen skulle kärnkraften vara avvecklad till 2012, det är väl rätt uppenbart att det inte håller på att ske. Det är ju dock rätt rimligt att hänvisa till folkomröstningen när man diskuterar frågan, vi lever ju än så länge i en demokrati.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Dessutom var det mycket länge sedan omröstningen gjordes. Antingen gör man en ny omröstning, eller så slutar man använda den gamla - det funkar inte att använda en 27 år gammal omröstning för något som förändras hela tiden. Dagens kärnkraftverk går inte att jämföra med de för 27 år sedan.

Dagens kärnkraftverk (i sverige) byggdes för 27 år sedan. Dock kan det ju tänkas att folk har ändrat åsikt, det är ju upp till riksdagen att avgöra om de tycker en ny omröstning behövs. Som det är nu verkar de fullt redo att köra över den gamla omröstningens beslut utan att ompröva det hela.

Jag väntar fortfarande på en förklaring på hur du skapar ett system som varken är demokrati eller någon form av diktatur (med en eller flera personer som med våld styr över majoriteten)

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Jag ser det inte som ett bra system där "pöbeln" får rösträtt. Men jag är dock väldigt elitistisk av mig.

Så hur ska du då utforma det hela? Om inte "pöbeln" har rösträtt måste du ha ett sätt att välja de som har, hur ska du försäkra att de tar folkets bästa i första hand om de inte kan avsättas?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Jag är mest sur över folkomröstningen av kärnkraft, hur kan man låta en sån sak styras av de vanliga medborgarna?! Ren idioti skulle jag säga.

Är väl rimligt? Det är ju en viktig fråga, vill man ta riskerna och problemen det innebär med kärnkraft, eller vill man hellre att el blir dyrare/bristvara. Det är ju inte en fråga med ett objektivt korrekt val, utan en fråga om subjektiv åsikt. Det fanns säkerligen god information att tillgå för den som inte var insatt i ämnet.

Dock så var det ju inte en beslutande omröstning, utan en rådgivande, så man lät ju faktiskt inte "pöbeln" bestämma, vilket tydligt märks på hur kärnkraftsfrågan hanteras idag.

Av Sebastianj

Om du känner dig snål kan du testa den fria mjukvaran Inkscape också. Den har ok verktyg för att tracea bilder automatiskt, men bilder med så mycket detaljer och övergångar är det svårt att få ett bra resultat med. Jag skulle rekommendera att göra det för hand, fast även det läre vara svårt. Vad är syftet? Kanske är det bättre att låta den vara som den är, tror inte det är värt att konvertera den för att spara plats t.ex.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av djonn
Jag tyckte att det var underförstått. Särskilt med tanke på "...vi kan väl gå över till den fascistiska diktatur som spacemarine vill se direkt?", vilket jag ser som ett sarkastiskt sätt att säga att om vi skulle möjliggöra borttagandet av rösträtten, skulle det hela i slutändan missbrukas i den mån att det skulle göras godtyckligt och i strid med EKMR.

Han skulle också kunna menat att resonemanget i sig leder till farliga tankar. Inte att ett införande skulle leda till det. Utan att han anser att hela iden om att börja begränsa rösträtt är lika illa för grova brott som för mindre brott i hans ögon, eftersom de båda bygger på att man vill inskränka på demokratin (och man därmed "lika gärna kan ha diktatur"). Om så är fallet är det en åsikt, och därmed inte något som behöver bevisas. Så vi får helt enkelt vänta på att han förtydligar om han menade att det automatiskt skulle leda till det, eller om han anser företeelserna i samma kategori, innan vi kan avgöra om han behöver komma med bevis för sin tes eller ej.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av djonn
Det sluttande planet är ett argumentationsfel. Du måste underbygga varför samhället ska övergå till den fascistiska diktaturen du talar om för att det ska vara ett argument.

Han sa inte att det är vad som skulle hända, så det var inte ett explicit slippery slope-argument. Om han sa något i stil med "Om man börjar ta bort rösträtten från mördare är det bara en tidsfråga innan man börjar ta den från piratkopierare också" skulle det vara slippery slope.

Det behöver inte heller vara ett argumentationsfel."Jag tror att om man tillåter barnporr att spridas så kommer fler barn bli utsatta" är ett fullt rimligt påstående, det saknar dock en motivation till varför det skulle vara så, såman kan bli tvungen att komplettera.

Som sagt så finns det dock ingen anledning att ta bort rösträtten från ens mördare, eftersom de är för få för att påverka. själva iden med att ta bort rösträtt från grupper är en rätt dålig sådan, eftersom det antingen drabbar en signifikant stor nog grupp att det vore odemokratiskt, eller så liten att det ändå inte gör någon nytta.

Av Sebastianj

Hehe, de var lite roliga, perfekta som tavlor ju.

Av Sebastianj

Alla som är straffmyndiga borde vara röstmyndiga. Då är de med och påverkar de lagar de är tvugna att lyda. Tänk på att även om tonåringar får rösträtt, så blir det inte enbart de som bestämmer för det, de kommer fortfarande vara en minoritet, skillnaden kommer mest ligga i att politiker kommer bli aningen mer intresserad av att ta upp ungdomsfrågor, som bättre skola och sånt. Samma sak gäller fångar, om det finns tillräckligt många fångar att deras röst har en påverkan på valresultatet, då har vi alldeles för mycket fångar.

Allt annat än rösträtt till alla(med undantag för barn och liknande) är inte demokrati. Historien har visat rätt tydligt att demokrati är det enda hållbara. Det ingår i demokrati att folk också har rätt att själva bestämma hur insatta de ska vara. Om vi ska börja införa kunskapsprov och andra galenskaper, vem ska bestämma reglerna? De som gjort kunskapsproven, en grupp utvald av kungen, den demokratiskt valda majoritet vi har idag? (Varför skulle de utforma regler annorlunda än vad deras röstande skulle önskat?)

Viktigaste när folk röstar är att de undersöker den ideologiska grund för partiet i fråga. Inget av riksdagspartierna idag skulle våga riskera att göra allt för irreversibla förändringar under en valperiod. Vänstern skulle inte införa ren planekonomi, moderaterna skulle inte ta bort skola och sjukvård.

Valet handlar om vilken ideologisk riktning man vill att det ska gå. Ska vi jämna ut orättvisor eller låta den som är rik få utnyttja det fullt ut. Ska folk få välja fritt, eller ska de behöva acceptera de val staten gjort. Ska vi ha fler småföretag, eller ska vi ha låtsasjobb för de som inte är kompetenta nog för övriga arbetsmarknaden?

Den sortens val kan de flesta göra, om de bara orkade läsa på vad partierna egentligen tycker, och inte bara röstade på den som lovar mest. Det har inte så mycket med ålder att göra. Folk i gymnasiet brukar åtminstone bli tvingade att lära sig lite på samhällskunskapen, det är mer än vad en 46-årig städare göra.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av P-NILZ
Rakblad är inte billigt, simple as that.

10-pack ICA rakhyvlar, 17:90, rätt billigt

Tycker det är klart mer prisvärt, blir inte otroligt lent* om man inte rakar mothårs(vilket istället är rejält hudirriterande), iofs har jag inte orkat skaffa raklödder utan brukar bara fukta med lite vatten så det kan kanske bli bättre. Har inte använt Mach 3 på länge, brukar använda rakapparat annars, så vet inte om det är någon större skillnad, får testa nån gång att jämföra.

* Tycker inte det är så viktigt att få det 100% lent, det växer ju ändå ut rätt snabbt.

Av Sebastianj

Röstade hybrid, eftersom det varierar. Ofta tänker jag nog helt enkelt i abstrakta begrepp, inte "ko", "muu" eller en bild på en ko. Man kan se det som när man objektorienterar, klassen ko har många attribut, däribland ett namn, ett läte och ett utseende, ibland tänker man på det specifika attributet, håller man på att rimma på ord är det namn-attributet man tänker på, jämför man bruna och svartvita kor är det utseendeattributet man tänker på. Men tänker man på djuret i sig är det ofta klassen i sig man tänker på, där attributen ligger nära till hands, men ändå inte är själva nyckeln till objektet i tankarna.

När jag läser, skriver, konverserar, eller formulerar en text i huvudet så tänker jag i ord, i mitt medvetna finns då bara plats för explicita tankar formulerade i meningar och ord. Även om de självklart har en abstrakt grund i bakgrunden, så klarar jag inte av att tänka på dem utan att formulera dem när jag är i det läget.

Hur det sen fungerar egentligen i hjärnan var ju inte riktigt ämnet, det är som att ta upp hur bitarna skickas i modemet i en tråd om man föredrar bloggar eller youtube. Därmed inte sagt att det inte kan vara spännande att lära sig om hur ett modem eller en hjärna faktiskt fungerar. Det var bara inte riktigt ämnet för tråden.

Av Sebastianj

Egentligen är det ju rätt diskriminerande att folk som studerar på högskola får masa förmåner som inte andra får, om jag har tvspelande som hobby istället för matematik så får jag ju inga pengar från CSN dessutom kan jag inte börja läsa hur som helst, om en grundskoleelev börjar plugga på gymnasiet imorgon, kommer han få läsa på universitetet i övermorgon? Nej, det enda rättvisa måste vara att avskaffa studiemedlen, annars diskriminerar vi de som inte kan läsa på högskola.