Inlägg

Inlägg som serenzei har skrivit i forumet
Av serenzei
Skrivet av mrqaffe:

Det låter som ni ställt in fel land, olika kanaler får användas beroende på land och man får ju se till att välja Sverige eller EU och även ha koll på kanalbredden så man inte lämnar det tillåtna området.
Kanal 40 är tillåten överallt utom i Taiwan.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels

Kan säga att det där var om inte den första sidan jag gick in på, så åtminstone den andra. Men jag gick då inte igenom samtliga möjliga. Efter lite mer testande så får jag ändå bara igång N53an på kanal 40 och med en av de tre drivrutiner jag ff. har installerade.

Skickades från m.sweclockers.com

Av serenzei

@Gorgeous-George: Så jävla guld! Jag har hållit på i säkert fyra timmar och harvat med olika drivrutiner. Kanal 40 gjorde susen!

Av serenzei

Ytterligare felsökning? Högfrekvent ljud/brus.

Har haft burken i drygt två år, och den senaste veckan har den börjat ge ifrån sig ett högfrekvent ljud/brus.
Jag har felsökt i timmar, men jag har fan inte en susning om ifrån vilken komponent på moderkortet som ger ifrån sig ljudet.

Jag gissar på att det har någonting med CPU->FSB->RAM att göra men jag tänkte höra här om det finns någon som kan urskilja någonting ur min felsökning som jag missar.

Problembeskrivning:
- Ljudet uppstår så fort jag slår på burken.

- Ljudet ändrar pitching och övergår från tjut till brus och tillbaka under vissa, tillsynes på måfå, tidpunkter.

- Ljudet låter som en ljudlig variant av en dålig lödning.

- Använder jag endast en minnesmodul så hänger sig winXP i startupen. Tjutet blir vid detta tillfälle konstant.

- Använder jag två minnesmoduler startar windows, men hänger sig efter några minuter. Tjutet blir då konstant.

- Tjutet skiftar när jag tex. öppnar explorer, läser in en websida eller använder något litet program.

- Tjutet försvinner om jag i windows belastar processor/minnen genom att tex. köra ett torture-test med Prim95, eller spelar något lite mer krävande spel.

Felsökning

- Det handlar inte om en speakerwarning från moderkortet då det inte är konstant och kan ändra pitching.

- Försökt att lyssna mig till vilken komponent det gäller samt att försiktigt känna på ytliga komponenet för att känna vibrationer. Ingenting.

- Det handlar inte om någon fläkt som tjuter. Har kopplat bort samtliga men ljudet uppstår ändå direkt i starten.

- Det är inte PSUn. Testade att starta det separat med hjälp av ett gem. Den låter inte.

- Har plockat bort alla komponenter förutom CPU, POST stannar då den inte hittar något minne. Tjutet kvarstår.

- Temperaturen ligger på 35-40 grader vid idle och 57-63 vid max-belastning.

- Testat att ändra voltstyrkan på minnen.

- Testat att klocka ner CPU

- Testat att köra FSB på en lägre hastighet.

Först trodde jag att det var minnesmodulerna som är trasiga, men det skulle vara väldigt konstigt eftersom burken endast hänger sig när jag inte
maxbelastar den. Låter jag den stå så dröjer det endast några minuter. Torture-testet säger efter sissådär 5-6h att jag har problem med min hårvara och
jag måste då starta om testet för att burken inte ska hänga sig.

Operativsystem: Microsoft Windows XP Pro med SP2 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel p4 3.4 Hyper threading
Processorkylare: Nån häftig variant från Gigabyte
Moderkort: ASUS AS8
Minne: 2x 512MB Twinmos PC3200
Nätaggregat: Chieftech 380W med 18A på +12V
Övrig kylning: 1x120mm utblås

Om någon har något bättre råd än mitt eget, att köpa nya burk, så är de varmt välkomna eftersom man är en fattig student

Av serenzei

I princip så betalar du inte för hastighet på en DSL-tjänst.

Priset grundas på den avgift som grosisten tar ut för att BBB skall få hyra dina kopparledningar. Detta pris är, mig veterligen, inte påverkat av vilken tjänst företaget levererar till slutkunden.

Anledningen till att man levererar hastigheter "upp till" är att man inte kan göra någonting åt kvaliten på kopparledningen. Avtalen som leverantörer kan tekna med Skanova garanterar inte någon speciell kvalité på ledningarna. Så var det senast jag höll på med sånt där iaf

Mitt VDSL tuffar på som vanligt iaf

Av serenzei

Det kan bli små luftbubblor i lödningen på elektronik ibland vilket gör att själva lödninge börjar vibrera. Detta är vad jag fått höra iaf

BBB byter ut modemet om du ringer dem

Av serenzei

ADSL är ADSL är ADSL, som man brukar säga, oavsätt operatör.

Själv har jag BBB och är jävligt nöjd, men jag jobbar även mycket med olika ADSL-lösningar och tekniken över huvud taget är bra skitig. Får du bara ut X Mbps med en leverantör kommer antagligen inte att få högre med en annan.

Är du ett fan av låg latency (ping) mot andra länder skulle jag däremot välja telia.

Av serenzei

Kan bara instämma med föregående talare om hur stabilt VDSL är. 11.3/8.6 får jag ut.

Gällande "längd till telestation" så är detta inte någon fysisk längd, utan snarare ett antal meter man får om man översätter resultatet av mätningar man gör från stationen. Ett s.k. "single ended line test". Detta kan påverkas av harviga telefonledningar och dålig utrustning både i stationsändan och i "kundens" ände.

Personligen så har jag <300m till stationen. En polare till min som bor närmare stationen rent fysiskt hade 2100m, men hans farsa jobbade tydligen på någon form av serviceföretag som bytte ut splitterkortet i stationen som tydligen var harvigt. Vips så var det <300m efter ett nytt test.

Edit: Notera att jag inte tror att telia/skanova eller någon operatör byter utrustning i stationen i vanliga fall när det gäller detta

Av serenzei

Hehe.. ja problemet kan ju omöjligt uppstå i din utrustning, speciellt inte mellan den router du har inkopplad ^^

Du har <1ms till [192.168.1.1], alltså från din burk/ip-tv box/ip-telefon

Svarstiden ökar mellan [192.168.1.1] vilket är IPt till ditt LAN-interface på din router och [213.112.166.3] som är IPt som din routers WAN-interface har tagit.

Alltså uppstår problemen mellan routerns LAN och WAN interface eftersom de övriga resultaten matchar svarstiden du får från routern.

1 <1 ms <1 ms <1 ms herakles-router.local [192.168.1.1]
2 66 ms 63 ms 18 ms ua-213-112-166-3.cust.bredbandsbolaget.se [213.1
12.166.3]

Av serenzei

Kan vara Skanova som kopplat in dig i fel utrustning.

Modemet kan få sync med alla olika leverantörer, men eftersom de anväder olika aktiveringsprocedurer så kommer det inte fungera så bra

Bara en liten teori från min sida.

Av serenzei

Herb

SVT tror jag använde unicast och inte multicast. Men skall jag vara riktigt ärlig så är jag inte säker, och jag är heller ingen jättehöjdare på hur multicast fungerar.

Multicast använder sig iaf av UDP-protokollet och därför måste Dlinken vara öppnad för UDP på de portar strömmen går på. Unicast använder TCP (tror jag) och det kan vara därför det fungerar bättre genom din Dlink.

Ett problem kan även vara att din Dlink inte släpper igenom de IGMP-förfrågningar som din dator skickar. Din Dator skickar helt enkelt frågan "HEJ! Skicka mig multicastsrömmen" till BBBs utrustning, och då skall de sända dig strömmen. Testa söka lite på Google/Wikipedia.org om Unicast och IGMP så kanske du hittar något.

Eftersom jag inte har någon erfarenhet av "vanliga" hårdvarubrandväggar så kan jag inte direkt rekommendera någon utrustning.

Av serenzei

Om du har en fräsh installation av XP så bör det fungera, det gör det för mig åtminståne.

Jag skulle dock testa att koppla från Dlinken, har för mig att den inte klarar multicast-strömmen så himla bra.

Edit: fungerar andra multicast-tjänster genom din Dlink?

Av serenzei

Re: Fick 100/10mbit, klarar routern?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av aar88
Jag fick nyss 100/10 mbit från Bredbandsbolaget, men jag kan inte få ut mer än 10, måste jag ha en Gbit router och Gbit nätverkskort då? Jag har en D-link Di-604 (10/100), och nätverkskortet 3Com 3C900 TPO (gammal, så vet inte). Jag har kopplat 3 datorer till routern...

Vad får du om du kopplar bort routern och kopplar burken direkt?

Antar att du startat om routern och sådär... men kan man hårdställa hastighet/duplex till "100Mbps FD" på WAN-porten på den där routern?

Av serenzei
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sylt
Det är inte troligt. Hade just en kompis här med sin bärbara och en helt ny kabel. Han har samma uppkoppling som mig hemma hos sig, och där använder han den datorn. Hemma hos mig fick hans dator inte heller något IP...

Haha.. Nae ^^ det får han inte om han oxo har BBB.

Hade samma problem när jag var hemma hos en polare och lanade. När jag skulle flytta tillbaka min burk så fick jag inte IP. När jag ringde BBB så låg mitt nätverkskorts MAC-adress kvar på min polares port.

Lite svårt för en DHCP-server att dela ut IP-adresser till samma MAC-adress på två ställen. Det kan vara en anledning till att din polare inte får IP på din port.

Får dina grannar IP så borde du få det oxo, fast inget är ju säkert. Mycket möjligt att det kan vara uppkopplingen som harvar.

Av serenzei

VDSL 12/9

Av serenzei
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JohnSilver
Hur hjälper en tracert?
Om man får 200ms mot en nod på vägen till målet, men endast 20ms mot slutmålet, hur påverkar då denna höjning på 200ms på vägen?

Skulle gärna vilja ha en förklaring på detta då såpass många använder tracert för "bevisning".

Tracert hjälper inte mot någonting men man kan se om och var man får packetloss eller liknande mot noderna, vilket som du säkert förstår inte är någon höjdare.

Att man får höga peakar mot en nod men 20 mot slutmålet säger igentligen ingenting. ICMP som protokollet traceroute använder är inte ett prioriterat protokoll. Jag känner inte till någon operatör eller peer som prioriterar ICMP speciellt högt. Peakar det lite då och då vid en nod så visar det bara på att den noden inte har tid att svara på så oviktiga saker som ICMP-paket

Av serenzei

Så länge det fungerar att koppla en burk på direkt på jacket så tycker BBB att tjänsten är levererad. Vilket den oxo är

Av serenzei

Om du har fått ett nytt modem och det fungerar kass tänk på:

Att om ditt äldre modem inte klarar ADSL2+ och du nu får ett nytt som gör detta, så kommer hastigheten ditt nya modem förhandlar till sig vara högre. Ju högre hastighet desto känsligare för störningar, störningar som du inte tidigare märkt med ditt äldre modem.

Att vissa av BBBs modem numera tydligen har en inbyggd splitter. Är ditt modem av en sådan typ som har detta inbyggt och du samtidigt använder en separat splitter kommer det med största sannorlikhet att gå åt skogen.

Att du med en tidigare lägre hastighet kan komma undan med uppenbara felkopplingar och störningskällor utan att det märks. Först när hastigheten blir ännu högre och signalen blir svagare så märks detta. Kolla så att du sitter i ditt seriell-kopplade första jack. Testa även att köra utan telefoner/faxar och sån skit urkopplad ur jacken under en kväll.

Leta på nätet gällande ADSL-felsökning (brukar finnas på de flesta bolags hemsidor) gällande vad du bör testa först.

Fungerar ingen av dessa åtgärder är det med allra största sannorlikhet kopparledningarna som inte klarar av den hastighet som BBB skruvat upp det till. Ring då in och be dem skruva ner det några snäpp.

Hoppas du får en stabilare uppkoppling.

Av serenzei

PoP = Point of presence

Alltså den router som är närmast dig i Bredbandsbolagets nät.

+1 Messerschmidt-poäng till mig...

Av serenzei

Bah... om ni kan ladda ner filer i flera sessioner med samma hastighet på samma session så är det TCPwindowsize som harvar. Skulle bli förvånad om det handlade om något annat.

Av serenzei

Pastorn, jag tror du snurrat till det lite.

Bredbandsbolaget ägs av Telenor, men inte mycket av nätet de använder ägs av Telenor. Vad utrustningen i telestationerna beträffar så är det lika dant. Det mesta där ägs av Bredbandsbolaget.

De som har haft ADSL från telenor har endast på senare tid kunnat skaffa sig Adsl2+, och endast vid ett fåtal stationer. BBB var en av de första leverantörerna av Adsl2+.

I övrigt så har jag inte något att anmärka på, så där har du säkert rätt

För övrigt så räknar man med ca. 11Mbps på mellan 2500 och 3000 meter. Om man får mer så får man tacka sin kvalité på kopparledningarna.