Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71
Skrivet av SirMacke:

Har fått de 8 1MB-ram och satt i, inga problem.
Har även fått tag i ett ljudkort: Creative Sound Blaster Vibra 16
Men när det sitter i så blir bilden förvrängd och skärmen slår av och på.
Testat alla slots med samma resultat.
Säljaren har testat kortet.
Bara att hitta ett annat?

Du får förmodligen en IRQ eller minnesadresskonfliktmellan ljudkortet och någon annan komponent i datorn. Sitter det några jumper switchar på ljudkortet?

Av nihilist71
Skrivet av anon327409:

Ok, då låter det som du kan det här bäst själv och inte behöver någon hjälp.

Av nihilist71
Skrivet av Effs:

God afton. Jag har noll koll ang detta. Jag vill höra vad ni tycker eller lite rådgivning helt enkelt.
Jag tänkte köpa 3090 STRIX, är detta kort värt pengarna 27k? Bör jag vänta till en bättre modell Kommer det en 3090TI?
Jag kör custom loop och inget annat märke är angeläget då hela datorn är asus. Kommer det ett TI av modellen 3090 snart? Eller hur ska jag göra? Jag kan också vänta ifall det är smartare, jag svamlar bara.. Hoppas någon av er kan ta en titt, må fint.

Intel Core i7 9700K @ 3.60GHz
Coffee Lake 14nm Technology

32,0GB Dual-Channel @ 1071MHz (15-15-15-36

ASUSTeK COMPUTER INC. ROG MAXIMUS XI FORMULA (LGA1151)

ROG PG27V (2560x1440@165 hz

953GB Samsung SSD 970 PRO 1TB

2080ti, Jag tänkte ge detta kort till lillebrorsan.

Nät agg 900W Thor

Kommer datorn klara av detta kort, eller behöver jag köpa ny processor och modekort?

Om vi tar det steg för steg och analyserar detta så är den första och viktigaste frågan:
Vilken upplösning och typ av spel ska du använda?

Om du ska spela FPS i hög framerate så är ett 3090 mindre lämpligt eftersom då blir din CPU mera av en flaskhals.

Om du däremot ska spela i 4K så kan ett 3090 vara ett OK val.

Ett 3090 är en extremprodukt för höga upplösningar och/eller mediaproduktion.

Om du ska spela i 1080p eller 1440p finns det betydligt smartare sätt att spendera pengarna.
Då skulle jag istället satsa på en uppgradering till senaste CPU generationen intel eller AMD och köpa ett AMD 6700, 6800 eller RTX 3060 Ti, 3070, 3070 Ti.

Av nihilist71
Skrivet av AplAy:

Fildelning i Windows 10 är det värsta jag har varit med om. Nästan som om Microsoft blivit betalda av underhållningsjättar för att göra det nästan omöjligt med fildelning! (hajar ni? )

En viktig sak verkar att datorerna ifråga måste ha samma Nätverksprofil inställd och så måste man ställa in så att Fildelning tillåts i alla olika Nätverksprofiler trots att man bara använder en nätverksprofil i taget. Välj även att filerna ej skall "lösenordsskyddas" för alla nätverksprofiler.

Gå ned till nätverksikonen och klicka så du får fram din anslutning och sedan välj "Properties"/"Egenskaper" så får du ställa in rätt Nätverksprofil

Och även om man hittar datorerna och mapparna i nätverket så kan den ha fått för sig att man måste logga in med något användarnamn och lösenord trots att INGEN dator har inloggningslösenord när de startas upp. Hur narkotikapåverkad var personen som implementerade detta i nätverksdelen för operativsystemet? Ingen varning om att det kanske kommer att krångla.

Helt makalöst hur värdelöst fildelning har blivit Windows medan det var helt underbart simpelt i Windows XP!

Att vara Nätverkstekniker åt Windows 10-kunder måste vara det svåraste jobbet idag efter att bygga kvantdatorer för hands!

Ja men det finns en enkel förklaring till varför det enkla sättet togs bort, det var nämligen underbart enkelt för virus och annat att spridas den vägen till alla datorer i ett nätverk.
Protokollet uppdaterades därför och det gamla SMB 1.0 deaktiverades som standard. Det går däremot att manuellt återaktivera om man är beredd att leva med de säkerhetshål som det medför.

Av nihilist71
Skrivet av anon327409:

Ja som rubriken lyder, går det att göra på ett enkelt sätt och kan någon stegvisa beskriva hur? Alla guider på nätet funkar inte. Man kan tycka att högerklick på mappen och dela ska göra susen men vart hittar man då den delade mappen? Helt otroligt att det här ens är en fråga år 2021.

Ja det är fullt möjligt, gör det själv och använder det varje vecka.

Här finns ett antal steg för steg guider:

Youtube videor med guide till fildelning i Windows 10

Av nihilist71
Skrivet av L'ombra:

Nu var jag för sent ute ändå, men att låsa produkter bakom någon löjlig "medlemsnivå" känns sådär.

Skrivet av joakim99:

På vilket sätt känns det sådär? Att affärer premierar sina trogna kunder kan jag tycka är sympatiskt.

Ja jag tycker nog det är ett bra system, det finns så otroligt många meningslösa medlemssystem där ute där du får tillbaka 5:- på varje handlad tusenlapp eller får 2 e-mail veckan med erbjudanden om produkter som man är totalt ointresserad av.

Webhallen har vunnit min lojalitet genom åren, aldrig haft problem att lämna tillbaka produkter och har alltid fått hjälp när jag behövt det.

Av nihilist71

Annonsören har avslutat denna annons.

Av nihilist71

Det finns åtskilliga 1070, 1070 Ti m fl i denna prisklass på blocket just nu.

Av nihilist71

Tack för era bud.
Jag kontaktar vinnande bud innom kort via PM.

Av nihilist71

Hej och tack för era bud.

Jag beaktar nu 2 ledande bud.

Objekt 1:
@Sam leder med 1300:- + frakt

Objekt 2:
@pnts leder med 1400:- + frakt alt möte i innerstan vilket definitivt är ett alternativ.

Övriga objekt har för låga/inga bud för att byta ägare i dagsläget.

Av nihilist71
Skrivet av dagas:

Watt i grafikkort är lika med värme. 99,9% av energin blir värme. Sen kan olika kylare och olika kort få ut värmen på olika sätt. T.ex kort med minnesmoduler på baksidan av kortet som 3090 skapar mer värme på den sidan mot kort som endast har minnen på ena sidan.

Jag har min CPU kyld via AIO med radiator i fronten så spelar inte mycket roll hur mycket värme som grafikkortet pumpar ut när det gäller denna temperatur men har man luftkylare eller radiatorn som suger in varmluften kan det nog påverkas speciellt av kort som har mycket värme på baksidan och kort vars luftflöde skickar ut luften in i chassit istället för ut ur chassit.

GDDR6X alstrar betydligt mer värme än vanliga 6 och AMD kör väl inte med X? Så är nog mycket av skillnaden. Kärnan är ändå betydligt större del av förbrukningen än minnet men kärnan har också betydligt bättre kylning. Minnen även om de kyls med backplate kyls inte mycket. En backplate som är helt platt utan flänsar klarar inte av att hålla mycket värme alls. Roman (Der8auer) pratade om detta vill jag minnas men kan varit buildzoid från extreme overclocker.

Så är det, men om man ser det ur ett "slutet system" synpunkt så är ju varje Watt = värme in i chassit och borde stämma ungefär med den lista med effekt i min post. Och jag har experimenterat en hel del med att placera aluminium heatsinks 8 st på bakplattan och det ger tydlig effekt. Temperaturen på VRAM på t ex 3090 går ner med ca 6 grader av bara heatsinks. Lägger man dessutom en vanlig noctua 120mm chassifläkt ovanpå "bädden" av heatsinks så den blåser ner genom flänsarna på dessa heatsinks, då går temperaturen ner ca 6 grader ytterligare.

Men hursomhelst så dumpas alla dessa watt som värme in i ett chassi, oavsett om de kommer från VRAM eller GPUn i sig. Och jag har upplevt att det dumpas avsevärt mycket mera värme in i lådan från nvidia korten med 6x minne. Och ja, AMD korten har vanligt GDDR6. Det är svårt att göra direkta jämförelser för AMD kortet har inte lika många mätpunkter för temp som nvidia korten i 3000 serien har. Mjukvaran redoivisar inte heller effektförbrukningen per komponent på AMD korten.

Av nihilist71

Jag har nu haft förmånen att testa både ROG Strix 3080 Ti och MSI 3090 Suprim X och kunna jämföra med mitt MSI 6900 XT Gaming X.

En aspekt som nämns lite då och då men som är svår att få något grepp om är effekt och värmeutveckling.
När man tittar på specifikationerna så rankar korten ungefär såhär vid genomsnittligt spelande (källa: Techpowerup):

1.) 3090 - 436W
2.) 3080 Ti - 405W
3.) 6900 XT - 357W
4.) 3080 - 315W

Men dessa siffror är något som inte riktigt stämmer med mina praktiska erfarenheter.

Redan 3080 har kännbart högre värmeutveckling i lådan än vad 6900 XT har.
3080 Ti och 3090 är inte ens på samma karta i hur mycket värme dom vräker ur sig, med 3090 blev jag tvungen att ha lådan öppen för att känna mig komfortabel med temperaturerna, M2 diskar, chipset, corsair sensorer visar på betydligt högre temperaturer. Och då sänkte jag effektbudget och undervoltade rätt rejält. Jag tror att GDDR6x är boven i dramat, om man tittar på hur mycket effekt som VRAM använder redan i idle så kan man lätt misstänka att dom står för en stor del av värmeutvecklingen, kanske t o m den största delen.
Vid spelande så var VRAM alltid minst 10 grader varmare än själva GPU på 3090.

Just 3090 känns inte praktiskt användbar utan en helt öppen mesh låda med kraftigt luftflöde.

Någon som har samma erfarenheter?

Av nihilist71

GTX 1650 Super - Asus Z87-A - i7-4770K - Corsair Vengeance 4x4Gb - Arctic CPU Freezer - RM850 PSU - 2 st Huawei 4G routrar

Efter att ha "shufflat" runt i datorparken och nermonterat sönernas datorer efter uppgraderingar så har jag en del komponenter och annat över.

Kör en enkel intressekontroll med kortare budgivning, typ fram till onsdag 18:00.
Som vanligt reservation för det vanliga att man säljer till vem man vill eller inte alls.
Bud i denna tråd enbart, ange om du kan hämta eller är beroende av frakt och i så fall tillkommer fraktkostnad. Annars finnes dessa för avhämtning på Lidingö.
Betalning med Swish, i förskott om det ska skickas.

Objekt 1:
Moderkort + CPU + 16 Gb RAM + oöppnad CPU kylare.
ASUS Z87-A med 16 Gb Corsair Vengeance DDR3 och Core i7 4770K.
Du får med CPU kylare som är oanvänd/oöppnad.
Detta har utgjort stommen i sonen speldator sedan dessa var nya grejer, allt ska fungera, har körts med standardinställningar som gamingdator.
Prisidé: 1500:-

Objekt 2:
Gigabyte GTX 1650 Super
Sonens grafikkort sedan 1 år, inköpt juli 2020.
Prisidé: 1500:-

Objekt 3:
PSU Corsair RM850
Detta köpte jag på nätauktion nu under våren och tänkte ha i datorbygge som aldrig blev av. Det är nog en fyndbara / returvara / refurbished. Jag har aldrig använt det.
Prisidé: 800:-

Objekt 4:
Huawei 4G router för hemmabruk
Modell: E5172As-22
Jag har använt denna som reservuppkoppling om fiber gått ner eller som labbruter när jag behövt testa från ett annat nätverk. Nu hjar jag dock inte längre något 3-abonnemang.
Oklart om routern funkar med annan operatör.
Prisidé: 300:-

Objekt 5:
Huawei mobil 4G router
Modell: E5573C
Använt på resor, funkar dock bra. Laddas med vanlig USB-micro kontakt.
Prisidé: 200:-

Läs hela annonsen här

Av nihilist71
Skrivet av crookedJens:

Hej,

Fick hem en ny dator för någon vecka sedan med bl.a följande specs:

ASUS B550F-gaming
Ryzen 7 5800x
Geforce RTX 3070

När jag spelar spel (främst COD) har enheter anslutna via USB efter ett tag börjat tappa kontakt i någon sekund för att sedan återanslutas automatiskt. Det kan hända flera gånger i minuten vilket gör multiplayerspel i princip ospelbara.

Googlat lite och det verkar vara ett problem som drabbat ett gäng med B550 serien. Det finns BIOS-updates som ska lösa detta. Tyvärr löste det inte mitt problem.

Har nu testat med en USB-hubb då det är en port som aldrig strulat. Kopplat in headset, mus och tangentbord i hubben och dessa enheter fungerar. Dock hör jag windowsljudet av att en USB ansluts och disconnectas lika frekvent.

Hoppas slippa behöva skicka tillbaka delarna till komplett..
Har ni förslag på vad man kan tänkas göra för att lösa detta?

Ja tyvärr så är det vissa AMD CPU/chipset kombinationer där folk upplevt detta problem.
För mig har det enbart hänt på portarna som är direktanslutna till AMD CPUn på ett Gigabyte moderkort, om du provar att flytta till en annan USB port så kan det möjligen hjälpa.
Moderkortsmanualen borde visa vilka portar som går via chipset och vilka som kommer direkt från CPU.

Av nihilist71
Skrivet av Jagers:

70 grader på GPU, vram inte en aning, det föser bort värme värre än dem flesta element jag hållit handen på iaf.

Ladda bara ner gratisprogrammet GPU-Z så får du alla fakta om ditt kort

Av nihilist71
Skrivet av Novdid:

Stackare.

Hahaha, jag vet, det är så synd om mig, men det gör ont att först lämna tillbaka ett 3080 Ti och sedan ett 3090 suprim x av samma grundorsak.

Det känns som tekniken nått en nivå av stor osäkerhet kring standarder, på nvidias hemsida står det klart och tydligt att denna skärm samsung G9 är certifierad för Gsync compatibility 60-240Hz. Det är ju uppenbarligen osanning då två av deras kraftigaste kort inte beter sig som förväntat med denna skärm. Men vad kan jag göra, jag är ju bara en vanlig liten konsument.

Av nihilist71
Skrivet av Jagers:

https://imgur.com/fIq46xm

Efter 10 månaders väntan,från komplett, RTX 3090 TUF OC (blev uppgraderad från non-oc)

Kul! Grattis.
Berätta gärna hur 3090 TUF kortet funkar för dig och vilka temperaturer det ger på GPU, VRAM etc.

Av nihilist71

Jag tog beslutet nu på morgonen att returnera mitt MSI RTX 3090 Suprim X.

Det är det vackraste, tystaste och maffigaste grafikkort jag ägt men för det pris man betalar måste det vara perfekt, vilket det inte var.

Åter till 6900 XT som primärt kort.

Av nihilist71

Webhallen verkar ha fått in en drös kort i det högre prissegmentet idag.

https://www.webhallen.com/se/category/4684-GeForce-GTXRTX?pag...

Av nihilist71
Skrivet av CFSsss:

Det här var INNAN matchen ens hade startat: https://www.youtube.com/watch?v=up425syJk0g

Rätt kul att det land som ska vara kända för "gentlemen", artighet och "stiff upper lip" har de absoluta sämsta fansen oavsett om de vinner eller förlorar.

Italien 100% värdiga vinnare.

Ja Brittisk "footballification" hör inte till mänsklighetens trevligaste fenomen.

Skrivet av mpat:

Det blir Southgate. Han bytte in ett antal spelare specifikt för att slå straffar, och så missar de alla tre. Sen har han varit allmänt ifrågasatt i början av EM och tidigare också, så det är nog inget snack om att det blir han.

Jag tror också det men nu verkar detta satts på paus en stund p g a de rasistiska dumheterna som vissa "supportrar" gett sig därhän åt.