Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Jaha, suck... Nu får man börja räkna med 8 Gb också för det verkar räcka fint till det lilla användandet jag ska göra..
Tack, beslutet blev just ännu svårare! :D..

Tvärtom, du kan hitta M1 8 gb för under 10000:- vilket är extremt prisvärt, jag tror ditt val är enkelt med tanke på det användningscenario du målat upp.

Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Ah.. så pass.
Då har jag lite is i magen för att se om jag lyckas hitta någon beggad M1 pro 2021 inom några dagar och annars beställer jag en Air M1.
Tack för svar!

Sen en sak, OM du ska spara pengar med en air M1 kolla dessa videos först så kanske du kan spara ytterligare några tusenlappar:

https://youtu.be/h487I_5xOZU

https://youtu.be/5ftHdsmf2C0

Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Jag måste bara dra upp denna fråga igen då jag kliar mig mer i huvudet för varenda dag som går...

Air M1 2020, 16 gb, 256 ssd = 15.000:-
Air M2 2022, 16 gb, 256 ssd = 19.000:-
Pro M1 2020, 16 gb, 256 ssd = 18.500:-

Någon som har lust att bestämma åt mig?

Snålheten vill välja Air 2020 för att spara lite pengar men om jag klarar mig i fler år och samtidigt får märkbart bättre prestanda så kan det vara värt 3-4000 kr till att gå upp... Men helt gör jag inte det
Nöjer man sig med en Air från 2020?
Endast till lightroom-redigering av 40-50mb raw-filer.

Ja det är extremt rörigt i MacBook produktstacken just nu.
Det som adderar till förvirringen är att kronan kraschat mot dollarn under det senaste året vilket påverkar M2 priset en hel del eftersom Apple sätter priset mot kronan vid lanseringen av produkten i fråga och därefter sällan eller aldrig justerar sina priser under produktens livslängd.
Om det är dom där det står mellan skulke jag välja Air M1 2020.
Saken är den att M2 air har halva lagringsprestandan för sin 256 Gb modell p g a att dom skriver/läser från SSD via en kanal.
Det problemet har inte M2 512 Gb och över.

Med pro modellerna får du lite mer GPU och CPU prestanda överlag men då rekommenderar jag starkt att du istället tittar på macbook pro m1 2021 14 tums, den har det nya chassit och är bättre på allt.

Summering:

Spara pengar:
Macbook air m1

Mest bang for the buck:
Macbook pro m1 2021 14”

Av nihilist71

Köpte en MacBook Pro M1 14" för någon månad sedan på rea, jösses. Det känns som den förlöjligat allt jag byggt i PC väg under de senaste 2 åren, åtminstone från ett bild- och videoredigeringsperspektiv. Och den gör allt knäpptyst, vid de få tillfällen fläkten startar så hörs den inte ens om man inte sätter örat mot fläktutblåset.

Och en OWC Thunderbolt 4 hub som jag köpte begagnad, den är jag mycket nöjd med.

Av nihilist71

Jag har Lightroom Classic på både en MacBook pro M1 och en PC med nedanstående spec, hastighetsmässigt är dom ungefär lika snabba men medan min desktop PC slukar 200-300 watt så använder min Macbook pro M1 max 30 watt för samma jobb.

Om du skaffar en laptop PC som kan hantera Lightroom med stora RAW mediafiler så kommer ditt batteri att räcka max 1/3 av macbooken och den kommer dessutom att vara varm och låta som ett hårfön, been there done that.

Mitt starkaste tips är att hitta en MacBook Pro M1 14 eller 16 tum, dom reas ut och säljs även begagnade för mellan 15 000 - 25 000:-

Så länge du inte ska spela så är det ett enkelt val, jag har ännu inte träffat en bärbar PC som håller måttet efter 20+ års sökande, så för bärbar är det Mac som gäller, då får du även en otrolig skärm och slipper oroa dig över det.
Sök på reviews på MacBook Pro M1 14" 2021 på youtube så finns det en stor hyllningskör, jag kan vara stämma in, jag kan redigera 8K video på min mac, min PC vägrar att ens spela upp den, mediahantering är MacOS bread and butter.

Detta är den billigaste i MacBook Pro M1 2021 serien, sedan stiger dom i pros beroende på hur många kärnor, RAM och lagring du vill ha, men den billigaste duger gott och väl för all bildredigering:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5882412

Gör inte misstaget att köpa MacBook Pro M2 i grundutförandet med liten SSD (256 Gb) Den throttlar och har sämre skärm, inte alls lika prisvärd som M1 2021.

Av nihilist71
Skrivet av ChristofferC:

Microsoft Flight Simulator

OK, så MSFS ställer högre krav på CPU än övriga spel, gäller det för högre upplösningar också?

Av nihilist71
Skrivet av Mordekai:

Verkar bara vara jag som tycker detta var den bästa keynoten från ett stort IT-företag på åratal. Mänskligt, ödmjuk, informativt och en gläntning på dörren till framtiden. Till skillnad från toppstyrda AMD är det verkligen kul att se alla ingenjörer.

Ja det var väl inget större fel, kändes lite oförberett i vissa delar och det var kanske just för att det var lite cringe som det kändes mänskligt och ödmjukt i jämförelse med nVidias och Apples sterila och över-regisserade event.

Av nihilist71
Skrivet av zather:

Hittade detta på Reddit.

Tack.

Det ser ju ut som CPUerna är överlag väldigt jämna med varandra.

Alla ni som lägger så stor vikt vid själva CPU:n för spelande, spelar ni i 1080p med 360Hz som mål eller vad är grejen, genuin fråga?

Jag har funderat på det här länge, för mig tappade CPUn i betydelse för spelandet för flera år sedan, känns om 90% hänger på GPU men det är väl för att jag mest bara spelar single player 4K spel.

Av nihilist71

All teknik oaktat, vilken cringe-fest den här presentationen är....:P

Med det sagt, gav dom någon hint om var deras flaggskepp i 13000 serien ligger prestandamässigt?

Av nihilist71

Köpte en DJI Mini 3 Pro och nördade ner mig i den, sedan nördade jag ner mig i DaVinci Resolve för att redigera videomaterialet från drönaren. Sedan köpte jag en MacBook Pro M1 och nördade ner mig i den. Sedan uppgraderade jag från en Canon EOS R6 till en R5 och nördade ner mig i C-Log3 filmande.
Det tar aldrig slut....

Av nihilist71
Skrivet av Printscreen:

Jag har också då den första G9, inte den nya Neo.

Japp, samma här.

Av nihilist71
Skrivet av Printscreen:

Jag har en Macbook Pro M1, och har stoppat in en Samsung G9, dvs 5120x1440, HDR och 120hz (MacOS klarar inte DSC, så 240hz går inte).

Jag tycker det fungerar hur bra som helst, även om jag skulle vilja ha liite högre upplösning, men jag sitter inte direkt och räknar pixlar

Den är tungdriven, man ser att 'windowserver' käkar mycket mer CPU när man har den inkopplad, än när man har en vanlig 2560x1440@60 på jobbet.

Men datorn blir varken varm eller trött av det, så jag kör på

Jag har också MacBook Pro M1 med en Samsung Odyssey G9 men dom är inte helt goda vänner, jag har kört denna skärm med PC, GPU 6900XT och ett RTX 3080 och sällan drabbats av det ökända flimret och scanlines men sedan jag anslöt en MacBook Pro M1 14" 2021 så är det ganska ofta jag får flimret. Spelar ingen roll om jag kör 60 eller 120 Hz, det enda som verkar göra flimret mer sällsynt är att stänga av Freesync. Jag kör inte i HDR läget dock, tycker inte att fotoredigeringen funkar så bra med HDR.

Har du inga problem med flimret på din G9:a?

Av nihilist71

De flesta proffs-läckare är överens om att USB-C på iPhone kommer först nästa år, det blir således lightning även i år.
Rent legalt så slår kravet på USB-C på mobila enheter först nästa år, om jag tolkat alla proffsanalytiker rätt.

Av nihilist71
Skrivet av ALEXF1LTR4TE:

Tja, sitter och spelar spel nu då det brukar ju hög temp 80c på 5800x, det är turbo core boost på CPU av BIOS.
Är det normalt eller? Och ja det låter högt av fläkt nzxt.. :/
Kylare: 120mm AIO NZXT
Jag har också redan städa ut damm på dator idag.

Ja 5800x är vild och vacker, jag har 2 st i två datorer som jag haft i 1,5 år.
Den ena har jag en 360 AIO på och den tar udden av "febertopparna".
Den andra kör jag i en mini-ITX build och kyler med en liten Noctua NH-U9s Chromax, vilket naturligtvis är lite för lite enligt alla normer men den funkar mycket bra där också men topparna är i regel korta och den svänger upp till 95 grader i kortare stunder vid normal användande, inga problem överhuvudtaget.

Såvida du inte ska köra långa batchprocesser eller benchmarka timme ut och in så är det inte mycket att oroa sig för.
Att jaga grader på denna processor är mera för att klämma ur mera prestanda ur den eftersom AMD:s interna klockningsalgoritm tar temperaturern i beräkning och kan hålla högre hastigheter längre om du har bra kylning.
Men jag skulle säga att du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder.

Med det sagt så är det ju alltid lite kul att testa undervoltning, du får ju i regel lite mera prestanda då också om du hittar rätt. Men räkna med att det kan ta lite tid innan du känner dig nöjd.

Av nihilist71
Skrivet av Tespo:

Tele2 play har en variant där man får ett baspaket plus ett antal valfria som innehåller de listade minus MSNBC. BBC, CNN, etc finns med som alternativ. samma pris som Telia-paketet ovan, det verkar bli där man landar för en vettig tjänst.
Tele2 play flex

Tack, det skulle faktiskt kunna vara intressant, Tele2 har försökt sälja på mig Tele2 Play sedan jag skaffade mobilabonnemang hos dem.

Av nihilist71
Skrivet av Krippa75:

Tror din enda möjlighet att glo på amerikanska nyheter är genom respektive bilaga app med tillhörande abonnemang. De versioner av CNN, Bloomberg och CNBC som jag haft tillgång till genom åren har varit riktigt usla ursäkter av det som sänds "over there".

Tack, menar du att signa upp på respektive kanals hemsida direkt?

Av nihilist71
Skrivet av SuperSverker:

Jag har Telia Play lagom från föreningen, och jag kör enbart från mobil enhet till Chromecast via Telia Play appen.
Där har jag både CNN, BBC World News, Al Jazzera men saknar dock MSNBC (oklart om det finns hos paket i Sverige?)

Tack för tipset, verkar tyvärr inte som nyhetskanalerna ingår i det paketet när jag tittar på telias sida.

Av nihilist71

Grundläggande fråga om Tablå TV 2022

Hej, jag har mer eller mindre levt avskilt från Tablå TV under de senaste 10 åren förutom några enstaka strömnings abonnemang som jag sagt upp så fort dom börjat kosta pengar då jag tycker det är mest skräp, jag vet, jag låter som en gammal gubbe.

Vad jag vill ha:

Ett kanalpaket som jag kan konsumera från Smart TV / Dator / Apple TV där jag kan strömma dom stora nyhetskanalerna, CNN, BBC, MSNBC etc. Jag är totalt ointresserad av sportsändningar.

Finns detta idag?

Av nihilist71

Många operatörer säljer ditt telefonnummer till diverse nummerupplysningsbolag som sedan säljer om du inte uttryckligen begär det när du tecknar abonnemang.

1.) Kontakta din operatör och begär att ditt nummer tas bort från, och att de inte får vidareföras till nummerupplysningstjänster, jag har fått göra det både med Tre och Tele2 för både mig och mina barns abonnemang.

2.) Registrera dig i NIX registret

3.) Om du blir uppringd av ett företag som du inte redan har någon form av avtal med så har du som tidigare upplysts i denna tråd rätt att få veta vart dom fått numret ifrån. Du kan sedan kontakta det företaget och kräva att bli bortglömd enligt GDPR lagstiftningen.

Av nihilist71
Skrivet av medion78:

Kikar runt på lokala nyhetssidor, östersundsposten och länstidningen men hittar inget som berör ämnet.
Men det verkar vara praxis att bara skriva om öfk och skidåkning i den här stan, allt annat verkar ointressant.
Ser fram emot att följa utvecklingen, är själv arbetssökande så nya företag är alltid välkomna.

Lite intressant, jag kollade också runt på ÖP:s nätbilaga men hittade inte ett knyst om detta.