Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71
Skrivet av edson:

Sanslöst, iaf att Saka får lägga den sista. Han är 19(!) år.

Skrivet av REWplayFF:

Helt obegripligt. Nu har Saka och Southgate något gemensamt. Sancho och Rashford är inte speciellt gamla heller. Alla tre bränner sin straff. Det där ska dom äldre sköta tycker jag.

Det kommer att bli jakt på syndabockar i all engelsk media imorgon.

Av nihilist71
Skrivet av PeoplesMC:

Detta är en kompromiss jag inte skulle palla, tycker det är bland en av de absolut viktigaste delarna på skärmar, iaf när det gäller spelande. Hoppas Neo G9an löser detta, palla att betala för attvara oavlönad beta-testare åt samsung.

Nej det är jobbigt förstås, men faktum är att om man inte köper minst ett år gamla produkter HELA tiden så kommer man alltid att vara beta testare oavsett om det gäller CPU, GPU, moderkort etc. Det är så fort utvecklingen går och ofta är leverantörerna lite liberala med vad dom släpper genom QA.

Med det sagt så är jag väldigt nöjd med Samsung skärmen, i synnerhet produktivitetsdelen har jag stor nytta av, att den dessutom är väldigt trevlig att spela på är en bonus.

Av nihilist71
Skrivet av Widde:

Med G-Sync?

Glömde nämna det innan men kombon 2560x1440p 240/g-sync var inte möjlig senast jag tittade (4 månader sen).

Möjligt nu?

Aha, intressant.
Testade nu, med RTX 3090 så försvinner i stort sett alla upplösningsalternativ förutom högsta och några sub-FHD varianter när jag ställer skärmen i 240Hz.
Med Radeon 6900XT så har man tillgång till alla upplösningar i såväl 120 som 240Hz, men denna skärm är ju som sakt Freesync i grunden.

Så någon slags kalle anka kompromiss framtvingas troligen vid 240 Hz för just Adaptive Sync och för att bibehålla "GSync Compatible 60-240Hz." certifieringen.

För att slippa strul så kör jag just nu skärmen i 120Hz-mode på porten som RTX 3090 är ansluten men med en custom upplösning på 5120x1440 / 165Hz. Här är alla upplösningar tillgängliga men som sagt max upp till runt 165Hz, möjligen högre om man sänker upplösningen.

På den port jag anslutit 6900XT till så kör jag skärmen kompromisslöst i 240Hz läget.

Så summa summarum så är denna skärms "Gsync Compatible" en sanning med modifikation, även om det tekniskt sett går att spela Gsync compatible på 240Hz så kommer det med vissa problem i det långa loppet för _VISSA_ nvidia kort.

Av nihilist71
Skrivet av Widde:

G9:an hade varit min skärm idag om det inte vore för problemen med DSC samt begränsningar i att man inte kan köra en 3440x1440p över 120hz eller vanlig 2560x1440p i tex 240hz, upplösningar som inte kräver DSC.
Hade varit en dröm att köra desktop på men vid gaming så vill man gärna gå ner i upplösning och upp i hz

Jag kanske missförstår dig men jag ändrade just till 2560x1440p/240Hz och det verkar inte vara några problem med det?

3840x1080 är också en möjlig upplösning.

Av nihilist71
Skrivet av improwise:

Alla 3080/3090 kort bygger väl på samma referensdesign, även om firmware osv väl kan skilja så är det väl ändå Nvidia som gör chipseten och dessa bör vara rätt lika eller helt identiska mellan olika kort föreställer jag mig. Att det är problem ihop med Nvidia kort med denna skärm känns rätt givet, men däremot inte vad det beror på.

DP1.4 är väl vad nästan alla moderna skärmar kör och det verkar ju fungera bra där medan G9an är ökänd för att ha haft problem, så jag skulle nog gissa att det är mer troligt att problemet är där. Samtidigt finns det väl få andra skärmar att jämföra med som har samma upplösning och 240hz.

Men ska absolut inte påstå att jag vet något här utan det är mer antaganden/gissningar, jag har inte denna skärm själv då jag valde bort den bland annat på grund av allt strul som varit med dom. Men får dom ut en y version med riktig HDR och där dom löst många av dessa problem så är jag absolut intresserad, även om historiken så här långt att få mig att välja bort OLED för QLED inte varit till den senares fördel.

Jag håller med. Jag skrev dock i min andra tråd att det är att det är bara 240hz läget som krånglat för mig med vissa nvidia kort. Om man i skärmens meny byter till 120Hz är det som om skärmen går in i ett helt annat ”mode” och andra menyalternativ blir helt plötsligt borttagna medan det i nvidia kontrollpanelen också blir en del ändringar.

Det är detta som är så förvirrande, man tycker det bara borde vara en frekvensändring men det skärmen blir liksom identifierad av grafikkortet som ett annat device vid de två olika lägena.

Av nihilist71
Skrivet av improwise:

G9an har ju varit plågad av problem från dag ett så är det säkert att detta är ett Nvidia-problem och inte ett Samsung-problem? Trist att det inte lirar hur som helst.

Ja det är naturligtvis det första jag tänkte också, det är bara det att mitt 6900XT har funkat felfritt på 240Hz med denna skärm sedan i februari då jag köpte båda.

Faktum är att mitt gigabyte 3080 också funkat bra med en DP kabel.
3080 Ti funkade inte alls och lämnades tillbaka.
3090 funkar för det mesta med fåtal krascher då och då på 240 Hz.

Så om nvidia korten hade en bra implementation med 1.4 så skulle väl knappast en dålig skärm kunna få ett grafikkort att krascha?

Av nihilist71

Efter ytterligare en dags testande:

  • Samsung Oddyssey G9 har liksom två distinkt olika "modes" i brist på annat ord. Det ena är om du sätter skärmen till 240 Hz så går den in i ett annat läge där 10 bitars färgdjup funkar men där HDCP inte är aktiverat för nVidia kortet. Dessutom drabbas jag till och från av att nvidias drivrutiner krashar vid uppvaknande från avstängd skärm, med blackscreen som följd

  • Om man istället ändrar till 120 Hz i skärmens inställningar så ställer sig nvidia i 6 bitars färdjup men HDCP akktiveras. I detta läge har jag ännu ej stött på något blackscreen med mitt RTX 3090

  • 6 eller 10 bitars färgdjup i nvidas kontrollpanel verkar vara en meningslös parameter, det syns ingen skillnad och vissa forumposter gör gällande att den inte har någon betydelse för windows färghantering

Jag tycker det verkar som om 240Hz tvingar fram Displayport 1.4 medan 120 Hz så förhandlas detta ner till Displayport 1.2. Detta gör i sin tur att nvidia korten beter sig på olika sätt och det verkar onekligen som det finns en del att slipa på för Displayport 1.4 i nVidias drivrutiner och/eller firmware/vBIOS.

Av nihilist71
Skrivet av PeoplesMC:

Har inte fått en skärm som stödjer DSC så kan inte uttala mig, men har du testat och lekt runt med CRU o gjort custom resolutions, alternativt testat ändra färddjupet och se om problemen kvarstår?

hittade den här bandwidth kalkylatorn, lite intressant:

https://k.kramerav.com/support/bwcalculator.asp

g9 upplösningen vid 8-bitar@240hz är hela 53~gbps. dp 1.4 tror jag ligger på runt 32gbps, så med DSC så lär de nog funka ganska precis. Tänkte om det funkar på typ 6bit+chroma subsampling kanske det har med bandbredd att göra.

Edit: med DSC så verkar man kunna få in en hel del mer än de där 53gbps läste jag nu ^^

Nu har jag testat lite med custom resolutions.
Kör nu med 165 Hz vilket är det högsta som passerar godkänt i nVidias kontrolpanel. Vad som är lite märkligt är att färdjupet är låst till 6 bpc:

https://i.ibb.co/tCd3hfc/Sk-rmbild-2021-07-08-232823.jpg

bild länk

I Radeon software är det inga problem att köra 10 bitars.

Av nihilist71
Skrivet av headphoneninja:

Inga problem med 3090FE och Acer XB273UGX @ 270Hz. Använder inte strömsparläge så kan inte kommentera den biten.

Jag har inte heller strömsparläge på datorn, detta problemet har jag med strömsparläge med skärmen, d v s "Stäng av skärmen efter 10 minuter" inställningen.

Har du den avstängd helt?

Av nihilist71
Skrivet av PeoplesMC:

Har inte fått en skärm som stödjer DSC så kan inte uttala mig, men har du testat och lekt runt med CRU o gjort custom resolutions, alternativt testat ändra färddjupet och se om problemen kvarstår?

hittade den här bandwidth kalkylatorn, lite intressant:

https://k.kramerav.com/support/bwcalculator.asp

g9 upplösningen vid 8-bitar@240hz är hela 53~gbps. dp 1.4 tror jag ligger på runt 32gbps, så med DSC så lär de nog funka ganska precis. Tänkte om det funkar på typ 6bit+chroma subsampling kanske det har med bandbredd att göra.

Edit: med DSC så verkar man kunna få in en hel del mer än de där 53gbps läste jag nu ^^

Har inte testat något djupare med custom resolutions etc, här är jag lite för ointresserad tror jag.
Det som frustrerar mig en aning är att jag har plöjt ner många SEK på att kunna nyttja denna skärm och det enda kort som levererar till 100% är Radeon 6900XT kortet. Vad är egentligen problemet, 3080 Ti och 3090 är ju byggda för maximal upplösning och prestanda, ändå är det dom två korten som strular mest.

Av nihilist71
Skrivet av PeoplesMC:

Är det DSC som är problemet tror du? Den behöver väl det för att klara 240hz i den upplösningen.

Ja, borde ligga i farans riktning.
Har något svagt minne från i vintras över nVidias DSC problem där 2000 serien funkade medan 3000 serien inte gjorde det.

nVidia har alltså inte fixat DSC för sin 3000 serie?

Av nihilist71

nVidia och DisplayPort 1.4 - era erfarenheter?

Sorry för cross-post men jag skrev nyss följande inlägg här i en annan tråd:
Post om mina erfarenheter av nVidia och Displayport 1.4 med Samsung Odyssey G9

Så nu skulle jag vilja höra med er hur era erfarenheter med nVidia, främst 3000 serien och hur det funkar med displayport, HDCP och höga refresh frekvenser.

Samsung Odyssey G9 har ju t ex fått ta emot en massa kritik för att den ger Black screen vid uppstart, BIOS och vid uppvaknande från strömsparläge. Det sistnämnda upplever jag nu med mitt nya RTX 3090 och jag sitter återigen och funderar om jag måste lämna tillbaka det. *suck*

Tråd från LTT forum där folk beskriver sina Displayport problem med nVidia och sista porten säger rakt ut att nvidia inte har riktigt stöd för DP 1.4.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av nihilist71

Hur står det egentligen till med nVidias stöd för DisplayPort 1.4?

EDIT:
Gjorde en omröstning i denna tråd:
Omröstning om nVidia + DP 1.4 erfarenheter

Jag har gått igenom ett antal top of the line kort från nVidia under det senaste halvåret och det jag kan säga är att dessa kort:

MSI RTX 3090 Suprim X
ASUS ROG RTX 3080 TI STRIX
Gigabyte RTX 3080 Gaming OC

Har alla varierande svårigheter med min Samsung Odyssey G9 på 240 Hz.

Däremot så funkar mitt MSI RX 6900XT Gaming X Trio problemfritt.

MSI RTX 3090 Suprim X
Funkar överlag bra på 240 Hz förutom att den ibland inte an vakna från strömsparläget, det enda sättet är att hårdvaru resetta hela datorn.

ASUS ROG RTX 3080 TI STRIX
Vägrar överhuvudtaget att ge bild på min Oddyssey G9 via DP kabel om man inte bootade via HDMI först och sedan swappade medan datorn var igång, så detta kort lämnade jag tillbaka.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC
Detta kort funkar bra, har inte haft några problem förutom att den är kinkig med vilken DP kabel jag ansluter, trots att båda är mina kablar är DP 1.4. så tar den bara den ena.

Jag reflekterade över en sak idag, när jag ställer ner skärmen till 120Hz så signalerar nVidia Kontrollpanelen att den har stöd för HDCP.

https://i.ibb.co/8YMHTQn/Sk-rmbild-2021-07-08-171251.jpg

Alla nVidia kort jag testat visar ej stöd för HDCP om jag ställer skärmen på 240 Hz.

Hittade även denna artikel som beskriver det problem jag hade med ASUS 3080 TI kortet som jag lämnade tillbaka, så det är inte bara jag som har problem. Det finns även ett antal inlägg där ute på nätet som rakt av säger att nVidias ströd för DP1.4 är kasst och att det måste åtgärdas på firmware / driver level.

Av nihilist71
Skrivet av PeoplesMC:

Fick hem nyss och bytte på mitt 3080 Msi suprim x. Bytte bara padsen runt minnena då de andra såg fräscha ut.

Fan vilken skillnad alltså, ca 34 graders skillnad på memory junction, nu maxar den runt 75 i full fart.^^

Kudos!

Var verkligen padsen på minnena så kassa även på ett MSI Suprim? På 3090 har ju Suprim t o m en kopparslinga för att leda bort temp från vram.

Av nihilist71
Skrivet av Haglund:

Tack för input, dock vet jag inte om man kan jämföra frekvenser och spänning mellan nvidia och AMD bara för att AMDs kort har högre frekvenser, är ju olika chip och arkitekturer det handlar om.

Skrivet av Alphahanne:

Inte helt jämförbart kanske men det är trots allt kiselkretsar i båda så fysiken är ju densamma.

Ja det var så jag tänkte också, naturlagarna brukar vara absoluta och kan åtminstone ge en fingervisning. Jag tänker att spänningen och frekvens brukar vara hårt knutna till varandra även om arkitekturen naturligvis spelar in.

Av nihilist71
Skrivet av Haglund:

Ville bara jämföra med vad andra får. Att titta på recensenters tester av samma kort som man själv köpt blir ju lite missvisande. Testerna körs ofta med öppen rigg osv. Alphahanne nedan gav mig svaret jag letade efter.

Tack för svar, det låter som mina resultat i sommarvärmen. Okej, tänkte inte på att det är målspänning man ställer in. Jag kommer från ett 5700 XT där man hade olika spänningsnivåer för olika frekvenser på kurvan. Hade man för låg spänning vid toppfrekvensen kraschade Wattman och då var det bara att pilla vidare. Med 6800 XT får man inte samma feedback.

Om jag får be om ännu en jämförelse, vad lyckas du med för "24/7" frekvenser och spänning? Jag kör 2400-2500 MHz @ 1080 mV (är det rätt tänkt att ha ett spann här på 100 MHz, har bara kopierat andra som sagt att det ska vara 'bra') och minnet får jag upp till 2130 MHz med fast timing utan att det ger "diminishing returns" vs lägre frekvens.

Skrivet av Alphahanne:

Går inte ge något generellt svar då det ändå varierar mellan GPUer vad de kan hantera. Jag kör standard 24/7 för övrigt, jag laddar in en annan profil när jag ska köra något som behöver lite mer prestanda då det ändå är gjort på ett par sekunder. Har märkt att olika spel drar nytta av olika inställningar så har 2-3 olika profiler som jag laddar in vid behov.

Det enda som är samma över alla profiler jag kör med är strömstyrkegränsen som ligger på max i alla.

Om jag ska kasta in mina erfarenheter av 6900 XT gällande tuning.
Jag har skapat lite olika profiler i Radeon Software men min standard är:
Min Freq: 2250
Max Freq: 2350
Voltage: 1150
Fast timing + 2100 MHz VRAM.
MAX Power Limit då det har mindre betydelse med mina inställningar, kortet drar bara vad det behöver.

Med dessa parametrar kan jag lägga en fläktkurva som är väldigt lugn och sansad och för de spel jag lekt med så är detta kort så kraftfullt att jag inte behöver maxa något.
Med RTX 3000 korten så kan man sänka effekten dramatiskt primärt med undervoltning, oftast inga problem att köra 3080 neråt 750mV om man drar mer Core CLK några 100 MHz. Men med 6900XT så vill den ha sina 1150 mV och man får istället dra ner frekvensen om man vill sänka effektuttaget.
Man får komma ihåg att dessa Radeon kort har så hög frekvens från början i jämförelse med nVidias så man får vara beredd på att mata på lite mera volt.

Av nihilist71

Köpte ett MSI RX 6900 XT Gaming X Trio i feb/mars till hutlöst pris som nu sitter i min primära dator.
Finns inget att anmärka på såhär långt förutom kanske att kortet är groteskt stort och därmed kan jag inte sätta in det i en mITX låda om jag skulle vilja det men det får man ta i den här "energiklassen".

Tyst, stabilt, estetiskt tilltalande, kan köra kortet på allt från 125W till 350W om jag så önskar.
Fläktarna är väldigt trevliga som ger ett mer "väsande" snarare än "ylande/surrande" ljud på höga varvtal.
Inget coilwhine alls, men då jag inte uppfattat det på något av mina GPUer de senaste 10 åren så kanske det är min hörsel som filterat bort det frekvensbandet på äldre dar.

På tok för dyrt men jag blir glad varje morgon när jag går in på mitt kontor och tittar på min dator!

Av nihilist71
Skrivet av Izenoz:

Är det någon som har testat de senaste drivrutinerna och har bra eller dålig kritik gentemot versionen?

Sitter i dagsläget med 21.5.2 och är riktigt nöjd, har till och med lägre temp samt bättre stabilitet än den tidigare FW med förinställda energisparsprofilen.

Frågan är om det är värt att uppgradera eller om man ska sitta nöjd i båten?

Jag uppgraderade till 21.6.1, och jag har inte haft några problem alls under de senaste veckorna.
Overlay mm verkar vara lite mer robust, jag upplever att Radeon software blir bättre med varje release.

Av nihilist71
Skrivet av RVX:

Lite som jag tänkte, mitt XFX var jag nöjd med. Men var nyfiken på hur det såg ut i denna generationen. Thx.

Jag tycker det verkar som om de flesta tillverkarna gör bra AMD kort nu, de fadäser som gjordes tidigare generationer verkar i stort lysa med sin frånvaro. Båda ASUS och MSI får ju bra recensioner för sina AMD kort.

Jag är väldigt nöjd med mitt MSI 6900XT, tyst energieffektivt och snyggt.

Av nihilist71
Skrivet av JacobMardfelt:

Vet att detta är fel tråd MEN ni kan nu köpa AMD 6000-kort till MSRP, direkt från AMD

https://www.amd.com/en/direct-buy/se

You can thank me later, trevlig sommar!

/J

Konkurrensen med alla botar gör att det inte går att lägga en vara i shoppingkorgen.