Inlägg

Inlägg som PelleP38 har skrivit i forumet
Av PelleP38
Skrivet av Pirum:

Man kan använda ett program som verifierar kopieringen, exempelvis Teracopy som är ett välkänt program som varit med länge på Windows. Ser nu att det finns till Mac också, ska ta och prova det då jag inte riktigt kommer överens med MacOS Finder.

https://www.codesector.com/teracopy

Tack, ska kolla in det. Jag brukar jämföra storleken på mapparna "manuellt" efter att jag har kopierat över bilderna.
Så därför är jag lite förbryllad att dessa filerna visar 0 mb... Det borde jag reagerat på...

Av PelleP38
Skrivet av xxargs:

Förmodligen filer som under kopiering brutits eller hindrats på annat sätt att slutföras eller att disken kopplats ur innan all metadata är uppdaterat.

Detta är typisk OS och filsystemsrelaterat och inte att disken inte kan läsa data. För är det läsproblem för att disken börja bli gisten så är det i form av olika IO-fel.

Finns SD-media inblandat så kan det vara kameran som misslyckats i skrivning mot mediat vid tex. kyla (typiskt bit under 10 grader C) eller andra skriv/läsfel och filerna är just bara 0 byte stora som resultat. SD-media har ingen felrättning som är värd namnet och blockerar heller inte (dvs. ger IO-fel) när man börja läsa ut korrupt data.

Flashminne som USB-stickor och SD-minne fungerar inte bra i kyla om de inte förvärms innan med tex. att vara strömsatta (och regulatorn i lagringen värme upp det hela en bit) - vilket kan ge problem i produkter som stänger av lagring strömmässigt när det inte är just under användning i avsikt att spara batterier. - vi har mätinstrument som gör detta och det är ett skit att hantera detta i kyligt väder att hela tiden ta ur lagringen och ha i fickorna för att hålla värmen på dessa...

Skrivet av DennisOlof:

@xxargs jag har också drabbats några gånger av detta problem. En gång var det SD-kortet som knasade, några filer gick inte att läsa trots att SD-kortet var relativt nytt. Det händer ibland att det blir fel, därav många proffs-fotografer gillar kameror med dubbla kort för ökas säkerhet.

Sedan har det hänt att filer inte lyckats kopierats och annat knas med operativsystem, jag har drabbats av det med både windows och linux. Om jag inte minns fel var det vid kopiering till och från USB som blev knas. Det händer ibland tyvärr men inte speciellt ofta. Som tur är för min egen del så var dessa borttappade filer inte något viktigt. Men nog var det lite irriterande.

Sedan ska man också akta sig för hantering av USB enheter, där kan allt möjligt mysko hände. Windows är inte så bra på att hantera detta och ibland när den säger att en enhet är bortkopplad så är den inte det vilket i sin tur kan ge korrupt data. Ja blev riktigt arg när jag förlorade en del data (inte viktig data) men nog surt, skaffade därefter USB safely remove och vips var det problemet borta i Win10. Ganska viktigt för mig då jag behöver kunna lita på USB.

Tack @xxargs och @DennisOlof

Försöker alltid vara noga med att välja att koppla bort enheten innan jag drar ut den. Men är det bättre.att koppla loss enheten när man stängt av datorn?

Osäker om det har med sd-kortet att göra. För filen på den andra externa hårddisken verkar korrekt. Och båda diskarna är kopierade från samma sd-kort.

Men finns det något att göra för att undvika dessa fel?

Av PelleP38
Skrivet av hakd:

https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/ Så kan ta en snabb titt på dina SMART värden.
Notera dock att explorer brukar ge fel värden på storlekar på filer på externa hårddiskar (inget ovanligt).

Skrivet av Thomas:

Håller med om att kolla CrystalDiskInfo. Klistra gärna in bild här om du inte är van att kolla såna värden, det är ingen känslig data i SMART-värden.

Spontant tror jag dock inte att detta är ett symtom på trasig disk, utan mer på att något har hänt vid kopieringen, eller att det blivit korrupt t ex av att disken tagits ur för tidigt, kopieringen på något vis avbrutits/kraschat eller dylik korruption på filsystems-nivå, inte hårdvaru-nivå.

Tack både @hakd och @Thomas
CrystalDiskInfo låter som något halvskumt
Men ska ta och kolla in det när jag hämtat sen disken från mitt bankfack nästa gång.
Vad innebär SMART-värden? Vad kommer denna check säga mig?

Jag har kört med Windows inbyggda check, chkdsk [enhetsbokstav:] /f och /r
Inget av dem hittar några fel. Men det kanske inte är helt tillförlitlig kontroll.

Av PelleP38

Storleken på filen har blivit 0 (noll)

Hej,

Jag har två externa hårddiskar som jag använder som backup för mina bilder som jag fotograferat.

Min process är manuell, men när jag tömmer ett minneskort så laddar jag upp bilderna till båda externa hårddiskarna.

Efteråt jämför jag att storleken på diskarna är densamma.

Vid senaste kopieringen noterar jag att det skiljer. Börjar söka och tillslut landar jag i vilken mapp som diffar mellan diskarna. Öppnar mappen och ser att det är tre bilder på den ena disken som har 0 mb i storlek. Blir orolig.
Kan det vara så att disken är på väg att ge upp?

Kan jag på ett enkelt sätt se om det är fler korrupta filer?

Av PelleP38

Nu tror jag att jag har indentifierat vad det beror på. Filerna som diffar mest i storlek är filer som innehåller "MP" i filnamnet. Det innebär ju att det finns en lite film där man kan välja en annan bildruta om man vill (motion photos).
Vid uppladdning från Pixel 7 till OneDrive försvinner denna information och bildfilen minskar då i storlek.

Det som är konstigt är att om jag mailar samma fil via Gmail och laddar ner filen på min Samsung Galaxy, laddar upp bildfilen till OneDrive och sedan laddar ner den till Pixel. Då finns informationen kvar.

Så kontentan är att när en Galaxy laddar upp finns informationen kvar. När en Pixel laddar upp så försvinner informationen.

Så det känns ju som att det är en inställning i Pixel-telefonen.

Någon som vet?

För övriga filer finns det viss diskrepans, men där har jag förstått att olika program räknar olika.
En app säger 3,05 mb medan en annan säger 3,20

Av PelleP38

Tack alla!
Har beställt Mullvad 12 månader via Webhallen! Så får jag prova under ett år och se

Av PelleP38
Skrivet av bbbbbaaaaa:

Mullvad. Använd ingenting annat.

OVPN köptes upp av Pango som drev Hotspot VPN och b.la injectade ads via javascript och sålde trafikdata.

NordVPN Har kopplingar till Tesonet och Hola som sammarbetade för att mina användardata där NordVPN senare stal teknologi från Hola.
https://web.archive.org/web/20180712032714/https://best10vpn....
https://www.techuseful.com/hola-vpn-and-nordvpn-partners-in-d...

Private internet Access köptes upp av Kape Technologies som också har haft fuffens för sig https://restoreprivacy.com/kape-technologies-owns-expressvpn-...

Mullvad är de enda som fortfarande uppvisar ett uns av integritet, du har möjlighet att betala via borde kontanter och Monero, du kan registrera dig via Tor och utan e-post och har inga specialerbjudanden som ger dig rabatter för att binda dig under en längre tid.

Hosta inte en egen VPN, du kommer inte ha möjligt att säkra den på samma sätt som en existerande tjänst.

Stort tack! Blir Mullvad när min nuvarande tjänst går ut nästa vecka.

Av PelleP38
Skrivet av Airikr:

Varsågod

Jag har använt Mullvad VPN i snart 2 år nu och har endast problem med TV4 Play. Behöver dock bara byta från Stockholm till Göteborg och så kan jag titta på deras utbud.

Bra att veta. Stort tack!

Av PelleP38
Skrivet av Airikr:

Vilket betyder att du måste ha en server där du installerar till exempel WireGuard. Men eftersom du inte är teknisk av dig så är det Mullvad VPN som gäller

Men varför just Mullvad VPN? Andra VPN-tjänster är inte lika snäll mot din integritet som vad Mullvad är (många loggar din aktivtet). Mullvad kör endast med arbetsminnet (RAM). Deras tänk är inga hårddiskar = ingen lagring, vilket i sin helhet ett briljant koncept för att bevara deras kunders integritet.

Sen om du vill vara mån om din integritet medan du surfar runt på internet, så krävs det mycket mer arbete än att bara skaffa en VPN-tjänst. Jag vet dock att du "bara" ha VPN-tjänsten för publika nätverk.

Stort tack!
Ja jag har läst på lite till och jag tror att det är lite väl avancerat i förhållande till mitt syfte och vad jag behöver. 😀 Köper hellre en kommersiell tjänst.

Och jag förstår att det krävs mer gällande integriteten, men jag har det alltså som ett extra skydd på framför allt publika nätverk.

Ja, jag har läst mycket gott om Mullvad så blir nog den. Det enda var att det inte verkar gå att streama via Mullvad. Inte ett jättestort problem, men hade varit bra om det funkar.

Av PelleP38

Ok, lite mer uppgifter från min empiriska studie
Jag mailade bilden till mig själv och laddade ner den på min Samsung. Dubbelkollade filstorleken och den är densamma som den var innan jag skickade.

Laddade upp filen till OneDrive från Samsung. Filstorleken oförändrad.
Laddade upp filen på nytt från min Pixel 7 och filstorleken nästan halveras.

Så det känns som att det är något med OneDrive/ Google Pixel 7 som gör att bildfilerna komprimeras. Frågan är bara vad och varför... Och hur man stänger av det.

Av PelleP38

Ja, det var ju ett tydligt svar. Men jag hittar inte heller någon inställning för att undvika komprimering. Har letat och letat.
Jag använder inte heller automatisk uppladdning utan laddar upp filerna manuellt.

Jag tycker dock det är intressant att jag ej märkt av det tidigare från min Samsung. Funderar på om det är något i Pixel.

Ej hemma så har ej kunnat testa att ladda upp samma fil från Samsung.

Av PelleP38
Skrivet av FX9:

Hämta bilden från en dator, så inte telefonen har nån idé om att komprimera den när den hämtas.

Hur laddar du upp den?

Jag kör bara onedrive på jobbet och då bara via en dator, men aldrig upplevt att när man drar en fil över till Onedrive via filhanteraren så förändras filen på nått sätt.

Laddar upp filen "manuellt" från telefonen. Dvs jag markerar den, väljer dela och väljer OneDrive och sedan vilken mapp jag vill läsa upp den till.

Inte heller märkt det tidigare. Använde en Samsung Galaxy tidigare och inga problem. Ska prova att skicka samma fil till min Samsung och ladda upp från den för att se vad som nu händer.

Av PelleP38
Skrivet av Xcorp:

Om du laddar ner den igen, har du samma storlek då?

3,12 mb när jag laddat ner den på telefonen igen. Så ganska stor skillnad från när jag initialt laddar upp den.

Av PelleP38

Komprimerar OneDrive bildfiler?

Hej,
Har noterat en kosntig sak med OneDrive, som jag inte upplevt tidigare.
Har noterat att filstorleken på mina uppladdade bilder minskat.
Exempelvis så var en bild (jpg) 5,77 mb precis när jag laddat upp den. När jag tittade några timmar senare hade den "krympt" till 2,98 mb.

Jag är inte så pigg på att OneDrive gör detta. Jag vill kontrollera mina bilder själv, jag vill inte att OneDrive ska komprimera dem.
Pixelstorleken är dock den samma.

Jag har stämt av filstorlekarna tidigare och inte märkt något konstigt.

Någon som märkt av detta? Jag har kollat igenom inställningarna men kan inte hitta någon inställning gällande detta.

Jag använder en Google Pixel 7, om det skulle påverka...

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Vad har du för router? På många routrar kan man ha en vpn-server.

Har en Router via Ownit, men ska snart flytta och då bygga upp ett mesh-nätverk så tar med mig denna fundering då också.
Har googlat en del efter att du skrev 😀

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Då skulle jag rekommendera att du kör via en egen vpn-server.

Vilket betyder?
Tror inte jag besitter den tekniska kompetensen för att sätta upp en egen server.

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Vad är syftet med tjänsten? Är det huvudsakliga skälet att komma åt utländska strömningstjänster? Beroende på användning så tror jag att olika leverantörer passar olika bra.

Det primära syftet är att värna om min integritet. Kunna känna mig trygg på publika nätverk. Framför allt när jag är ute och reser. I Sverige brukar jag generellt inte koppla upp på publika nätverk.

Av PelleP38

Dags att förnya VPN, vill byta.

Hej,

Den VPN-tjänst jag idag använder går ut om någon vecka och jag är inte så pigg på att förnya.
Tycker den har börjat blocka lite väl mycket trafik, har problem med olika strömningstjänster mm mm.

Vilken tjänst rekommenderas?
Är det Mullvad som rekommenderas?
Såg att man kan få det lite billigare om man köper en årsprenumeration via Webhallen.

Av PelleP38
Skrivet av Heliopause:

Om vi byter "microsoft" mot "tekniske tures fillagringsfirma" så blir det kanske lite lättare att förstå, då det är i en mindre skala.

Tänk dig då att du använder vpn, krypterad kommunikation mm för att skicka upp filer till tures server som han har under skrivbordet, men ture som äger servern kan ju, om han vill, bara öppna mappen på sin server och titta på alltihopa utan att du någonsin ser det, och är han ännu klurigare tittar han i backupen, det lämnar absolut inga spår alls som du skulle kunna se, det skrivs ju bara över periodiskt med en ny backup.

Men, jag tror du kan vara lugn ändå, de har annat för sig hos microsoft än att nöjestitta på varenda kunds bilder av katter, hundar, semestrar mm, och ett större företag som microsoft har förhoppningsvis någon sorts intern säkerhetsavdelning som reagerar om personal obehörigen varit in på servrarna, precis som sjukvården har koll på att bara just DIN doktor tittar på din journal i systemen, och att den inte är tillgänglig för varenda receptionist, städare, vaktmästare m.fl i hela regionen.

Sålänge mailet kom från en microsoft tjänsteadress bör du kunna vara ganska lugn.

Tack för den bilden och sista två styckena gör mig lite trygg.
Ja, det var en Microsoft-adress.

Av PelleP38
Skrivet av evil penguin:

Håller med om att förstalinjens supportpersonal rimligen inte kommer åt kunders data, utifrån hur deras system fungerar, policies, osv...

MEN jag tolkade det hela som att det primärt handlade om att TS hade kontakt med en *människa som ville få en verifieringskod*.

I förlängningen då: Hur ska jag som användare kunna veta om det är normalt att man behöver ge supportkontakten den här verifieringskoden, eller om det är supportkontakten som hatar sitt jobb som kommit på att de kan lura av kunder en verifieringskod och sedan komma åt deras data och se om det finns något de kan nyttja för egen vinning.

Nu argumenterar jag ju mot min egna oro.
Men eftersom jag använde en officiell kanal för att kontakta dem och det finns ett suppoeterärende så känns kontakten legit.
Och eftersom jag har tvåstegsverifiering och det inte finns några spår av inloggning så känns det inte som att vederbörande kunnat logga in på mitt konto.

Ja, jag kanske bara ska släppa min oro...