Inlägg

Inlägg som Inofaith har skrivit i forumet
Av Inofaith
Skrivet av Marten_G:

Satte ihop en ny dator förra veckan. Asus Z690-p WiFi, i5-12600K, Asus Strix RTX 3060 OC
12Mb V2, DDR5, Win11 pro. BIOS Ver 2002. Allt har fungerat till synes ok.

Vad som däremot varit ett ? är hastighet/clockning i BIOS. FurMark Rog har visat samma FPS oavsett jag kört med bios default eller Extrem tuning osv. Samma med Nvida programmet händer inget om jag ställer in kort för prestanda eller om jag återställt till fabriksinställning osv. Har haft båda grafikkorten aktiverade (multi) samtidigt sedan uppstart. Hjälper inte om jag avaktiverar UHD 770. Har bara en skärm som är ansluten till 3060 kortet och det har fungerat.

Igår kom en ny uppdatering till UHD Grapics 770, installerade den och nu kan jag bara komma åt BIOS om jag har skärmen ansluten UHD Grapics porten på moderkortet. F2/Del kommer inte fram när skärmen sitter på 3060 kortet. Samtidigt har Powerled lampan börjat blinka sakta om jag har skärmen ansluten till 3060 kortet. Hjälper inte att ändra i BIOS, auto, primär, multi, pcie när det gäller grafiken.

Jag har provat de flesta övriga inställningar i BIOS och det hjälper inte heller. Lagt tillbaks den gamla drivern, hjälper inte. Så jag tror att firmware som följde den nya Intel uppdateringen (31.0.101.3430 Date 9/16/2022) skriver in något som inte går att återställa. I Övrigt så snurrar datorn på utan protester.

Kan det vara något med Intels 12-gen -->Nvida som spökar

Hmm... vet fasiken inte. Har inte samma dilemma.

Men angående dina fps, har du ställt in för hur många Hz din skärm klarar i "Nvidia Control Panel"?

Kan mycket väl vara Intel som har gjort något whack shiet med dessa processorer.

Av Inofaith
Skrivet av mmaattee:

Ah, tänkte också på de SSD:er som installationen sker på. Om det har blivit något skumt fel på dem..

Testade precis att limita mina fps från 144fps ner till 60fps. Nu så flyter det på som det skall... Kan det vara processorn som inte riktigt hänger med?

Av Inofaith
Skrivet av Viita:

Måste ställa en fråga när det kommer till spelen.

Du har installerat om Windows flera gånger, även Steam/Epic/etc antar jag.

Har du installerat om spelen eller bara överfört dem till den nya installationen för att slippa ladda ner dem på nytt?

Har du gjort det senare alterantivet finns så finns det en möjlighet att gamla cache/konfig-filer orsakar problem.

Allting har varit en fresh install, ner till den minsta detalj. T.o.m. mina USB-stickor har jag formaterat om var enda gång och gjort om dem till bootable USB-drive.

Av Inofaith
Skrivet av mmaattee:

Ah okej, verkligen så otroligt konstigt när du nästan bytt ut alla delar.. testat om det hjälper med att använda en annan disk att boota/installera windows på?

Yup. Testat med två olika USB.

Av Inofaith
Skrivet av Nefrums:

Angående ström till GPU. Har du de två kablarna från PSU till GPU satta i olika 12V rails? PSU har ju ofta flera rails och ett par kontakter ut per rail. Om båda kablarna utgår från samma 12V rail så kan den maxa ut. Står i manualen till din PSU hur mycket A som var rail kan ge max.

En annan fråga är om du har alla kablar från PSU till CPU installerade? 12th gen vill ju ofta ha fler kablar inkopplade till MB än tidigare. typ en 8pin+en 4 pin eller nåt sånt.

Det har jag faktiskt inte tänkt på! Ska kontrollera detta när jag får tid att fortsätta pilla på den nästa gång.

Japp, har 2st 8pin kopplade till CPUn.

Av Inofaith
Skrivet av mmaattee:

Såg att du hade Fractal Torrent som chassi, är det den första varianten eller den senare? Vet att den hade problem med att fläktkontrollern i chassit kunde orsaka elfel.

Nu är det här lite stökigt att göra, men du skulle kunna testa att ta ut allting ut chassit, lägga moderkortet på en kartong och koppla i skärm mm. för att se om set-upen fungerar utanför chassit.

Har med den uppdaterade fläktkontrollern. Kollade på GN och verifierade att det var v2 som jag hade när jag köpte chassit.

Passade på att göra det nu när jag ändå bytte moderkort. Har fortfarande det liggande som en testbench på tillhörande låda.

Tyvärr så gav det inget nytt resultat :/

Av Inofaith
Skrivet av mmaattee:

Kunde inte hitta om du testat det, men har du prövat att sätta i kortet i en annan PCIE-slot och kollat om du kan se något synligt fel på den du använder? Kortet tar ju en hel del ström direkt från PCIE-porten på moderkortet och om det är det som strular så bör du kunna få dessa fel också..

Testade det och det var samma cirkus. Gick och köpte ett nytt moderkort nu (MSI TOMAHAWK DDR4 WIFI) men jag har exakt samma dilemma här.

Av Inofaith
Skrivet av Fabrikören:

Update: Bytte precis kylpasta på mitt GPU, nu funkar ALLA spel helt plötsligt! Vet inte om det hjälper dig, men jag hade exakt samma problem, och detta löste allt!

Fasiken va härligt!

Har tyvärr inte några problem med temperaturer. Även testat med 2 olika GPUs.

Av Inofaith
Skrivet av mmaattee:

Vad händer om du testar med lite olika RAM-configgar? Tänker om det är fel på någon av RAM-slottarna i Moderkortet, testa köra med 1x, 2x i olika och se om det fungerar med någon av dem.

Har testat detta. Även med ett annat lite äldre ddr4-kit. Gav inga resultat

Av Inofaith
Skrivet av Dmge:

Har haft liknande problem med två grafikkort där grafikdrivaren kraschade. Testade efter mycket om och men att klocka ner korten ytterst lite, ca. 20-50MHz. Löste problemen i båda fallen lustigt nog. Troligtvis inte problemet du har men kan vara värt att testa.

Har testat detta. Fungerade tyvärr inte

Av Inofaith
Skrivet av Swedishchef_90:

Testa disabla E cores? Lång skott men....

Testade det precis. Fungerade tyvärr inte.

Av Inofaith
Skrivet av Viita:

I ett tidigare inlägg fick du tips om att köra stresstest, körde du dessa samtidigt eller var för sig?
Om du kör dem var för sig, prova kör dem sammtidigt.

Det är väldigt mycket som talar för att det är nätdelen som inte riktigt orkar med.
750W ska vara tillräckligt men även nätdelar åldras.

Det börjar bli svårt att komma på andra potentiella felkällor.

Körde bägge stresstest samtidigt i ca 2h i sträck, inget hände.

Har dessutom precis bytat nätagget "fall ifall". Sitter nu ett EVGA Supernova G6 1000W i burken. Fortarande samma uttjatade problem är kvar.

Förstår precis vad du menar :/

Av Inofaith
Skrivet av Mio-3513:

Oj det låter riktigt skumt 😮 det låter som det kan va drivrutin relaterat problem testa att rensa drivrutiner med DDU för att helt få bort gamla och nya drivrutiner.

Vad exakt har du för data komponenter??
Gpu, cpu m.m och mer?

Redan rensat med DDU och testat bland annat riktigt nya drivers, lite äldre drivers, samt bland de första drivers som lades ut. När inte detta fungerade så gjorde jag exakt lika dant, bara med skilldnaden att jag formatterade om hårddiskarna och installerade om windows efter varje försök.

GPU: ASUS TUF Gaming RTX 3080 12GB

CPU: Intel 12600K

CPU-kylare: Noctua NH-D15S chromax

MB: MSI PRO Z690-A DDR4

RAM: Corsair Vengeance LPX 32gb (4x8gb)

PSU: EVGA Supernova G6 1000W

Lagring: Samsung 850 EVO 500GB
Samsung 970 EVO 500GB
Intel® SSD 600p Series 128GB

Nätverkskort: Asus PCE AC68

Chassi: Fractal torrent

Av Inofaith
Skrivet av Mio-3513:

Detta har varken med nätagget eller grafikkortet eller ramminnena att göra alls utan det finns spel som är dåligt kodade och får då upp felmeddelande efter avslutat spel med detta problem. Jag spelar the crew 2 och jag har fått felmeddelande med just detta felet du beskriver och jag felsökte ram minnen utan att det ens var minnena som var problemet. Jag kan säga att nyare operativsystem som Windows 11 och till äldre spel så kan man råka ut för detta problem så du har inget du behöver oroa dig för så länge du inte får detta problemet med just alla spel så är det inget att oroa sig för tro mig. Jag har 12gen cpu samma cpu 12600k samt ett rx 6800 XT och allt är uppdaterat i datan jag får ändå det felmeddelandet ibland och spel som the crew 2 är väldigt gammalt idag och detta händer mig bara med the crew 2 och inga andra spel. Spel som är nya idag så får jag inte det problem du beskriver.

Sorgliga biten är att jag får detta problem med alla krävande spel. Så som: Forza Horizon 5, Dying light 2, Red Dead Redemption 2, Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands m.m.

Av Inofaith
Skrivet av Viita:

LGA 1700, Spänne som har en tendens att lätt böja moderkortet när man spänner fast CPU.

Något att prova.
Efter att du monterat Minnes-modulen i sin slot, Tryck på mitten av modulen och håll emot på baksidan av moderkortet för att se till att minnes-modulen har bottnat i slotten ordentligt så problemet inte är utlöst dåligt kontakt mellan minnes-modul och moderkort.

Tja!

Sjukt god idé! Passade även på att ta ut alla och rengöra kontaktytorna med isopropylalkohol. Tyvärr inget förändrat resultat

Av Inofaith
Skrivet av shugge:

Och när du körde memtest, körde du då memtest86 eller windows inbyggda? Windows inbyggda är tyvärr inte lila träffsäkert.

Jag körde memtest86, aldrig litat 100 på windows egna testfunktioner.

Av Inofaith
Skrivet av Swedishchef_90:

Har du testat kortet på en annan dator?

Nej, det har jag faktiskt inte. Men däremot så fick jag exakt samma felmeddelande med min 1080ti i detta systemet.

Hittade nyligen en länk på google som sa att början på det meddelandet (0x0007FF) jag skrev i tråden tydde på RAM minnet. Men jag har även testat ett annat RAM kit.

Av Inofaith
Skrivet av Viita:

Det här kan vara ett långskott.
Vad har du för bildskärmskabel? DisplayPort-kabel?
Har du möjlighet att prova med en annan? eller kanske en HDMI-kabel?
Om du har en G-/Free-sync skärm. Provat stänga av denna funktion?

Testat annan display och hdmi kabel nu, samt stänga av v-sync har jag även testat. tyvärr utan några positiva resultat :/

Av Inofaith
Skrivet av shugge:

Har du föjlt stegen i swec guiden jag länkade till tidigare?

Såg nu att jag glömt svara dig, sorry för über sent svar

Har testat allt förutom dessa två punkterna

Ersätt NVLDDMKM.SYS i ditt system (!PÅ EGEN RISK!)

Flasha om BIOS på din GPU (!PÅ EGEN RISK!)

Fick inte rätt på det ändån :/

Av Inofaith
Skrivet av Viita:

Två saker du kan prova om du inte redan provat.
Prova att i UEFI/BIOS sätta PCIe-x16-porten (Gen5) till Gen4.

Hjälper inte det eller om du redan provat, prova flytta grafikkortet till den andra PCIE-x16-porten. Ja du kommer förlora prestanda i med kortet i denna port. Hur mycket? Ingen aning.

Tja!

Testade detta nu när du skrev. Trodde först det fungerade, sen så såg jag att fps-limiter var på 36fps. när jag höjde upp till 144fps så krashade det efter typ 30s.