Inlägg

Inlägg som Saltpans har skrivit i forumet
Av Saltpans

Hej,

Antar x-55 gasreglaget och joysticket fungerar utan några problem? Bjuder då gärna 500 kr inkl frakt för dessa.

Av Saltpans
Skrivet av Tenerezza:

En är såld av Amazon den andra av Memory789, som nämt innan kolla prisakt då de går att hitta ännu lägre https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5856614

Får be om ursäkt, helt rätt. Jag blev helt insnöad att försöka förstå varför det fanns två likadana för hyfsat stor skillnad i pris på Amazon.
Då blir det att köpa det SD kortet, verkar som flera rekommenderar den här!

Av Saltpans

Vad är skillnad på dessa två tro? Går det att lira på för steam deck användning? Läst att SD korten kan gå sönder pga för stor användning, om man köper dåliga?

Samsung Evo Plus microSD SDXC U3 Class 10 A2-minneskort 130 MB/s med SD-adapter 2021 (512 GB) https://amzn.eu/d/8EGPpbg

512GB Samsung EVO Plus MicroSDXC 130MB/s +Adapter https://amzn.eu/d/cxFvFGJ

Av Saltpans

https://komponentkoll.se/bild/gkcsQ.png

Har nu uppdaterat med en annan CPU-kylare och nätaggregat. Går dock fortfarande bet på moderkortet, vill ha wifi och möjlighet att connecta till de portar som finns på chassit. Förstår dock inte alla interna kopplingar med USB. Är detta moderkortet tillräckligt för mig eller ska jag byta till någon annan?

Av Saltpans
Skrivet av SwedenVirre:

Hade bytt nätagg till ett seasonic, 650 watt räcker till ditt bygge men 750W går lika bra

Kylaren hade jag också bytt till någon biffigare noctua eller dylikt

Okej, hittade denna som verkar bra. Tack!

Noctuas kylare, försöker förstå vilka som kan vara bra för budgeten. Funkar denna bättre tro?

Skrivet av pv2b:

Verkar vara en rätt hyfsad setup, men om du vill ha en 5800X3D i framtiden, varför inte köpa en nu? även om de går ner till halva priset jämfört med idag så har du fortfarande lagt lika mycket pengar totlat på att köpa en 5600X och sedan en 5800X3D som om du köpt en 5800X3D från början.

Visst, du kan ju få tillbaka lite pengar på att sälja din 5600X efteråt, men det blir ju inte så mycket. Särskilt blir den svårsåld om 5800X3D faktiskt går ner i pris.

Tack för ditt svar. Just att jag inte tar 5800X3D är för att jag är fortsatt student och därför vill hålla denna budgeten. Tanken är inte att byta på en gång, utan ha kvar 5600X ett bra tag ändå. Men stort tack för inputen, håller med att det inte är några pengar som man sparar genom det.

Skrivet av GooGeL:

Vad oroar du dig för egentligen? Swec finns t ex vid minsta fråga, liten som stor.

Det är ingen stor grej att knappa ihop hårdvaran i ett chassi. Saker och ting passar liksom bara 1 i 1 (generellt). Informationen vilka minnesbankar som ska användas för dina RAM-minnen (om du endast har 2 stickor till ett moderkort med 4 slots), finns i moderkortets manual t ex.

Efter ditt första bygge som troligen går ganska så smärtfritt, men tar lite tid, så kommer du för alltid bära på denna goda erfarenhet. Samt så står du inte längre i beroende till att andra gör detta underhållande jobb, för ett gäng extra hundringar som kan gå till extra RAM-minne alt. M.2-lagring. Ja visst, proffsen kanske fixar kabelsörjan mera ordnat. Men liksom garaget, så kan det städas upp vid ett senare tillfälle.

Tänk efter och kör på långsamt, fråga om det blir bekymmer. Sen när elektronikbanorna är spänningsförande, så kan du fira med en kall (...).

Stort tack för pushen, har ingen annan i närheten som byggt dator så blir lite extra nojig då. Lutar mot att bygga den själv. Är det någon särskilt jag behöver ha hemma för att bygga (förutom kit med skruvmejslar)? Hört att det kan vara bra att ha ESD-armband.

Av Saltpans
Skrivet av pv2b:

Hej!

Själva bygget syns inte i ditt inlägg så det är svårt att säga något.

Ojdå, blir svårt då. Inlagt nu!

Av Saltpans

Nybörjare som funderar på att bygga en PC

Hej,

Vill börja med att jag aldrig byggt en PC innan och därför fundersam över många olika saker. Efterforskat mycket nu i en månad och har kommit fram till följande bygge: https://komponentkoll.se/bygg/SikIf

Jag lyckades få en PNY 3080 12 GB när komplett hade rea. Som jag förstår det verkar det som ett bra pris för tidpunkten. Resterande komponenter har jag inte köpt in än.

Det jag vill göra med datorn är endast spelande, kolla videos och standard word-program. Helst vill jag lira i 4k (skärm införskaffad förra året till äldre macbook). Spelen jag vill lira är främst simulatorspel (MS FS, DCS World), Paradox strategispel och diverse moderna RPG titlar. Budget tänker jag 18 000 kr. Funderar på att någon gång i framtiden köpa ett VR, så om datorn kan klara det vore det positivt.

Främst är min fråga: - funkar detta bygge? Alltså, kommer komponenterna funka med varandra utan problem, och är det något särskilt jag behöver tänkta på?

Aldrig byggt en dator innan, en nära vän och sambo råder mig att inte göra det (orolig att jag kommer skada komponenter + katt som kommer vara nyfiken med följd av päls överallt). Min andra fråga är därför, bör jag använda exempelvis Inets byggnation för 700 kr? Känns som det kan vara kul att knåpa ihop den ändå.

Med CPU tänker jag mig att jag kanske köper en 5800x3D om de går ner i pris längre fram. Moderkortet lär väl funka för det ändå? Just moderkort har jag haft problem med att greppa vilken jag ska. Ligger mellan den jag har i bygget nu och MSI MAG B550M Mortar WIFI. Vilken skulle ni rekommendera, eller möjligtvis någon annan?

Till sist, räcker det med en 750W (såsom denna) eller ska jag ta den 850W som jag har nu i bygget?

Stort tack på förhand för vilken hjälp jag än får. Blev lite större text än vad jag tänkte mig från början.

Av Saltpans

En snabb fråga för datorer i denna prisklassen: funkar en RX 6800, eller motsvarigheten i GeForce för samma pris, att lira i 4k och VR? Eller krävs det bättre grafikkort?