Inlägg

Inlägg som DreamNox har skrivit i forumet
Av DreamNox

Hej

Har stött på samma problem med idle temps med 7800x3d och ligger runt 65 grader idle med precision boost overdrive och xmp. Stänger jag av dessa funktioner så kommer temperaturen ner till 50 grader idle men känns ganska högt fortfarande samt att temperaturen skjuter i höjden så fort man startar ett spel. Osäker hur jag ska lösa detta då det är första gången jag byggt på egen hand så all input upskattas.

Mitt moderkort är en MSI B650 Tomahawk och kylare är Peerless Assassin 120 SE.

Av DreamNox
Skrivet av Daytone:

Detta ser väldigt bra. Kanske inte borde använda rgb ram då dom nog är för höga för kylaren.

Tittade runt lite och både Peerless Assassin och AK400 har en frihöjd på 40mm+ så det bör gå med Kingston's RAM höjd på 34,8mm.

Av DreamNox

Vill tacka alla som bidragit till tråden jag känner mig nu ganska säker på vad jag ska köpa in. Jag hade tänkt ändra till följande komponenter.

https://i.imgur.com/CL5Q6re.png

Gillade be quiet 500DX låda för designen men ändra mig efter ha tagit hänsyn till omdömen på Inet. Har nu bytt till Corsair 4000D som verkar ha mycket positivt omdöme. Den har bara 2 medföljande fläktar så frågan är om det räcker. Lådan som Daytone rekommendera kom med 4 fläktar men för min del så är frontpanelen inte så tilltalande. Hade tänkt Thermalrights kylare också men hittade inte den på Komponentkoll så Deepcools är bara en placeholder.

En sak jag är osäker kring är MSI kampanjen. Om jag lägger in nätaggregatet på Inet så är det ingen del i köp processen som tyder på att man sparar in 400kr. Måste jag göra något speciellt?

Sist så undra jag om ni har några rekommendationer kring verktyg och materiell för att bygga datorn. Från vad hört så behövs inte ESD matta och jag har redan tillgång till ett skruvmejsel set för datorbygge. Finns det nån termalpasta ni rekommenderar och behöver jag köpa in sladdar för att få ihop alla delar i datorn?

Av DreamNox
Skrivet av Daytone:

Gick också med en mycket snygg kylare. Kostar lika mycket som svarta varianten och som jag förstår vill du ha vitt

Har varit osäker kring vilken kylar jag ska välja men den du tog ser bra ut förutom att en del på Inet skriver om problem med att pumpen har lagt av. Om vi istället tittar på luftkylare så säger Inet att det går bra med en kyleffekt som är högre än processorns TDP men skulle en be quiet! slim rock 2 då funka som har bara snäppet över kyleffekt än 7800x3d TDP? Vill gärna höra era tankar kring luftkylare och rekommendationer till 7800x3d.

Av DreamNox

Tack för båda era inputs!

Jag har inte så bra koll på moderkort så det är skönt att ni båda påpekade det. Båda era förslag ser bra ut men jag tror jag lutar mig mot Gigabyte kortet då den kan ha 3 m.2 stickor.

Ni rekommenderade också samma nätaggregat fast med olika effekter. Utifrån GPU specen så räcker 850W men det kanske finns goda skäl till att överdimensionera?

Av DreamNox

Köpråd 25-30k speldator, nybörjare

Hej!

Jag har suttit med samma dator i några år nu har har bestämt att satsa på en ny dator som ska kunna användas långt framöver. Målet med datorn är att kunna spela på high settings i 1440p och ha minst över 60fps så 144hz skärm kan utnyttjas. Bilden nedan ser ni de komponenter jag har valt och all feedback uppskattas.

https://i.imgur.com/qQa0hre.png

Tanken är att bygga datorn själv och mina tidigare erfarenheter är att byta RAM samt en gång i gymnasiet där vi satte ihop en dator (6 år sedan). Alternativet är att beställa från Inet och ha det byggt där men då närmar sig priset 30k gränsen och jag vill helst hålla mig nära 25k om inget väsentligt bättre val finns.¨

Själv tycker jag att det kan vara roligt att bygga sin egen dator och de jag hört från mina vänner som har byggt är det inte särskilt svårt. Slutligen så har Inet en garanti på 2 år om de bygger åt en och jag undrar om detta är värt den extra på kostnaden.

Tack till er som svarar!