Inlägg

Inlägg som DreamNox har skrivit i forumet
Av DreamNox

https://i.imgur.com/ognmx3p.png

Med din budget kan du få det allra bästa i GPU och CPU som kommer ge dig bra livslängd på systemet. SSD som jag lagt med är rätt så snabb för hyfsad pris. Moderkortet har plats med 4st M.2 så om du vill ha riktigt snabb lagring kan så lägga in 4TB SSDs vid behov så får du 14TB totalt annars funkar en 16TB HDD för mindre peng. Gick ner till 32GB RAM då det är betydligt billigare men du kan såklart köra med 64GB om du har nåt special behov för det eller känner säkrare med det.

Av DreamNox

Väldigt dyrar M.2 SDDs. Varför behöver du så otroligt snabba för?

Av DreamNox

Hej

Datorn du länka är helt ok men jag tänker lägga till mitt egna bygge.

https://www.inet.se/datorbygge/b1410021/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1410021/swe

AMD processorn är rätt så likvärdig med Intel 12600kf och systemet i helhet är lika förutom grafikkortet. Valde 6750xt då den är snabbare än 4060 och har mer VRAM vilket kan vara bra då nyare spel kan ta upp en del VRAM och högre upplösningar som 1440p bidrar också till det.

Angående uppgraderingar så finns det plats för en till M.2 SSD och du skulle kunna uppgradera till de nyare AM4 processorerna som 5800X3D. Grafikkortet går och byta lite hur som men du får räkna in strömförbrukning då det är bara en 650w men den räcker nog för det mesta.

Skärmen du länka bör funka bra. LG brukar göra rätt så bra skärmar och har inte hört något konstigt om den modellen men kanske andra har något att säga åt den eller har bättre val.

Valde att inte inkludera windows i köplistan då det är mer ekonomiskt att installera själv från resellers.

Av DreamNox
Skrivet av Elefanten78:

Mycket fina tips här. Har upptäckt att det är rena djungeln det här
Hur är Thermlright peerless assasin cpu kylaren? kyler bra?

Gjorde denna lite snabbt nu också för att se va ni tycker? och funkar allt ihop som jag visar i min bild?

https://komponentkoll.se/bild/RGKOj.png

Visst kommer det funka men det känns som att du spenderar för mycket på kylare och nätaggregat istället för din processor. Jag skulle avråda från att välja integrerad grafik då det begränsar dina valmöjligheter rejält och istället sätta in ditt gamla grafikkort eller köpa ett direkt.

https://komponentkoll.se/bild/QrleT.png

Med detta kommer du ligga på AM5 socketen som kommer få fler processorer fram till 2025 om du vill uppgradera. 850W PSU med ATX 3.0/PCIE 5 kommer stödja framtida grafikkort anslutningar. Peerless assassin är väldigt populärt nu eftersom det är en grymt billig dual tower kylare med mycket kyleffekt.

Angående grafikkort så tror jag en från AMDs 6000-serie passar bra med mycket prestanda för pengarna. 6950XT är det bästa i den klassen men en 6800XT eller 6700XT funkar också bra om du inte vill spendera allt för mycket.

Av DreamNox

Vad tänkte du använda sataplatserna för? Tror flesta chassis kommer med några stycken men inte 7-8. Just nu kan man skaffa HDDs med många TB rätt så billigt och jag tvivlar på att du behöver mer än 16TB som går för 3k nu mera. Vill man ha minne med bra prestanda är det M.2 stickor som gäller. Dessa slottar du in på moderkortet direkt och antal platser ligger runt 2-4st beroende på moderkortet. Mest prisvärda ligger vid 2TB men finns också 4TB inom rimligt pris och dessa är ljusår snabbare än HDDs och vanliga 2,5" SSDs.

Av DreamNox

Hittade en video som benchmarkar 4070 laptop version på alla tre upplösningar.

Av DreamNox

Kanske den här?

Acer Nitro 16

När jag valde så utgick jag från att den skulle ha en RTX 4070 vilket verkar vara det bästa man får i den här budgeten. Sen tittade jag på processorerna och jag tror AMD passar bättre här. Intel CPU verkar vara nån typ av 13600 med 6 kärnor oh 4 efficiency cores medans 7735s ger 8 stora kärnor vilket jag tror passar spel bättre. 32GB Ram känns också säkert. Finns en något dyrare version i 17,3" storlek vilket jag själv har men då bör du skaffa en ryggsäck med laptop fack med den storleken utav erfarenhet.

Upplösningen på skärmen är nån typ av 1440p vilket ett vanligt 4070 skulle klara bra men eftersom det är en laptop 4070 så vet jag inte hur bra den kommer prestera.

Om ram eller storlek inte bekymrar dig kanske denna är mer prisvärd

ASUS TUF A15

Notera att upplösningen är 1080p

Av DreamNox

Skrivbordsben

Planerar att bygga ett skrivbord med en bänkskiva på 2000x800x27 mm från Bauhaus. Av de bordsben jag tittat på verkar det vara mellan att ha två separata ben eller en hel ram. Kommer det vara skillnad i stabilitet mellan dem och behöver jag oroa mig över att brädan kan svikta?

Ram

Separat

Väljer helst det billigare men vill såklart höra era åsikter eller andra alternativ.
Tack!

Av DreamNox

https://www.inet.se/datorbygge/b1406588/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1406588/swe

Med den här budgeten bör du överväga en starkare GPU. En 7900xtx skulle vara optimalt och du behöver inte nvidia då din skärm stödjer Freesync. Om du måste ha Nvidia är ditt enda val 4070 ti men den är inte lika prisvärd. Har valt lite billigare Ram och kylare för att få plats med starkare GPU men det blir inte mycket om man inte rör MB eller chassit. Min rekommendation är att köra 7900xtx då du kör på 1440p och UW samt köpa det separat från Inet vilket blir billigare.

7900xtx: 11 915 kr
4070 ti: 10 589 kr

Av DreamNox

Definitivt det bästa man kan skaffa just nu men du lägger rätt så mycket extra på saker som inte egentligen ger dig någon prestanda.

1. Köp chassit med medföljande fläktar för typ 200kr extra och spara 1600 kr från noctua fläktarna
2. 7800X3D drar inte mycket ström och ger inte av mycket värme så en billigare luftkylaare runt 400-500 kr ger dig samma prestanda.
3. En 4090 kan köpas för 20k som billigast så du betalar en stor premie. Tyvär är Inets billigare modeller slut så ditt alternativ är att inte inkludera GPU i Inet bygget och installera ett själv.
4. Behöver du verkligen 64GB ram? Ett 32GB kit med 6000MHz och CL30 går för 1379 kr på Inet.

Angående SDDs kan jag inte så mycket men om du inte flyttar runt stora filer kommer din dator inte kännas snabbare på grund av skrivhastigheten eller har jag fel? En 2TB med 5000MB/s skrivhastighet känns mycket mer prisvärd.

Av DreamNox
Skrivet av DARZY98:

Hej jag söker förslag och idéer för vilken dator jag borde köpa/bygga utifrån vad jag vill och har.

Budget: 20 000kr

Först och främst har jag en gaming skärm som är 1440p med 240hz.

Önskemål för datorn:
Vit design
Minst 16 gb ram
2 tb ssd (rekommendationer för hastighet? (Gäller allt och har funderingar)
Kunna köra 4k
Finnas möjlighet för framtida uppgraderingar.

Grafikkort, processor samt moderkort är öppet för
förslag och idéer och förklara gärna lite kort vad skillnader och fördelar samt nackdelar kan vara.

Tack på förhand all hjälp uppskattas!
/darzy

Rakt av skulle jag rekommendera RX 7900XTX för riktigt bra 4k prestanda. Problemet är att du kommer troligtvis överskrida budgeten då den kostar 11 900 kr som billigast. Alternativen är 7900xt men den ligger så nära 7900xtx i pris så känns lite slöseri i och med hur nära i pris de ligger. Ett budget alternativ är 6950xt för 7 500 kr.

Ram är rätt billigt så 32GB är lätt att få.

Om du inte har nåt speciell användnings område för snabba SDDs så bör de billigare 2TB alternativen duga.

Möjlighet till uppgradering ligger främst kring CPU socket så jag tror AM5 bör passa dig.

https://komponentkoll.se/bild/tzSan.png

Över budget så du får avgöra om det är ok eller om du vill ha ett billigare alternativ.

https://komponentkoll.se/bild/TqdeZ.png

Så här skulle en mer vit version se ut men kommer med ett premie...

Av DreamNox
Skrivet av GiggleBlizzard:

Tänker bygga ihop den själv, gjort det tidigare och har personer omkring mig som kan hjälpa mig med det.

Min brorsa satte ihop ett nytt bygge
https://komponentkoll.se/bild/VUWhr.png

Edit: MSI MAG B650 Tomahawk WIFI istället, spara lite pengar på det?

Edit 2: Försöker slänga ihop bygget på INET, men vet inte vilket moderkort+raminne+chassi kombo jag ska köra på, annars tänker jag att ovanstående bygget ser bra ut?

Ser bra ut, har själv Tomahawk och fungerar som den ska så det kan jag rekommendera. RAM så kan du gå med 6000MHz och CL30 då det inte skiljer sig i pris mycket med de långsammare stickorna. Lägger till ett bygge som referens om du vill spara pengar men det är upp till dig om du vill lägga mer på vissa komponenter.

https://komponentkoll.se/bild/hrSQU.png

Välj gärna det chassi du tycker är snyggast men mitt tips är att leta efter dem med meshfront och kommer med alla fläktar redan i då det ofta sparar pengar.

Av DreamNox
Skrivet av GiggleBlizzard:

Jag tror att 4090 är å ta i, ett 7900xtx verkar mer rimligt - så långt har jag åtminstone kommit.

Edit:
Men då kanske jag satsar på ett 7900xtx och 7800X3D som grund och bygger omkring de?

Tycker det är klokt, du kommer få mycket prestanda av dem två komponenterna. En 850W PSU kommer räcka bra till men jag undrar om datorlådan kan tillföra tillräckligt med luft för att kyla grafikkortet effektivt. På Inet står det att den kan dra upp till 370W. Vet inte om den kommer throttla men den lär gå varm utan en låda med meshfront. Kanske andra har mer koll på detta?

Vet inte om du tänker uppgradera själv eller lämna in den nånstans men jag kan länka till en video guide som jag själv använt för att bygga min egna dator.

Av DreamNox

Du skulle kunna uppgradera till en 5800X3D som är den snabbaste processorn för spel på AM4 socketen. Ny PSU och billig DDR4 RAM lämnar kvar mycket budget åt GPU så en RTX 4090 ligger till och med inom budget.

https://komponentkoll.se/bild/ecNqJ.png

En 4090 är otroligt overkill för 1440p så om du inte planerar på en 4k skärm kanske en 4070ti eller 7900xtx är mer passande men det är den bästa GPU man kan skaffa.

https://komponentkoll.se/bild/IeCIs.png

AM5 bygge med en av de bästa processorerna till spel men kanske inte så relevant om du inte kör CPU intensiva spel.

Av DreamNox
Skrivet av blue eyed devil:

Borde väl lämna det blankt? Känns rätt o-värt att betala så mycket för windows när man kan köpa windows 11 eng för 150 kr legit.

Håller med. Även en ren installation av windows på en blank dator är busenkelt och kräver bara en USB med windows installationsprogram. Sen får man inte glömma att uppdatera drivrutiner speciellt om man har 7800x3d.

Av DreamNox

Är inte så värst insatt i processorer men att en 13600k presterar bättre än en 7800x3d känns udda med tanke på att konsensus verkar vara att 7800x3d är den bästa processorn för spel. Källan du gav är ju också högst suspekt och känns inte seriös då han bara jämför två CPUs på spel som främst är grafikkrävande och videon i sig är bara en livestream med en orelaterad rubrik. Kollar man på mer välkända recensenter så får man ett annat perspektiv.

För övrigt så kan jag tycka att man bör rekommendera främst prestanda i byggen och sen kan OP bestämma om han vill lägga mer på det estetiska eller vattenkylning.

https://www.inet.se/datorbygge/b1404639/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1404639/swe

Har sätt några på forumet rekommendera Inet byggen utan windows för att spara pengar med billiga windows nycklar online men jag är osäker om Inet installerar gratis versionen eller bara lämnar det blankt.

Edit: ändra chassi och kylare enligt OP beskrivning

Av DreamNox

Samsung S32BG700 4K prisvärd för gaming?

Hej

Har letat efter en prisvärd 4K skärm som man kan spela på utan problem och överväger den nämnd i rubriken. Just nu kan man skaffa denna för 7490kr på Inet och CDON vilket är något billigare än andra 32 tums skärmar som jag har sätt rekommenderas (M32U, MPG321UR-QD). Brukar titta på Hardware unboxed recensioner men tyvärr så har dem inget på denna ännu så jag vände mig till RTINGS.com och dem gav rätt så bra betyg. Är inte bekant med den hemsidan så jag vet inte hur pålitliga dem är. Det jag oroar mig mest över är ghosting vid lägre FPS när man spelar vilket verkar vara ett problem med M32U och där säger recensionen att samsung skärmen presterar bra. Responstiden verkar vara 7ms på den rekommenderade overdrive inställningen vilket är lite mer än vad jag sätt från de andra skärmar jag tittat på (4-5ms) men det kanske inte skiljer sig så mycket i praktiken?

Vill gärna ha råd från mer kunniga om detta är en bra skärm eller om jag kanske borde vända mig mot något annat. I 28 tums klassen så överväger jag Samsung Odyssey S28 eller skärmar som använder samma panel (M28U, VG28U, MAG281URF).

Länk till recension
https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-g7-g70...

mvh

Av DreamNox

Hej Galba tänkte eftersom du spelar strategi spel som Stellaris så tänkte jag att en AMD processor med 3D v-cache kommer ge bra prestanda. Eftersom vi kör med AM4 så blir både moderkortet och RAM billigare och man kan välja ett bättre grafikkort samt behålla det fina (dock dyra) Fractal chassit. Valde att inte ha AIO kylare då det känns svårt att motivera för pengarna men om det är ett måste kan du behålla RX 6700 då den duger.

https://i.imgur.com/1NfwWy6.png

Vill också tillägga att många rekommendationer här har RX 6950XT i den här budgeten men då får man byta ut chassit till något för ca 600kr

Av DreamNox

Hej

Personligen skulle jag valt Inets bygge för grafikkortet men när jag kolla nu på inet verkar det inte finnas i den prisklassen. Du kanske borde avvakta lite och fundera på vad du vill ha och hur mycket du vill spendera. Möjligtvis kan du beställa nån av ovanstående utan grafikkort och köpa själv för billigare men jag vet inte hur det påverkar bygget de gör. Antar att du inte vill bygga själv men vill ändå tillägga att du kan få en 7800X3D och 7900XTX i bygget för samma prisklass.

Av DreamNox

Lite pinsamt inlägg men jag insåg idag att plastskyddet på cpukylaren troligtvis satt kvar då jag inte hade något minne av att ta bort den.

https://i.imgur.com/NZGQW0y.jpg

Visade sig vara rätt.

Korrigerade felet och startade datorn igen med xmp och pbo och nu ligger temperaturen runt 40 grader med lite spikar ibland till 50 när man surfar men det känns normalt. Hoppas detta är givande för någon.