Inlägg

Inlägg som DreamNox har skrivit i forumet
Av DreamNox
Skrivet av Hamada:

Aha, tack för den! Väljer jag "alla hastigheter" så dyker g.skill upp. Förmodar att meddelandet "Hastigheten på internminnet överstiger moderkortets standardhastighet" är ändå OK?

Ja, om du vill kan man göra det Toarulle skrev och kolla moderkortets QVL (qualified vendors list) för ens specifika RAM.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650M-GAMING-X-AX-rev-10...

Av DreamNox

https://i.imgur.com/CFpzq86.png

Så länge moderkortets överklockade minneshastighet stämmer med minnet så kommer det funka.

Av DreamNox

Som jag förstått är spoltjut lite av ett lotteri men vissa produkter kan vara mer benägna åt det men det ser man då på recensionerna. Upptäcker du spoltjut i någon av produkterna kan du returnera.

https://komponentkoll.se/bild/Jplrv.png

Av DreamNox
Skrivet av malistic:

Ny infallavinkel... skulle en R5 5600G på ett B550 moderkort vara en instegsvariant? Iså fall köra Roblox & Minecraft etc på den inbyggda grafiken. Och sen köpa en dedikerad GPU när/om spelintresse kvarstår?

Minecraft och Roblox bör 5600G klara utan problem. Kan också köra CS2 med bra fps på 1080p om man drar tillbaks grafikinställningarna tänker jag.

Länkar en bra och prisvärd 1080p skärm.

https://komponentkoll.se/bild/kXkTM.png

Av DreamNox

1. Kan tänka mig de flesta kör med kabel på stationär men det bör inte vara nåt problem att köra trådlöst.

2. Prefixen är de olika märken som gjort sin egen design av Nvidia/AMD grafik processor med självaste PCB och kylanordning. Prestandan mellan dem är försumbar så ta det med bäst pris.

3. En separat kylare behövs främst när CPUn inte kommer med en inkluderad kylare och det är ofta listat på specifikation listan.

Av DreamNox
Skrivet av malistic:

Tack! Hur och var framgick detta? Obs att jag inte misstror, men tänkte jag kunde lära mig något. Kunde läsa mig till vad VRM var, men kunde inte riktigt hitta hur det framgick att ena kortet hade det och andra inte.
Förstod att det är en viktig egenskap, men kändes ändå inte som att det skyltades med den.

Alla moderkort har VRM, det är komponenterna som förser CPUn med ström. Beroende på kvalité och kylanordning presterar dem bättre/sämre (temperatur) där strömförbrukningen av CPUn påverkar dem. Kanaler som Hardware Unboxed för videos angående detta och kortfattat så vill man nog inte använda en strömtörstig CPU i höga laster på ett budget moderkort.

ASUS
GIGABYTE

I klippen så presterade ASUS modellen sämst (liknande modell) och gigabyte kortet prestera ok. Sen får man ta hänsyn till att dem kör dess kort i väldigt tunga laster och är nog inte representativt hur en 10 åring använder sin dator. Rekommendera gigabyte kortet ifall man skulle uppgradera till en bättre CPU i framtiden (5800X3D t.ex) men jag tror du inte kommer ha några problem med ASUS kortet med en 3600.

Av DreamNox

Bytte en del grejer så det blir lättast förklarat i punktlista.
1. fundera mellan 3600 och 5600 men skillnaden i prestanda och pris tror jag att 3600 blir bättre speciellt om man kör lite mer grafikkrävanda titlar i framtiden(CPU spelar mindre roll i högre upplösningar). Där en 5600 skulle göra skillnad kanske är spel som CS då CPU brukar vara fps limiter men man får säkert 200+ fps med 3600.
2. 6750 xt är nog det mest prisvärda 1440p kortet och även mer prisvärt med 20% rea på amazon. Kanske inte nödvändigt just för spelen du lista men en 6650xt kommer nog inte hålla bra på 1440p i mer krävanda titlar.
3. Tänkte mest på VRM kylflänsen då det inte finns på moderkort modellen du lista så man kan känna sig lite mer säker med gigabyte modellen.
4. 32GB RAM, dyrare men kommer aldrig behöva uppgradera
5. SSD med snabbare hastigheter och samma pris
6. PSU med högre effekt

https://komponentkoll.se/bild/HMPTd.png

1. 6600 är lite sämre än 6650 xt men också 500kr billigare och bör ha inga problem med spelen du lista
2. 16GB RAM, 32GB börjar bli standard men 16GB är fortfaranda tillräckligt

https://komponentkoll.se/bild/Sotce.png

Om du tror dina barn kommer köra mer grafikkrävande spel i 1440p skulle jag valt de övre bygget och den nedre för att möta nuvarande krav.

Av DreamNox
Skrivet av ZeSalmon:

Varför 7800XT istället för ett RTX 3080?

Skrivet av Alastor Moody:

7800 XT är något snabbare i 1440p men framförallt får du mycket mer VRAM. Spel börjar dra mer och mer VRAM (Alan Wake 2 drar 11 GB i 1440p utan RT) så personligen hade jag siktat på 16 GB eller mer idag.

Mellan 7800 XT och ett begagnat 3080 så kommer priset avgöra det, kan du få ett 3080 under 6k så kan man luta sig mer ditåt. Vet inte vad din budget är men runt 7k så skulle jag välja mellan 7800 xt, 4070 eller en 6950 xt som säljs exakt för 6999kr på komplett och ger mest prestanda av korten. För de spel du lista kan man nog komma undan med ett prisvärt 6700 xt även på 1440p.

Av DreamNox
Skrivet av agdraömn:

14700kf eller 7800x3d?

Konsensus verkar vara att för spel så är 7800X3D bäst i klass i nästan alla scenarier och speciellt CPU tunga spel.

Skrivet av agdraömn:

Hög mhz och hög CL ram VS lägre mhz och lägre CL? (I ett drömscenario tar jag såklart hög mhz och låg CL men budgeten tillåter inte för mycket).
Edit: gäller DDR5

Kollade på komponentkoll och prisskillnaden mellan ett 32GB 5200mhz CL40 och 6000mhz CL30 verkar kit vara ca 300kr så det känns inte värt att snåla där. Bara om man går ner till 16GB kan man få något under tusenlappen.

Skrivet av agdraömn:

Övrig fråga eftersom det var 5 år sedan jag byggde dator - Spelar moderkortet någon roll? (Har inte tänkt överklocka).

Tror så länge du kör med ett B650 kort så kommer det vara ok. För övrigt så skiljer sig moderkorten med antal platser för M.2, ljudkort, storlek och massa annat så det blir upp till dig vad för features du vill ha.

https://komponentkoll.se/bild/LmuJn.png

Detta är vad jag skulle rekommendera och det du sparar in på är moderkortet.

Av DreamNox

Tycker det ser bra ut. Man skulle kunna köpa billigare chassi, PSU och fimpa ena SSD för att få plats med ett bättre grafikkort men det är såklart mer bekvämt att installera båda SSD från början och PSUn är bäst i klass (enligt cultist network iallafall). Länkar två alternativ och jag rekommenderar starkt att åtminstonde lägga 300kr mer på G.skill Flare (6000mhz, 30CL)

https://komponentkoll.se/bild/WUvFu.png

https://komponentkoll.se/bild/cLDOV.png

Av DreamNox
Av DreamNox

Bra förslag från Metalmac, 5600 eller 12400f är nog det bästa man får på budget. Själv skulle jag rekommendera ryzen 5600 och köpa delarna separat istället för pack så kan du få 32GB RAM och en bra gen 4 SDD för samma peng. Senare kan du försöka plocka upp en billig ryzen 5800X3D om det behövs.

https://komponentkoll.se/bild/WfFdk.png

Av DreamNox

Sämre. Den har färre och svagare kärnor men är såklart billigare pga det. I praktik kommer den prestera lika som 12700k om du inte dina program nyttjas av bättre processorer.

Av DreamNox

Om du inte har några speciella prestanda krav för program du arbetar med så kommer du klara dig på detta. Du sparar också mycket på att installera windows själv med billiga nycklar köpta online.

https://www.inet.se/datorbygge/b1434089/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1434089/swe

Av DreamNox
Skrivet av armanijesus:

Hej

Förlåt, jag bumpar tråden nu. Har en sista fråga. Är det värt att vänta tills black friday ? Inte för att dem delarna jag har i listan ovan nödvändigtvis kommer vara på rea men att andra, kanske bättre delar är det? Hade en vän som kommenterade att mina delar är helt okej men att om 3-4 så kanske datorn inte orkar med Dota längre, stämmer detta ?

Tacksam för svar !

Om det inte är någon nöd så kan du lika väl vänta. Sen om systemet inte kommer spela bra om 4 år är svårt för mig att säga då jag inte spelar dota. Du får fråga din kompis om det kommer nån uppdatering som kommer höja kraven eller om spelet har en tendens att bli avsevärt mer krävande med tiden. Mitt intryck från benchmarks är att spelet är mest CPU krävande så om du verkligen är orolig över att datorn inte håller länge bör du köpa 5800x3d. Snäppet över det är 7800X3D men då kommer massa andra kostnader för b650 MB och ddr5 RAM.

Av DreamNox
Skrivet av Nollan:

Det medföljer ingen adapter till kortet?
Isåfall får jag shoppa en 🙃

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5396/~/ge...

Verkar som att de kommer med GPUn

Av DreamNox
Skrivet av Nollan:

Nytt förslag?

Hittade skärmen på rea för 2800 så köpte den direkt.
Behövs det noctua kylare eller går det med andra billigare?
Vad annat behöver korrigeras?

Ser bra ut. När det gäller kylaren så räcker det med en dual tower och jag valde Thermalright Peerless Assassin till min egna dator pga priset men samtidigt är de svåra att få tag på av just den anledningen. Alternativet är väl Deepcool AK620 eller Noctuan du lista.

Sista tanken jag hade var gällande grafikkortet och strömkontakten. Nvidias 40-serie kommer med en ny 12-pin kontakt så du får kolla om man kan skaffa en adapter till din PSU.

Av DreamNox
Skrivet av Nollan:

Jag kan absolut tänka mig att uppgradera ifall det är mer värt.
Tänker mig ändå att jag behöver ny m2 disk. Gärna 32gb ram.

Om jag räknar rätt sparar jag in på MB kostnaden då ovan förslag är på ca 16k och 13700k + mb + 4070ti ligger på ca 18k (plus kylare 19,5k).

Är det så lite i skillnad i prestanda att det är värt 5800x3d förslaget ?

Jag kan absolut återanvända chassi, nätagg.

Gärna förslag på någon najs skärm också 🙃🙃

Mellan 13700k och 5800X3D skulle jag valt AMD eftersom dem har liknande prestanda men AMD processorn har övertaget med sitt extra L3 cache. Jag tänkte också att ditt nuvarande moderkort stödjer inte PCIE 4.0 så du kan inte ta vara på de höga hastigheterna som gen 4 m.2 erbjuder och de är rätt så billiga nu så de kan vara skäl till att flytta upp.

https://komponentkoll.se/bild/rtMCA.png

LG gör väldigt bra IPS skärmar. Undrade också om du kanske är intresserad av ultrawide skärmar med tanke på att du kodar och videoredigerar men det ger också en annan spelupplevelse.

Av DreamNox

Det är möjligt att uppgradera ditt nuvarande system med en riktigt bra processor som ryzen 5800X3D och sätta in nytt RAM och GPU men det jag tror vi behöver veta ditt moderkort modell samt din PSU så kan man nog ta fram ett uppgraderingspaket och väga det mot ett nybygge.

Av DreamNox
Skrivet av Frallepalle:

Om rx6700 är så prisvärd tror jag att jag stannar på den, men jag tar tipset om RAM ökningen och 850w PSU.

INet säger att de ram minnen du rekommenderade inte passar på moderkortet jag valde (som var mestadels på måfå), men även att de är "för snabba" för det moderkortet du valde.

Men resterande såg rimligt ut? Ser att det bara är 2x 140mm fläktar inkluderade i chassit, Är det något man klarar sig på eller bör extra fläktar köpas till? Isåfall finns det några rekommenderade eller bara köpa efter storlek och smak, kan väl inte behöva alla 7 som det får plats med eller?

Tack för svar förresten!

De snabbare RAM stickorna komma funka. Det Inet påpekar är att de överstiger standardhastigheten men numera har all RAM överklocknings profiler man aktiverar i BIOS och det är såpass utbrett att det finns ingen anledning att inte aktivera det. Om du kollar på moderkort specen så stödjer den en överklockad hastighet som brukar vara 6400Mhz på B650 kort.

För chassit så kan du köpa en kompleterande 140mm fläkt, jag länkar samma som kommer med chassit eller så köper du ett billigt 120mm pack och kör 3 intagfläktar fram och en uttag. Jag tror det är bäst om du lägger till en 140mm så kan du vara säker att tillräckligt med luft förses.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/c44dASxvs_iUu85ImD_7Tfvuvik/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/c44dASxvs_iUu85ImD_7Tfvuvik/sw...