Inlägg

Inlägg som DreamNox har skrivit i forumet
Av DreamNox
Skrivet av Nollan:

Nytt förslag?

Hittade skärmen på rea för 2800 så köpte den direkt.
Behövs det noctua kylare eller går det med andra billigare?
Vad annat behöver korrigeras?

Ser bra ut. När det gäller kylaren så räcker det med en dual tower och jag valde Thermalright Peerless Assassin till min egna dator pga priset men samtidigt är de svåra att få tag på av just den anledningen. Alternativet är väl Deepcool AK620 eller Noctuan du lista.

Sista tanken jag hade var gällande grafikkortet och strömkontakten. Nvidias 40-serie kommer med en ny 12-pin kontakt så du får kolla om man kan skaffa en adapter till din PSU.

Av DreamNox
Skrivet av Nollan:

Jag kan absolut tänka mig att uppgradera ifall det är mer värt.
Tänker mig ändå att jag behöver ny m2 disk. Gärna 32gb ram.

Om jag räknar rätt sparar jag in på MB kostnaden då ovan förslag är på ca 16k och 13700k + mb + 4070ti ligger på ca 18k (plus kylare 19,5k).

Är det så lite i skillnad i prestanda att det är värt 5800x3d förslaget ?

Jag kan absolut återanvända chassi, nätagg.

Gärna förslag på någon najs skärm också 🙃🙃

Mellan 13700k och 5800X3D skulle jag valt AMD eftersom dem har liknande prestanda men AMD processorn har övertaget med sitt extra L3 cache. Jag tänkte också att ditt nuvarande moderkort stödjer inte PCIE 4.0 så du kan inte ta vara på de höga hastigheterna som gen 4 m.2 erbjuder och de är rätt så billiga nu så de kan vara skäl till att flytta upp.

https://komponentkoll.se/bild/rtMCA.png

LG gör väldigt bra IPS skärmar. Undrade också om du kanske är intresserad av ultrawide skärmar med tanke på att du kodar och videoredigerar men det ger också en annan spelupplevelse.

Av DreamNox

Det är möjligt att uppgradera ditt nuvarande system med en riktigt bra processor som ryzen 5800X3D och sätta in nytt RAM och GPU men det jag tror vi behöver veta ditt moderkort modell samt din PSU så kan man nog ta fram ett uppgraderingspaket och väga det mot ett nybygge.

Av DreamNox
Skrivet av Frallepalle:

Om rx6700 är så prisvärd tror jag att jag stannar på den, men jag tar tipset om RAM ökningen och 850w PSU.

INet säger att de ram minnen du rekommenderade inte passar på moderkortet jag valde (som var mestadels på måfå), men även att de är "för snabba" för det moderkortet du valde.

Men resterande såg rimligt ut? Ser att det bara är 2x 140mm fläktar inkluderade i chassit, Är det något man klarar sig på eller bör extra fläktar köpas till? Isåfall finns det några rekommenderade eller bara köpa efter storlek och smak, kan väl inte behöva alla 7 som det får plats med eller?

Tack för svar förresten!

De snabbare RAM stickorna komma funka. Det Inet påpekar är att de överstiger standardhastigheten men numera har all RAM överklocknings profiler man aktiverar i BIOS och det är såpass utbrett att det finns ingen anledning att inte aktivera det. Om du kollar på moderkort specen så stödjer den en överklockad hastighet som brukar vara 6400Mhz på B650 kort.

För chassit så kan du köpa en kompleterande 140mm fläkt, jag länkar samma som kommer med chassit eller så köper du ett billigt 120mm pack och kör 3 intagfläktar fram och en uttag. Jag tror det är bäst om du lägger till en 140mm så kan du vara säker att tillräckligt med luft förses.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/c44dASxvs_iUu85ImD_7Tfvuvik/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/c44dASxvs_iUu85ImD_7Tfvuvik/sw...

Av DreamNox

Ser rätt bra ut men jag ska försöka ge lite feedback. CPUn tycker jag du ska behålla då du köra många simulations tunga spel, kör själv Eu4, Hoi4, Stellaris och där utklassar 7800X3D alla andra processorer pga det extra L3 minnet. Grafikkortet du valde är vädligt prisvärt och om du skulle vilja ha något kraftigare så blir det nåt vid 7k, 7800xt, 4070 eller 6950 xt men de två sistnämnda får du köpa utanför inet för bäst pris. Hade nog också skaffat 32gb RAM med 5600mHz och CL36 och nedan har jag länkat det bästa som referens. Övrigt kanske man kan lägga lite mer på PSU så framtidssäkrar man lite med ATX 3.0 och med den nya kontakten för grafikkort.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/6osdAZwKuXZrRdJEknAEV6TNwcU/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/6osdAZwKuXZrRdJEknAEV6TNwcU/sw...

https://komponentkoll.se/bild/bzrql.png

https://komponentkoll.se/bild/JWoWF.png

Av DreamNox
Skrivet av TM23:

Tack för hjälpen o tipsen. Joo jag tänkte spela främst CS2 och Rainbow 6 siege. Vill gärna att den ska hålla så länge som möjligt med uppdateringar osv så jag inte behöver köpa något nytt snart i framtiden

Om du mest kör shooters så lär denna hålla ett bra tag givet att du håller dig vid 1080p upplösning. Som BMF sa kan du lägga lite mer på den nya AM5 platformen för att "framtidsäkra" men jag tror det är mest relevant för dator entusiaster som håller koll på den nya tekniken och upgraderar hyfsat regelbundet men du slår mig inte riktigt som det. Om man vill skjuta på mer prestanda och framtidsäkra systemet kommer det kosta en del mer, säkert över 15k.

Av DreamNox

Om du vill ha ett prisvärt bygge så kommer det jag länka funka bra. Men det är lite svårt att skräddarsy eftersom du inte gav ditt användningsområde eller krav på systemet.

https://www.inet.se/datorbygge/b1432338/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1432338/swe

Av DreamNox
Skrivet av armanijesus:

Tack för hjälpen! Kommer den här datorn vara tyst ? glömde skriva med det men det är en ganska viktig faktor också. Kommer den klara av medium inställningar med 144hz ? Som sagt, skulle den kosta två tusen kronor mer och höja lägsta nivån en bra bit så tar jag gärna den kostnaden.

Svårt att säga hur tyst den är men man kan nog byta ut standardfläkten för CPUn med en tower kylare så behöver fläkten inte gå så snabbt. Från vad jag sätt så kan 5600g klara av ca 100fps men verkar dippa ner runt 60fps när det är lite mer intensivt vid fighter. Jag tror om man ska få bättre än detta får man nog ta med ett riktigt grafikkort och köra med den vanliga 5600 (utan "g"). Om du vill verkligen maxa prestandan kan du lägga mer på CPUn, jag länkar två byggen nedan.

https://www.inet.se/datorbygge/b1431049/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1431049/swe

https://www.inet.se/datorbygge/b1431053/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1431053/swe

Ändrade också moderkortet till ett ATX för 100kr extra då det fanns inte tillräckligt med uttag för fläktarna, säker mer prisvärt utöver.

Av DreamNox

Detta bör vara nog för att köra Dota 2. Processorn har ett integrerat grafikkort och ger runt 100fps på 1080p med medium settings. Windows borde du fixa själv då det kostar 1500 kr från Inet och det går att köpa windows nycklar online för 200-400kr

https://www.inet.se/datorbygge/b1430754/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1430754/swe

Av DreamNox
Skrivet av agnemannen:

Bra input, hade helt missat denna processor faktiskt. Några ytterligare funderingar:
Vilka vettiga alternativ finns till moderkortet? Asus har ju ett ROG strix X670 för ca 1500:- mer. Vad får jag där som jag inte får i det valda moderkortet?

En annan fråga gäller grafikkort. Det finns ett antal RX 7900 XTX i prisklassen 12-15k. Är det jag valt vettigt? Vad skiljer detta från andra? Är det någon tillverkare eller finns det någon specifik modell som är känd för att vara tystare än någon annan?

Planen är som sagt att köpa en Samsung neo G9 (49") och jag vill kunna spela Starfield med "bra" grafik. Är RX 7900XTX ett bra val, eller är det overkill?

Angående moderkortet verkar det mest vara små grejer som antal usb portar och m.2 platser. Största skillnaden är väl att x670 har två PCIE 5.0 m.2 platser gemtemot b650 ena. Ljudkortet är också annorlunda men om ASUS "ROG supremefx" är bättre än realteks ALC4080 kan jag inte säga, spelar nog ingen roll om du inte är ljud entusiast. Tror inte det är värt att lägga 5k på ett moderkort och du skulle till och med kunna spara in lite med ett billigare kort som MSI Tomahawk och det enda du förlorar är PCIE 5.0 för den ena M.2 och expansionsplatsen (GPU). Om du inte behöver flytta stora filer ofta räcker PCIE 4.0 och de senaste grafikkorten kan inte ens använda hela bandbredden som 4.0 erbjuder.

Av DreamNox

Håller med blue om att en 7800X3D är bättre med den här budgeten. Ändrade också till en dual tower kylare så finns det gott med kyleffekt.

https://komponentkoll.se/bild/czUpI.png

Av DreamNox
Skrivet av manzifilip:

Hej, tack för ditt svar! Dessvärre tror jag inte kylare ingår i den cpu-n. Har du tips på någon bra? Tror du builden kommer hålla ett tag framöver med framtida spelsläpp etc?

Är helt säker på att kylare ingår men om du vill ha en prisvärd så är det Peerless Assassin som gäller. Den är ofta slutsåld men står att den kommer i lager på måndag. Angående bygget i sig så är det typ det bästa man kan få med din budget och kommer klara spel på 1440p men kanske inte på högsta inställningar beroende på hur mycket fps du vill ha.

Av DreamNox

https://komponentkoll.se/bild/ratYS.png

Tänker en B550 så får man PCIE 4.0 och se till att du sätter SSDn på korrekt plats då bara en av M.2 platserna stödjer 4.0. Sen kan du använda kylaren som kommer inkluderad med CPUn så sparar du in lite där.

Av DreamNox
Av DreamNox

Har ändrat några delar men för övrigt ser det bra ut.

https://www.inet.se/datorbygge/b1417310/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1417310/swe

1. PSU har den nya pcie 5.0 kontakt
2. RAM minne med bättre cache latency och testad för AMD EXPO överklockning
3. Skulle vilja ha 7800X3D i den här budgeten men blir svårt att hålla sig inom budget med det chassit så du får överväga om du behöver en snabbare CPU.
4. Lagt till en fläkt då chassit kommer med bara 2st.

Av DreamNox

Högre MHz och lägre CL (cache latency) ger dig mer prestanda på RAM minnena. Minnet beror på hur mycket du använder för dina program och spel annars så är det lika mellan storlekarna. Om du inte behöver större RAM minne så finns det ingen uppgradering för dig då du redan har det snabbaste minne för DDR4 utan att gå till AM5.

Av DreamNox

Spelen du lista är inte särskilt krävande så det går nog på det flesta hårdvara men Rust är ganska krävande på processorn. Har sätt att AMDs X3D CPUs ger bra prestanda i Rust så jag lägger in två byggen med olika budget utifrån det.

https://www.inet.se/datorbygge/b1416686/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1416686/swe

https://www.inet.se/datorbygge/b1416687/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1416687/swe

Av DreamNox

Bör inte vara några kompabilitets problems. Du kan också behålla ditt itx moderkort men du kan behöva flytta på distanerna på chassit så det passar moderkortet.

Av DreamNox

LG brukar göra rätt så bra skärmar och gigabytes m27q är också välomtalat.

https://komponentkoll.se/bild/iSGyF.png

Om du vill nöta dig ner i skärmar så kan jag rekommendera hardware unboxed / monitors unboxed och RTINGS.

Av DreamNox

Tror detta kommer ge dig lika bra om inte mer prestanda är Inet's G30 för avsevärt mindre peng.

https://www.inet.se/datorbygge/b1415956/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1415956/swe

Om du vill lägga lite mer på ett system med nyare komponenter kan du överväga detta.

https://www.inet.se/datorbygge/b1415955/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1415955/swe

AMDs 7800 och 7700 xt kommer snart också och kan vara ett bättre GPU val i den här prisklassen.