Inlägg

Inlägg som Sammanhang har skrivit i forumet
Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Hur ska verkstaden bevisa att det inte skett innan överlämningen till kunden? Meningen med ändringen i KKöpL är att konsumenten inte ska behöva insyn hos tillverkaren och tillgång till labb de första 24 mån utan felet kan antas vara ursprungligt.

Kan säljaren med hjälp av exempelvis utlåtande och bilder från en verkstad bevisa att det finns yttre åverkan så kan du prata om din garantiperiod så mycket du vill. Den kommer inte hjälpa dig.

En knäckt display, fuktskadat kretskort etc är tillräckligt för att varken säljare eller tillverkare ska behöva stå för någon ersättning.

Det är just vad som har sagts i detta fall. Trådskaparen skulle återkomma med mer information men sålänge verkstaden kan påvisa att mobilen har utsatts för yttre åverkan så är det nog kört.

Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Vill inte tillverkaren betala får Elgiganten betala. Konsumenten ska de första 24 mån inte behöva bevisa att felet var ursprungligt.

Kan verkstaden bevisa yttre åverkan så kommer varken tillverkare eller återförsäljare behöva stå för något i det här fallet. Då är det kunden som får stå för undersökningskostnad, fraktavgift och reparation.

Av Sammanhang

Slutade för 8 dagar sedan. Vaknade upp en morgon och kände att nu får det räcka. Det finns liksom inget som rättfärdigar ett sunkigt nikotinberoende. Man slänger bort tid, pengar och hälsa på att hela tiden försöka dämpa abstinensbesvären. Tragiskt som sagt.

Gick cold turkey nu efter 10 års snusande (föranlett av 5 års rökande). Trodde nog det skulle kännas värre och svårare än det gör. Kanske mest handlar om hur mycket man egentligen vill sluta. Aldrig mer nikotin.

Av Sammanhang
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Till sist så har jag inte fått lära mig några tydliga "best practices in the industry". Här tror jag säkerligen att YH-utbildningar klår universitetsutbildningar samtidigt YH-utbildningar har sina egna brister i form av alldeles för stort fokus på att enbart bli bra på ramverk utan något större fokus på att kunna språken som dessa ramverk grundar sig på. Exempelvis kunna frontend-ramverket ReactJS (ja, oense här om det är ramverk eller bibliotek, JS iaf oavsett vad) men inte kunna något mycket alls av "vanilla JS".

Men det kommer med tiden och förhoppningsvis får jag lära mig mer "Så här gör man ute i arbetslivet"-grejer i samband med en lämplig Examensarbetesplats!

Mvh,
WKL.

Min egen erfarenhet från YH är snarare att man lägger störst fokus på att lära sig ett specifikt språk (i mitt fall C#) och sedan adderar man nyttiga kurser för att uppnå fullstack. Vi gick först igenom grundläggande JS och gick ett år senare vidare till React.

Angående arbetslivet så är det bra att nöta Git så mycket man bara kan. Bli van i att plocka ned andras projekt och hoppa in i dessa. Gör en branch för varje liten feature i dina projekt och bli trygg i flödet kring att merga.

Av Sammanhang

En personlig favorit.

Av Sammanhang
Skrivet av SUMITOMO:

Slutsatsen är att bensinaren nästan alltid blir billigast att äga.
Brytpunkten för elbil är 6000 mils körning per år.
Med slopat elbilsbidrag och höga räntor har priserna dragit iväg.

Stämmer inte i mitt fall. Har inte möjlighet att läsa artikeln men jag antar att man i testet jämför med att köpa en elbil? Det är inte aktuellt för mig.

Ser det som mer förmånligt att just nu leasa en elbil. Bilhandlarna står med stora lager osålda elbilar och tvingas sänka leasingavgifterna. Men att köpa loss en ny elbil för 800.000 kr och själv stå för värdeminskning är inte aktuellt för mig. Min jämförelse är alltså privatlån på begagnad bensinare vs en fast månadskostnad vid leasing av en relativt billig elbil.

Av Sammanhang

Köpte för ett halvår sedan en begagnad bensinare och har sakta men säkert börjat ångra mig. På förhand kändes det väldigt rimligt att köpa en fossildriven bil för ca 120.000 - 140.000 kr och köra med den i ganska många år.

Problemet är bara att det rent ekonomiskt knappt är försvarbart. Särskilt med tanke på priset vid pump (över 20 kr litern) för bensin i förhållande till att bara ladda upp en elbil hemma i garaget. Sedan åkte jag tidigt på bromsbyte, besiktning och någon felsökning för halvskum felkod osv. Det rinner snabbt iväg kostnadsmässigt.

När jag sedan jämför totalkostnader för att betala av ett privatlån på 3-4 år som jag ska göra nu jämfört med privatleasing av en elbil (tänk MG4/MG5, Byd Atto 3, Nissan Leaf osv) så blir det en ganska tragisk läsning. Parametrar i min kalkyl: privatlån/privatleasing, drivmedel, försäkring, service, reparationer, fordonsskatt, besiktning, värdeminskning.

Nuvarande bensindrivna kombi landar på ca 8.420 kr i månaden. Drar jag av pengarna jag kan tänkas få för bilen om fyra år förutsatt att någon ens vill köpa den så går månadskostnaden ned till strax under 7.000 kr. Elbilen däremot blir ungefär 4.000 kr i månaden. Då kan man även börja titta på andra faktorer som att det är en nyare bil (mindre huvudvärk och oro) samt en trevligare körupplevelse.

Får hålla koll på bilmarknaden och eventuella trevliga erbjudanden framöver. Lutar mer och mer åt att leasa en elbil istället för att slänga ännu mer pengar på en sämre bil.

Av Sammanhang

Har själv gjort en liknande resa och kan rekommendera YH. Bara två års studier men man hinner åtminstone bli tillräcklig insatt för att snabbt kunna bygga vidare på dessa kunskaper när man väl kommer ut i arbetslivet. Läste till systemutvecklare .NET med inriktning på C#.

En 12 veckors "intensivkurs" helt utan förkunskaper kan jag tycka låter ganska magert. Men man känner sig själv bäst.. För vissa personer kanske det funkar.

Av Sammanhang
Skrivet av Necrophor:

Efter att ha lyssnat igenom plattan ett par gånger nu hoppas jag verkligen dessa herrar lyckas nå ut till en bredare massa nu

Håller med om att det finns en del guldkorn på detta album. Gillar den du länkade.

Av Sammanhang

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/konsument/fyndlag...

Det är bland annat Hedin Bil som numera tvingas rea ut alla möjliga elbilar. Nissan Leaf (inkl vinterhjul och 1500 mil), BYD Atto 3, MG4 osv. Samtliga för 2995:- i månaden.

Känns ärligt talat betydligt mer tilltalande att fynda bland dessa erbjudanden och sedan slippa sitta med Svarte Petter när andrahandsvärdet på ens elbil rasar. Vad tror ni är detta bara början för bilhandlarna? Verkar vara allt färre som vill bränna två årslöner för att köpa loss nya elbilar.

Av Sammanhang

Yrkeslivet ser väl inte riktigt ut på det sättet. Framförallt är det ganska många företag med tillhörande yrkesroller som är inne och nosar på fullstack. Även om jag främst har arbetat i C#, Java och MySQL så har jag inget emot att göra lite frontend i React liksom. Vad man i slutändan använder för benämning är enligt mig inte särskilt intressant.

Utvecklare är väl ett bra och vedertaget begrepp. Då slipper du fundera över om du faktiskt enbart är webbutvecklare som kan lite SQL eller om man är en backendutvecklare som ibland skriver kod i JS/TS.

Av Sammanhang

Senaste låtsläppet från deras kommande album.

Av Sammanhang

Grillat, fiskat och druckit öl. Lite kodande och golf på det också.

Av Sammanhang

Kikar för tillfället igenom Maze Runner-trilogin. Relativt lättsmält dystopisk sci-fi.

The Maze Runner
Första filmen har en bra uppbyggnad och känns lagom intensiv. Man knyter ihop storyn på ett vettigt sätt.
7/10

Maze Runner: The Scorch Trials
Något mer spretig och tunn story. Ganska förutsägbar också.
6/10

Ikväll blir det Maze Runner: The Death Cure.. Återstår att se hur den står sig i jämförelse med de första filmerna. Magkänslan säger att den första filmen är den bästa men jag får helt enkelt återkomma på den punkten.

Av Sammanhang

Första låtsläppet från deras kommande platta.

Av Sammanhang
Skrivet av Libra-75:

Idag släpper (Grekiska) Stray Gods sitt nya album "Olympus". Det här bandet är en ny bekantskap för mig och jag gillar verkligen vad jag hör på det här albumet.

Tack för tipset. Fastnade nyligen för detta album. Påminner en del om Maiden som sagt.. Schyssta låtar!

Av Sammanhang
Skrivet av Yoshman:

TL;DR är att man i praktiken helt kan utgå från: vad tror jag kommer bli roligast!

Lite så.. Jag har en utbildning inom .NET i ryggen men första jobbet blev på ett företag som använder sig av Java. Det är två så pass likvärdiga och stora språk att det både finns jobb idag och i framtiden.