Inlägg

Inlägg som TERdON har skrivit i forumet
Av TERdON

donMundi: Fast nu kanske databasen går att sälja flera gånger om, till mer än en spammare (alternativt till någon som tänkt sig göra det)?

Av TERdON

"trist att pcforalla.se skrev exakt samma artikel som idg"

PC för Alla är IDG. IDG är ett stort förlag för ett mycket stort antal datortidningar, däribland just PCfA.

Av TERdON

Ja, det följer med en adapter mini-VGA -> VGA.

Av TERdON

1) Vill stämma in i kören, bra FAQ

2) Det är INTE smart att köpa ett extra batteri "bara för att". Om man tänkt använda bägge batterierna, omväxlande, ska man naturligtvis göra det, men att bara låta ett batteri ligga i två år är inte smart. Litium-jon-batterier försämras även om man inte använder dem (läs mer på exempelvis www.batteryuniversity.com). Sen kanske det visserligen tas över av att det kanske inte alls är möjligt att få tag på batterierna efter två år, men det är i varje fall i mina ögon inte någon självklarhet att betala för ett extra batteri direkt (även om jag haft pengarna), som det står i FAQ.

Av TERdON

Ptja, jag deltog i Teknik-SM ifjol, och som sann Z-människa (jag är uppenbarligen inte ensam i tråden), tillsammans med de bägge andra Z-människorna i mitt lag så satsade vi allt på robotbygget. På grund av lite mänskligt sjabbel i finalkörningen tappade vi fyra poäng i robotmomentet (vi förlorade på övriga saker, vi var klart bäst på robotmomentet...).

Reglerna som gällde står att läsa här:

http://www.tekniksm.se/node5997.asp

Vi klarade alltså allt (vid genrepet). De andra var inte ens i närheten av det...

Om ni tjatar tillräckligt mycket kanske jag orkar rota fram lite bilder / video också.

Av TERdON

Sen ska vi också komma ihåg att det här gäller dualcore Opteron 8xx för upp till FYRA- och ÅTTA-vägs system. Helt klart något för proffsservrar med mera. Det är inte så många som har ett system med fyra processorer (eller fler) hemma, speciellt inte om det är två cores på var av dem.

AMD kommer ju släppa dualcore för de mindre varianterna av Opteron också, dvs 2xx (för system med två processorer) och 1xx (för workstations med bara en processor, inte så vanligt eftersom det i princip motsvarar ett vanligt system, förutom dyrt ECC-minne. Vanligast i CAD-stationer mm).

Fast det kommer att dröja längre. Som jämförelse kan sägas att Opteron 250 kostar från 6200:- i Sverige, en 850 går på hela 10600:-. En Opteron 150 går bara på 4000:- (fast den finns det ju som sagt inte så många som har anledning att köpa idag).

För entusiaster borde två dualcore 2xx-processorer räcka långt, om man nu inte nöjer sig med att skaffa en ensam dualcore-processor. Visst, det kommer inte att vara billigt, men det är det inte att köra med dubbla processorer idag heller.

För den som bara vill ha "vanligt" dualcore är det nog smartast att vänta tills dualcore A64/A64FX dyker upp, eller välja en Pentium D (fast coolt är det ju knappast, bokstavligt talat).

EDIT: Kika lite noggrannare på artikeln, där är priser för 2xx och 1xx också, även om de vad jag förstått inte kommer riktigt än.

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cyberhof
486orna var väll de första med 32bitars processorer (även om det stod på min gamla 386a att den var 32bitars)...
Men det dröjde välldigt lång tid innan vi fick ett 32bitars OS på den tiden...

386:an [i]VAR[/i] 32-bitars. Det var den första Intel-CPU:n som var 32-bitars. Även 386SX var 32-bits, men den hade bara en 16-bitars extern buss. Dock ska kanske tilläggas att Windows inte började dra nytta av alla funktioner som följde med 386:an fullt ut, även för hemanvändare, förrän Windows XP kom (!).

Till Microsofts försvar kanske kan tilläggas att det inte bara var ett byte från 32 till 16 bitar som följde med när 386:an kom. Saker som minneshantering och minnesskydd (bra saker, de tillåter ett program att krascha utan att dra med hela OS:et) ställde till det rejält med bakåtkompabiliteten. Windows 9x var i princip bara MS-DOS med fluff ovanpå, för att inte alla gamla DOS-program skulle sluta funka...

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Johii
vad är det för grafikkort på sidan?

Ett ATI Radeon 9800 Mac Edition, enligt artikeln. Antar att det är identiskt med motsvarande för PC - förutom firmware som måste skilja pga olika datorarkitekturer.

Av TERdON

Som många redan skrivit är det inte lönt att uppgradera. Det enda som går att spara är typ cd-n och hårddisken och floppy, och de första två av dessa kommer hur som helst bli helt enorma flaskhalsar, speciellt hårddisken. Gå på tipset om hel dator för 2500:- så får du gå till morfar och säga att det inte går att uppdatera den gamla, men att du hittat en "bara lite dyrare" helt ny. Eller begagnat som flera sagt, för den delen, om det inte går att utöka finansieringen av projektet...

Den gamla datorn däremot finns det väl ingen extrem anledning att slänga som folk föreslagit. Om din morfar inte vill ha den längre så är även datorer runt 100 MHz alldeles utmärkta enkla webservrar och liknande (med Linux). Nu är nog inte din morfar kanske särskilt intresserad av sånt, men du kanske är? Ett annat användningsområde är som hemmabyggd router, kräver iofs två ISA-nätverkskort men det borde vara lätt att hitta begagnat. En 486:a borde inte ha några problem med någon megabit i alla fall...

EDIT: En sak till: Det finns stor risk att du behöver skaffa ny tangentbord och mus också. Nya datorer använder antingen PS/2 eller USB till bägge (rent teoretiskt fungerar väl seriella möss också, men det kan vara värt den hundringen det kostar att få en ny optisk mus) och jag tror risken att du har annan standard på datorn du fått är överhängande. Kolla upp det!

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wentor-
Det är gjort för att du ska kunna sätta i mer minne själv.. Ta loss tangentbordet så står det där under hur du ska göra.

Eller så tittar man hur man gör i manualen. Busenkelt. Borde till och med finnas manual på nätet - googla eller rota runt lite på apple.se!

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xerent
Elva iBook och 3 PC?

Nu räknar vi efter. Nej, inte alls. Fram till ditt inlägg hade det varit:

3 PowerBook
8 iBook
4 PC (en post med två i, även om en inte riktigt fungerade som bärbar längre...)

Dessutom kan vi fylla på med följande som kommit efter att du skrivit:

1 iBook
3 PC

Det vill säga det må vara Mac-invasion, men alla är faktiskt inte iBookar...

Av TERdON

Mac-invasionen fortsätter. Bilden är visserligen från i våras, och jag har flyttat (två gånger sedan dess) men jag orkar inte ta en ny bild...

http://www.mtek.chalmers.se/~persmagn/P4300038.JPG

Vi skulle beskriva deras livsöden också. Något namn har inte min. Än i varje fall. Jag är en av de få nördar som inte ger namn till mina datorer, utan snarare hänvisar till vad det är för hårdvara i dem (det kommer funka ända tills jag får två likadana...).

Hur som helst, det elakaste jag hittat på med min är att hälla mjölk på den. Det rekommenderas inte. Efter mycket torkande fick jag i alla fall ordning på den. Speciellt jobbigt var det att torka bort mjölk ur cd-slot-inen...

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av digiant
hur är det med airport.

kollar man på vissa ställen är den tillval, på andra ställen så verkar den vara med i grundversionen?

Airport är inte standard i någon av Apples stationära datorer, däremot är det standard i alla bärbara.

Det är möjligt att det ställe du kikat på valt ett "utökat standardpaket" hos sig? Dvs att de inte säljer den enklaste konfigurationen överhuvudtaget. Det är ju rätt vanligt att återförsäljarna inte säljer alla Build-To-Order-variationer av datorerna som går att få hos Apple. Eller att de har vissa på lager och andra är specialbeställning...

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Code Red
Eftersom alla macibaner är här i trådan så vill jag fråga om Final Cut pro och Motion fungerar på macmini med radeon 9200. I kraven till programmen så står grafikkortet inte med men det fungerar med nVidia 5200 vilket är sämre egentligen.

Övriga har väl svarat rätt bra. Hur som helst, jag skulle vilja tillägga att det kan vara läge att komplettera med en extern, kvick FireWire eller USB2-disk (3,5"). Visserligen håller jag inte på med filmbearbetning själv, men jag har en iBook och tydligen ska det vara samma hårddisk i Minin. Den hårddisken är tyvärr inte något prestandamonster direkt. Dessutom går diskutrymmet åt snabbt när du klipper film - och du ska få plats med program, musik och massa annat på de 40/80 GB:en också...

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DwarfForge
Tänk en sån diskussion det kan bli om en ny mac, för några år sen hade
det nog garanterat inte blivit lika mycket rabalder... Blaim the Ipod!

Får se hur det blir med att köpa Mac mini, kan ändå kosta på mig till
den tjugonionde att tänka på saken

Jag skulle skylla mycket mer på Mac OS X. Apple ljuger inte när de påstår att det är världens mest avancerade operativsystem (ok, jag har inte haft möjlighet att leka med superdatorer och så, men annars...). Och då är de ändå kända för att ta i så de spricker i sin marknadsföring då och då.

Och för att jag inte ska tas som helt och hållet Mac-taliban kan jag tillägga att jag aktivt använder såväl Windows, Linux som Mac OS X... Mac OS X _ÄR_ bäst.

Av TERdON

Att den tyska kartan var så stor KAN ha haft något att göra med att det tyska vägnätet är det näst-längsta i världen... (!) Har ni inte koll på era TP-frågor på swec?

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av houze
Beror knappast på chippet i dosan, det är USB-bussen som inte räcker till. USB2 har en teoretisk bandbredd på 480 Mbit/s (i praktiken en hel del mindre) vilket är 60 MB/s, jämför med en PCI-buss som har en bandbredd på 132 MB/s. Om man uppdaterar hela bildytan (upplösning 1024x768x16) 60 ggr per sekund (t.ex. en filmuppspelning) så krävs en bandbredd på 90 MB/s vilket är långt över den bandbredd som USB2 klarar av.

Antar att om produkten fanns för FireWire 800 så skulle den klara sig lika bra som de flesta PCI-grafikkort.

Jag har en HELT annan teori. Jag misstänker att den där dosan bara har tvaa megabyte minne...

800x600x32 är nämligen ganska lagom att klämma in paa tvaa megabyte (800x600x4), medan 1024x768x32 precis är lagom mycket att INTE faa plats paa tvaa megabyte (1024x768x4). Däremot gaar det bra att pilla in det, om man nöjer sig med 65536 färger...

Teoretiskt borde inte USB-bussen vara en saadan begränsning heller, jag vaagar nog till och med säga att kortet borde fungera paa en USB1.1-port. Med fruktansvärt lagg, naturligtvis, men fungera. Likadant borde det kunna fungera även i högre upplösningar, även om mängden lagg borde öka jämfört med lägre upplösningar...

*minns när det inte gick att köra i mer än 800x600x8 eftersom det inte fanns mer än en halv megabyte minne paa grafikkortet...*

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av magitek
Språkpolisen visar sitt fula tryne.. Kompatibilitet heter det väl? Felskrivningar på forumet kan väl tolereras, men nyhetsposterna bör väl hålla en viss standard för att ge ett seriöst intryck?
Let the flames commence...

Nej, det gör det inte alls det. Det _heter_ kompabilitet. På svenska i alla fall. Att det heter compatability på engelska har inte med saken att göra.

Av TERdON
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KalBumling
Samma bandbredd som 33MHZ/32bit PCI har ja för mig

3 sekunder på Google => http://zurich.ai.mit.edu/hypermail/thinkpad/1994-11/0018.html

Av TERdON

Jag fick också tanken att göra ett "dränkt" tätt system. Lite pill blir det förstås att få ut kabelanslutningar, men någon omöjlighet är det nog inte. Men att koppla allt till en chiller känner jag mig lite skeptisk till - vilken effekt får detta på elektrolytkondensatorer på moderkortet? Blir inte de djupfrysta (=förstörda?) då?