Inlägg

Inlägg som Senseye har skrivit i forumet
Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Jag anser ingenting, jag säger bara det som står i lagen.

Men du tar ju inte i beaktning allt som står i köplagen, endast en liten paragraf.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Jag förespråkar ingenting, vart har du fått det ifrån? Jag säger bara det som står i lagen. Du kanske borde kolla upp vad förespråka betyder

Och du förstår att lagen tolkas? Att paragraf 20 inte automatiskt ersätter paragraf 17 bara för att den kommer senare?

Du anser att allt ansvar ligger på köparen, till och med säljarens egen annonstext.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Om du läser lite längre ner på den sidan står det även *Undersök varan noga före du köper den. Du kan inte klaga på fel som du borde ha upptäckt om säljaren har uppmanat dig att undersöka varan och du inte har gjort det.

Det betyder att köparen borde kollat varan innan för då hade köparen upptäckt att varan inte stämde, och man kan inte komma efteråt och klaga

Men det du förespråkar är bedrägeri, att sälja en sak men att leverera en annan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Man behöver inte installera något program för att se vad datorn innehåller för delar så tycker inte att det går utöver vad en vanlig Svensson kan göra vid köp av en dator

Det gäller i första hand att varans funktion, att datorn fungerar, samt skicket stämmer överens med det säljaren skriver. En gammal i7-920 med Geforce 460 har samma funktionalitet som dator som en i7-7700k och Geforce 1080. En vanlig Svensson vet inte skillnaden mellan dessa grafikkort eller processorer. Det är fortfarande inte rätt att hävda att det är en 7700k med ett 1080 om det är en 920 med ett 460. Säljaren kan inte komma undan med att ljuga genom att säga åt en köpare att undersöka datorn. Avtalet gäller fortfarande varan som står i annonsen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye

"Undersökning av varan före köpet
20 § Köparen får inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet.

Har köparen före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder."

Samt att undersökningen av varan inte på något sätt ger säljaren rätt att fara med osanning (med eller utan uppsåt). Då kan jag ju lika gärna importera en billig iphone-liknande kinatelefon och annonsera ut som en iphone, har jag tur så är det någon mindre teknikkunnig som köper den och vips så han hen ingen rätt att häva köpet för att de inte undersökt den nog bra. Funkar ju inte riktigt så.

Kan ju gå in mer detaljerat angående en dator, kommer tingsrätten kräva att köparen undersöker varan genom att behöva installera ett benchmarkprogram eller öppnar chassit och fysiskt tittar på delarna? Detta går utöver vad en vanlig svensson kan vid köp av en dator.

Till trådskaparen: Skönt att det löste sig på ett smidigt sätt!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Han kan inte råka illa ut pga mitt råd. Mitt råd va att ge tillbaka pengarna

Du skrev även att säljaren inte behöver häva köpet om de ej kommit överens om ångerätt, vilket säljaren lätt kan tolka som att denne har lagen på sin sida vid nekning att häva köpet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Har inte sagt att jag har rätt

Undvik då att ge råd till folk som kan råka illa ut på grund av dig innan du vet att du har rätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Om du öppnar ögonen lite mer så kanske du ser lite längre upp att jag skrev att jag skulle gett pengarna tillbaka för att vara snäll.

Det handlar inte om att vara snäll eller om ångerätt, det handlar om reklamation och hävning av köp på grund av felaktig vara. Och det är jag som behöver öppna ögonen?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Läs på sidan så ser du att om köparen uppmanat att kolla upp varan så är det köparen ansvar att kolla så varan stämmer överens med det han tror han köpt och kan inte klaga sen. Och om du läser tråden igen så ser du att jag aldrig har sagt att han inte borde häva köpet.

Och läser du på den sidan så står det att varan ändå kan anses felaktig om den ej är som säljaren sagt, detta har inte med ångerrätt att göra.

"I första hand är det avtalet som avgör om en vara är felaktig. Säljaren kan exempelvis friskriva sig från ansvar för fel. Detta är vanligt om det är en begagnad vara.
Varan kan ändå anses felaktig om:
Varan inte är som säljaren har sagt.
"
Dock måste köparen ta det till tingsrätten i så fall.

Du har sagt att han inte behöver häva köpet:
"Det är väldigt snällt att du ens häver köpet i min mening eftersom du inte behöver det."

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Du behöver inte vara orolig du behöver inte kompensera han på nåt sätt eftersom ni inte kommit överens om ångerrätt eller skrivit någonting, det var köparens ansvar att kolla upp din dator och se att det var rätt. Det är väldigt snällt att du ens häver köpet i min mening eftersom du inte behöver det så köparen borde vara glad att du ens gör det

Om köparen och säljaren inte kommit överens om något annat är det köplagen som gäller, och då kan varan anses felaktig om den inte är som säljaren sagt.

Sedan är det ju helt moraliskt förkastligt att göra som du föreslår även om man kommit överens om annat avtal än köplagen, stackars människor som köper från dig privat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye

Personligen rekommenderar jag att hålla sig borta från SLI, fungerar bra i vissa (färre och färre) spel men ger ingenting i andra. Jag skulle avvakta 1080ti/Vega och ta det bättre av dessa för 4k, sedan uppgradera i framtiden när behovet uppstår.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av Mirialia:

Nä. Har du lägre lön så har du lägre köpkraft. En person med 10k i lön kan inte rimligtvis leva lika "flott" (dvs köpa produkter i lika stor omfattning) som en person med 50k i lön. Vill man ha högre köpkraft så fixar man en högre lön.

Låter som ett hemskt synsätt på världen, "skyll dig själv att du föddes fattig i fel land, ta dig i kragen så kan du också få fina saker".

Förstår inte på vilket sätt subventionerade priser till fattigare länder påverkar dig negativt, de lär ju inte sänka priserna för oss oavsett?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av Troberg:

Om en fyndvara är defekt så får du pengarna tillbaka enbart. Aldrig en ny produkt. Du har inga rättigheter att få en likvärdig produkt när du köper en fyndvara.

Stämmer detta verkligen om fyndvarorna kommer med garanti, var i konsumentköplagen kan jag ta del av denna information?
För det jag fått höra tidigare på detta forum är tvärt om, att man har rätt att få en ny likvärdig vara.

Ta exempelvis Netonnet som exempel: Samtliga produkter har genomgått och klarat vår grundliga kvalitetskontroll vad gäller funktion och de levereras alltid med samtliga tillbehör och har alla funktioner som specificerats. Fyndvaror erbjuder vi till nedsatt pris och de säljs med samma garanti- och ångerrättsvillkor som alla andra varor.

Fick själv ett nätagg jag köpt som fyndvara utbytt mot ett nytt efter lite hjälp från forumet.

Av Senseye
Skrivet av Miney:

CDON 50kr vid köp över 200kr. Gäller endast idag 28/1.
DQiCnEx20

Tack för koden, uppskattas verkligen! 😀

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av mudde:

Men nu räknar du inte in overhead kostnader som chefer, administratörer, arbetsplatser, vidareutbildning m.m. Sånt är långt ifrån gratis.
Jag tog ett generellt exempel på företag där en anställd kostar ca 1 miljon / år allt inräknat men såklart skiljer det mycket mellan företagen.
Även kyrkan har mer än lönekostnader som måste betalas.

Skickades från m.sweclockers.com

Men du kan inte räkna dessa kostnader som overhead för enskilda anställda. Låter som nånting cheferna vill räkna på för att deras egna löner inte ska anses vara alltför obscena.
För kyrkan sparar inte 1 miljon bara för att de säger upp en vaktmästare.

Av Senseye
Skrivet av mudde:

En vanlig anställd kostar ca 1 miljon per år för ett företag med arbetsgivaravgifter och normal overhead. Även om material/utrustning är billigt i jämförelse, så blir det många gravplatser och kyrkor per person att underhålla.

Då borde nog kyrkan börja fundera på att banta lite bland lönerna. 1 miljon med arbetsgivaravgift, semesterlön och försäkring betyder att en vanlig kyrkoanställd har runt 60 tusen i månaden.

Av Senseye

Är datorn kopplad till routern med kabel eller trådlöst?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Av Senseye
Skrivet av ipac:

Det där är lite överdrivet iofs. Dels måste man ju inte ha med sig precis hela spelsamlingen och dels så är det ju inte heller direkt jätte-opraktiskt att "släpa" med sig en handfull pluttesmå spel-kassetter.

Visst får du tycka att det är överdrivet, men för mig som har yngre barn är det väldigt bra att slippa ha med sig fysiska kassetter. Och ja, barnen vill ofta ha med sig HELA spelsamlingen, och små spelkassetter kan försvinna i ett ruskigt tempo när barn är i farten.

Av Senseye
Skrivet av Jimicro:

Men ja som en del glömmer, det är 2 konsoler i en så jag slipper ju köpa Nintendos nästa bärbara + att jag slipper köpa spel till två olika konsoler, nu kan jag få alla spel till en konsol vilket är fördelaktigt.

Tyvärr funkar det tänket inte för alla, i min familj skulle det knappast vara uppskattat av pojken om jag knatar iväg med konsolen på dagarna. Och känner jag Nintendo rätt så kommer man knappast kunna dela spel som på Xbox Live och PSN genom att logga in med samma ID, så även om man har två Switch så måste man köpa spelen två gånger (om man kör digitalt, vilket är det enda praktiska om man ska använda Switch som portabel konsol).