Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ

Tack för tips, lutar åt att bli P182 chassit men om någon vet att det är problem med hårddiskburar eller så får ni gärna hojta till.

Av koSmiQ

Chassi till server?

Ska bygga mig en filserver att ha stående hemma, eller ja det kommer inte endast vara en filserver, men jag söker således ett chassi i midi-tower klassen att ha ståendes.

Krav är som följer
Miditower
minst 9xHDD's ska få plats
med ev. 5.25 > 3.5 konverters vill jag ha minst en 5.25" plats över till dvd-brännare.
Det ska vara gediget byggt och i grunden tyst.
Inga lullul utan ett diskret, stilrent chassi, gärna svart eller liknande färg. Har ingen bra garderob eller förråd den kan stå i utan kommer snarare stå vid de andra multimedia enheterna, alternativt förpassas till ett hörn, varav det inte får vara större än miditower, ska vara stilrent etc.
Helst inte dyrare än 1500 för chassit i sig.

Har funderat på en Antec P182 och att då köpa till en 3x5.25" > 4x3.5" enhet men har ingen aning om vilken som kan passa chassit.

Har även sneglat på diverse Lian-Li chassin men vet inte vilket som kan passa bra.

Alla förslag tas tacksamt emot!

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sCaz
Jag jobbar sedan flera år hos en ISP och vill bara inflinka med att operatörererna i Sverige idag sitter och väntar på att en av dem ska införa trafikkvot på alla sina tjänster. Det är dock ingen som vill ta första steget. Den kampanj som nu Aftonbladet för är precis en sådan sak som kan trigga det, och trafikkvot vill vi ju alla ha?

Tekniken har helt enkelt gått lite för fort framåt. Mycket tomtrafik går åt till torrents men också youtube, aftonbladet tv och alla andra mediasajter ligger till grund för att ingen ISP i Sverige med god kundstock/kundtillströmning hinner med att bygga ut på alla orter om man inte vill gå minus och samtidigt ha servicefönster dagtid där kunder ej kan nyttja sina tjänster. De pressade priserna är inte direkt något som väger upp utbyggnad heller.

Internet är gratis så länge någon betalar för det och bandbredd och utrustning till att förmedla bandbredden till slutkund är dyrt(!).

Det finns operatörer som har haft trafikkvot men sedan slopat den.

Glocalnet har haft en 30gb gräns per månad på 8mbit via Skanova, Spray har haft abonnemang med 50gb gräns vilket försvann i samband med att Glocalnet tog över tjänsterna.

Överstegs den gränsen så togs en avgift på 100kr ut t.ex.

Det är tveksamt om någon svensk ISP kommer kunna få igenom något sådant då den operatör som först inför det kommer tappa otroligt många kunder.

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av basn
Om du jobbar på en isp skrattar man snarare... för att hon inte kan nått...

Man skrattar över okunskapen men svär över att de kunder som läser artikeln kommer kräva rätt i det ena och det andra utifrån Aftonbladets "modell".

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zoc
bra skrivet koSmiQ!

Jobbar själv åt en ISP och satt och svor åt alla fel i artiklarna hon trycker ut...

Tackar, det är skönt att fler tycker det är förjävligt... Tänkte skriva ihop ett sista mail nu under helgen att skicka till henne samt skicka skriftligt till Aftonbladets chefredaktör. Det kommer såklart läggas upp både här, på min hemsida och troligen aftonbladets forum.

Av koSmiQ

Jag har, som så många andra i den här tråden, svårt att se AMD i riktig konkurs. Någon annan aktör kommer säkerligen köpa upp allt om det vill sig så illa.

Det AMD däremot behöver göra för att komma i farten igen är att

1. Tillverka ett grafikkort som blir en succe liknande den som 9700-korten åstadkom. Om de klarar av att ens komma i närheten av det så är lyckan gjord.

2. Tillverka en bra och prisvärd processor. Samma typ av hit som när de lanserade sin Athlon-serie och var ledande på konsumentprocessor-marknaden.

Om AMD kan fixa en av ovanstående, helst båda, så ser jag inga problem inom den närmaste framtiden gällande företagets överlevnad.

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ilg@dd
Jahaja, så många av medlemmarna på swecs forum anser att journalister behöver kunna det mesta om det mesta för att kunna jobba som journalister..
:-S
En journalist skall rapportera till den stora massan det dom är intresserade av att få reda på, ser ingen anledning till att en journalist skulle behöva vara en tusenkonstnär utbildad i allt möjligt för att kunna göra ett bra jobb.
Ontopic.
Det där trådlösa 3 fungerar förresten med ett nödrop ute i buschen där jag bor. Hastigheter runt K56 telefonmodem i bästa fall, liksom 3's mobiltelefoni.

Det här torde då intressera dig.

Ännu ett svar från Karin, bra fart på henne idag. Trots att hon anser att journalisten inte behöver vara expertutbildad, vilket jag håller med om, så bör grundläggande förståelse och kunskap om ämnet finnas. Det räcker i det här fallet inte med att veta om att det finns bredband, bredare bredband och mobilt bredband. Teknikskillnader som påverkar vilket sätt kontakt med operatören ska skötas och förutsättningarna är kunskap som jag anser måste finnas för att ett "uppror" ska kunna skötas.

--------------------------------------------------------------------

Hejsan igen!
I själva begreppet journalistik ligger att journalisten inte alltid behöver vara expertutbildad inom det område man ska skriva om, oftast tar en journalist hjälp av en expert för att reda ut snåriga saker. Också kallat intervju.

I fallet när det gäller mig och bredband har min uppgift inte varit att utreda den tekniska biten, inte heller att föreslå lösningar utan att föra fram de klagomål som vi på tidningen dagligen får ta del av och ställa frågor kring dessa klagomål till bredbandsleverantörerna.

Om jag hade utgivit mig för att skriva en artikel som ska beskriva de tekniska svårigheterna och framhållit att jag på något sätt är en expert på området bredband håller jag med dig om att jag inte har tillräckliga kunskaper.
Men jag har inte skrivit någon sådan artikel och skulle aldrig drömma om att framställa mig som en expert.

Därför förstår jag inte dina invändningar. Förmodligen har du förväntat dig en artikel av en helt annan art än det vi har haft som mål att presentera.

Vänliga hälsningar

Karin Ahlborg

--------------------------------------------------------------------

Ett nytt svar skickas såklart iväg till Karin återigen i hopp om att förståelse ska infinna sig.

--------------------------------------------------------------------

Hej igen!

Jag förväntar mig inte att du ska besitta expertkunskap i ämnet, däremot anser jag att du behöver en grundläggande kunskap för tekniken, dess begränsningar och skillnader. Det räcker i det här fallet inte med att veta om att det finns bredband, bredare bredband och mobilt bredband. Teknikskillnader som påverkar vilket sätt kontakt med operatören ska skötas och förutsättningarna är kunskap som jag anser måste finnas för att ett "uppror" ska kunna skötas.

Därför anser jag att du bör veta vad det handlar om innan ett uppror startar. Det finns självfallet mer kunniga människor som sköter de mer avancerade tekniska bitarna men för att vara en person som ändå har ett "uppror" att sköta bör du vara medveten om vad upproret gäller och hur det du gör uppror mot fungerar. Det behöver som sagt inte vara på teknikernivå men åtminstone så att du förstår de grundläggande principerna.

Med vänlig hälsning
Tor

Av koSmiQ

Kikade mailen idag och dom min förvåning när Karin på Aftonbladet faktiskt svarat på mitt mail med mina funderingar. Bra så långt Karin, ett plus för dig men jag är ändå inte nöjd. Här är hennes svar till mig.

--------------------------------------------------
Hejsan!
Tack för ditt mail.
Jag vet inte riktigt på vilket sätt du menar att jag skulle behöva större sakkunskaper för att ställa de frågor som våra läsare ställer sig till Telias marknadschef.
Han är fullständigt nöjd med sina citat.
Vår kampanj bygger inte på att tekniskt reda hur hur det fungerar var utan att fånga upp det massiva missnöjet hos våra läsare och be om förklaringar till att så många är så missnöjda. Det är bredbandsbolagens sak att svara på varför de missförstås och varför deras tjänster inte fungerar.

Vänliga hälsningar

Karin Ahlborg
--------------------------------------------------

Utifrån det svar jag fått från Karin kan vi alltså uttyda att Aftonbladets journalister anser att de inte behöver sakkunskap. Hur seriös journalistik ska kunna utövas, särskilt när den eftersträvar diskussion, utan att ha sakkunskap är något jag inte greppar. Ska vi framöver då kunna se rapporter från Tibet av journalister som inte vet något om Tibet? Ska vi se rapporter från Afghanistan utan att reportern vet vilken land Afghanistan är? För att kunna utöva seriös journalistik KRÄVS sakkunskap.

Dags för ett svar från mig till Karin alltså!

--------------------------------------------------
Hej ännu en gång Karin!

Tack för svaret på mitt mail.

För det första anser jag det vara en självklarhet att sakkunskap ska finnas när något tas upp av en journalist. Precis som sportjournalister har koll på sport de skriver om så bör journalister ha koll på det ämne de för tillfället riktar in sig på. Det gynnar din trovärdighet, konsumenterna gynnas genom att du har koll på vad du skriver om och en fullgod diskussion kan föras mellan dig och de du intervjuar.

Lika självklart som du bör ha sakkunskap så ska självfallet operatörerna kunna besvara frågor om varför det kan bli problem och när problem inträffat hur de kan lösas. Operatörerna har ett ansvar mot sina kunder att kunna leverera en tjänst. Oavsett det så måste du ha sakkunskap för att ge ett trovärdigt intryck!</i>

Med vänlig hälsning
Tor
--------------------------------------------------

Jag var lite för snabb med det första svaret, på grund av det skickade jag strax efteråt ett till mail till Karin.

--------------------------------------------------
Ber om ursäkt att det blev ännu ett mail till dig så här strax efter, skickade det första svaret lite för fort.

Utifrån det svar jag fått från dig kan jag alltså uttyda att Aftonbladets journalister anser att de inte behöver sakkunskap. Hur seriös journalistik ska kunna utövas, särskilt när den eftersträvar diskussion, utan att ha sakkunskap är något jag inte greppar. Ska vi framöver då kunna se rapporter från Tibet av journalister som inte vet något om Tibet? Ska vi se rapporter från Afghanistan utan att journalisten vet vilken land Afghanistan är? För att kunna utöva seriös journalistik KRÄVS sakkunskap.

Jag ifrågasätter dessutom inte bara din intervju med Telia-chefen utan det handlar rent allmänt om hur hela "Bredbandsupproret" sköts.

Med vänlig hälsning
Tor

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av moire
Detta brev borde skickas via snigel post till chefredaktören på aftonbladet!

Det första brevet som jag skickade gick även per mail till deras chefredaktör. Inget svar därifrån heller, snigelpost kan vara något att överväga!

Av koSmiQ

Aftonbladets "Bredbandsuppror"

Det finns få saker som gör mig lika förbannad som dålig journalistik som utgår från en Utopi som inte existerar och troligen aldrig kommer att existera. När Karin på Aftonbladet tar till och skriver och jämför olika typer av anslutning som Fiber, ADSL, Kabel och försöker dra slutsatser från det blir jag förbannad. Att skriva om saker du som journalist knappt har en susning om bör betraktas som tjänstefel. Läs på tekniken, förutsättningarna, hur det fungerar, hur bra vi egentligen har det i Sverige innan du överhuvudtaget uttrycker dig.

Aftonbladets skitartikel finner ni här och där listar de länkar vidare till mer "information" om hur du bemöter din operatör etc. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2155662.ab

Här är det mail jag skickade till Karin på Aftonbladet som respons. Om jag mot all förmodan får ett svar, varken Plus eller Aftonbladet brukar svara på mina mail, kommer jag att lägga upp det här.

Personligen tycker jag Aftonbladet borde bojkottas för att de drar igång en diskussion som denna utan att veta något om tekniken.

---------------------------------------------------------------------------------------

Hej Karin!

Läste med blandad skräck och förfäran om det "Bredbandsuppror" ni nu startat. Som alltid med era publikationer så vet ni för lite om tekniken, förutsätter för mycket och vill sälja så mycket tidning som möjligt. Innan ni uttrycker er om hastigheter, åtgärdstiden och annat så borde ni testa ett tag på andra sidan. Ta reda på hur tekniken faktiskt fungerar med bredband via teleledningen, så kallat ADSL, hur det påverkas av avstånd, kvalitet på teleledning, att det hemma hos slutkund är rätt kopplat och en hel del faktorer som ni som vanligt inte nämner. Ska dylik journalistik utövas så se till att verkligen kolla upp förutsättningarna, vad som gäller istället för att bara lyssna på den person som har tecknat abonnemanget. Alla med teknisk kunskap accepterar de förhållanden som råder för de går inte att ändra på med den teknik som finns i dagens läge och som används av operatörer. Alternativet är att inte leverera alls.

Att ni sedan rekommenderar Bredbandskollen.se för att mäta hastigheten är även det ett slag i ansiktet på operatörer.. Varför? För att mätprestandan påverkas av vilken webbläsare som används, olika antivirusprogram och flera andra faktorer som gör att mätresultatet inte går att lita på.. Rekommenderat är att istället använda TPTest som mäter hastigheten på ett bättre sätt och därav resulterar i ett mätvärde som operatören kan gå efter.

Jag har själv arbetat på Teknisk Support åt en svensk bredbandsleverantör i strax över 2 år innan jag nu byter arbete. Att ni själv tar på er att föra diskussionen framåt har jag inget emot men sättet in gör det på är amatörmässigt och även om det sker med gott uppsåt så hanteras det på ett amatörmässigt sätt.

Innan ni skriver om de problem som drabbat personerna måste ni inse att flera faktorer spelar in. Den bild privatpersoner målar upp stämmer sällan helt överens med vad som hänt. Många gånger ombeds kunder att göra en teknisk felsökning och väldigt många ställer inte på detta, säger att de testat men egentligen inte har testat och skyller sedan på operatören. Att kräva att operatören ska ta ansvar för felkopplade jack, hemmagjorda kopplingar, förlängningar som kunden gör och liknande är löjligt. Där kommer era artiklar in i bilden, det ni skriver kommer att resultera i att fler privatpersoner kommer skylla på sin operatör när de själva är skulden till problemet.

Avslutningsvis kan även nämnas att man såklart får vad man betalar för. Även här kommer ni in i bilden. Först artiklar om den billigaste leverantören med mest hastighet etc. Därefter så visar det sig, såklart, att just lågprisleverantörerna är de som strular. Att tro att man för runt 200 kr per månad får full hastighet, support, snabba åtgärdstider på en tjänst som kostar operatören massor att starta igång är befängt. Desto billigare tjänsten är desto mindre ansvar anser sig operatören ta. Alla de som kräver det ena och det andra i stabilitet, hastighet, ersättningar och så vidare bör se sig om efter ett företagsabonnemang istället.

Om du vill får du gärna publicera mitt mail till dig i sin helhet, ta kommentarer eller stycken ifrån det. Det enda jag vill är att du på intet sätt försöker ta reda på vilken arbetsgivare jag i dagsläget har eller vilken operatör jag har varit Teknisk Support åt. Mitt namn får du självfallet publicera och jag kräver att anges som källa om du använder citat eller liknande.

Med vänlig hälsning
Tor

------------------------------------------------------------------------------------------

Jag skickade ett till mail idag också eftersom hon inte svarade på det förra eller skötte sin journalistik bättre.

Hej igen Karin!

Fick inget svar på det mail jag skickade till dig häromdagen om just ditt "Bredbandsuppror". Tyvärr konstaterar jag uppgivet att även dagens artikel om det hela är bristfällig vad gäller tekniskt kunnande, hur tjänsterna fungerar idag och att verklighetssynen inte riktigt verkar vara som den ska. Återigen tar du upp saker som är värda att diskutera med operatörerna, är viktiga för privatpersoner men även nu behöver du i min mening mer sakkunskap i ärendet innan du häver ur dig saker. Särskilt som du skriver för en av Sveriges största kvällstidningar så tycker jag som konsument att du bör säkerställa en hög journalistisk nivå!

När vanliga Svensson sätter sig och läser dig artikel så tror de, mot bättre vetande, att de ska bete sig på det sättet, ställa orimliga krav eller helt enkelt sköta kontakten med sin operatör på ett felaktigt sätt. Det är lätt för dig som journalist att skriva om det hela eftersom att det lockar läsare, vilket gör din chef nöjd. Både den tryckta upplagan och nätupplagan tar ett stort steg uppåt. I vilket fall bör sakkunskap existera innan ett ämne skrivs om. Att sitta där och tycka till om det ena och det andra utan att du vet hur det fungerar blir för alla med minsta kunskap bara löjligt. För den stora massan blir du ändå någon sorts förebild som de lyder blint och försöker trakassera oskyldiga kundtjänstarbetare med din felaktiga information, konstiga påhitt och orimliga krav.

Ditt "konfrontation" med Telia känns inte heller seriös på någon nivå när du anser att Telia ska ha säkerställt täckning för en 3G-tjänst i ett specifikt område. Masten BÖR skicka ut en fullgod signal till området och därmed ge tillgång. Detta kan självfallet inte garanteras då det finns saker som berg, träd, kullar och annat som blockerar signalen. Ska vi platta ut hela Sverige, avverka all skog så ska du se att det kommer gå utmärkt med 3G-tjänster på de allra flesta platser. Alternativet är såklart att någon stackare får åka omkring över hela täckningskartan och säkerställa att det fungerar. Det kommer resultera i att vi såklart får betala dennes månadslön på vår tjänst. Jag känner inte för att betala 500kr mer i månaden för eventuell 3G-tjänst.

Även om det självklart är synd om den stackars sjuksköterskan vars bredband inte fungerade i slutet av månaden så att hon fick betala på jobbet så MÅSTE du och andra inse att det finns INGET som fungerar 100% hela tiden. Bilar går sönder, vägar slits, stolar brakar ihop, datorer blir gamla och journalister slutar göra förundersökningar innan de skriver saker. Om mitt bredband slutar att fungera så blir jag självfallet arg, förbannad, less och allt vad det innebär MEN jag kontaktar min operatör, råkar ha Telia, informerar om detta, gör det de ber mig om, felsöker och sedan felanmäler. Därefter så löser jag räkningar etc på det sätt som situationen kräver. Går till grannen, någon kamrat eller i värsta fall på jobbet. Visst det känns tråkigt men för att vara en internettjänst som jag betalar strax över 300kr för i månaden, som fungerar större delen av tiden så är jag trots allt jävligt nöjd.

En teknik som använder något så föråldrat som kopparnätet och som ändå går att leverera till så många i Sverige är imponerande. Jämför med andra länder så visar det sig hur bra vi faktiskt har det. I Norge leverar Telenor mig veterligen inte snabbare än 16mbit för att kopparnätet är för dåligt. I Sverige kan vi i vart fall få upp till 24mbit då vårat kopparnät är nyare. Innan vidare artiklar skrivs om det pågående "Bredbandsupproret" så förväntar jag mig att du införskaffar den väldigt behövda sakkunskapen som artiklarna kräver. Lär dig skilja på ADSL, Kabel, Fiber och alla de olika anslutningar som finns. Lär dig de tekniska begränsningarna, hur tekniken fungerar och inse att alla problem inte är operatörens fel. När du gjort detta och vet vad du skriver om så får du gärna fortsätta med ditt "Uppror" och åstadkomma något vettigt med vettiga argument som har kunskap bakom sig.

Återigen med vänlig hälsning
Tor

Av koSmiQ
Citat:

Ursprungligen inskrivet av basn
ang telia

* Hastighet: Max 24mbit ner och 2.5mbit upp (Annex M, blir då 23/2.5 (ner/upp))

icke, det är 24/3 reell hastighet fast du kommer nog inte synka i det så ofta.
(du kan faktist synka högre men jag tror de cappar dig på 24...)

Skanova tekniker? Du vet att Telenor anlitar Skanova för att det är billigare än att anlita Relacom direkt va?
Skanova har bara hand om stationen och dess kopplingar, de äger nätet givetvis men så länge de har avtal med de som servar Eltel/Skanova etc kan de gå in när som helst.

Det stämmer att nedströms fortfarande är upp till 24mbit, uppströms så sätter Telia inte 3mbit såvitt jag vet utan kör med 2.5mbit. BBB som kör med 3mbit upp har en del problem med att många av de Annex M kunderna får en högre interleave då linan gör så mycket felsändningar vid den hastigheten.

Stämmer att BBB kör med IP-TV nuförtiden och det ska uppdateras så fort jag finner tiden.

Av koSmiQ

Jag rekommenderar att du även testar att byta splittern mot en vanlig teleplugg för att se om linan blir stabilare då. Blir den inte det så be TDC/AllTele support aktivera profil 5 eller om du säger Tolerantprofilen så vet de vad du menar. Kan dock vara lurigare om du är kopplad mot en Teracom-station.

Men som sagt, testa att byta splitter, kontrollera även att första telefonjacket bryter de andra för att vara på den säkra sidan.

Av koSmiQ

Det senaste jag hört är att BBB i sina tester med VDSL2 fick 54mbit ner och 36mbit upp på 1536 meter. Dock undrar man hur pass många felfaktorer som finns med i det testet eller om det helt enkelt handlar om så optimala testar som möjligt. Jag kan föreställa mig att de testar mot sin VD eller nåt...

Jag hoppas dock att de nuvarande xDSL leverantörerna kan nå en överenskommelse angående VDSL2 och bygga ut det tillsammans, dock vill jag att Telia håller i spakarna då jag inte litar på Telenor för fem öre.

Av koSmiQ

Jag rekommendera PRQ.se's tunnlar istället. Har funkat bra för mig

Av koSmiQ

Rättelse, om han fått ett Xavi 5258 så står WPA nyckeln på undersidan av modemet.

Av koSmiQ

Jag håller med föregående talare, jag älskar Via för deras extremt små moderkort med processor etc integrerat. Att de detta försvinna från marknaden kommer bli extremt tråkigt.

Av koSmiQ

Koppla modemet direkt till en dator, gå in på adressen 192.168.0.254. Starta Easy Setup (finns på ST510v5 och nyare, äldre modeller ser lite annorlunda ut). Välj alternativet bridge och bocka ur alternativet DHCP-server.

Då blir ditt modem helt bryggat och ska fungera mot router. Annars är det en bra ide att testa med annat modem och se hur det fungerar då.

Av koSmiQ

Testa att inaktivera eventuell brandvägg på datorn, fungerar det fortfarande så kan du testa att installera om nätverskortet.

Av koSmiQ

Hela routerdelen är väl ett lotteri, många som har dåliga och positiva erfarenheter oavsett vilket märke det handlar om.

Min D-Link DGL4300 har fungerat alldeles ypperligt och bara startats om när jag uppgraderade firmwaren (aktiv anslutning utan omstarter i 45 dagar nu).

En Netgear DG834 som jag hjälpte en polare med har dock strulat hela tiden ända till han bytte mot en ny, då fungerade det ypperligt.

Av koSmiQ

Telenor routar viss trafik via Norge eftersom att det är ett norskt företag. Telenor sverige innefattar Telenor, Glocalnet och Bredbandsbolaget.