Inlägg

Inlägg som MrMasj har skrivit i forumet
Av MrMasj
Skrivet av lhugo:

Jag har ett par invändningar till det du skriver. Dels att det råder konsensus om medvetande skulle kunna förläggas till frontalloben.

Sannolikt är cerebrum viktig och nödvändig för medvetandets upprätthållande men vi kan inte förlägga det till en specifik lob. Hjärnan är ytterst decentraliserad och de mer komplexa högre funktionerna är ett komplext samspel av hjärnan som helhet. Det finns mycket forskning på området och här är begreppet neuronala korrelanter till medvetande (NCC) centralt. Enkelt beskrivet är detta den minsta möjliga mängd strukturer, mekanismer och funktioner i hjärnan som krävs för att upprätthålla ett givet medvetet tillstånd. Frontalkortex är alls inte tillräcklig i detta avseende. Allt talar för att bland annat talamus och många hjärnstamsfunktioner är absolut nödvändiga. Det finns mig veterligen inget experimentellt eller teoretiskt stöd talande för en såpass komplex process som medvetande bör förläggas till en specifik lob.

Vidare har jag problem med att du betraktar hjärnan som air-gap:ad. Jag förstår att du syftar på att hjärnan inte har någon känsel, temperatursinne osv. Men det stämmer inte att den är air-gap:ad. Dels har faktiskt hjärnan sinnen i sig själv, exempelvis retinan är funktionellt (neuronalt) och anatomiskt att betrakta som hjärnan. Vidare är ju hjärnan ytterst sammankopplad elektrokemiskt med omvärden (hormonellt, metabolt och neuronalt-synaptiskt). Det finns absolut ett evolutionärt behov av skydd mot manipulation av stimuli och det har alla människor (exempelvis multimodal sensorisk integration av sinnesintryck, exempelvis jämförande av syn, balans etc för sammanvägd besömning om situation).

Vi behöver inga kretsar för att manipulera detta, vi har gott om läkemedel för detta ändamål. Det finns ingen möjlighet att gen-modifiera hjärnan så att den "kan skyddas mot manipulation". Hjärnan är en maskin som allt annat (om än långt mer komplex och komplicerad än något vi skapat/känner till) och det finns alltid vägar runt.

Jag ska direkt säga att jag inte är någon expert på hur hjärnan fungerar jag ser det från ett säkerhetsperspektiv, att frontal cortex styr har jag fått från några idag troligen äldre studier där man kollade på olika effekterna av olika typer av lobotomeringar så det kan säkert ha förändrats med nyare forskning eller bättre källor för min del. Det är klart vi idag kan manipulera människor med uppfostran / mediciner osv men det finns studier på möss som visar att elektroder som manipulerar belöningscentrumet i hjärnan är oändligt mycket mer effektivt än att ge kemiska belöningar och att man i princip kunde få musen att göra vad som utan att bry sig om sin egen självbevarelse med en elektrod.

Med det sagt är jag ingen expert på hjärnan, men det är ett intressant område så ska ta och läsa dina länkar och se ifall jag kan lära mig mer

Sedan att vi inte kan genmodifiera hjärnan att hantera sådant håller jag dock inte med om, det känns ganska orimligt att det inte skulle gå. Om vi sedan fortfarande är något vad vi idag skulle klassa som människa är en annan sak ^^

Av MrMasj

Jag funderade över det här en del när jag läste säkerhet på universitetet och risken för hur mycket som kan gå fel vida överskrider fördelarna i alla fall i mina ögon. Hjärnan är ett naturligt air gapat system som vad vi vet inte har någon förmåga att känna igen externa signaler då den aldrig behövt utveckla skydd mot sådant. Det här gör att i princip allt från tankar, drömmar förståelse av värden går att manipulera utan att du har någon förmåga att urskilja vad som är du och vad som är en krets som manipulerar dig. Många är ju rätt överens om att det vi kallar medvetande är en efterkonstruktion som görs i frontala cortexen, vilken också bör gå att manipulera. Så vill vi ha det här behöver vi nog med gen manipulering designa framtida generations hjärnor så dom faktiskt har förmågan att skydda sig mot manipulation.

Av MrMasj

Många år har det blivit och förhoppningsvis många till!

Ser redan framemot 50års tråden

*Edit: Hade ett konto från 2000, men har för mig det försvann i databas strulet 2001 ^^ så bara ~24 år för mig här

Av MrMasj
Skrivet av Aka_The_Barf:

Börjar kanske bli dags att söka effektivare tekniker. X86 kommer nog bli överkörd av risc, kanske en ny liknande sak inom grafikkorts världen behövs?

Varför skulle risc bli bättre än x86?
Båda arkitekturerna och filosofierna är uråldriga och i båda fallen är vi troligen i slutet av utvecklingskurvan.
Jag tror snarare att vi kommer behöva något helt nytt som inte följer von Neumann-arkitekturen för integration mellan minne och beräkningar för att kunna fortsätta att ta stora kliv frammåt.

Av MrMasj

Just nu mycket Angular (Typescript) ibland React med oftast C# .NET i backend har dock jobbat mycket i Golang och det är vad jag föredrar i backend om möjlighet finns

Av MrMasj
Skrivet av Mortac:

Lite sidospår här, men Jeff Bezos, är det nått fel på honom eller har han bara bristande kreativitet? Han kopierar ju nästan allt som Elon Musk gör.

Elbilar? Jag vill också!
Självkörande taxibilar? Jag vill också!
Raketer och rymdfarkoster? Jag vill också!
Satellitanslutning? Jag vill också!

Nu är det ju så att Bezos började med rymdfarkoster före Elon ... sedan att Elon tagit sig längre på kortare tid får ju en att fundera hur effektivt blueorigin drivs ^^

Men rätt ska vara rätt

*Edit missade att detta redan kommenterats på

Sedan borde ju vara viktigt samhällssäkerhetsmässigt att försöka få igång en Europeisk konkurrent till Starlink som inte kontrolleras av Amerikanarna.

Av MrMasj

Jikes snart 4:a år sedan Meet & Geek:en i Linköping ^^

Av MrMasj

Såg att @Sidde var författare och väntade med spänning på när första FreeBSD frågan skulle komma upp

Edit Resultat ^^

Av MrMasj

Hehe jag investerade när jag var student ca 4000:- i AMD och dom är värda ~150.000:- nu så bra avkastning ^^
Anledningen var dom första ryktena om Ryzen och att Keller var den som drog i trådarna, var rätt säker då på att det skulle vända

Men börjar nog känna att både AMD & Nvidia är väldigt högt värderade i dagsläget, som väldigt mycket annat på aktiemarknaden.

Av MrMasj

Jag tror personligen att det här är början till att Sony blir ett nytt EA / Ubisoft.

Anledningen till att Sony inte maximerat vinst utan lagt tid och pengar på att utveckla spel av bra kvalitet har varit för att sälja deras plattform. Jag säger inte att detta kommer ske i morgon, men över tid så kommer kort siktig vinst börja överskugga den långsiktiga planen med att sälja hårdvara, då kommer alla DLC mekanismer och dumheter som vi känner från PC marknaden ta över och tummandet på kvalitén öka.

Personligen spelar jag på både PC & Playstation &Xbox osv och tror att Sony gör ett riktigt stort misstag, att följa Apple modellen är i min övertygelse det som långsiktigt varit bra för både spelmarknaden och Sony. Titta bara på hur det gått för Sega sedan dom slutade göra konsoler, motivationen att göra riskabla och häftiga spel är mer eller mindre borta och allt som produceras är risk minimerande.

Kortsiktigt najs men det kommer urholka Playstations varumärke och långsiktigt ge oss sämre spel.

Av MrMasj
Skrivet av anon333222:

Problemet är att kineserna har mer pengar än Australien så det skadar Australien mer. Annars räcker det att dumpa lite amerikanska statsskuldsväxlar på marknaden för att skapa kaos i världen. Dessutom medför det styrskicket för staten att ta hand om Evergrande. Det gör man inte i en ren marknadsekonomi, utan man låter aktieägarna ta smällen.

Nya sidenvägen är ett sätt att få makt, men också säkerställa att västvärlden inte upprepar sina synder för 200-300 år sen.

Jag skulle säga att om man behöver släcka delar av elnätet är det tydligt vilken som tar mer skada, Australiens ekonomi går fortfarande bra. Jag tror inte Kina kommer rädda Evergrande då många av stor ägarna tillhör andra falanger i kommunistpartiet än Xi samt att Evergrands ägare är lite av en Jack Ma typ som man vill ska foga sig ... om han nu överlever detta. Håller fullständigt med om att Kina kan skapa rejält med kaos om man börjar droppa statsskuldväxlar, det skulle dock sannolikt vara början till ett storkrig.

Av MrMasj
Skrivet av Fire_Ice:

Har Kina stramat åt? Samtidigt hör man att de bygger kolkraftverk på löpande band? Vad stämmer egentligen?

Kina har lyckats skapa en underligt problem för sig själva. Dom har inlett ett handelskrig med sin största leverantör av kol nämligen Australien. Vilka stod för 65% av kol leveranserna till Kina innan Australien gjorde sina uttalande om att starta en undersökning om hur COVID uppstått. Därefter handelskrig ... närmast ett självskade beteende vid det här laget, Kina tar mer stryk av det än Australien vilket blir extra tydligt om man inte kan hålla igång elnätet ... det är rätt allvarligt!

Av MrMasj

9/10 korrekta svar
8K UHD

Snittresultatet bland alla deltagare är 5,67/10. Du klarade quizet på 2 minuter 46 sekunder.

Helt klart bättre än förväntat

Av MrMasj
Skrivet av murzoo:

Nu blir det Windows på linux-kernal. Det är enda vägen framåt!

Som en person som dagligen sitter och utvecklar mot linux kärnan måste jag fråga varför vill man det?

Windows har ju en mycket modernare kärna, skulle säga att Linux kärnan är i större behov av att bytas ut.

Av MrMasj
Skrivet av napahlm:

Det var faktiskt min första tanke när jag såg bilden igår.
Är nog så att hennes man (eller har hon en fru?), om han inte har ett fett jobb, kan ha investerat i AMD-aktier med god avkastning för att ha råd med den stenen

Hon har på någon konferens berättat att hennes man är en gedigen gamer och har höga krav på på spel prestanda

Av MrMasj
Skrivet av kotz:

Perfekt, ännu mer strålning.. Det går bra för mänskligheten.

Och forskarna som undrar varför aktiva spermafiskar hos män har snart halverats på 30 år LOL

Det är nog mer relaterat med utvecklingen av fetma & övervikt än något annat.

Av MrMasj
Skrivet av UndaC:

Jo men varför inte TSMC då tex.

Jag kan tänka mig att Samsung är inbjuda p.g.a. detta.
https://www.anandtech.com/show/16483/samsung-in-the-usa-a-17-...

Av MrMasj
Skrivet av m4gnify:

Blir lite förvirrande, ja. I svenskan använder vi ju miljon, miljard, biljon, biljard, osv, medan i t.ex engelskan så blir det million, billion, trillion, quadrillion, osv.

Som alltid med USA och mått så har dom ju missförstått systemet miljon & miljard, biljard osv är ju hämtat från Latin och beskriver antalet nollor därför nästan alla utom Amerikanerna använder milliard vilket även är den korrekta Engelska termen och inte billion. Billion är egentligen 10^12 eller miljon * miljon om det används korrekt.

Av MrMasj

Jag tycker ni ska anpassa sidan och bygga kategorier så om något kommer folk inte är intresserad av så kan de enkelt klicka ur det i en meny på sidan så kan man få ett mer anpassat flöde. Så har ni mer möjlighet att skriva om vad ni vill

Personlingen tycker jag ni ska skriva om allt inom data & teknik som ni finner är intressant att skriva om ^^
Gör ni det så hänger jag nog kvar här i 20 år till!

Av MrMasj
Skrivet av Shinzou:

Jag fick ner grafikkortet 10mm så 4ggr bättre än Louqe fick på sitt MK3! Dock så har jag ju problemet med att själva chassi-fästet/GPU-Bracket måste sänkas, så man kan ju inte köra med original (jag gör en shameless länk till min thingiverse så ser du vad det är jag gjort)

Awesome!!! tack så mycket, göra ett försök att köra ut den på jobbets 3d printer