Inlägg

Inlägg som Morr har skrivit i forumet
Av Morr

Jag tycker både Java och C# är bra nybörjarspråk, lite beroende på vad man vill göra, vad man vill arbeta på för plattform etc.

On topic:

En sak jag personligen saknar i mina små projekt är avslut. Det är alldeles för lätt att köra på så långt som behövs men inte längre. Men att knyta ihop allt ger en stor tillfredsställse i sig: installationsprogram, dokumentation etc.

Så mitt tips till en uttråkad programmerare är att försöka paketera vad helst det nu blir. På vägen får man lära sig dokumentextraktion, programpaketering etc.

När det gäller konkreta projekt att göra har jag också förslag om så önskas. Har några gamla favoriter i lådan... säg till.

Av Morr

Ocaml om vi nu skall ha riktigt intressanta språk, Haskell... tss

För att slänga upp windows app med gui är C# och VS överlägset enklast, håller med. Och vill man lära sig lite programmering på vägen (vilket man nog måste om knapparna och rutorna skall göra nåt med) så är det finemang.

Access kan nog bli lite rörigt ja, men idén är inte dum. Man kan slänge upp GUIn och koppla data till det. Så vill man få bort programmeringsbiten ur ekvationen är det nog ändå ganska bra alternativ.

Men det låter som att astob0y kommit till en slutsats och det är ju lysande!
Fördelen med C# och VS är också att med googles hjälp finns otroligt mycket bra info att tillgå.

Av Morr

Kanske, kanske inte. Det är populärt men klart överskattat. Bra, för att inte säga nödvändigt i många sammanhang. Men det har hänt en hel del på programmeringsspråkfronten sedan det uppfanns och idag har man lyxen att kunna välja verktyg efter vad man behöver lösa för uppgift. Och många uppgifter behöver inte det C++ erbjuder och i den bemärkelsen är det överskattat. Som nybörjarspråk anser jag det vara direkt olämpligt.

Många utgår ifrån språket och funderar på vad de skall göra för något. Jag försöker se det tvärt om. Utgå från problemet och välj språket därefter.

Av Morr

Jepp. Excel skall inte underskattas. Jag brukar kalla det för programmeringens/beräkningarnas schweistiska armékniv - det går att göra lite allt möjligt med det och det är lätt att ha till hands. Sen har det ju samma sorts begränsningar som sin liknelse - det blir för eller senare begränsande och det finns dedikerade verktyg som gör jobbet bättre.

C# är bra om man vill komma i gång med (windows) applikationsprogrammering och för all del programmering generellt. Syntax som popurlära C/C++ och med finesser som anstår ett hyfsat modernt språk - minneshantering och ett rikt bibliotek med funktioner. Visual Studio kan man tycka mycket om men för den med begränsad erfarenhet bjuder den på mycket bra gratisfunktionalitet för att komma igång.

Python är ett smidigt scriptspråk men jag ser inte riktigt hur det skulle vara optimalt i detta scenario.

Jag skulle väl vilja säga att val av verktyg mer beror på fokus. Är det att skapa ett bättre program och på vägen lära sig något röstar jag för något som inte tar så mycket tid att lära sig. Exempel?...
Men om det är att lära sig programmera som är huvudfokus och valda "uppgiften" mest ett övningsexempel, då kan C# t.ex. vara bra.

Av Morr

Tror ni får titta på Teeworlds istället, för om Matricks lägger nån tid på nåt annat än sitt jobb så blir det nog det. Om han nu inte har ett liv också

Men jag vet ärligt talat inte. Det är min gissning iaf.

Av Morr

Det är också ett sätt att internt för programutvecklare att hålla reda på olika versioner av samma program.

Så länge man har ett program, ett spår och inget mer så finns det inte så stort behov av massa siffror. Men om samma programvara finns i flera versioner parallellt så ökar vikten att ha ett system där man enkelt kan identifiera status på programmet. En version kanske innehåller en fix på en annan, medans en tredje är ett nytt huvudspår... etc etc.

Av Morr

Kollade på det CMS jag själv använder: wordpress och det finns plugins för mobila sidor. Skall faktiskt testa, vore kul att se från "insidan".

Edit: installerade och testade. Min hemsida upptäcker nu automatiskt om man surfar på en mobil och anpassar sidan efter det. Så jag som administrerar hemsidan behöver inte tänka alls på mobila versionen - jag uppdaterar hemsidan precis som vanligt och den visas på bästa sätt beroende på vad besökaren surfar med.

Så enkelt *Kan* det alltså vara.

Av Morr

Jag tror det är helt beroende på det system som respektive hemsida använder sig av. Är inte insatt i stora komersiella CMS, misstänker att många större siter har skräddarsydda eller åtminstone anpassade system.

Dock skulle jag tro att ett CMS som stödjer mobila sidor byggs så att det kan generera både vanliga och mobila sidor från samma data. Vore dumt annars tycker jag.

I dina termer blir det då att dom har en "central enhet" som står för data och sen kan CMSet generera båda alternativen. Eller snarare, flera alternativ då vi också har t.ex. RSS. I slutändan handlar det ju om att presentera samma information på olika sätt och i olika format.

Läs mer om CMS t.ex. här: http://en.wikipedia.org/wiki/Content_management_system

Men... jag är ingen expert och det skiljer sig säkert från system till system.

Av Morr

Här har du ett exempel:

http://www.c-sharpcorner.com/UploadFile/mimrantaj/Database102...

Dock tror jag JET är något som är på väg ut. Men har du Access på burken är det ju nära till hands att testa iaf.

Av Morr

Du måste inte installera mySql. Har du Access installerat kan du alltid köra mot en lokal .mdb-databas. Alternativt använda SQL express.

Funkar det med mySql för dig finns ingen anledning att krångla till det. Men jag har använt en simpel accessdatabas när jag behövt "leka" lite med SQL från just en C# applikation.

Av Morr

Update: Bifogar länk till RoboCopy med. Tog wikipedias sida, längst ned på externa länkar finns adresserna till nedladdning för de som saknar robocopy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Robocopy

Av Morr

Populär tråd. Det är uppenbarligen kul att sabba för andra? Eller talar vi mest om teoretiska bus här?

jimih> Nej, jag håller med dig och sällar mig nog till skaran tråkmånsar. Exempel:

Häromdagen pajade min jobbdator. Det tog en hel dag innan jag var tillbaka och kunde jobba effektivt. Bara i uteblivna intäkter går det att räkna pengar om man vill. Sen har vi allt arbete som inte blev gjort den dagen och följaktligen rendrerade merjobb och stress för att det inte blev gjort.

Om jag fick reda på att något sådant skett pga att nån klåfingring nörd-wannabe ville testa sitt script och få sig ett gott skratt...hurr... Och varför skulle min tid egentligen vara viktigare än en skolelevs som sitter och gör ett arbete som skall lämnas in.... sak samma. Och mamma/pappa/syrran sitter nog inte bara vid hemdatorn och surfar - det händer väl också att räkningar betalas och andra saker av viss.. vikt görs.

För att inte tala om kostnaden att försöka driva en datorpark där användarna aktivt försöker sabba utrustningen. Datorer och program slutar fungera så bra utan att man hjälper dem och det kostar skitmycket pengar att fixa.

Vad jag försöker säga är, kul eller inte, oskyldigt eller inte - använd sunt förnuft och sabba inte för nån åtminstone... Det är en jädra skillnad att brutalt stänga ned ett fönster eller en dator mot att visa Bert Karlsson. Men oavsett lär det ta tid i anspråk för någon pga det...

Av Morr

"My way or the high way" när du kör MS produkter, det måste du väl förstå...

Finns många sådana idiotiska begränsningar och jag vågar påstå att vissa mjukvarutillverkare är mer benägna än andra...

Av Morr

http://blogs.msdn.com/saraford/archive/2007/09/12/did-you-kno...

Har för tillfället inte VS installerat på datorn annars hade jag skrivit ngt eget.

mvh Moriarty

Av Morr

En sak till: Jag vet att det finns avsevärt bättre scriptspråk än bat. Ville testa lite vad som gick att göra dock....

Med untantag för winrar funkar det "out of the box" på en Vista eller Windows 7 burk. För XP-användare kan man enkel ladda ned robocopy (gratis och lagligt).

Av Morr

DoBackup.txt (manual):

DoBackup
========

2009-11-03
1.1.0

Introduction
============

DoBackup is a script to perform simple backup with. It's really not much to it, it relies on a couple of other programs to do the actual work.

There are two ways of using it (well, there are more but two intended ones):

1) Put it on a removable drive and make it run automatically on each computer the drive is attached to, when it is attached.
2) Schedule it for regular backup using Task Scheduler

Since there are many backup programs out there that performs their job based on a schedule, this script is mainly intended for the no 1) use and that's what's covered here. To add the script to the Task Scheduler is considered an excercise for the reader

Prerequisities
==============

1) Robocopy for backup (included in Vista and Windows 7)
2) WinRAR for compression of log files

Setting up backup on a removable drive
======================================

1) Copy DoBackup.bat to the root of the USB drive
2) For each computer that should be backed up, place an empty text file in c:\ called "DoBackup-Sources.txt"
3) Edit this/those textfile(s) to include directories to be backed up according to the following rules:

a) Full path (including drive) to directory to back up, enclosed in "" if it contains white spaces.
b) A semicolon (;)
c) The name of the backup directory as it should appear on backup drive
d) A newline
e) NO spaces may occur, except for the those that might appear in the path as described in a.
f) Repeat a-e for each directory that should be backed up on the computer
4) Run DoBackup.bat from the drive to perform a backup
5) Make sure backup is completed ("Press any key to continue" prompted) before doing anything. If not, files may be lost!
6) Do a "safely remove hardware" on the USB drive to ensure data is saved before removing drive. If not, files may be lost!

Make the script run automatically when drive is inserted
========================================================

1) Copy Autorun.inf and DoBackup.ico to the root of the USB drive
2) For each drive that should be backed up, simply insert drive and choose DoBackup when prompted.

How it works
============

It simply copies all directories in the specified file in the root of c:\ on the system the script is run from, to the same drive the script is located on (USB drive if used as intended)

Backups are placed in one folder, logs of all activities are stored in another, compressed. Those locations are relative to the script. See the script for further details. If no compression program is available, the logs are kept as is.

So why use it instead of using robocopy directly? Well, it provides some logging and it takes care of all switches to robocopy. It's supposed to ease things up, if not maybe it's not for you.

History
=======

* 2009-11-03:
- Added documentation
- Some error handling
* 2009-08-30:
- Added /mir flag to mirror files
- Added compression of log files
- Added support for multiple backups during one day (backup log files from same day will not be overwritten, new, unique ones, are created if needed)
* 2009-06-16:
- Initial version

Av Morr

Autorun.inf (exempel - iconfilen måste du skapa om du vill använda):

[autorun] action=DoBackup open=DoBackup.bat label=DoBackup now includeRuntimeComponents=True icon=DoBackup.ico

Av Morr

Enkelt backupscript för USB-diskar

Hej!

Tänkte bara dela med mig av ett litet script jag hackat ihop för att ta backuper. Det finns massor med bra backupprogram därute, men detta script bygger på robocopy och winrar (det senare ej nödvändigt) för enkelhetens skull. Det förstnämda ingår i Vista och Windows 7 och är gratis - något jag gillar.

Förutom att jag ville ha ett enkelt sätt att initiera backup på USB-drive när den sattes i (och inte schemalagt som många backupprogram gör) så var det en liten övning i bat-script för min del. Hoppas den kan vara tll nytta för någon mer än mig.

Alltid kan det hjälpa/inspirera någon. Om inte, hoppa då helt enkelt över denna post!

Eftersom jag inte har möjlighet att lägga upp filer så får jag lägga in texten här så får den som vill använda själv spara ned i filer. Den kommer i tre delar:

1: DoBackup.bat (gör jobbet)
2: Autorun.inf (exempel på autorun fil)
3: DoBackup.txt ("manual")

DoBackup.bat

:: *************************************************************************** :: See DoBackup.txt for instructions :: !!! USE AT OWN RISK !!! @ECHO OFF :: *************************************************************************** :: Options :: !!! /MIR means removing a backup file will cause the original to be removed as well !!! :: !!! Use with care !!! ::SET MIRROR= /mir SET MIRROR= :: *************************************************************************** :: Directories and filemames SET DESTINATIONROOT=_backup_\%COMPUTERNAME% SET ME=DoBackup SET LOGDIR=%ME%-Logs SET LOGFILENAME=%ME%-%DATE%.txt SET LOGFILE=%LOGDIR%\%LOGFILENAME% SET SOURCESROOT=c: SET SOURCES=%SOURCESROOT%\%ME%-Sources.txt :: *************************************************************************** :: Programs SET COPY=robocopy %MIRROR% /np /e /v /r:1 /w:1 /log+:%LOGFILE% SET COMPRESS="C:\Program Files\winrar\rar.exe" a -df -m5 -y :: *************************************************************************** :: Action! echo %ME%: *** Starting backup. Do NOT remove drive before completed! FOR /F "Tokens=*" %%I IN ('cd') DO SET WD=%%I IF NOT EXIST %LOGDIR% md %LOGDIR% IF NOT EXIST %SOURCES% GOTO NOACTION FOR /F "delims=; tokens=1,2" %%G in (%SOURCES%) DO ( echo %ME%: %%G -^> %%H IF NOT EXIST %DESTINATIONROOT% md %DESTINATIONROOT% %COPY% %%G %DESTINATIONROOT%\%%H > NUL ) :: *************************************************************************** :: Compress log files if possible echo %ME%: Compressing logfile cd %LOGDIR% SET LOGFILECOMPRESSED=%LOGFILENAME% IF EXIST %LOGFILECOMPRESSED%.rar GOTO FINDLOGNAME GOTO COMPRESS :FINDLOGNAME SET COUNTER=0 :LOOPSTART SET /a COUNTER=COUNTER+1 IF EXIST %LOGFILECOMPRESSED%-%COUNTER%.rar GOTO LOOPSTART SET LOGFILECOMPRESSED=%LOGFILECOMPRESSED%-%COUNTER% :COMPRESS %COMPRESS% %LOGFILECOMPRESSED%.rar %LOGFILENAME% > NUL 2> NUL IF %ERRORLEVEL% NEQ 0 GOTO NOCOMPRESS GOTO END :: *************************************************************************** :: ERRORS :NOCOMPRESS echo %ME%: Compression program not found, skipping compression of log GOTO END :NOACTION echo %ME%: %SOURCES% not found in %SOURCESROOT% GOTO END :: *************************************************************************** :: END OF SCRIPT :END cd %WD% echo %ME%: *** Backup completed on %COMPUTERNAME%! pause

Av Morr
Av Morr

prolog?