Inlägg

Inlägg som Morr har skrivit i forumet
Av Morr

Med risk för att låta cynisk - har du kikat på övriga trådar här?
Här har du t.ex. några färska tips/frågor:

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8...

Men, du verkar vara inne på dual core, så det kanske inte var ett bra exempel.

Som med alla (dator)köp: ställ upp en kravlista. Konkretisera dina frågor och svaren kommer bli mer exakta och mindre subjektiva.

Eftersom det är din första bärbara är det nog viktigt att du bildar dig en uppfattning om vad du har för krav på den. Skall det gå att spela på den? Släpa på den mycket? Måste batteriet klara längre sessioner eller har du tillgång till kontakter? Trådlösa alternativ? Etc etc.

Vad en dator är bra till beror på vad du vill göra, och plugga kan innebära mycket...

Av Morr

1101Ha verkar högintressant tycker jag! Hade jag inte nyligen skaffat en 1000He hade den varit överst på listan.

Skillnaderna mellan N270 och N280 är marginella har jag fått för mig.
Tror den högre upplöningen i Z520 gör *mycket*.

Ja, jag tror processorn är större begränsning än minne. Jag skickade i 2 för jag tycker det känns bättre men om skillnaden märks har jag svårt att säga - jag inbillar mig att det flyter på lite smidigare. Ingen stor kostnad så jag gjorde det på vinst eller förlust.

edit: vad jag kan se har Z520 en 1,33 Ghz processor medan N280 har en 1,6 Ghz dito. Jag tror att detta är för att del av kraften/energin måste användas till den större skärmytan utan att ge avkall på batteritid. Men det är bara en gissning.

Av Morr

Exakt. Jag köpte till en matchande bluetoothmus för hemarbete. Och med en ordentlig skärm så har du din arbetstation. Lägg till ett trådlöst tangentbord och du har det komplett. Enda mecket är att du måste skicka in skärmsladden varje gång men "that's about it".

Av Morr

Alltså, programmering hit och php dit. Som Fixz92 är inne på, det krävs en genomgående förståelse för alla tekniker som hemsidor bygger på - från html/php-koden som nätbläddraren visar, till nätbläddrarens funktion, serverns operativssystem och nätverkens sammansättning och byggstenar - etc etc.

Vill man "leka" hacker finns bra sidor där man får försöka hacka en sida och när man lyckats så får man adressen till "nästa utmaning" som givetvis är svårare. Jag googlade på "hacker challenge" och fick bla upp följande länk:

http://www.hackthissite.org/

Vet inte om just den är bra dock. När man läser om hackade sidor så känns det som att det inte är ovanligt att sidorna som blir hackade blir det därför att de som satt upp dem inte till fullo hanterar tekniken och/eller har slarvat nånstans. Så om jag skulle försöka hacka en sida skulle jag titta på sidor där det känns som att de som gjort den inte kan sina saker eller förlitar sig på färdig funktionalitet och tror att det räcker. Hur man nu hittar sådana siter...

Av Morr

Jag är *mycket* nöjd med min netbook, en Asus EeePC 1000He.

Vad man måste göra klart för sig är att en netbook har en massa kompromisser. Kan man leva med dessa och tycker dess fördelar överväger kommer man inte bli besviken (annat än om det är kass kvalitet etc - men det är ju inte specifikt netbooks). De flesta som är missnöjda med sina netbooks har nog haft för höga förväntningar på bl.a. prestanda.

Netbooks har:

* små skärmar och låg upplösning. De flesta idag har upplösningen 1024 x 600. Testa en upplösning i den storleksklassen och känn efter.
* svag processor. Atom eller motsvarande. Man gör inga tyngre saker med den (3D-spel kanske går men är nog ingen vacker och smidig upplevelse)
* Begränsad minneskapacitet. Skeppas vanligtvis med 1 Gb och har maxgräns på 2 Gb
* Mindre tangentbord

I gengäld får du en dator som:
* Går ned överallt, om inte i bakfickan så åtminstone i småfack.
* Väger lite
* Har fet batteritid (om du väljer rätt modell).
* inte kostar en förmögenhet

Så länge du inte studerar grafisk design eller behöver ha massor med text uppe i flera fönster samtidigt skulle jag lätt kört på en netbook. Då kan du släpa med den var du än går utan att ens behöva tänka på det (annat än att den kan bli stulen - eller kanske största risken - att du glömmer att den är i väskan och så sätter du dig på den eller nåt).

Det börjar komma netbooks som är en aning större och har lite bättre skärm. Skulle jag köpa en idag skulle jag direkt kolla på Asus ASUS Eee PC 1101HA. Den ryms i din budget, är snygg (tycker jag iaf). OCH den har lite större skärm/högre upplösning än tidigare Eee PC's. Och bra batteritid. Den kom precis så du kanske vill vänta på lite fler reviews - och självklart jämföra med andra datorer. På papperet ser ASUS Eee PC 1101HA riktigt bra ut tycker jag:

* 11.6" TFT
* 1366 x 768 upplösning
* 1.35 kg (högsta laget men godkänt imho)
* 9.5 timmar batteri

Bästa tipset är att våldgästa närmsta datorhandlare och klämma och känna på de modeller du är nyfiken på. Bara då kan du verkligen få uppfattning om skärm, känsla på tangentbord etc. Sådant är en smaksak i många fall så tips i all ära, det är du som skall vara nöjd i slutändan.

Lycka till!

Av Morr

Trevligt och användbart litet program, mina komplimanger!
Det verkar som det inte hanterar att Spotify inte finns installerat, men det kanske är känt. När jag sen installerade spotify funkade det klockrent! Men men, mycket användbart program!

Av Morr

Har inte provat men det ser bra ut! Jag vill bara beröma en kreativ och bra idé!
Jag antar att det finns flera textwebsidor man skulle kunna hämta från så en tänkbar utökning kanske är att om text inte kan fås från en sida så provar den på nästa.
Hur som helst, snyggt jobbat!

Av Morr

Ok. Annars hade antagligen nedanstående kod funkat i ditt 2003-ark:

Citat:

=SUMIF(Blad1!B2:B366;">="&Blad2!B13;Blad1!D2:D366)-SUMIF(Blad1!B2:B366;">"&Blad2!B13+Blad2!B32;Blad1!D2:D366)

För att kunna göra motsvarande för övriga behöver du ha åtminstone raderna absoluta i formeln.

Sen kan man alltid blanda in arrayformler, de är oerhört kraftfulla men en aningen dryga att komma in i.

Av Morr

Då borde ovanstående funka rakt av på din dator hemma (jag testade i ditt exempel och det fungerar givet att jag förstod uppgiften rätt).

Återkommer med en motsvarighet för 2003.

Av Morr

Dumma smiley. Poängen är att använda SUMIFS, det finns bra med exempel på denna funktion på nätet. Arg. 1 är kolumnen du vill summera, sen kommer argumenten parvis: range att kontrollera (Datumkolumnen i ditt fall), samt kriteria. Du vill ha två par: en för större än datumet, en för mindre än datumet + x.

Av Morr

Förstår jag det hela rätt:

I Blad2!B13 är datumet du vill kolla upp.
I Blad2!B14 skall alla värden för MI5 som är inom intervallet TODAY() till B13 simmeras för kolumnen MI5 på Blad1?

Vilken version av excel kör du till att börja med? Det finns funktioner i Excel 2007 som kan användas. Om du kör 2007 skulle Blad2!B14 kunna innehålla formeln:

=SUMIFS(Blad1!D2:D366;Blad1!B2:B366;">= "&TODAY();Blad1!B2:B366;"<"&TODAY() + Blad2!$B$32)

Du kan behöva modifiera villkoren beroende på om det skall vara inklusive eller exklusive gränsvärderna (start/slutdatum)

Av Morr

Jag är väldigt nöjd med min netbook.

Ser inte varför man skulle behöva bli besviken. Själv satte jag upp en lista med krav som en dator skulle uppfylla samt en budget. Det visade sig ganska snabbt att netbooks passade bra. Sedan var det bara att läsa på och hitta den som kändes bäst.

Man får vad man betalar för, och Netbooks existensberättigande (imho) är att de är små, batterisnåla samt billiga. Vad man får offra är upplösning, hastighet och i viss mån funktioner (beroende på prisnivå). Det visste jag innan och tyckte det var värt det.

Vill man stoppa i funktioner finns det små nätta datorer för det - men då kostar de därefter. Eller så blir de större. Eller både och.

En sak jag tror folk lätt glömmer bort är att gå in i en butik och klämma och känna på de prylar de tänker köpa. Med näthandel pressas priserna men vi förlitar oss lätt på några få google-sökningar och bilder på onlineshoppen. Har man hållt i och testkört innan köp tror jag risken för besvikelse minskar.

edit: vad jag däremot kan förstå så är det besvikelse över bristande kvalitet. Och där behöver inte pris betyda något - exempel: min förra laptop kostade 16000 och var inne på lagning ett par ggr inom loppet av ett år från inköp och la av helt efter två. DET är jag besviken på. För 16000 trodde jag man kunde förvänta sig mer. Det var med helt normal användning kan tilläggas.

Av Morr

Jag antar att du har länkat dem på officiella joomla-forum och fått dem inlagda där.

En sak jag saknade när jag gick in på sidan (och det saknar jag på många sidor) är något om vem/vad som står bakom sidan och varför. Det lär inte öka dina träffar men däremot intrycket av en seriös site imho.

Vad jag menar är, att med de excesser av utbud i saker att ladda ned känns det fint att veta vad/var man tar sakerna ifrån. Det gör också att siten sticker ut i mängden, ger en mer personlig touch.

Bara mina 50 öre Bra jobb med templatsen, skulle helt klart kika en gång på dina sidor om jag installerade Joomla.

Av Morr

Joomla är kraftfullt och bra. Nackdelen är att det är ganska stort och om man inte har tiden eller ambitionerna att plöja igenom allt man kan göra och sålla så kan jag nog tycka att det är lite *för* stort för enklare syften.

Jag fastnade för Wordpress just därför att det kändes mindre omfattande. Där får man funktionalitet genom att lägga till saker snarare än ta bort. Däremot är Wordpress i grunden ett bloggverktyg vilket man inte får glömma. Men det är flexibelt, stabilt och bra.

CMS made simple var också något jag nosade på, men fastnade mer för Wordpress.

Mycket beror på vilka behov du har och vilken typ av funktionalitet du prioriterar. En sak att väga in är också vad som är möjligt att köra på ditt webhotell (om du använder ett). Vissa kombinationer av webhotell och CMS är dåliga - t.ex. har jag sett många ha problem att köra wordpress på one.com.

Att installera ett CMS och känna efter är mycket snabbt gjort. Det som sen tar tid är att få det precis som man vill. Så installera de du tycker verkar intressanta och kolla runt lite.

Av Morr

En sak som bör underlätta är att motivera varför du gjort som du gjort. En god motivering visar på att du gjort ett val och förstår varför. Då skulle jag som lärare göra en helt annan bedömning (förutsatt att du följt anvisningarna och löst uppgiften i övrigt).

Av Morr

Synd att jag inte hann skriva nåt.
Kudos till er som gjort det, oavsett vem som vinner!

Av Morr

Jag tycker det verkar logiskt att gå mot t.ex. C#. Men som nämnts tidigare, det är mycket existerande kod och kompetens som bygger på C++ så det är inget man överger i första taget misstänker jag.

Det hindrar dock inte att man fasar in C# som ett alternativ där man har lyxen att kunna välja. När det gäller prestandabiten kan jag inte säga att jag är kompetent nog att säga vad som händer inom kompilatortekniken framöver. Klart är att C# måste ha bra prestanda för att seriöst kunna konkurrera med C++ där prestanda är viktigt.

Det går redan nu att använda C# till ganska mycket även där prestanda/hårdvarustöd är viktigt, men det bygger ofta på att man använder C#-kod som i sig anropar t.ex C++-kod.

Av Morr

Beror på dator, 1000He klarar t.ex. 2.
Sett någon som var tvungen att uppdatera BIOS för att få 2Gb (det var på en EeePC 1000-nåntning).
Kan räcka med att gå in i BIOS och kolla om det är ngt du måste enabla.

ceogar: varför? Om man nu inte skall överklocka är väl det enda som händer att det klockas ned. Menar du att ett nedklockat 800 presterar bättre än ett 533? Jag har inget emot att spendera några kronor mera om det ger något men jag har inte riktigt fattat vad som som skulle göra ett nedklockat minne bättre.

edit: Jag fick en märkbar prestandaförbättring när jag gick från 1 till 2 på jobblaptopen. Beror nog på "användarprofil" (vilka program man kör etc). Det betyder inte att skillnaden är stor och att alla märker den. Jag är dock beredd att lägga 300:- på en presumtiv förbättring.

Av Morr

Riktigt riktigt roligt med en "programmerings"-tävling, även om den grafiska biten av den antagligen kommer vara avgörande i slutändan. Tror nästan jag måste pröva min lycka. Kul!

Av Morr

Det finns till att börja med en högst seriös tillämpning av hackerkunskaper - säkerhetskonsult. Det blir allt vanligare att man vill göra en revision av IT-säkerheten genom att anlita en firma som analyserar och sen presenterar säkerhetsbrister i företagets IT-struktur. Sak samma med både mjuk- och hårdvara - att testa om de håller en viss säkerhetsnivå.

Men man måste ju inte vara säkerhetskonsult för det, jobbar man med IT, utveckling eller liknande är det klart meriterande att ha insikt i datorsäkerhet.

Sidenote: tycker inte det är mer långsökt att vilja bli "hacker" än att vilja bli spelprogrammerare utan tidigare programmeringskunskaper. Ingen skall tro att något av det är enkelt att bli, men möjligt är det och framför allt finns inget hinder från att försöka.