Inlägg

Inlägg som Morr har skrivit i forumet
Av Morr

Jag vill bara tillstå, jag tillhör den uppenbarligen exklusiva skaran som verkligen gillade windows 8 och jag såg mycket fram emot 8.1 Och det jag sett i termer av putsning av gränssnitt och flöden gillar jag skarpt. Tycker MS tagit nåt bra och gjort ännu bättre.

MEN, men det sagt. MÅNGA verkar uppleva problem, inte minst med fontskalningen och med detta watermark. Och om många upplever problem som är ganska störande har man gjort NÅT fel. Så är det bara. Istället för att njuta av alla fina förändringar MS gjort har jag ägnat timmar åt att googla, ändra inställningar och hacka register och group policies. DET är inte kul och förtar nöjet.

SOm jag ser det kommer en av två saker hända: jag hittar lösningar som kringår problemet. Har många problemen är det bara en tidsfråga. Men av samma orsak bör MS komma med en patch eller liknande som åtgärdar problemen, så med lite tålamod BÖR det bli fixat med en sådan.

Men faktum kvarstår. Det som kunde varit något av en underbar upplevelse grusades åtminstone initialt av problem. Synd.

Av Morr

Jepp. Fontskalningen går att ändra men fan så litet allt blir istället. Irriterande.

Secureboot watermark "Säker start har inte konf..." på desktopen har jag inte lyckats få bort. Vissa får bort det med en BIOS-inställning men jag har inte denna. Grouppoliicy hack som föreslås funkar inte heller. Det var ju inte ett problem innan så jag tittar åt MS håll. Upplevelsen med W8.1 är över lag mycket positiv, men det är svårt att njuta när såna här saker kommer upp.

Det var fanimej evigheter sen jag fick mecka så mycket med Windows för att få allt att funka. Trodde den tiden var över. *irriterad*

Av Morr

Trevligt men...

  1. Fontscaling funkar inte rätt, enkelt fixat men ändå

  2. Varning om Säker start har inte konfigurerats på rätt sätt - på skrivbordet. Har inget sånt option i BIOS

  3. Nätverksanslutningen (WiFi) verkar funka sporadiskt

Annars verkar det sjukt lovande!

Av Morr

Läs lite bakåt i tråden vettja!
Som det ser ut har ComHem problem med firmware till CG3100.

För min del blir jag ständigt nedkopplad då modemet/routern startar om. Detta sker vid last och/eller flera trådlösa enheter inkopplade. Så har det varit i över en månad nu och så vitt jag förstår finns inga garantier för när ComHem skall ha fixat det.

Att du inte kan koppla upp mot routern verkar konstigt. Vad står det att du har för gateway om du kör ipconfig i ett CMD-fönster?

Av Morr

Till Marathonkillen: hej, kom precis från nämnda ComHem sida jag med. Vad vi kan konstatera är att vi *inte* är ensamma. Har också granne med samma modem och liknande problem. Däremot är vi ensamma om man får tro supporten (med undantag från ComHem-bloggen).

edit: vi talar ju om två olika problem här inser jag. Jag har problem med stabilitet, du med hastighet. Men jag vägrar tro att du/ni är ensamma om det. Jag vet att jag inte är ensam om mina problem. Har flera med ComHem som upplever liknande problem.

Av Morr

Hittade hit via ComHem-bloggen (tack för tipset Ola!)

Har inte orkat läsa alla 246 sidor men såg på förra sidan (245) polaritet's inlägg vilket knyter an till orsaken jag är här (i denna tråd):

Sedan drygt en månad har telfonin (IP, således kopplad till routern) och internet slutat fungera. Förtydligande:
- Telefoni funkar inte; signaler går fram men samtal går inte att göra. Ringa ut går ej. Lyfter man luren startas modemet/routern om.
- Internet funkar sporadiskt men startar om så fort man gör nåt med nätverket (exakt vad har jag inte full koll på). Det blir allt från 10, 20 till många fler omstarter beroende på hur mycket vi använder nätverket. Varje omstart tar mellan 2 och 5 minuter innan nätet är tillgängligt igen.

Tilläggas kan:
- Telefonin urkopplad helt för att minimera felkällor.
- Gjort den sedvanliga felsökningen med ComHemsupporten flera ggr. Mitt ärende vidarebefodrat till deras tekniska support.
- Har inte fått ut uppdateringen av ComHem (bor i Sthlm).
- Har 2 fasta datorer, ComHems digitalbox (ondemand) samt mellan 1 och 4 trådlösa enheter kopplade till routern.
- Har haft noll (upplevda, kan tilläggas) problem från december -10 till mitten augusti -11.

Till mina reflektioner/frågor:
- Tack polaritet för infon, det bekräftar vad jag misstänkte. Hittills har jag i mångt och mycket fått berätta för ComHems support vad som händer, inte tvärt om. Och tack till ComHem-bloggen för information som faktiskt säger något!
- Har reklamerat, en månad (and still counting) utan telefoni och användbart internet är inte okej, speciellt inte som räkningarna fortsätter att dimpa ned och man inte får information om störningen utan måste gräva efter den själv.

- FRÅGA 1: Funderar på att brygga modemet och använda en "riktig" router istället. Tips på routrar? Tänker att om CG3100 får vara modem och inget mer minskar risken för strul?
- FRÅGA 2: Nån som har en idé om varför det skulle börja strula för drygt en månad sen? Eller har jag haft problem innan utan att märka nåt (om man får tro vad polaritets inlägg) månne... försöker förstå mig på tänkbara felkällor (att modemet har problem betvivlar jag dock inte) men vad påverkar dess benägenhet att starta om och varför funkade det först?

Tacksam för tips/svar/reflektioner!

/Morr

edits:

1) Tänkbara kandidater?
Linksys by Cisco E3000 (999:- hos Classe bra pris?) eller
Linksys by Cisco WRT54GL
Asus RT-N16

Dlink får jag spridda bud kring, men deras 655 kunde vara ett alternativ. Ni som har ComHem och kör bryggat, vad kör ni med? Det är nästintill omöjligt att gå igenom alla 250 sidorna i denna tråd men har sett ovanstående fladdra förbi när jag tittat.

2) Hur funkar bryggning med IP-telefonin och OnDemandboxen? Är det ett hinder, eller bryggar man bara routerdelen och har kvar telefonin i 3100:an, samt kopplar OnDemandboxen till nya routern?

Av Morr

Lol, 90grader fel kan jag förstå, men 180...

Har för mig att ACDSee klarar att rotera filmer enkelt och smidigt. Värt att kolla, finns väl sharewareversion iaf.

Av Morr

Bättre att börja litet och avancera.

Sedan tycker jag inte det är självklart att börja med C++. Många 3D-spel och spel som kräver prestanda skrivs lämpligtvis i C++ eller C. Men de spel man skriver som nybörjare behöver nödvändigtvis inte den typen av "prestanda". Är siktet inställt på fullstora 3D-spel så kanske man lika gärna kan börja med C/C++, men vill man börja litet finns enklare språk så man snabbare får resultat.

Vi har ju allt från Flash till mer spelinriktade verktyg, och mer generella språk. Jag har sett vettiga spel göras i allt mellan C# och Java till ML.

Kolla in tutorials och för all del färdiga spel och se vad som krävs. En varning för det senare dock, det kan avskräcka mer än det inspirerar - för spel kan snabbt bli ganska avancerade projekt.

Tips på sidor:

www.gamedev.net (länge sedan jag kollade men bör ha tutorials mm)
www.gamasutra.com

Gör ett slag för opensource projektet från "allas våra" Matricks, Teetow & co:

www.teeworlds.com

Som sagt, själv skulle jag börja extremt enkelt, t.ex. nåt brädspel/kortspel eller 2D-pussel (tetrisklon, asteroids, ...).

Lycka till, vilken väg du än väljer!

Av Morr

Kul att se, skall försöka få ändan ur och få till ett eget program!

Av Morr

Trevligt! Kul att nån styrde upp det.

Behövs det förtydligas hur output skall ges? Ser att det skall vara text men skall det vara fil eller stdout? Antar att det inte spelar nån roll så länge det dokumenteras.

Men... hur sker bedömningen? Antal rader kod? Exekveringstid? Bedömning på kvalitet på output? Om det sistnämnda, vilka är domare? (Så man vet vem man skall smöra för?). Skämt åsido - det kan vara bra att veta hur bedömning görs innan eftersom det kan påverka vilket språk man bör välja.

Än en gång, kul att det drogs igång!

Edit: ah, ok, missade det. Folk får rösta så vi är "själva" domare. Och då handlar det förstås om kvaliteten...

Check. RTFM.

Av Morr

Förutom böcker är t.ex. codeproject och msdn ovärdeliga källor till kunskap. Men för att de skall komma till nytta är det bäst med konkreta frågeställningar.

Båda innehåller, rätt sökt, rikligt med exempel och den förstnämda många bra (och mindre bra) exempel på hur man kan lösa olika problem.

Av Morr

AVL-träd och Huffmankodning! Roligt värre!

Av Morr

edit: i c++ var det ja... nu ser jag. så ignorera "val av språk"-referenserna. Men förslagen kan vara relevanta ändå...

Vektorbibliotek (2d och/eller 3d) med de nödvändiga operationerna

Loggningsbibliotek. Enkla funktioner för att skriva till logg, loggnivåer, exceptionlog mm. Så när man väl börjar koda så kan man enkelt använda färdig funktionalitet för att logga sånt som går fel

Beroende på vilken väg ni skall gå (val av språk, arkitektur etc) så kan det vara intressant med bibliotek för t.ex. IO (förenkla läsa/skriva filer mm), bild-IO (skriva och läsa t.ex. png och/eller jpg). Vad jag menar är att i vissa situationer är sådant givet och tillgängligt. Om inte är det något man vill ha.

En ambitiös men rolig sak kan ju vara virtuellt filsystem likt pak som quake etc har.

GUI-komponenter som teknocide nämnde är också bra men kan bli hur ambitiöst som helst.

Andra, lösryckta tankar: Nätverksbibliotek, AI bibliotek, checksummor, komprimering, ...

Mycket är mer omfattande än du antagligen vill ge dig in på, utan jag gissar att ambitionsnivån ligger på enklare bibliotek t.ex. slumptal, io, vectormatte etc. Men bara så du har något att spåna vidare kring...

Av Morr

Tar en annan klassiker från mitt förflutna: raytracing.

Specen kan då bara hålla reda på hur en scenbeskrivningsfil skall se ut, vi kan lätt begränsa vad som kan rendreras (t.ex. bara sfärer och enkla punktformade ljuskällor). Att spara bild kan vara bra, men bara för att kunna se resultatet - det behöver inte vara med i tävlingsmomentet.

Sedan kan man tävla i att snabbast rendrera en viss bild som spelledningen har, men kanske även i fristyleklass där man får möjlighet att imponera med effekter och annat.

Av Morr

Tror de flesta tävlingar lätt blir för omfattande för att locka många tävlande.
Så vad det än blir måste det finnas tydliga ramar och en ytterst begränsad uppgift.

Sen hjälper det alltid att ha möjlighet att bedöma resultatet någorlunda objektivt. T.ex. snabbast exekvering, minst antal rader etc.

Tycker t.ex. bottar som kan spela spel mot varandra är kul och bra om man gör det rätt. Kan man eliminera massor runt omkring (T.ex. nätverksprogrammering) blir det ännu mera rimligt.

Ett enkelt protokoll kan gå ut på att via t.ex. stdin få en spelplan och vilken spelare man är och via stdout så svarar man vilket drag man vill göra. En enkel klient behöver då bara läsa input, göra ett drag och skriva ut det. En mer avancerad kan bygga upp ett internt tillstånd och hålla reda på spelet över tiden.

Sedan har man ett spelledarprogram som tar två bottar och kör en spelomgång. Om protokollet tydligt säger vad bottarna skall göra om de inte kan göra drag etc så kan spelledarprogrammet antagligen enkelt avgöra en vinnare.

Exempel på "färdiga" spel som skulle kunna lämpa sig för sådant:
- Othello
- Fyra i rad
- Sänka skepp
- Kalaha

Fördelen är att vi då har färdiga regler, endast IO i form av att parsa text samt enkla spel med spelplaner som är lätta att hålla rätt på. Man kan dessutom fritt välja språk. Nackdelen är förstås att det måste specas ett visst OS eftersom spelledarprogrammet måste köras på något.

Av Morr

Pizza? Jag kommer?

Av Morr

NP

Men du är med på vad som var fel i alla fall?

Och det behövs ingen nybörjare för att göra "copy-paste-fel". Har jobbat som programmerare i 10 år och ser det alldeles för ofta. Tyvärr även i min kod då och då...

Av Morr

Du har kopierat och klistrat och glömt att ändra på alla ställen i dina kontroller av svaren. I varje koll gör du efter || alltid koll mot svar1.

Dessutom är whilesatserna onödiga så som du skrivit dem. De körs alltid en gång, varken mer eller mindre. Vad hade du tänkt åstakomma med dem?

mvh Moriarty

Av Morr

Sen Crome kom har jag varit fast och har inte kikat tillbaka. Älskar också gränssnittet och snabbheten.

Av Morr

Jag skulle tippa att de får det. De säljer antagligen tjänsten "hosting av joomla". Dvs det de tar betalt för är att köra Joomla och kanske ingår support.

Det beror väl lite på licens, men man får vad jag vet tjäna pengar på opensource. Vad man inte får, är att ta opensource, ev. modifiera det, paketera det och sälja det som färdig produkt utan att inkludera sina egna ändringar som open source. Men som sagt, det finns många licensvarianter och jag kan dem inte speciellt bra.