Inlägg

Inlägg som Nova1007 har skrivit i forumet
Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henque
Få datorn att bli som jag vill ha den efter att jag installerade om den med Fedora Core 4 igår.
Flytta ut datorn från "mitt" datarum så att min lille son får ett eget rum istället. Problemet blir bara att hitta en bra datorarbetsplats som min sambo accepterar.

Härligt att ha den i vardagsrummet och koppla tv-out till tv:n och glo på filmer.

Av Nova1007

vad är ebuild?

höna av en fjäder när jag snackar om dependency hell? dude...talar bara sanning och det vet alla.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av perco
Hmm.. Jag har tänkt att göra massor, men förmodligen hinner jag inte med allt.

- Fixa så att storebror och lillebror börjar köra Linux. Förmodligen den största utmaningen i sommar
- Installera Linux på mor och farsa bärbara med KDE (Efter lite övertalande)
- Installera någon BSD-dist på en testdator. Kan eventuellt få fungera som webserver i framtiden.
- Byta från Gentoo till Hardened Gentoo på filservern eller gå igenom säkerheten i allmänhet på den nuvarande installationen (Om jag lyckas få alla i familjen att köra Linux kanske jag installerar FreeBSD istället). Har även funderingar på att byta upp servern från 2x450MHz P2 med 512MB ram till 2x1700+ Ahtlon XP med 1GB ram (Min nuvarande workstation)
- Fixa upp en 300MHz Thin client med extern USB-hårddisk som ska få stå som webserver på 10Mbit's eller 100Mbit lina. Detta tillsammans med polare.

Linux för hela familjen alltså. Då får du nog räkna med att dom kommer att kalla efter ditt namn hela tiden med jämna mellanrum

Av Nova1007

NIC (Network Interface Card) = nätverkskort.

ISP = Labs2 (Telia, Bredbandsbolaget, vilket man nu har)

Nätverkskabeln måste vara korsad! Alltså inte av samma typ som du använder till ISP:n för den är rak.

När du gjort det, kör du bara Guiden Konfigurera Nätverk för att sätta upp nätverket. När det är klart kan du ju testa att pinga den andra datorn, men kom ihåg att stänga av brandväggen då (windows brandvägg/annan brandvägg) för annars kanske dom blockerar dina ping-paket.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0REc
Man slipper inte alls deps i Windows. Det finns en jävla massa av dem.

Och alla installationsprogram kastar inte in de DLL:er man behöver.

Har aldrig stött på det under mina 7 års användning av windows. Hmm, lr joo..1 gång va det, och det var iaf inte Winxp jag pratar om då.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Racy
Varför inte köra med SuSE:s standardpakethanterare YaST? Den fixar alla dependencys automatiskt.

Nej det gör den inte. Och ni som kör gentoo. Vad händer om programmet inte finns med på listan? Då är det ju samma skit.

Älskar linux men när det gäller denna biten, kan man bli vansinnig om man har otur hela dan.

Av Nova1007

rpm.pbone.net .. gå in på advanced och markera suse 9.2 så kommer bara paketen för den disten fram

www.icewalkers.net(eller .com) funkar bra.

www.sourceforge.com (eller net)

www.tucows.com kanske www.tucows.com/linux...testa...

hehe har bråttom därför...men använd dessa så länge...

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lunke
Svaret på dependency hell är att använda ett bra pakethanterare och konfigurera den att använda fler repo's än bara base och update.

Jag använder apt-get till Suse 9.3. Är det en bra pakethanterare? Om ja, jag har lagt till dessa repositories som ni har på länken

http://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.3-i386/examples/...

till min sources.list. Men den tar ju inte hand allt ändå. När jag t.ex. vill använda rtorrent så hjälper ju inte den till så värt mkt då programmet inte finns med. Och när jag laddar ner rpm filen så får man massa beroendeproblem. Hur ska man gå tillväga liksom. Skulle varit bra om distarna ändå höll sig till en standard. Liksom nu måste man leta efter rpm filer för just den disten man använder. Inte alltid det finns heller. Sen när man äntligen hittat, DEPENDENCY HELL! Skönt att slappna av i Windows efter allt strul.

"Borta bra...men hemma bäst"

Av Nova1007

hur ska man handskas med dependency hell?

ni som kan linux in i detaljen, hur handskas ni med beroende problem egentligen? kommer ihåg att jag fick skriva 10 trådar innan jag ens fick ett svar om att använda apt-get, vilket har fungerat galant! ni kanske har fler hemligheter att dela med er? beskriv gärna några exempel på erfarenheter eller problem som ni stött på när ni installerat men kunnat lösa. jag vill gärna veta hur man går tillväga. just nu är det nämligen, ladda ner rpm --> försöker installera men saknar andra paket --> testar med apt-get install --> funkar inte heller --> får spel!

lär mig hur ni gör...

ps. jag använder suse ds.

Av Nova1007

suse eller fedora core

hej

den enda disten jag testat mer än 2 dagar är suse, vilken jag kört i 5-6 månader nu. tycker den är helt ok, inga klagomål från mig mer än att det kan vara jobbigt när man ska installera program och ständigt stöter på beroende-problem. brukar köra apt-get men den innehåller ju inte världens alla program. och så ett program utanför ska installeras blir det problem.

ni som kör med fc4, har ni liknande problem, mer eller mindre? om ni laddar ner en rpm fil från nätet, fungerar den utan problem eller brukar ni komma in i dependency hell som mig?

sedan undrar jag också om det finns fler rpm filer för fc4 än suse, då rpm kommer från redhat.

vilken dist för övrigt tycker ni är bättre, lättare att handskas med, effektivare?

Av Nova1007

Hur installerar man rtorrent?!

Hej

Har försökt att installera rtorrent i nån timme nu men ännu inte lyckats.

RPM saknar depenencies som jag inte vet hur man ska lyckas få tag i:

libsigc++2 is needed by rtorrent-0.1.4-1.guru.suse92
libtorrent >= 0.5.4 is needed by rtorrent-0.1.4-1.guru.suse92
libsigc-2.0.so.0 is needed by rtorrent-0.1.4-1.guru.suse92
libtorrent.so.2 is needed by rtorrent-0.1.4-1.guru.suse92

Att ladda hem tgz filen och köra ./configure funkade heller inte då den klagar över:

The ncurses library is required!

Men när jag kör apt-get install ncurses så står det att den redan är installerad.

Kan någon som har rtorrent hjälpa mig?

PS. Att det hela tiden ska vara sådana dependency problem. Kan någon berätta hur man ska göra i sådana fall man får problem med beroenden? Att köra apt-get install rtorrent funkar inte då det inte finns ett sådant paket. Dessutom använder jag Suse 9.3 som inte har så många repositories man kan adda. Hur ska man gå tillväga? DS.

Av Nova1007

ahh greppar.

Av Nova1007

sources.list till Clark Connect?

Hej

Jag behöver lägga till repositories till min sources.list på Clark Connect. Har googlat överallt men inte hittat nån bra sida med länkarna. Vad ska jag söka efter. Repositories till Clark Connect finns det ju inte så många av, och eftersom Clark Connect bygger sig på Fedora ska jag väl leta efter repositories till Fefora eller? Nån som har en bra sources.list isf att dela med sig?

Grejen är att jag behöver installera rtorrent. Både src och rpm vägrar att installeras. När det gäller rpm så saknas flera paket som libtorrent, libcurl.so.3 m.fl. Inget jag orkar ladda ner och installera manuellt alltså.

Och när jag skrev ./configure så kom massa felmeddelanden som att jag har en gammal version av curl. Fixat och klart efter att jag laddat hem den nya. Sen körde jag den och fick annat felmeddelande. Att sigc++-2.0.pc inte hittades. Usch jobbigt.

Så det verkar vara lättast via apt-get. Bara jag får en bra sources.list. Och apropå det. Hur tar jag bort GPG verifieringen på Clark Connect? Filen apt.conf ser lite annorlundare ut än Suses som jag är mer van vid.

*tired as hell*

Av Nova1007

vad använder du för distribution?

installera apt-get för den disten du använder, sedan lägg till nödvändiga repositories i din source.list i /etc/apt/ och kör apt-get update sedan apt-get install Mplayer så installeras den. Sen kör även apt-get install w32codec så installeras alla nödvändiga codecs.

Av Nova1007

1. Få apt-get att fungera på Clark Connect.
2. Installera rtorrent så fort apt-get fungerar.
3. Ladda hem saker med rtorrent och låta filservern/routern/brandväggen stå uppe dygnet runt.

Av Nova1007

Det går inte att använda apt-get då det står att jag inte har registrerat mig. Jag använder HOME EDITION 3.0 som jag laddade ner från deras hemsida. Jag skapade ett konto på hemsidan men det står fortfarande att jag inte kan använda eftersom jag inte har registrerat mig.

Måste man verkligen betala för att använda apt-get i ClarkConnect?

EDIT: Nu funkar det. Miss av mig.

Av Nova1007

Då e vi tillbaka till Netbios, NetBEUI, Samba...har så jävligt svårt för mig att förstå. Det är så abstrakt för mig fastän jag läst tiotals förklaringar. Vet att Netbios ligger under Samba men det är också allt jag vet.

Av Nova1007

Om jag läst rätt så har du alltså totalt 2 datorer. Om så är fallet, behöver du väl inte någon hubb (såvidare du inte tänkt att ansluta flera datorer i framtiden). Men vi säger att du nu väljer att stanna med 2 datorer så länge. Koppla datorA:s ena NIC till ISP och den andra till datorB. Kör du WindowsXP blir det lätt som en plätt. Följ bara guiden skapa nätverk.

Har sedan flera år tillbaka ägt en hubb som verkligen inte håller måttet. Tycker att den strular mer än hjälper mina datorer att få anslutning mellan varandra. Men vet iaf att hubbar har sin plats i papperskorgen Nån annan får hjälpa dig med den biten. Annars gör som mig. Om du vill ha fler datorer anslutna, sätt in ytterligare en NIC i din datorA så blir den som en fulländad router/brandvägg.

Så nu, kan nån hjälpa mig?

Av Nova1007

Ta bort GPG verifiering på Clark Connect?

Hej

Har Clark Connect och undrar hur man tar bort GPG verifieringen. Googlat på detta men då har dom bara berättat att man ska göra det i apt.conf, men de har inte berättat hur.

Här är min apt.conf:

// $Id: apt.conf,v 1.1.1.1 2004/01/16 03:45:52 devel Exp $
// See the apt.conf(5) man page for syntax and all available options

APT {
Clean-Installed "false";
Get {
Assume-Yes "false";
Download-Only "false";
Show-Upgraded "true";
Fix-Broken "false";
Ignore-Missing "false";
Compile "false";
};
};

Acquire {
Retries "0";
Http {
Proxy ""; // http://user:pass@host:port/
}
};

RPM {
Ignore { };
Hold { };
Allow-Duplicated { "^kernel$"; "^kernel-smp"; "^kernel-enterprise"; "^alsa-kernel"; "^gpg-pubkey$"; "freeswan-module-smp"; "freeswan-module"; };
Options { };
Install-Options "";
Erase-Options "";
Source {
Build-Command "rpmbuild --rebuild";
};
};

Nån som kan hjälpa mig?

Av Nova1007

Installera make & gcc?

Hej

Jag kör Clark Connect på en routerdator och ska installera ctorrent.tgz. Efter att jag tarat ut den skrev jag ./configure. Då stod det att den inte hittade någon C program. Då laddade jag hem gcc.tgz (struntar i att skriva hela namnet som ni ser) och tarade ut denna. Skrev ./configure och den skrev att jag inte hade någon C program?

Hur ska jag installera den? Det blir ju lite av hönset och ägget. Det stod även att jag skulle ha MAKE installerad. Jag laddade hem den och det blev samma visa när jag skulle kompilera den. HELP!?

Av Nova1007

SMB men NMB?

Hej

Jag vet ju vad smb är. Men vad är nmb? Konstigt nog fick jag inte en enda förklaring när jag sökte via google.com.