Inlägg

Inlägg som Nova1007 har skrivit i forumet
Av Nova1007

Re: Re: Re: FAQ - Läs innan du postar något

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hiker
Gör om ditt experiment i den miljö som exemplet beskriver, nämligen med en dator som kör Windows ICS och delar ut internet till den andra via 198.162 - nätet.

/H

Ahh tänkte jag inte på. Men om det är en Windows burk med ICS så skickar den förmodligen request-paketen vidare till DNS-servern som den själv erhållit via DHCP. Då är det helt korrekt.
Så med ICS aktiverat sätts det också upp en DCHP-server? Fett...man lär sig ju nytt varje dag. Finns det möjligheter att konfigurera denna DHCP-servern på winxp efter eget tycke?

Av Nova1007

Inaktivera all loggning på Clark Connect?

Hej

Jag har en 233mhz:are på 64mb ram som kör Clark Connect 3.0. För att den inte ska överbelastas har jag avaktiverat alla onödiga tjänster som dhcp-server, dns-caching, cron m.fl. Detta gjorde jag via webbgränssnittet https://192.168.0.1:81. Men hur gör jag för att avaktivera all realtidsloggning?

boot.log
cron
dmesg
maillog
messages
samba/nmbd.log
samba/smbd.log
secure
spooler
suva
system
syswatch
webconfig

Och finns det något annat jag kan göra för att snabba upp den ytterligare?

Av Nova1007

Re: FAQ - Läs innan du postar något

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Denniz PoP

Altenativ 2: Dubbla nätverkskort i en dator

Om servern har Win2k/Xp/Me: (servern)
Ställ in ena nätverkskortet mot internet enligt de uppgifter du fått.
På andra nätverkskortet ställer du in
IP: 192.168.0.1
Gateway : inget
DNS: inget

På klient(erna)ställer du in:
IP: 192.168.0.2(2-254)
Gateway: 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1

Tänkte bara kommentera raden DNS: 192.168.0.1. Man ska väl på den raden istället fylla i med ISP:ns DNS-server eftersom 192.168.0.1 inte går till någon DNS-server (såvidare man nu inte satt upp en, men fallet var ju inte det heller). För att bekräfta mitt påstående prövade jag att ändra från 195.67.199.9 (Telias DNS-server) till 192.168.0.1 (min router) och det gick inte att surfa längre då jag ej kunde få domännamnen översatta till ip. När jag bytte tillbaka fungerade det igen.

Alla håller med?

"Vet inte om någon påpekat det redan men... MAC-adresser är inte längre unika. FAQ:n bör uppdateras om detta."

Det finns nätverkskort med identiska MAC-adresser ja.

VARFÖR?
För att det är ett stort miss från tillverkarnas sida. Detta förekommer speciellt hos tillverkare som gör billiga kort som realtek och dlink.

VAD HÄNDER DÅ?
Joo, om bägge med samma MAC-adresser sitter på samma nätverk (alltså har samma ISP) så kommer bara en av dom att kunna komma ut på nätet. Den andre får då vänta tills datorn med samma MAC-adress stängs ner. Först då kan denne börja surfa igen.

Lösning?
Tjaa, om man inte har tålamod att vänta tills den andre stänger av sin dator är det väl bara till att köpa hem det billigaste nätverkskortet. Själv köpte jag ett för 100 spänn för 5 månader sedan och det har fungerat bra hittills.

Av Nova1007

Befinner sig FTP-servern i en annan dator på internet? Vad har du för ISP? Du kanske inte kan ladda upp mer än 0.1 mbit/s?

Du får försöka ge oss lite mer information så vi har något att gå på.

Av Nova1007

Nätverksbrygga eller inte?

Hej

Jag har ställt upp en dator som ska fungera som en router/brandvägg i hemmet. Den har 3 NIC:s - en till datorA, en till datorB och en till ADSL-modemet. Allt fungerar utmärkt.

NIC:et på routern till DatorA ligger på nätverket 192.168.0.0/24 och till DatorB är den inställd på 192.168.1.0/24.

Frågan är nu om jag ska brygga dessa anslutningar så att bägge ligger på samma nätverk (ex.vis 192.168.0.0/24). Är detta nödvändigt? Vilka är för- resp. nackdelarna med bryggning? Blir det mer lätthanterligare om jag bryggar? Tänker då på när man skriver regler med iptables, konfar dhcp-servern, dns-servern osv osv. Några goda kommentarer?

Av Nova1007

Kanske hårddisksfel? Är du säker på att du gjorde en FULLSTÄNDIG formatering. DVS inte nån snabb som tar 5 sek.

Om du formaterade med winxp skivan så skulle du alltså ta formatera med NTFS, och inte formatera med NTFS (snabb). Sedan när du installera winxp, installera EJ några drivrutiner du fått med på skivan. Kör så i några dagar. Dyker problemet upp? Om inte, ladda istället ner de nyaste drivrutiner för grafikkort, ljudkort osv från nätet och installera. Ett i taget och anteckna ner NÄR den strular sig. Då vet du iaf vad det beror på.

Du måste göra allt steg för steg om du ska ha en chans att lokalisera felet.

Av Nova1007

Ser att jag nu kommer att väcka en väldigt gammal tråd.

houze: Jag trodde också som dig från början. Om man hade Windows XP sp2 så ska ju det kvitta om BIOS:et kan adressera 120gb:s hd lr ej. Jag installerade WinXP på min 3.2 gb som BIOS:et utan problem kan hantera. När jag var inne på XP såg jag att den bara hittade 32gb på min 120gb:s hd.

Slutsats: BIOS interfererar.

Av Nova1007

Ok. En sak förstår jag då inte. När jag kör fdisk ser jag att det är Windows partitionen som är aktiv. Men ändå så kommer jag in på GRUB på andra partitionen (som är en logisk partition).

Windows = NTFS
Suse = Reiser

Nån som förstår?

Av Nova1007

Om vi säger så här:

Jag har en hd med 2 partitioner. En för Windows och en för Linux. Och på BIOS har jag hd:n som första boot medium. HD-indelningen ser väl ut så här:

|MBR|1a sektor:1a partition|1a sektor:2a partition|

Där var och en av partitionerna har varsin boot sector. I början av hela HD:n finns det en MBR, vars uppgift är att starta första sektorn på den aktiva partitionen (som man kan ändra med fdisk). Stämmer dessa steg då som jag antagit:

1. BIOS startar MBR på första boot-mediet som i detta fall är HD:n
2. MBR kör en bootloader som läser in hur många partitioner det finns och vilken som är akitv (den som ska bootas). I detta fall, partition 2 med Linux.
3. Bootloadern för Linux - som är GRUB - startas. Vi väljer då att Windows ska startas.
4. GRUB startar första partitions bootloader i 1a sectorn som i sin tur startar Windows.

Stämmer detta?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hobbes
Mangle tabellen är den "plats" där man utför direkta förändringar på paket som passerar genom Iptables, exempel på detta kan vara förändring av TOS-fältet, TTL eller MARK. Dock så görs inte adressöversättningen(NAT) här vilket man skulle kunna tro eftersom det också gör förändringar till paketen.

Tack nu fattar jag bättre.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj

Har inte läst artikeln, vilken distrubution rekomenderar han istället?

Står inget om det då artikeln helt och hållet handlar om Ubuntu. Står bara lite om Ubuntu textinstallation, att den härstammar från Debian osv.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nylle
Nej, visst finns det inte stöd för all hårdvara under linux, men det är väl inte någon som hävdat det heller? Diskussionen handlar om att köra Linux i skolmiljö, och som det sagts tidigare finns det och fungerar. Jag börjar tröttna på att säga det, men 160 000 skolbarn i spanien kan inte ha helt fel.

Jag antar att din Canon-skrivare är en bläckstråle (vilken modell?), och de flesta skolor kör laserskrivare, vilka generellt sätt har betydligt bättre support under linux, eftersom dessa är klart billigare i drift. Även om de har bläckstråleskrivare så är modernare skrivare väl supportade, och jag har svårt att tro att en konsumentbläckstrålsskrivare skulle överleva i 7 år i en skola, så de har inte ditt problem.

Och de som kommer att köra systemen, dvs skolbarn och lärare, kommer inte att behöva oroa sig över drivrutiner, eller ens installera program, utan bara använda systemen och då är det inte svårare än windows.

Edit: Och det är inte alls bara USB scanners som fungerar under linux, både parallellports och SCSI scanners fungerar.

Nej min skrivare är en laser. Du säger att skolbarn och lärare inte behöver oroa sig över drivisar. Det håller jag ju med om det handlar om skolmiljö. Jag menar ju om man ska ha linux hemma. Det är ju det jag pratat för hela tiden. Linux där hemma för vanliga familjer. Men om det då handlar om skolmiljö, tror jag att administratörer som ska ha linux, har gemomfört noggranna kontroller över vilka hårdvaror dom ska välja (dom är nog inte så okunniga att dom köper en vara som inte fungerar i linux), hur dom ska sätta upp det osv. Dom kan sin sak. Men som sagt, är man en vanlig användare som haft skrivaren, scannern, webcammen i 7 år med Windows o övergår till linux kan det bli problem OM de inte stöds. Och det är betydligt fler maskinvaror som inte stöjds i Linux än i Windows. Men kan man sin sak, brukar det fungera, men tar sin tid. Så om en svensson frågar mig vilket os som är enkelt för honom, säger jag hellre "Windows".

Det är därför alla guider som handlar om Linux starkt rekommenderar att man först kontrollerar vilka hårdvaror man har, sedan googla på det, eller gå in på tillverkarens hemsida, och se om det kommer bli några problem med dessa i Linux. Dom är nästan tjatiga när det gäller denna biten.

Sebastianj: Här kommer ett citat från Datormagazinet nr 6 för några veckor sen, skriven av Thomas Forsberg (Ubuntu-artikel):

"Oavsett om du föredrar KDE eller Gnome som skrivbordshanterare är Ubuntu en trevlig distribution som jag kan rekommendera, men inte om du är en nybörjare inom Linux."

Kanske ska du skriva till honom och skratta åt hans inkompetens?

Haffe: Japp håller med, Ok, jag säger då..NÄSTAN alla stöds då? Nöjd? Finns ju alltid små undantag. Som att nån säger "människor pratar med varandra" och en annan "nej vissa kör teckenspråk".

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
har inget med processorn och göra. Det har med moderkorts chipset + bios och göra.

Min gissning: 80% Nej

Linux kan bortse från denna gräns ja, men du måste boota upp från en liten kompatibel disk först.

Hehe joo jag visste att det inte hade med cpu:n att göra, det var bara för att ni skulle förstå att det är en gammal dator. Förutom 120gb:aren har jag en 3.2gb:s hd. Där kan jag ju installera in linux (clark connect). Men när jag körde "fdisk /dev/hdd" så stod det något med 1024 cylinder...och jag slängdes till konsolen igen. Det verkar inte fungera.

Har installerat WINXP på den lilla hd:n men när jag sedan går till datorhantering ser jag att den stora hd:n bara är på ca 32gb. Skulle inte detta fungera på XP eller går XP efter BIOS:et? (står där att jag bara får 32gb).

Uppdaterat BIOS version utan resultat. Men det konstiga är att när jag installerar Suse ser den 120gb. Men det går bara inte att formatera den då hakar den sig upp. WinXP ser fortfarande bara 32gb. Nån idé?

Av Nova1007

120gb hd i en 233mhz:are, fungerar?

Hej

Jag har nyligen satt in en hd på 120gb som inte verkar fungera. Jag har för mig att för stora hd i gamla datorer inte fungerar eller får en begränsad storlek. Jag har testat att välja LBA på bios utan att det hjälpte.

Ska ha linux på den och undrar om det finns något sätt att ta sig förbi denna begränsningen? Datorn är en 233mhz:are på 64mb ram av märket Packard Bell.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Haffe
Jag vett ett antal grafikkort som inte stödjs av windows. De stödjs inte ens av min PC. Det är så jädra mycket pill att slipa om ett zorroIIIkort till pciplats.

Det är klart att det inte fungerar på Windows om inte ens PC:n stödjer den.

Nylle: Jag har en Cannon skrivare - 7 år gammal. Och den stöds inte, punkt slut. Finns säkert många människor med sådana skrivare.

Linux är något nytt på marknaden. Och det är inte förrän nu på senare tiden drivisar kommer till maskinvarorna. Men det kan definitivt bli bättre, speciellt för gamla maskinvaror. Sen finns det massa så kallade undantag. Att scanner via parallellport inte fungerar. Barar USB-interface tolereras. Ooops, förutom skrivaren har jag även en scanner som inte fungerar nu.
Och det är inte förrän nu, de flesta ens vet vad linux är. Förr när jag ställde frågan till de flesta av mina kompisar fick jag tillbaka en fråga "Vad är Linux?". Nu är det: "Det är som Windows".

Det kommer bli bättre i framtiden. Om vi accepterar att vi fan heller inte är där än.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mart
http://the7thlab.mybesthost.com/regshot17_src_bin.zip

Välj "1st shot", gör sedan dina ändringar i kontrollpanelen och kör sedan "2nd shot". Välj compare och se vilka förändringar som gjort i registret.

Tack för programmet. Jävligt bra!!!!

Av Nova1007
Citat:

[B]Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Du tror inte att, om Linux blev mer populärt, tillverkare skulle börja släppa drivare till Linux? Nu vet jag inte hur svårt det är med scanner o.s.v. men det är inte något medlesvensson försöker sig på i Windows heller. Som sagt så överskattar du folks kunskaper i Windows.

'När dom börjar släppa ja'...just nu...är det Windows som har mest stöd. Det brukar inte vara för sällan tangentbordet har extra knappar. Musen har sidoknappar. Dessa brukar inte användas i linux om man inte lägger ner tid och konfar det själv. Likaså ljudet. Jag har för mig att man bara kan ha på en ljudkälla åt gången. Om jag har på xmms och gmplayer, så hör jag bara ljud på den ene, iaf alla ljudkort som inte har stöd, t.ex. onboard sound. Ska dom behöva ringa suporten och be honom hjälpa dom konfa allt? Jag vill nog helst inte för det är en omöjlighet via telefon, dessutom på linux, att gå igenom sådant.

Inte heller scanners till Linux om dom inte släppt drivisar är nånting medelsvenssons kan klara av. När dom köpt scannern brukar dom få en cd. Man stoppar in den, nästa, nästa, slutfört. Och på startmenyn har man programmet för att scanna. Det är enkelt. Jag sysslar med kundsupport så jag vet. Finns installationscd till os = enkelt = windows. Jag överskattar inte dom för jag behöver inte underskatta dom när det verkligen är så enkelt.

Citat:

Jag tyycker Windows är lättare, men det är för att jag är intresserad av datorer och har en förståelse för hur man ska lösa problem i Windows, en vanlig användare bryr sig inte om vilket os det är, bara det fungerar, när det inte gör det ringer de supporten.

Japp de ringer till mig. Har suttit tillräckligt länge för att förstå på vilken nivå de flesta är på.

Citat:

Jag tror att, om man I skolor o.s.v. visar på att det finns alternativ redan på ett tidigt stadium kommer det finnas en efterfrågan på datorer med Linux förinstallerat. Då kommer något företag efter ett tag erbjuda det, med support. Fördelen med det är att folk slipper betala "Microsoft-skatten".

Detta är nog det enda bägge vi håller med om.

Citat:

Men man kan börja med att byta till Open Office och Firefox åtminstonde.

Oj...en sak till gemensamt då.

Av Nova1007

Hur använder jag textläge då? Vilken parameter ska skickas till kärnan för det?

Av Nova1007

supertux, andra banor?

hej

har spelat klart supertux:s sista bana "the castle of nolok" och det verkar vara slut där. finns det inte andra nivåer man kan ladda ner? spelet påminner mej om supermario. får sån nostalgisk känsla när jag spelar den

Av Nova1007

för stor installationsskärm

hej

när jag försöker installera suse 9.3 på min laptop blir installationsskärmen (gui) för stor och jag kan inte se allt. har kört den på failsafe och noacpi installationsläge utan att det hjälper. nån som vet hur man ställer in mindre upplösning, kanske nån parameter man skickar till kärnan?

laptopen har en skärm på 12 tums och kör nu vga under installationen vilket är för stort.