Inlägg

Inlägg som Nova1007 har skrivit i forumet
Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj

Jag tror det är du som får acceptera att du är helt ute och cyklar. Prova Ubuntu och kom tillbaks igen när du ansåg att den bvar för avancerad, så vi kan skratta åt din inkomptens.

Öhh min inkompetens? Jag pratade för medelsvenssons. Om du ännu inte förstått det bör du nog ta och gå om skolan för att lära dig att läsa.

Windows ÄR lättare än Linux. Alla maskinvaror stöjder Windows men inte alla stöjder Linux. Har du nånsin köpt ett grafikkort som inte släpper ut windows drivisar? Det är inte sällan skrivaren, scannern, webcammen inte är Linux kompatibel. Och vad händer om svensson köper en scanner som han inte kan scanna in bilder med? Ska han googla överallt, fråga alla i forum och testa olika alt. lösningar. Tror du han ens orkar eller vet hur man ska gå tillväga? Du och jag kanske skulle gjort så, men han skulle bara ringt supporten direkt, och det kommer bli ett långt j*vla samtal.

Sluta försöka övertala dig själv och inse istället att i dagsläget är Windows lättare. Varför skulle det vara sån stor synd för? Inte för att jag gillar Microsoft men jag kan fan heller inte förneka att deras produkter är mkt mer lätthanterliga.

Av Nova1007

Tack zixi..sidan hade mina svar.

Caution: The FORMAT command in the Windows NT/2000/XP
looks deceptively similar to the one which comes
with a DOS/Win9x/ME system. But, the boot
sectors of the two types of diskette are different
each other.

The boot code of a DOS/Win9x/ME diskette loads
and executes the IO.SYS file whereas that of a
WinNT/2000/XP diskette is tied to the NTLDR file.

If you use a pre-formatted diskette, you must
initialize the diskette using the FORMAT command
run in the NT/2000/XP environment as described
above (don't have the absense of the /S switch
in the FORMAT command fool you). You must not
skip the FORMAT step in this procedure.

Så det är trots allt bootsectorn som pekar till en fil. Coolt. Så det gäller att använda rätt format.exe.

1. Men är det möjligt att ändra pekaren, eller checka vilken fil den pekar till, så man vet i vilken miljö disketten formaterades?

2. Och vad är det för typ av fil som ska det ska pekas till? binär(exe)..sys?

3. Hur är det med dom man köper i butikerna där det står färdigformaterade. Har dom nån bootsector? Vilken fil pekas det till?

EDIT: Kom på nu att det kanske står DOS-formaterade på dom. Då kanske dom pekar på io.sys. Orkar inte checka men det måste väl sa så

4. Man formaterar väl disketter i Linux med fdformat. Vilken fil blir startfilen här då?

*nicke nyfiken*

Av Nova1007

Japp...det funkar nu. Så dum man är då och körde ./make istället för bara make!=)

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Du överskattar folks kunskaper i Windows. För en vanlig hemanvändare är knappast apt-get install "program" svårare än google"program"->download->klicka-på -exe-fil. Och underhååll är inte något en vanlig hemanvändare ägnar sig åt, med linix kan man dessutom, genom att inte låta användaren köra som root begränsa underhållet avsevärt. För att inte nämna skillnaden i mängden virusattacker.

Jag överskattar inte dom, jag underskattar deras kunskaper överhuvudtaget, vilket jag gör rätt. Det är därför dom måste ha det absolut enklaste. Det är inte lättare att först installera apt-get + library till den. Sen installera programmaet via apt-get install, för det är gemen/versal-känsligt och de måste veta exakt vad som ska skrivas. Kan tänka mig att om dom ens lyckas installera apt-get, skriver apt-get install msn och tror det ska installeras, eller apt-get install internet explorer. Det är visst lättare att bara ladda hem något program, och dubbelklicka på den, sen nästa nästa slutför. Dom hittar alltid den på startmenyn efteråt. Du UNDERSKATTAR medelsvenssons kunskaper om att installera exe. Jobbar på kundsupport och när jag ber 100 pers att ladda hem programmet från vår hemsida och installera den förstår 80 pers hur man gör. Och för de som inte gör det, säger jag bara ladda hem den från www.blabla.com och dubbelklicka på filen du laddat hem så ser du på skärmen vad du ska göra.

Ska man behöva fråga medelsvensson.."vilken dist har du? Oj har du Suse kommer inte apt-get med. Ok, du förstår inte vad apt-get är...joo det är bla bla..du måste lägga till repositories i sources.list. Sådana kan du hitta på nätet om du söker runt. Vad har du för version...9.2 eller 9.3, för det gör skillnad. Du lägger till dom med att t.ex. från konsolen gå till apt mappen i /etc. Jaha har du inte ens installerat apt? Det gör du genom att ladda hem det från rpm.pbone.net. Markera din dist. När du laddat ner ska du dubbelklicka på den eller skriva rpm -Uvh filnamn på konsolen. Men du måste bläddra dig till den mapp du har rpm filen så du vet. Vet du ens vilken mapp du befinner dig i"...jag kan göra det hur långt som helst men ändå så kommer dom fastna på det första steget, att installera apt-get!

Linux = konsol. Vanliga användare förstår bara inte konsolen. Det är en svartruta för dom. Dom vet inte hur den fungerar, vad dom ska skriva, dom ser inget samband, det är som att glo på kinesiska, såvidare inte nån förklarar alla kommandona och varför dom ska göra så. Och efter en timme, kommer dom ställa samma frågor.

Vet inte ens varför jag behöver förklara detta. Linux är svårare...det är bara så för medelsvensson som inte orkar med att läsa linuxböcker för dom behöver inte konfa datorn...lägga upp nätverk...anpassa den i minsta detalj..dom har nog annat jobb som gör dom sysselsatta än att sitta framför datorn. Dom kan inte datorer! Windows är då os:et på marknaden som är till för dom, iaf inte dagens linux distar. Så om ni inte kan acceptera att det är så för medelsvenssons är ni jävligt bra på att lura er själva.

Citat:

För att inte tala om att den hjälp man kan få via IRC t.ex. är avsevärt mycket bättre i Linux, efterom man istället för att beskriva en lång kedja av menyval och klickande kan säga åt personen att skriva in ett kommando i konsolen.

Nu snackar du om datorkunniga. Att irca gör inte vem som helst. Svenssons gör det inte. Är man datorkunnig...kvittar det vilket os man sitter på, linux som windows. Man är kapabel till att kunna lära sig, fixa allt. NU pratar jag om svenssons.

Det är inget fel med att linux är som det är. Det är ju det som gör linux så bra. Den är anpassningsbar, flexibel som fan. Den är inte till för ALLA andra, iaf inte just nu, fastän jag är medveten det finns distar som försöker underlätta underhållningen. Det är för dom som har lite mer intresse för datorer, os. Som bilar. Vanliga familjer frågar inte efter vilken typ av motor det är. Köper inte den senaste sportbilen för dom vill crusha på stan. Linux är den sportbilen i datavärlden...acceptea det!

Av Nova1007

eller formatera om skitet

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vicotnik
Du formaterar som en systemdiskett, och tror sen att bootsektorn försvinner för att du slänger över fler filer till den..?

Nej? Det var ju det jag sa ju...att den INTE försvinner för att jag INTE har formaterat om den. Kolla här. Jag formaterade en diskett. Slängde in de 3 filerna som jag skrev förut. Bekräftade att det gick att boota med den. Sen slängde jag filerna med shift+delete. Kopierade andra filer dit. Och det fungerade som boot igen.

Alltså...kan inte bootsectorn ha någon pekare till någon speciell fil då den inte ändrades i dessa två fallen (inte för jag kan så mkt om bootsector och hur de fungerar).

Så frågan är HUR kan disketten (bootsectorn?) veta vilken fil på disketten som ska startas?

Av Nova1007

[QUOTE]Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
För en vanlig användare är de tillräckligt lika för att det inte bör vara något problem att lära sig det ena och byta till det andra.

"Är det tillräckligt lika".

Om vi försöker se det ur en medelsvenssons synvinkel så är Windows mycket mer lätthanterligare, både när det gäller att installera program och underhålla systemet. Det kan vi nog hålla med om om vi inte lurar oss själva. För vanliga användarna skulle nog ha kastat sönder den nya datorn så fort det blev ÄNNU EN dependency hell. Och jag tror inte dom kan så många kommandon på konsolen som kan hjälpa dom.

Vet inte vad det är du menar. Men det är en sak att det är en dator i skolan med linux, och en annan om man har linux i sin egen dator där hemma. Sitter man framför en skoldator behöver man endast det grafiska då man själv inte ska underhålla systemet - kanske vid eventuella krångel eller fel. Man behöver bara klicka på firefox-, kwordikonerna m.fl. Sitter man hemma med det och kan lika lite blir det genast problem och man behöver nog läsa flera böcker om grundläggande linux för att kunna hantera dom, då saker är mindre inuitivt än i Windows. Och det har få tid med.

Jag hoppas att du menade "det är ungefär lika i en SKOLdator".

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Don_Tomaso
Han vill inte ha en startdiskett, utan han undrar hur de fungerar rent tekniskt då Windows/Linux-versioner inte har några gemensamma filer.

Japp det är exakt det jag är ute efter, det mer tekniska, inte vilka filer jag ska ha i.

Detta är vad jag kopierade till min startdiskett från winxp C:.

boot.ini ntdetect.com ntldr

Det bootar då winxp.

Jag tror inte att det är nån bootsector på disketten som pekar på nån särskild fil. För jag har ju testat att slänga i andra filer utan att formatera om disketten. Då blir den ju ändå en startdiskett. Nån som kan nån bra guide man kan läsa om hur det fungerar i praktiken? För jag är lite inne på att göra en egen startdiskett. Eller en startskiva så det skulle vatt bra om jag vet hur det fungerar. Vilken/vilka fil/filer som anropas först, om det enbart är den filen därefter som agerar eller händer det något annat osv.

Av Nova1007

Detta fick jag när jag använde file:

#file fil.iso
fil.iso: ISO 9660 CD-ROM filesystem data 'WINME_SE ' (bootable)

#file fil.img
fil.img: x86 boot sector, Free-DOS Bootloader, code offset 0x4c, OEM-ID "FreeDOS ", root entries 224, sectors 2880 (volumes <=32 MB) , sectors/FAT 9, serial number 0xd4dab2ba, label: "BOOTDISK ", FAT (12 bit)

Så helt samma var det ju inte

Men är det inte ungefär så här...att img är diskettavbild och iso cdavbild?

Av Nova1007

Det finns många arbetsdatorer som bara är till för att surfa och skriva - alltså jobba och göra läxan med. Sådana kan man ju göra om till linux datorer, med enbart openoffice och firefox på skrivbordet. För har man Windows i dom, kommer det alltid finnas folk som installerar t.ex. msn, icq och sådana typer av program, och det förstör liksom hela syftet.

Har man däremot linux kommer dessa snorungar inte förstå - iaf de flesta - hur man installerar något annat. Samtidigt sparar man pengar på en hög av datorer (på licenser, inget behov av antivirus osv) och bidrar till att låta linux testas i skolan.

Håller med om att det inte är så lätt som det låter att totalemigrera över till linux bara sådär. Men kör med att testa några tunnaklienter först och se hur det går.

Sen tycker jag att det faktiskt är majoriteten som bestämmer hur saker och ting ska vara. Just nu i de absolut vanligaste datorbutikerna säljs det endast Windows. Alla som ringer in till Telias kundsupport har Windows. Alla som jag känner har Windows. Hur kan man gå över till något helt annat, när det är majoriteten som ska sitta framför dom? Det får marknaden bestämma tycker jag. När linux för skrivbordet blir lika lätthanterligt som windows, kommer fler datorer säljas med linux. Då kommer även skolorna inte ha så svårt med att fatta beslutet när det är mer vanligt. Men jag tror det dröjer minst flera år till.

Å andra sidan vill jag att politikerna skiter i allt det jag har sagt och manar alla skolor att köra open source direkt och sparar pengar till sjukvården och allt som är livsviktigare än högar av metallplåtar

Av Nova1007

2. så du menar att om ändrar filändelsen från .img till .iso så är det samma sak?

Av Nova1007

Laptop med korrumperad hd, och format hjälper inte

jag har en laptop utan cdrom/diskettstation och en korrumperad hd (6gb) - har ingen aning om vad som är sönder, men innan jag partitionerade hade den win98 i sig och det gick att starta. men senare fungerade inte internet och jag partitionerade om allt till en partition, C:.

jag vet att om man formaterar en hd med korrupta kluster (om det nu är fallet) så märker den vilka som är korrupta för att ingen data ska sparas på dessa, så jag startarde laptopen via nätverket (PXE) och körde format (använde win98startdiskett).

när den kommer upp till 8% stannar den och meddelar:

8 percent completed.

not ready
format terminated.

så det går inte att rädda via format. finns det annat jag kan göra för att rädda den? (återstoden av det som går att rädda, antar att inte hela är i paj). och lägg på minnet att den varken har diskettstation eller cdrom. allt körs via pxe.

Av Nova1007

hur fungerar startdiskett i praktiken?

när man slår på datorn och valt att starta med diskett på bios. vad är det i disketten som startas först? vad är det för fil på disketten jag måste ha för att den ska bli startbar?

har kollat på flera olika typer av disketter - windows som linux - de har inte samma filer på disketterna. men alla är startbara.

kan nån förklara hur det fungerar?

Av Nova1007

.img

hej

fråga 1:
vet att man i windows använder winimage för att skapa .img avbild ur diskett.
hur gör man detta i linux?

fråga 2:
kan man konvertera .iso till .img? för jag behöver .img (egentligen .imz efter kompressionen) för att starta en dator - utan cd-rom/diskettstation - med bootdisk (.img fil) över nätverket (PXE), och det verkar inte fungera om jag använder .iso filer. så just nu fungerar det att starta med diskettabild men inte cdavbild. tänkte det skulle vara bra att starta bootable cd som knoppix.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henque
Använd named-checkconf och named-checkzone för att göra en snabb syntaxkontroll av named.conf och zonfil(er).

vad menar du? jag vill binda ntinstall till ip.

Av Nova1007

Det är nåt riktigt skumt. För jag är inne i typ 40 hubbar samtidigt. När jag gör en scanning efter mitt användarnamn hittar den ingenting. Har redan lagt till hubblistan till den och refreshat men NOPE. Jag är inne på hubbar som [BBB]...och några till, vanliga hubbar alltså. Men ingen match.

FAN VA SKUMT

Av Nova1007

file://c:\windows\system32\cmd.exe

på adressfältet i en valfri mapp

Av Nova1007

om allt annat fortsätter att fungera kan du ju starta cmd.exe och testa:

taskkill /f /im explorer.exe
sedan
explorer.exe
för att starta den igen. men alla dina öppna fönster kommer förmodligen att stängas då.

Av Nova1007

Är det så när du loggar in på Windows direkt eller lite senare när du har startat många program?

Har du testat startat om explorer.exe? Kan göras via ctrl+alt+del.

Av Nova1007

Jepp fedora borde funka, om inte testa suse