Inlägg

Inlägg som Nova1007 har skrivit i forumet
Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av houze
Mjo, tråden är gammal, men jag är fortfarande inte övertygad om jag förstått något mer.
Att ditt Windows inte såg mer än 32 GB kan lika gärna bero på att Windows använder sig av BIOS för att identifiera hårddiskar.
Jag har en gammal IBM Netfinity 3000, i dess BIOS visar den mina diskar som storlekar på c:a 16 GB trots att det är diskar på 80-200 GB, när operativsystem (OpenBSD) väl bootat så har det inga problem att använda hela diskarna.
Något annat som jag tidigare i tråden hävdat är att chipset på moderkortet inte behöver ha stöd för LBA48 eftersom det inte har något med det att göra eftersom den bara har till uppgift att skicka data till/från ide-kontrollern på hårddisken, detta tar jag dock tillbaka delvis efter jag såg att vissa chip från ALI (några modeller från 94-95) inte klarade LBA48 i Linux, det kan dock bero på att drivrutinerna för dessa inte är uppgraderade med stöd för LBA48.

Finns det ingen operativsystemsprogramerare som kan förklara hur adresseringen till IDE-hårddiskar fungerar?

Efter att ha upptäckt att det var ett misstag av mig att ha jumpern på fel ställe så att kapaciteten begränsades till 32gb kan du ha rätt. Men jag är för lat för att nedgradera BIOS-versionen till den förra för att kontrollera din teori

Nu har jag iaf 120gb i en 99års BIOS-version. Så du menar, att om man sätter in Winxp i vilken uråldrig dator som helst, så ska den stödja 120gb?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aphex
Trams rensat, håll er till topic.

Rensat? Ser ju fortfarande att SÖL-inläggen är kvar

Av Nova1007

RTFM:ar?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aphex
chmod 600 /etc/fstab

Annars är det nog smartare att använda autofs till nätverksmounts, så att de kommer upp igen om anslutningen skulle avbrytas.

förstår vad du menar med chmod men detta är inte riktigt vad jag skulle vilja eftersom det ändå står i plaintext. skulle varit bättre om det på något sätt var krypterat som i /etc/shadow.

ska läsa länken senare när jag har tid.

Av Nova1007

xmms startas så segt

hej

installerade nyligen om suse 9.3 och sedan dess har xmms startats väldigt segt varje gång jag ska lyssna på mp3. att starta upp filmer går på sekunden så det kan inte ha något med mitt ljud att göra som jag först trodde.

jag har installerat om xmms och ljudkortet. inget hjälpte. har någon råkat ut för samma sak tidigare?

Av Nova1007

hur döljer man samba-lösenord i fstab?

hej

har en dator som automatiskt mountar en mapp över smbfs vid uppstart. och för att klara av detta har lösenordet skrivits in i /etc/fstab. men detta är ju en säkerhetsrisk då detta visas i plaintext. finns det något sätt att uppnå samma mål utan att lösenordet visas för vem som helst?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av razor1394
Jag har inte installerat så många paket med /usr/local/portage. Ex är mplayer32-bin, beagle, dc++, sharpmusique, pymusique osv. och det har fungerat 70/100%. Det beror på hur bra ebuilden är skriven och hur ofta den uppdateras. Ifall den inte fungerar som den ska kan man alltid installera programmet/drivrutinen manuellt.

menar du med annan dist än gentoo lr pratar du om när du sitter på gentoo?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nillon
Jag har lite svårt att se hur man "ökar sin förståelse för Linux" genom att skriva av en guide...

Ibland lär man sig ju att skriva av...men nu vet jag inte alls hur det är med gentoos dokumentation.

Av Nova1007

Visste inte att man kunde installera portage på Suse? Problemet med apt-get är ju att den bara installerar paket som finns på repositories. Fördelen med yum är att den fungerar likadant men bättre då den även kan installera ett program som inte finns med men som man själv laddat ner som rpm-fil och lösa beroendena med repositories. Men tyvärr så finns inte yum till Suse, iaf inget som fungerar.

Någon sa till mig att använda apt4rpm. Fungerar det som yum? Och hur är det med portage för Suse?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Akira
Det finns apt4rpm, vilket vore intressantare till Suse än yum.
Hittar ingen vettig sida såhär snabbt, kolla runt lite på Google..

Fungerar den som yum. Att man kan installera rpm-paket som inte finns med på repositoryn men löser alla beroenden om man har rpm-filen lokalt?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mod
Man kan bara ha fem primära partioner, sedan hamnar de som utökade partioner som kan skapar logiska volymer, därför har du knasig enhets-beteckning. (Rätta mig om jag har fel angående primär/utökad - va ett tag sen man hade dom kunskaperna fräscha)

Du måste nog ha missat detta när du kollade på min tabell:

/dev/hda2 1959 24791 183406072+ f W95 Ext'd (LBA)

Denna är en utökad partition. Så det är inget galet med min partitionsdelning

Åter till min fråga...

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lunke
I princip allt du kan göra i Windows kan du göra i GNU/Linux minst lika enkelt. Det är inte svårare det är bara annorlunda.
Visst kan en linux dist strula men Windows strular betydligt mer, grejjen är bara den att i Windows vet de flesta hur de ska hantera problemen.

Med strula menar jag bland annat på att det är svårt för nybörjare att installera. Är den lättare att dubbelklicka på en exe-fil eller är det lättare att sätta upp apt-get för att installera. Sen är det inte ens säkert paketen finns i repositoryn och sista man vill är att dubbelklicka på en rpm utan bra pakethanterare. Tänk på den 60 åriga gubben eller en mattantsfruga. Tror inte ens att dom vet hur man skriver på en konsol.

Windows är lättare.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0REc
Jo, använd -c eller -cc för att uppnå önskad effekt.

Så det är mke2fs -cc

Ok tackar!

Av Nova1007

repo list till fc4?

hej

repositories för suse 9.3:s apt-get finns på länken:

http://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/9.3-i386/examples/...

var finns samma sak för fc4:s yum?

Av Nova1007

partitionering

hej

med fdisk får jag fram:

/dev/hda1 * 1 1958 15727603+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 1959 24791 183406072+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 1959 23485 172915596 7 HPFS/NTFS
/dev/hda6 24694 24791 787153+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda7 24090 24693 4851598+ 83 Linux
/dev/hda8 23486 24089 4851598+ 83 Linux

som ni ser är de 3 sista partitionerna linux-bundna. en swap och 2 ext3 - 1 för fc4 och en för suse. om ni kollar ordentligt på cylinder nr märker ni att om det ska vara i ordning så ska det egentligen vara så här:

/dev/hda8 23486 24089 4851598+ 83 Linux
/dev/hda7 24090 24693 4851598+ 83 Linux
/dev/hda6 24694 24791 787153+ 82 Linux swap / Solaris

det jag tycker är konstigt är att hda* har fått en sådan oordning. hda8 ska ju ha namnet hda6 och tvärtom. finns det något sätt att styra så att den partitionen som är närmst början även får ett nr som är lägre? för jag ska nämligen ghosta och måste få rätt på detta. ungefär som i windows är windows alltid i c: och inte d:. skulle blitt struligt när man ghostar då och nästa gång lägger man den i hda7 istället för hda6.

hur är regeln för hda* tilldelningen till partitionerna. den som skapas FÖRST får den första siffran underifrån eller? för jag trodde det utgicks ifrån cylinderpositionerna, vilket inte var fallet.

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av f_edemar
Jag skulle inte rekommendera Fedora om du kör med KDE. Det är många som har problem med att kompilera KDE-program med Fedora och det går inte heller att kompilera kdelibs med Fedora 4 p.g.a en bugg i gcc.

Själv har jag nästan alltid kört med SUSE. Visst är den lite långsammare än andra distar men fördelen är Yast och Sax där man kan ställa in det mesta.

Hmm hur kompilerar man program? Med C++ kompilerare? Är det detta du menar "./configure, make, make install"?

Finns det ingen bra pakethanterare för Suse? Kan man porta yum?

Av Nova1007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ErikHK
man som i manual

jag brukar annars köra fdisk/cfdisk och ta bort partitionen och sedan återskapa den, men det kanske du inte vill göra?

Nope jag har redan partitionerna färdiga. Vill bara i samband med skapandet av filsystem även checka partitionen om den har några felaktiga kluster.

Morec: Så av man mke2fs verkar det inte fungera fastän med -c? Hur ska jag göra då? Hur gör ni?

Av Nova1007

FULLSTÄNDIG formatering av partition?

hej

som vi alla känner igen när man kör "format d:" i windows så formateras partitionen FULLSTÄNDIGT dvs att den även markerar alla felaktiga kluster så att inte os:et skriver data till dessa.

när man ska formatera - aka "skapa filsystem" - i linux kör man ju oftast mke2fs men detta görs ju på några sekunder. antar då att den inte söker efter felaktiga kluster. hur gör man detta då? skulle varit bra om hårddisken man använder nu inte fungerar till 100.

Av Nova1007

Tack för att ni håller med att jag inte inbillar mig en massa dependency problem.

Nu har jag installerat FC4 och testat yum. Måste säga att man ändå lyckas bättre med en bra pakethanterare. Än så länge har jag bara testat installera ctorrent. Och det gick perfekt. Bättre än det gick i Suse för där hade jag ingen pakethanterare som installerar dependencies automatiskt.

Kan nån rekommendera bra pakethanterare Suse, inte apt-get då eftersom den enbart installerar paket som finns med på listan. Finns det portningar av yum eller dylikt till Suse?

Av Nova1007

Ok...ska installera Fedora Core 4 och göra exakt som du säger. Det som låter bra är att fastän inte paketen finns med så laddas beroendena ner automatiskt. Finns det någon sådan vettig pakethanterare för Suse 9.3? Inte apt-get då eftersom så fort paketet i sig inte finns med så fungerar det inte.