Inlägg

Inlägg som Joemon har skrivit i forumet
Av Joemon

Spela hög musik är ett sätt...

Har inte från första början byggt min PC för att den skall vara tyst, snarare pris/prestanda nog att emellanåt kunna lira lite BF2... Men hade jag byggt en ny PC idag så hade jag till stora delar valt andra komponenter med mer hänsyn till värme/ljud. Så hur jag än meckar med denna burken så lär den aldrig bli riktigt tyst. Nästa burk däremot...

Av Joemon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av coopish
Hitta denna http://www.silverstonetek.com/products-pp02.htm kanske kan vara nåt, kostar ett par hundra. Vet dock ej hur bra den funkar.

Lägger in länk http://www.webhallen.com/prod.php?id=53373 115:-

Har funderat på den också, läste dock recensionerna på Komplett och det genomgående betyget var väl att den knappt gjorde någon skillnad. Men många bäckar små... En sådan och en tystare fläkt borde göra skillnad. Alternativt att man bygger en egen ljudkåpa... återigen lite ljuddämpning från Biltema mm

Edit: Så då har jag beställt en ny fläkt till nätagget och en ljudkåpa att montera bakom agget, återkommer med rapport!

Fläkt: http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=302082
Ljudkåpa: http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=312304&s=sc

Av Joemon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hehejaa
byt fläkt i agget annars

Jäpp, det är inte heller någon dum idé. Någon som kan rekommendera en ersättningsfläkt till OCZ Modstream 520w?

Av Joemon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av opox
om du kör med systemet i din sign. så borde ett s12 430w räcka (det nätagget är tystare än 500 och 600 wattarna) det gör det för mitt system, dock är det väl inte rekomenderat men jag har aldrig haft några problem och seasonic levererar bra med kräm

min burk är i stort sett ljudlös med det agget, va väl det jag skulle komma fram till

edit: ett tips är att ha ett silence läge, jag löste det genom en switch på baksidan av datorn som man knäpper på när man tittar på film eller dyligt då man vill ha helt knäpptyst i rummet, enda nackdelen är att nordbryggan går upp i 65 grader resten håller sig normalt

OK, tack för tipset! Jag skall invänta lite recensioner av de nya M12 och S12 ENERGY+ modellerna innan jag bestämmer mig för att byta.

Av Joemon

Har testat era tips precis nu, tog ett par lager ljuddämpning som jag hade över. Det blev verkligen skillnad! Nu hör jag endast ytterst lite "knatter" ljud från Raptorn.

Testade även att lägga lite runda gummiband på de ställen där nätagget ligger emot chassit, men det gjorde ingen större skillnad, det är fläkten i nätagget som låter... Någon som testat att byta från ett OCZ Modstream till ett Seasonic agg och om det är värt att byta? Funderar på ett M12 500 eller 600 agg.

Av Joemon

temperatur och kylsystem?

Av Joemon

låter som höga temps, jag har ett xt med XTX Toxic bios med VF900 och hittills har det inte gått över 75 grader i load. Jag styr vf900 via kortets bios och har ställt det på 27% fläkthastighet under 50 grader, däröver 100%. Som komplement till VF900 har jag en LianLi Blower fan som suger ut värmen från kortet ur chassit. RivaTuner funkar fint att logga temps med.

Av Joemon

Processor: X2 3800+
Vardagsklock: 2500Mhz 250x10
Orginal vcore: ~1.35V
Nuvarande vcore: ~1.35V
Kylning: Scythe Ninja Plus
Tempratur på CPU efter klockning: Idle~37, Load~54 (enligt Speedfan 4.29, lägre temps enligt Asus Probe)
Minnen: A-Data 4x512 PC3200@208Mhz
1T/2T: 2T
Vmem: 2,6
Timings: 2.5-3-3-8
Moderkort: Asus A8N-E
Stabilitetstester: Memtest86+, dubbla Prime95 i 31h, 3DMark, BF2

Av Joemon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av niklas brandin
Om hdd-racket är konstruerat så att vibrationer fortplantas så måste man bygga om det. Om det inte går att hindra vibrationerna med gummi eller dylikt att fortplanta sig till racket så måste man isolera hela racket.

Enklast (funkar bara om datorn inte flyttas runt hela tiden) är att ställa racket på butten av chassit. För att inte överföra vibrationer till golvet behövs givetvis isolering.

Jag skulle rekomendera följande. Närmast chassibotten en platt påse fylld med sand. På denna lägger du sedan en ganska tjock dit av ljuddämpningsmaterialet. Det ska helst vara lite gummiaktigt material. Uppe på detta ställer du sedan hårddisk-racket....och inte många vibrationer tar sig ut.

När du ändå är igång så kan du ta bort racket och ersätta det med 4 smala ben. Jag har själv gjort så och byggt en "våningssäng" av mina 2 diskar och ben av tekniklegobalkar. På detta sätt får du maximal luftgenomströmning.

För nätagget så finss det gummipackningar som man kan ha mellan agget och chassit. Funkar dock inte om det agget som i mitt fall ligger emot chassit på fler sidor än baktill. I dessa fall är det bara att byta till bättre....vad jag vet i alla fall.

Tack för ditt snabba och kreativa svar! Jag hade inte tänkt på att isolera själva hårddiskracket från chassit, men det låter ju som en riktigt enkel och effektiv lösning, det skall jag testa!

Angående nätagget skall jag testa att dels bygga en packning av cykelslang baktill, men som du säger ligger det tätt emot själva chassit runt omkring så hjälper det ju föga. Kanske om det finns utrymme att linda slang runt nätagget, jag får pröva mig fram.

Av Joemon

Hur kan jag sänka ljudnivån i PCn ytterligare?

Har pillat en del med att få min burk tyst men är inte riktigt nöjd...

Jag kör Adda 120mm fläktar i ett Lian Li PC7 chassi, har tagit bort dammskydd och galler från fläktarna samt sänkt hastigheten på dem och fäst dem med gummistroppar i chassit. Låter inte mkt.

Grafikkortsfläkten (VF900) är tempstyrd och går på 27% hastighet upp till 50 graders temperatur, även CPU fläkten (Ninja med 120mm) är tempstyrd och snurrar på i ca 600rpm i idle. Låter inte mkt.

Har isolera chassit med ljuddämpning från Biltema och tejpat igen hål och springor.

Hårddiskarna låter en del, vibrationer fortplantas i chassit... sitter i 3,5" hårddisk facken i chassit, tänkte linda in dem med cykelslang eller gummiband, någon som testat detta? Andra tips?

Jag misstänker att mitt nätaggs ljud fortplantar sig i chassit och orsakar det mesta av återståend oljud, hur kan man vibrationsdämpa ett nätagg på ett bra sätt?

Gäller burken i sign.

Tips och råd mottages tacksamt!

Av Joemon

Lian Li är enligt mig stilrent och minimalistiskt. En mogen design helt enkelt. Har idag ett PC7 i aluminium och är nöjd med det, men hade jag byggt en ny dator idag så hade det nog blivit ett S80 eller 6070 chassi istället då de är än mer stilrena och sannolikt också bättre ljudisolerade.

Av Joemon

PowerColor x1900xt, flashade på ett Toxic XTX bios = 675/801

Ställde även in fläktstyrningen i bioset = "ljudlöst" i idle

Av Joemon

Raptorn är inte det första man skall lägga pengarna på om man har begränsad budget. Kanske mer av en sista uppgradering om man redan har bra cpu, minne, gpu och nätagg. Men visst den snurrar ju på rätt bra!

Edit: hade nog även prioriterat en bra kylning och ett bra ljudkort före en Raptor, men det är ju förstås beroende av vad man skall ha burken till...

Av Joemon

Har ingen lösning, men kan iaf säga så mkt att jag upplever samma fenomen med mitt A8N-e. Jag använder det senaste, 1013, bioset.

Av Joemon

Snyggt! Mer sånt!

Av Joemon
Av Joemon

Har oxå en sån "Plus" fläkt på, den är helt ok. Kör Q-fan fläktstyrning på mitt Asus moderkort och den brukar snurra på i 5-600 varv i idle och är då väldigt tyst. Hade tänkt köpa en Nexus fläkt att ersätta den med men struntar i det.

Av Joemon

Några "nästan gratis" tips:

1. gummiband runt hårdisken, minskar vibrationer och resonans
2. skruva/dremla bort nät och galler framför fläktarna
3. ljudisolering från Biltema
4. tejpa/buntbanda ihop kablar för bättre luftflöde i chassit
5. gummistroppar att fästa fläktarna i, minskar vibrationer och resonans
6. lägg på ny kylpasta på CPU

Av Joemon

36GB Raptor + 250GB Seagate + 160GB extern Seagate

Av Joemon

Det blev en x2 3800 för 1650kr på komplett, den funkar fint så jag är nöjd!