Inlägg

Inlägg som Domifuling har skrivit i forumet
Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ed76
Jag är 32 och det fyller ingen som helst funktion för mig och jag tycker det mest är störande, å andra sidan har jag en kompis som det är bra för eftersom han har svårt att hitta rätt utan att se var han sätter fingrarna. Sen kan ju folk tycka att det ser trevligt ut eller tvärt om, inget fel med det, smaken är ju som sagt delad.

Självklart är det så, det var han som generaliserade, ville mest belysa idiotin.

För övrigt har jag hyfsat lätt för att hitta tangenterna också så länge det gäller spel. Men jobbar man seriöst med datorn behöver man ibland ta en titt på tangentbordet, speciellt när det är fler än två-tangentskombinationer, eller för att se vilket makroläge som är inställt mm.

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Murvel
Upplysta tangenter är för folk över 40 år och de som inte använder datorn dagligen, dvs inte alls till vilka det här tangentbordet riktar sig.

Skriver själv runt 350 tecken i minuten, är under 40 år och föredrar aboslut upplysta tangentbord, speciellt när man använder makrofunktioner mm. Om vi nu ska generalisera tror jag du behöver justera siffran lite. Kanske barn under 13 år som inte gillar upplysta tangeter?

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rallet
Det är ibland så att man undrar om hälften av de som är inne på sweclockers har DAMP, maken till korkade inlägg har jag sällan varit med om..

Kasta sten i glashus?

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
On: låter som det är i7 som inte håller måttet och därmed blir i5. Helt okey iofs om man inte behöver och vill lägga dyra pengar på en i7.

Utveckla gärna den där tanken för du tappa bort mig totalt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av rullekorn82
Na jag tror att konjukturen bottnar i April-Maj sen blir det bättre. Beror lite på USA, det verkar som om de ska försöka köpa sig ur lågkonjukturen. Hoppas det funkar. För oss som har bostadslån är det redan vääldigt mycket bättre.

Hur tar man sig annars ur en lågkonjuktur?

Av Domifuling

För att slippa bulla runt med det (hur skulle du tex lösa säkerhet om du nu lyckas konfigurera windows till att acceptera trådlösa anslutningar) så köp en billig trådlös router och koppla in i nätet.

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av QuantoR
är det? tänker på företag som coca-cola, microsoft, starbucks etc

Fast, räkna du vidare ett tag till, tror du kan räkna ett tag och bolagsmässigt kommer det fortfarande anses som ovanligt.

Av Domifuling

Vänta nu, har du inte en trådlöst kabelmodem från comhem? Varför inte ansluta din telefon till den direkt?

Menar du att du vill sätta upp din dator som en trådlös router? Blir nog svårt om det är det du menar.

Edit: Om du lyckas göra det så måste du routa 192.168.x.x nätet till datorns default gw (detta gör du i din burk).

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
[B] Förlåt? För det första förstår du inte vad jag säger eller verkar inte förstå att en file-handle inte är en fil. Jag talar inte heller nödvändigtvis om startmenyn. För det andra, vad menar du med "såga av grenen du sitter på" i samma andetag som att "diskarna stannar är absolut inte något ovanligt"? Vad tusan menar du?

Öppna startmenyn var ett dåligt exempel, det var enbart det jag menade då du blandar in direkt filaccess.

Citat:

Virtuellt minne är vidare precis vad det låter som, det vill säga "paged pool". Blanda inte ihop det med "virtualisering" som teknik för virtuella maskiner.

Det gör jag inte, dvs blandar ihop det med virtuella maskiner. Det är betydelsen av ordet virtuell och vad det kommit att betyda jag stör mig på. Att använda sig av virtuel som term är missvisande (ur datorsynpunkt), förståligt att det gjordes från början när man faktiskt skapade virtuellt minne i utökningssyfte. Nu för tiden används termen fel eftersom en pagefile inte längre har som enda syfte att utöka ramet (eller om ordet har bytt betydelse, men jag föredrar det förstnämnda). I så fall kunde vi även kalla t.ex. en db fil för virtuell vilket i sin tur skulle göra alla filer virtuella.

Citat:

Således, själva felet är att hårddisken alltid är en "gren" som inte ska sågas av. Virtuellt minne är en förutsättning för modern minneshantering men ingenting säger att den behöver vara i bruk jämt. HDD1 [D, etc] har inget med saken att göra (om du har pagefilen på systemenheten) och den stannar inte sällan (ej heller ofta) när den ska. Däremot kan datorn mycket väl frysa innan den startar upp.

Stäng av program som läser ifrån disk och låt burken vara så stannar den (om du nu inte stängt av det). Men visst, självklart, använd något på disken och den kommer spinna upp, tex en applikation som tillåts lägga saker i din pagefile och aktivt jobbar.
För övrigt är inte pagefilen i bruk jämnt, bara när den behövs. Dock är det väldigt effektivt och används ofta. Även om pagefilen används och har lås, så betyder inte det att den läses ifrån konstant.

Citat:

Precis som man skriver ut minnessidor till disk kan man vidare cacha filer, kluster och pekare i RAM. Så görs också. Men om du är erfaren användare av windows märker du att problemet inte riktigt ligger i att man måste adressera lnk-filer på disk utan att redan cachade menuitems är skrivna till pagefilen!

Du får jättegärna komma med mer fakta hurvida cachad fildata är skriven till pagefilen eller inte. Inte så att du menar att burken använder minnet och skickar ut något annat till pagefilen? För mig är det inte ett enda anrop mot pagefilen när jag öppnar start-menyn. Däremot så accessas registret, rättigheter, filsystem, mui-filer etc etc etc etc. Att få OS'et att helt cacha rubbet, dvs även rättigheter, filsystems etc. är... tycker du själv det är rimligt på ett OS som kan hantera fler än en användare lokalt och remote? Fast det kanske det är, men inte vidare stabila saker vi snackar om då.

Citat:

Cache skriven till pagefilen är idiotiskt, det begriper vem som helst. Ändå sker det. Med windows som stängd kod är det inte lätt att peka ut var, när och varför men man kan samla in fall rent empiriskt.

Varför skulle det vara idiotiskt om cache är skriven till disk? Obehandlad data förstår jag att du tycker skulle vara idiotiskt (dvs en kopiering fyller ju inget större syfte mer än att det skulle ta lite extra pung), men behandlad data är väll helt ok att man lirar över på disken? Eller missförstår jag dig?

Citat:

Att cacha allt är vanskligt då andra aktiviteter i teorin kan ändra alternativen på disk men är ju dels en måttlig risk väl värd att ta, dels kan operativet givetvis kommunicera sina filehandlers med sig självt och se vilka som är valida och inte (detta kan förutsätta diskaccess till filen men löser ändå problemet med utskrivna cache-pages).

Vilket OS i dagsläget är byggt för att chacha allt? Vi börjar iaf närma oss ramarna för SSD problemen nu =P

Däremot är det inte smart att lägga all data i RAM'et, kommer nog aldrig att vara så länge RAM'et är gone and away när strömmen går.

Citat:

När du ser hur startmenyns alternativ "run", "help and support", "search" osv ritas upp på skärmen under ett enerverande diskarbete så förstår du att implementationen inte är lysande.

Betyder aboslut inte att det är pagefilen som är problemet.Använd process monitor samtidigt som du övervakar din pagefile så ser du vad som används och inte . En medvetet slö disk kommer självklart att göra systemet slött om du beslutat dig för att köra systemet ifrån disken. Som sagt, inga OS kör helt från ram.

Citat:

Vidare har andra operativsystem haft dylika idiosynkrasier som har patchats.

Vilka OS, och när patchades dom så man kan läsa mer om problemen?

Citat:

Ett annat problem är hur tabellen för page-miss och page-hit är uppbyggd. Man kan nästan misstänka att datorn ibland måste kolla på disk för att se om det där finns utskrivna pages! Det senare har jag inga belägg på utan är mer en magkänsla som byggts upp genom decennier av tramsande med windows.

Jo frågan är hur bra den magkänslan är, men intressant att du pressenterar det som fakta. Det är hur lätt som helst att tro men varför inte se efter vad det är?

Däremot skulle jag vilja läsa på lite mer om page-miss och page-hit om du har någon länk till en bra artikel. Skulle vara intressant att se mer om hur det kan påverka en vanlig MS klient i någon större utsträckning.

jag skulle nog kunna sätta en liten slant på om du bråkade lite med systemet (t.ex. slog på pooltags och tog poolsnaps och kolla om något verkar fel där), tog reda på vad som skapar ovannämnda idiosynkrasi (se jag kan också) så skulle du inte skylla på pagefilen (eller igentligen windows) längre.

Får man fråga om du upplever samma problem i 64bitars?

PS. Jag måste helt ärligt säga att jag har inte problemen du upplever och jag bootar nästan aldrig burken hemma.

Däremot upplever jag det på min jobblapptop men det beror på att diskarna i sig är kecka och t.o.m. linux är segt pga diskprestandan. Jag har även upplevt det tidigare men nästan uteslutande när diskarna är dåliga (inte tänkt på det innan). Frågan är vad i övrigt som påverkas av systemet pga sämre diskar, jag skulle tippa på att det du tror är relaterat till pagefile och minneshantering enbart är effekter av något annat. Vi trycker på runt 40-50 användare på 32 bitars windows servrar och övervakar burkarna, både minnesmässigt och övrig prestanda ganska seriöst. Vi borde märkt om det vore ett designfel ganska snart (och alla andra miljoner som kör det). Så olika är inte xp vs. w2k3 eller vista vs. w2k8. Däremot får vi liknande effekter vid minnesläckor (eller page faults, hårda) men det är ju en helt annan historia och helt vårt fel som tillåter skit drivare eller slarviga apps. Däremot behöver vi tweaka både pagepool size och pool usage maximum i prestanda syfte. Vad du skulle kunna testa är att stänga av Paging Executive (se nedan) och se ifall det har någon inverkan men igen så är det bara gissningar. Det finns gott om verktyg för att ta reda på vad som är fel, är det pagefilen som är så extremt använd, varför är den det osv, det är iaf inte by design.

([HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"DisablePagingExecutive"=dword:00000001)

Edit: Kom på en sak. Om jag virtualliserar disken (inte os, bara disken) på en XP maskin och lägger den på en nätenhet, dvs jag streamar OS'et över nätet, då borde vi kunna se hur stor datamängd som används. Lokalt på klienten (i ramet eller på lokal disk) kommer jag spara alla information som OS'et behöver för att fungera och enbart läsa/skriva data över nätet som är nytt eller förändrat. Det borde ge oss en rimlig indikation på hur mycket som skrivs över till disk och när (genom att kolla statistiken på image servern för hur mycket info som är skickat/mottaget), eller tänker jag fel? Borde ju bli bättre än att använda perfmon som själv cachar till disk =P

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
Tror inte att ATi som är ägda av AMD tycker det är så mycket bättre att liera sig med Intel (Havoc).

Den equationen är ju inte vidare svår att lösa, tänk efter nu.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av P1nGviN
De hade nog ett par anledningar till att inte göra det. Kan tänka mig att AMD inte gillade avtalen Nvidia var dikterade (då det är deras mjukvara).

Vilka avtal menar du?

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Waxinator
Jag har en ny SSD OCZ v2 60GB som systemdisk och min erfarenhet är att uppstartstiden
är densamma som med HDD, start av program i Windows
är snabbare, men denna stora mängd skrivningar till disken när Windows
jobbar är katastrofal för prestandan.

Installerar jag drivrutiner, program eller uppdaterar Windows så går systemet
på knäna och disklampan lyser konstant. En uppgradering som tar 2,5 minuter
med HDD kan ta 16 minuter med SSD.

Innan Windows tar hänsyn till SSD's skrivbegränsningar så är nyttan av SSD reducerad.
Kommande Windows 7 utlovas komma att hantera SSD på ett bättre sätt.

Något är fel. Inte änns OCZ borde vara såpass sunkiga.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Nej, du tänker precis rätt! Men OS-konstruktörerna tänker säkert också rätt många gånger men gör fel. Har någon någonsin varit med om att det går att göra någonting i Windows, i själva systemet [öppna menyer etc], när hårddisken är i sparläge utan att datorn fryser i väntan på att disken ska varva upp? Ja, bara en sådan sak som att låta disken stanna är mycket ovanligt.

Seriöst, tänker du efter nu? Startmenyn är en bunte filer som ligger på..... hårddisken. Gör så här istället, låt din d-disk gå ned i viloläge och se ifall du får hängningar. Ungefär som att såga av grenen man sitter på kanske?

Att diskarna stannar är aboslut inte något ovanligt.

I övrigt låter det som ganska gött svammel ovan. Att man använder disken som "virtuellt" minne, vilket är missvisande då det inte är en virtualisering av minnet som äger rum utan man använder hårddisken för paged pool memory, vilket innebär att det som förmodligen inte kommer användas, eller det som kommer användas sällan flyttas från ditt minne till disk för att frigöra för te.x. non-paged pool memory.

Citat:

Ser man det krasst, så ÄR det disken vi väntar på och när man proppar i snabbare saker som SSD diskar får man resultat, eller hur.

Ja men inte jättemärkbart i windows. Uppstart kommer definitivt gå snabbare, pagefilen kommer jobba snabbare, men kom ihåg att detta enbart handlar om minne som OS'et tillåter att skrivas över till disk. Men visst, det blir snabbare men det är inte direkt någon flaskhals i dagsläget förutom när det gäller att läsa eller skriva större mängd data (och inte hålla OS'et snurrande). Indexering går också snabbare, men den går normalt bara tungt när (om vi snackar windows nu) datorn ej används. Visserligen behöver indexeringen köra färdigt transaktionerna och tar ett visst tag innan den lägger av (tillräckligt lång tid för att det skall motivera mig att stänga av tjänsten även med pro-ssd strippade diskar), men det är valfritt att indexera och för dom som behöver tjänsten är den kanon.

Som någon nämnde ovan är fortfarande OS skrivna för mekaniska diskar, men det kommer bot för det, men det har inget med pagefilen att göra.

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av muhihihaha
Detta var då oväntat måste jag säga.

Inte direkt va?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Degerlund
Fan va roligt.. Gött med lite konkurrens för att sänka priserna på komponenter. Tyckte nämligen att kompletts priser är i högsta laget sedan datorbutiken slog igen.

Hehe, menar du seriöst att du märkt skillnad på kompletts priser som du kan härleda till db's konkurrs?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av _Segas+
Om allting nu ska vara en nystart, med nya ägare...varför inte påbörja ett nytt namn istället? Datorbutiken (läs: förra ägarna), verkar inte ha skött det gamla speciellt snyggt i konkurshärvan.

Varumärken är värda en rejäl slant, även om dom missköts.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Emerald
Sjukt tråkigt om de använder samma system och hemsida.

Varför då? Det lär bli billigare att handla där om dom inte lägger massa stålar på att uppfinna hjulet. Är lite därför man nystartar i samma namn.

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av eas@tetris
Allt utom spel får ju en stor prestanda boost

Inte riktigt, däremot snabbar det upp uppstart och liknande rejält. Någon jätteförbättring i övrigt, prestandamässigt, kan jag inte påstå att vi märkt. Ladda data i olika program går oftast så fort ändå så man märker liten skillnad. Men visst, ljudlöstk, svalt och väldigt trevligt. Byggde en server med strippade SSD för systemet och pagefilen. Strippade för att det är så lätt att återskapa servern ifall något händer. Sedan kör den lite mer redundans på raptor diskar för data.

Av Domifuling
Citat:

helt sanslöst hur stor flaskhals dagens diskar är i ett snabbt system

Nu överdriver du lite. Vad är det du ska snabba upp med disken?

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av eas@tetris
bara att kolla in top500 sidan

Edit: http://www.top500.org/stats/list/32/os
Edit2: http://www.top500.org/stats/list/32/osfam

Inte så bara, skulle vara intressant vad som skiljer tex redhat linux från linux osv, eller hur dom räknar på blandade miljöer, varför osx inte räknas som unix osv. Dvs, skulle vara intressant att veta mer fakta.

Av Domifuling
Citat:

Mjo, men kollar man top500 servrar så har väl Linux c:a 86% och Windows 1%?

Skulle vara väldigt intressant att veta lite mer fakta om det där.

Av Domifuling
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Det uppstår endast vid väldigt speciella skrivningar till L3, chansen är större att det uppstår vid virtualisering. Men hittills har det inte hänt utanför AMDs laboratorium vad jag hört.

Har du någon fakta? Skulle va intressant att läsa på. Speciella skrivningar har jag inte hört så mycket ifrån, snarare väldigt hög belastning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av invztr
En bug är en bugg, den ska inte finnas där oavsett hur ovanlig och omfattande den är. Den påverkar oavsett om det är lite eller mycket. Intel använde AMD's TLB bug som marknadsföring för sina egna vilket jag tycker är väldigt fel. Tycker AMD ska ta del av kakan och ge tillbaka med dubbel kraft. Rätt ska vara rätt så dom inte gör om det.

Hur menar du att något som är dåligt dokumenterat blir en bugg?

Av Domifuling

-Boris-, vad är det för speciella testförhållanden som krävs? Mig veterligen är det inte änns virtualisering men det används som exempel pga den höga lasten. Det gäller både servervirtualisering som serverbaserad applikationsvirtualisering.

Av Domifuling

Ingen idé att fortsätta tjafsa. "Buggen" är inte vidare allvarlig av anledningen till att existerar det ett problem så är det tydligt att mjukvarutillverkaren har ansvaret, dvs buggen är i OS'et (felkod). Självklart är det dåligt av Intel att inte dokumentera detta bättre, men den viktigare frågan är nog vilka som inte känner till "buggen2.

Citat:

Nu är jag ingen programmerare men, kan inte nån med ond avsikt skriva en kod som avsiktligen använder errata buggen för att krasha system?
Vad vet jag .. en tanke bara

Nu är inte jag utvecklare heller men klarar man av att ändra så att OS'et snackar med proppen på ett sätt som den inte borde göra så finns det betydligt lättare saker att göra för att ta ner burken, typ stänga av den.

Av Domifuling

Det är ganska stor skillnad i detta fallet gentemot AMD's bugg.

Av Domifuling
Citat:

Angående USB-ljudkortet, det är en sak som är väldigt få till gagn. Ett hyfsat internt ljudkort såsom X-Fi lär ha bättre ljud på alla plan. Dock så får de riktigt seriösa spelarna åka omkring och spela på olika datorer med diverse olika integrerade ljudkortslösningar. Då är det en trygghet att ha med sig och spela med sitt USB-ljudkort då man får "samma" ljud var man än spelar. Det var ingen höjdare att åka på en tävling, van vid ett Audigy och sedan förpassad till ett SB 128 PCI kan jag säga...

Vad har du testat för USB-ljudkort?

X-FI må ha helt ok ljud med lite tweaks, men det finns USB-kort som piskar det också. Fråga vem som helst som använder ljudkortet till att skapa musik. Tolka mig rätt nu, xfi har bra ljud, men att säga att det slår alla usb-kort är bull.