Inlägg

Inlägg som alfin har skrivit i forumet
Av alfin

Tentavakten borde rimligtvis ha med dig på sin lista och därav har du bevisat att du var där. Om de inte hittar tentan borde du rimligtvis få någon form av tentamina eller hemtenta istället. Ifall de krånglar är det bara att ta kontakt med Herr Irding på Kåren.

Av alfin

Är det möjligt att ta bort några tidigare gjorde auktorisationer? Har haft två diskar som rasat för mig vilket gör att jag är inne på min tredje auktorisation, fastän jag bara har låtarna på en enda dator.

Missade dessutom att ta backup på ett av spelen förra gången "Sonic the hedgehog", går detta ej heller att ladda ner igen utan man är nu kokt?

Av alfin

SEBSDONL-N0115014

Mindre- och medelstora företag, 3990 plus moms och frakt, gratis frakt. Går att beställa som privatperson också.

EDIT: Bara söka på evalue-koden på Konsumentl-delen så får ni upp den för 4987,5 med moms och frakt. Konfigurerar man liknande direkt via de färdiga system som ligger uppe hos dell kostar den 6500-7000, konstigt värre.

Av alfin

Du får en Dell Vostro 1500 med C2D 5270 (1,4/800/2), Vista Home Premium, 1GB, 120GB, DVD-brännare och 9cells-batteri (~6 timmars batteridrift) för under 5000 med moms och frakt. Känns som ett bättre köp.

Med andra ord inga konstigheter att hitta bärbara dubbelkäringa processorer för under 5000, köpte en åt min bror från Dell förra våren.

Av alfin
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
IS är ju inte till någon nytta för actionfoto, det är bara ljusstyrka som hjälper där, så 55-250 IS är, ur den synpunkten, bortkastade pengar, IMO. Den funkar bra för modellflyg om det är soligt, men annars...

Vad jag förstått så har 55-250 IS fått riktigt bra kritik rakt över och det finns ett otal forumtrådar där folk säljer sina 70-200 F4 och istället börjar använda 55-250. Mellan brännvidderna 55 och ~135-140 får man nåstan L-kvalité på bilderna. Saken blir inte sämre av att man kan få objektivet för runt 1600 med frakt från HK (kostar strax under 3000 i Sverige, vilket också får anses som ett riktigt bra pris).

Av alfin
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anno
Var beredd på några års hårda studier. Industriell ekonomi har väl varken mer eller mindre matematik än någon annan civ. ing. Snarare mer isåfall.

Som Zartax/alfin säger, hade man det lätt för matte på gymnasiet är det ingen garanti för framgång utan det krävs pluggande. Har man det svårt på gymnasiet blir det än jobbigare. Det är betydligt svårare och ett nytt sätt att tänka på, glöm din vapendragare till miniräknare till exempel.

Men du gör nog rätt i att hålla uppe ditt snitt på 18.8, I lund krävdes 18.7(alt. 1.6 på HP) eller nåt för att komma in på I och jag skulle gissa på att det är högre/lika högt i Linköping.

03 när jag började var det 19,33 resp. 1,7, vet dock inte vad det har varit nu de senaste åren, men en kvalificerad gissning är att det är lägre eftersom markant fler personer blir antagna.

Av alfin

Har läst I i Göteborg under 4,5 år och har inget ont att säga. Nämnas bör dock att jag alltid har haft lätt för matte (aldrig behövt läsa till prov tidigare) och nu har jag precis godkänt i alla kurser. Har bland annat haft möjligheten att läsa på Berkeley, Stanford och Bocconi, allt via I-sektionen på Chalmers.

Jobbmöjligheterna är för tillfället mycket goda, vet kursare som efter enbart 3 av 5 år redan skrivit kontrakt med BCG/McKiney (garanterad ingångslön på strax under 40 000). Dessutom har vänner som tagit examen nu runt jul och har flertalet jobb att välja mellan, alla på relativt höga positioner med löner som andra bara kan drömma om. Hur det ser ut om 5- 10 år är dock omöjligt att sia om.

Av alfin

Transcend 32GB SSD för 1730 SEK med moms på Katshing, bara springa iväg och handla! (Dock 26 resp. 13 MB/s i läs- och skrivhastighet...)

Av alfin

Beror på vad ni är ute efter. LA i sig är helt värdelöst, Hollywood boulevard, och sedan är ni i princip klara. Downtown LA är finansdirstrikt på dagen och knarkarkvart på natten, om man skall hårddra det rejält. Dock finns det en hel del att se runtomkring, Santa Monica, Newport, Laguna och även San Diego med en sen middag i Mexico hinns med under en vecka om ni hyr bil.

San Francisco upplevde jag som en mycket mer europeisk stad. Stadskärnan är mycket trevligare än LA, bara att gå omkring på vägarna och se cable carten dras upp för en brant backe är riktigt fräckt. Alcatraz, Muir woods, Golden gate och Berkeley är andra sevärheter som ligger precis utan för SF.

Vill man bada och sola, åka till LA, för allt annat SF.

Jag kanske är lite subjektiv efter att ha bott en sväng i SF men enbart turistat i LA med omnejd.

Av alfin
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NakedApe
RAID är till för att förhindra stopptid och är inte någon ersättning för en bra backup-policy. Det finns ett flertal fel, bl.a. bitfel och filsystemshaverier, som RAID inte ger något skydd mot.

Om vissa metoder är "för dyra" eller "för omständiga" så känns begreppet "oersättlig data" lite överdrivet. Antalet DVDer behöver ju inte bli så stort om datamängden för en diff/inc ryms på en skiva (<~8GB). Om du huvudsakligen lägger till filer (och det låter det som på din beskrivning) så behöver du ju mycket mer sällan göra en full backup. På samma sätt går det ju att kapa kostnaden för bandbackup genom att köpa begagnat/rekonditionerat.

Jag skulle i vilket fall rekommendera en kompletterande metod till HD-kopiering.

Att göra incrementala säkerhetskopieringar på DVD har jag faktiskt inte tänk på. En DVD-skiva i veckan är inga problem över huvud taget, och en full backup varannan månad på 10-15 DVD-skivor tar heller inte allt för lång tid att genomföra.

Hur skulle det fungera rent praktiskt, är det möjligt att hålla på i ett halvår med enbart inkrementala säkerhetskopieringar och sedan har jag ett tiotal återställningspunkter att välja ifrån? Alltså är det möjligt att välja att jag vill återställa till 2007-11-07 och sedan ber säkerhetskopieringsprogrammet mig att stoppa in DVD-skiva 1,2,3,4,5,6,7,9,12,16 osv?

Av alfin

Har funderat på detta, men som jag ser det har denna lösning fyra nackdelar som gör att den inte är aktuellt;

1) Tar plats, en extern hårddisk är betydligt mindre än en hel stationär dator.
2) Ej mobil, en extern hårddisk går att förflytta och således låsa in i bankfack/kassaskåp.
3) I dagens "gröna" samhälle är det fel väg att gå
4) Priset, (5000 vs. 1000), kostnaden i sig är dock sekundär.

Av alfin

Säkerhetskopieringslösning

Nu har det hänt igen, hårddisken i den bärbara har börjat kärva efter enbart 9 månader. Detta har fått mig att inse att jag måste börja ta tag i säkerhetskopieringsförfarandet.

I dagsläget har jag runt 50GB data som är oersättlig (främst bilder men även ett musikbibliotek) och funderar över vilken lösning som ger bäst pris-/enkelhet-/säkerhetsratio.

Vad jag funderar på är att köpa en extern 500GB-disk då dessa idag inte kostar mer än en tusenlapp som enbart kommer att används till säkerhetskopiering. Jag börjar med att göra en full säkerhetskopiering till denna disk och sedan med jämna mellanrum göra en differential eller incremental backup. Disken kommer att vara placerad i en annan lägenhet vilket gör att jag har all data på två fysiskt olika platser.

I kombination med detta har jag ytterligare en extern hårddisk som jag idag använder för vanligt datalgaring. Här kommer jag att med jämna mellanrum att placera en fullständig backup. Med andra ord kommer jag hela tiden har tre kopior av min data;
1) Helt färsk på den interna hårddisken.
2) Veckovis på den externa hårddisken.
3) Varannan vecka på den externa hårddisken som enbart används för backup.

DVD-arkivering känns allt för omständligt med tanke på data-mängden, och band-stationer eller dylikt anses för dyrt.

1) Är detta en vettig lösning?
2) Skall jag välja differential eller incremental backup?
3) Bör jag göra på något helt annat sätt?
4) Vad för backup-mjukvara bör användas?
5) Hur säkerställer jag integriteten på den säkerhetskopierade datan?

Värt att nämna är att huvuddatorn är en bärbar dito vilket gör att den råkar ut för en hel del stryk samt även utsätts för stöldrisk (datan i sig har inget värde för utomstående vilket gör kryptering eller dylikt onödigt).

Av alfin

Ring Dell så fixar de.

Av alfin

Jag köpte en D600 för mer än fyra år sedan med complete care och på-platsen-service, mitt bästa köp någonsin! Initialt hade jag stora problem med skärmen men efter besök av service-tekniker och en utbytt dator fungerade allt perfekt. Det hade naturligtvis varit bättre om allt fungerat från början, men jag anser Dell löste det hela snyggt.

Efter ett år tappade jag datorn i golvet så skärmen sprack, inom 24 timmar hade jag en trevlig grabb hemma vid köksbordet som bytt ut skärmen. För drygt ett år sedan tappade jag återigen datorn i golvet vilket resulterade i att den gick sönder totalt. Ringde upp Dell och de la in en order på en nybyggd dator, D620.

Service- och försäkringsavtalet tyckte jag från början var riktigt dyrt (runt 6000-7000 på en dator som kostade strax över 22000-23000, kommer inte ihåg de exakta summorna), men de har varit värt pengarna och mer där till. Jag anser att det inte finns någon som slår Dell på fingrarna vad gäller service!

Naturligtvis tar jag kontinuerlig backup på all data jag anser vara oumbärlig, lämnar aldrig hemmet utan min 2,5"-160GB-USB-drive i datorväskan.

Av alfin

Finns väl en uppsjö av m-ATX-kort med PCIe-16x-portar, bara vraka och välja och sedan trycka in ett 8x-kort i en av dessa portar.

Jag hade satsat på något av Intels m-ATX-kort, byggda för stabilitet utan massa lull-lull. Deras inbyggda nätverkskort brukar också hålla tillräckligt bra kvalité samt även i vissa fall (eller alla i dagsläget?, var en ny feature på 925x-tiden om jag inte minns helt fel) vara direktkopplade till sydbryggan utan att först gå via PCI-bussen.

Av alfin
Citat:

Ursprungligen inskrivet av twisted_cain
Batteritiden är helt okej, klarar mig runt 3 dagar. Och då har jag pratat typ 3 timmar också.
Japp, man kan spara fler nummer och även mailadress.

Tackar tackar, valde mellan denna och 6300. Men eftersom jag inte bryr mig om kamera och display så blev 2630 det klockrena valet samt att 6300 aldrig kom in i lager i röd färg i någon butik i närheten.

Av alfin
Citat:

Ursprungligen inskrivet av twisted_cain
Kan säga att telefonen verkligen är prisvärd.
Jag köpte den i förra veckan, jag har 6300 sen tidigare, men den här var faktiskt riktigt trevlig om man söker en telefon för att ringa och skicka sms.

Det går även att skicka och ta emot mms, men det är ingen vidare upplevelse med tanke på skärmen.

Dock gör den sitt jobb mycket bra. Formatet är mycket smidigt till och lite smidigare än Nokia 6300.
En sak som förvånade mig var att den faktiskt har bluetooth.

Tummen upp för Nokia 2630.

Hur upplever du batteritiden och kan du bekräfta att man kan spara flera nummer under ett och samma namn i telefonboken?

Av alfin

Har lyckats googla fram att 2630 använder sig av S40 och det har stöd för flera entries i telefonboken, så på den punkten är det GO. Så får väl ta och beställa det och hoppas på det bästa.

Av alfin

DustinHome har den för 1095 med moms och frakt nu och tänkte slå till, men har sökt efter två uppgifter på nätet.

1) Hur är batteritiden vid vanligt användande, bättre än 6300?
2) Går det att lagra flera nummer på ett och samma namn i telefonboken?

Phat^Trance, du som säljer åbäket, har du haft tid och testa den?

Av alfin

Verkar vara exakt vad jag letat efter! Billig och tunn telefon med lågt SAR-värde för att ringa och SMSa med. Nu skall den bara komma i lager i någon butik i närheten av Borås så jag kan få ner den hit till Italien med flickan som kommer om en vecka. (Telefoner är svindyra i detta u-land...)