Inlägg

Inlägg som AmPz har skrivit i forumet
Av AmPz

Micro machines (de tidiga versionerna för sega master system som hade stöd för 6-8 spelare).
Även Total Annihilation som var långt före sin tid med grafik som håller än idag.

Finns det verkligen inte ett enda multiplayerspel för fler än 4 spelare till de moderna konsollerna?? Det enda jag känner till för Wii är det gamla VC-spelet Bomberman 93 som stödjer 5 spelare.

Av AmPz

Befolkningsökningen har mattats av något, men är fortfarande för hög.
Graf finns på wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:World_population_%28UN%29....

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kode
Personligen hyser jag ju fortfarande agg mot nvidia för vad de gjorde mot 3dfx, så varje gång de stöter på patrull är i alla fall jag lite nöjdare.

3dfx' undergång var deras eget fel. De började syssla med en mass skumrasksaker som att sluta sälja chipsets till tredjepartstillverkare, publicera namnet på en hemlig storkund i förtid, och om jag inte minns fel så lyckades dom inte implementera någon fullständig OpenGL drivrutin i tid, utan försökte leva vidare på sin proprietära Glide.
Mot slutet lyckades de inte heller matcha konkurrenternas prestanda.

En gång var 3dfx kungen på marknaden med en riktigt bra produkt, men det gick över.

Vad jag förstår av nVidiabashingen här så är nVidia det nya hatobjektet. Jag vet inte, jag ser många fördelar med nVidia; Stöd för LCD-TV med upplösningen 1366*768, drivrutinsuppdateringar under en lång tid efter att grafikkortet blivit outdated, bra drivrutiner för Linux väl?, och konfigurationsfönster i drivrutinen som faktiskt går att använda.
Försökte hjälpa en vän få igång TV-out på sitt ATI-kort häromdan. Det är en no-brainer sa jag, men det visade sig att det inte existerar någon konfigurationsflik alls för TV-out porten, och det är av någon anledning omöjligt att slå på porten. Knas.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Shimonu
Så det kommer inte vara A/B/C-nät som det är nu?

Det var länge sedan man övergav A/B/C näten...

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Jag hoppas verkligen de ser till att "standardisera" några adresser, så man kan dela upp en adress i tex. 2-3 delar. Exempelvis några adresser enbart för datorer, ska man då komma ihåg 5 datorers ip-adresser så behöver man bara komma ihåg hur ip-adresserna för "datorer" är, och sedan 5 kortare ipn. Exempelvis skulle varje typ av produkt kunna få varsin egen "underkategori". Tex. kan en elektronikpryls IP vara produkttyp(=mobiltelefon):produktnamn(=SuperMobilen): produktvariant(=Svart):versionsnummer(=2.2):produktID(=5628:6598)

Fast det har ju sina nackdelar det med...

Man kan inte plocka adresser hur som helst till apparater, då faller routingen ihop.
IPv6 består av två delar. Den övre halvan identifierar vilket nät du sitter på, och den nedre halvan identifierar din dator på det nätet.
Den övre halvan kan sedan delas in i olika delar som beskriver saker såsom vilken region i världen och vilken operatör du har.

Av AmPz

Fast just Bahnhof råkar väl vara en av de ytterst få leverantörer i världen som faktiskt stödjer IPv6, så du borde kunna få även IPv6 att fungera.
Det beror dock lite på hur ansluter till Bahnhof. En del ondskefulla stadsnät spärrar IPv6 trafik.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FredrikMH
Krockar inte IPv6 med gamla applikation/spel? Eller klarar de av att hantera det?

I regel, ja. Tyvärr måste applikationer uppdateras med stöd för IPv6.
Det kan finnas undantag. Vill minnas att vissa spel använde/använder Microsoft DirectPlay, det kan kanske vara så att DirectPlay abstraherar kommunikationen så pass att gamla spel kan köra över nya protokoll. Inte helt säker. Någon som vet?
Fast den typen av spel jag tänker på krävde att användaren själv matade in IP-adressen till spelservern man vill ansluta till. Så fungerar det ju inte med moderna spel som har centraliserade spelservrar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Langos
Skulle inte en firmware-uppdatering kunna duga eller ligger det på hårdvarunivå så hela routern måste bytas ut?

IPv6 ligger helt i mjukvara på exempelvis så kallade hemmaroutrar. Om just din routertillverkare tänker spendera ett rött öre på att utveckla ny firmware till en produkt som du redan köpt av dom är dock lite mer tveksamt.
Vissa Linksysroutrar har firmwareuppgraderingar för IPv6.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av murray86

Såhär ska det se ut:
2001:0000:2001:0000:2001:0000:0000:2001 -> 2001:0000:2001:0000:2001::2001
2001:0000:2001:0000:0000:2001:0000:2001 -> 2001:0000:2001::2001:0000:2001

Njae, såhär ska det se ut:
2001:0000:2001:0000:2001:0000:0000:2001 -> 2001:0:2001:0:2001::2001
2001:0000:2001:0000:0000:2001:0000:2001 -> 2001:0:2001::2001:0:2001

Av AmPz

Nån som bor i stockholm kan ju köpa hela rasket och sen sälja det vidare på tradera eller ebay och göra lite vinst.
Bara C64:an är värd ett antal hundra på tradera.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tcntad
jag vet inte varför det finns 2 sådana trådar

och aaa om vi bara byter till ipv6 helt å hållet
"försvinner" det:), och det stämmer med att vi måste
köra med routrar medn vad gör det egentligen ??

Närå, det gör inget att alla tvingas använda NAT så länge man inte bryr sig om sin egen integritet, vill ha bra prestanda, använda IP-telefoni, videokonferens, onlinespel, chatta eller överföra filer via torrent, ICQ, MSN etc. Sätta upp en egen webserver, filserver, spelserver, eller annan server.
Listan går att göra hur lång som helst.

En fundamental egenskap hos internetprotokollet är att vilken dator som helst på internet kan prata vilken annan dator som helst på internet. NAT förhindrar detta genom att ingen dator på internet kan prata med en dator som sittar bakom en NAT-router.
Mängder med applikationer är helt beroende av detta, och fungerar därför väldigt dåligt eller inte alls nuförtiden.

Av AmPz

Äh, dumheter.
Stamnäten är billiga att bygga och uppgradera, det är spridningsnätet ut till alla företag och internetanvändare som är det dyra.
Google och alla vi andra betalar för utbyggnaden av stamnäten när vi betalar för våra vanliga internetabonnemang.

Är det nån här som tror att stamnäten är något som byggdes en gång i tiden, och först nu håller på att "ta slut"?? Stamnäten har byggts ut och uppgraderats kontinuerligt sedan internets begynnelse allt eftersom behovet av bandbredd har ökat.

Fjantar som den där artikelförfattaren har påstått att kapaciteten i stamnäten håller på att ta slut varje gång nån ny applikation dykt upp som krävt lite mer bandbredd.

Av AmPz

I teorin bör det bli lite bättre ping. Men i praktiken kan det nog bli både bättre eller sämre.
Ping är den totala "roundtrip" tidsfördröjningen mellan dig och en server. Det finns ett visst samband mellan bandbredd och tidsfördröjning, men det är mycket annat som också påverkar pingtiden.

Hur som helst så måste man nog säga att 20-3 bör vara en betydligt bättre internetanslutning än 24-1 för de flesta applikationer.

Av AmPz

Re: Fiber vs. ADSL

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zack_Ersa
Hej! jag bor ute på landet där man nu, av nån anledning, bestämt sig för att dra ut fiber. Fiberkabeln kommer antagligen att dras ca 2km från mitt hus. vad skulle det kosta att dra ut till mig? Går det att göra sj? Vi kan också få ADSL, om vi bygger bort den förbannade bärfrekvensen för typ 4000 kr.
Vad ska jag göra? tips vore trevligt...

Bara för att dom slänger ner en fiberkabel i marken några kilometer från ditt hus betyder inte att det är enkelt att "bara grena av den" till er. Man kan inte göra så med fiber.
Dessutom kostar det hur mycket som helst bara att gräva ett 2km långt dike till er.

Av AmPz

IP-adresserna har däremot varit ett problem i många år nu. Ja, det finns fortfarande IP-adresser kvar. Men hur många får ni av era leverantörer? De flesta får bara en IP-adress för att leverantörerna är tvungna att snåla med adresserna. Detta innebär att man tvingas köra med NAT-routrar som i sin tur ställer till med en massa problem på internet.

IPv6 löser problemet med adressbristen (och en del andra mindre kända problem), men övergången till IPv6 verkar gå i en väldigt maklig takt... Ytterst få leverantörer stödjer IPv6 idag.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av iigloo
För att man vill ha en hårdvarubrandvägg så att datorn kan ge all prestanda till spelet...

Öööööh, nu är du allt ute och cyklar.
Du sparar ingen prestanda på att använda en NAT-router. Tvärtom.
Du försämrar dina pingtider, du ökar packetloss, du inför en massa konfigurationsproblem. Du förhindrar eller försvårar peer-to-peer kommunikation, vilket kan innebära att trafik måste ta omvägen via en server istället för att gå direkt mellan två spelare.

Listan med NAT-routrarnas nackdelar kan göras nästan hur lång som helst.
Detta är listan över NAT-routrarnas fördelar:

Slut på listan.

NAT-routrar är en styggelse, men tyvärr ett nödvändigt ont om man inte får tillräckligt med IP-adresser av sin ISP.

Av AmPz

Uppenbarligen gör dom ingen sökning i forumet, eller ens kollar titeln på de översta tio trådarna innan dom ställer denna fråga.
Vi kan nog med säkerhet säga att dom inte bryr sig om att läsa FAQ heller...

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Jag menade inte att icke konfigurerbara klarar jumbo frames - alltid. Bara att funktionen alltid är "på" om de klarar det. Razor skrev ju om att konfigurerbara switchar kan (om det är implementerat) tillåta/neka jumboramar och det var i svaret till Ampz som skrev "Antar att det blir lite manuellt konfigurerande av datorernas nätverkskort för att slå på jumboframes,"
vilket antydde att nic som är inställda till jumboramar ändrar läge på hur switchen fungerar - vilket den inte gör (inget anrop i stil med "-ställ om din max ramstorlek, för jag vill det!").

Jag menade absolut inte att nätverkskortet ändrar läge i switchen. Vad fick dig att tolka det på det sättet?
Jag sa bara att man ju blir tvungen att manuellt konfigurera varje nätverkskort på nätverket till vald jumboframestorlek, eftersom alla nätverkskort är inställda på 1,5k frames som standard.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av junkyard
det använder nollan i ström uttaget så det funkar utmärkt

Man kan inte kommunicera över bara en tråd. Det krävs två trådar. (Grundläggande ellära, kirchoffs lagar, slutna kretsen, etc. etc. bla. bla. osv.)

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Veni
Stämmer.

Vet ej om fasbrygga hade hjälpt(den hjälper iallafall i fallet med interntelefoner över elnätet), men det borde den göra eftersom det är bortom allt tvivel att signalerna är något annat än analoga.

Beror på... Måste i så fall vara en fasbrygga avsedd för det frekvensband som används av utrustningen. Är tveksam till att en fasbrygga avsedd för exempelvis snabbtelefoner skulle funka.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Silver
KÖP INGET SOM KÖR VIA ELNÄTET!
Provade såna för några dagar sen Netgears och dem var katastrofala packet loss i mängder som kommer skapa en väldigt instabil uppkoppling och filöverföring och sånt är kört...

Kan det vara så att du använde den mellan två uttag som satt på två olika faser?
Jag gissar att sådana produkter måste kopplas in på samma fas i båda ändarna.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Veni
Rekommenderar 3Com(äger själv ett par som fungerar klockrent).
Generellt för Gb rekommenderar jag switch+kort som stödjer jumboramar, 9k eller 16k.

Låter som ett väldigt bra tips.
Antar att det blir lite manuellt konfigurerande av datorernas nätverkskort för att slå på jumboframes, men prestandan bör bli betydligt bättre.
Att skicka små ynkliga 1,5kByte standard Ethernetpaket över ett gigabitnät är faktiskt rätt absurt.

Undrar hur många fastighetsnät och stadsnät som stödjer jumboframes...