Inlägg

Inlägg som AmPz har skrivit i forumet
Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dava
För att inte tala om mängden RAM-minne!

Därför kör jag Word97:rolleyes:

Exakt.
Moderna programs RAM-förbrukning är absurd!
Skype drar 38MB
winamp utan skin drar 15MB
ICQ drar 70MB (?!?!)

Samtidigt finns det program med lika mycket funktionalitet men som drar under 1MB.

Felet ligger hos applikationsprogrammerarna som på något obegripligt sätt lyckas hitta så mycket data som de känner att de måste dumpa in i RAM, men även microsoft är delaktiga i denna komplott. Vet ni hur mycket minne som den lilla dialogrutan "öppna fil" drar? 5MB!
Jag skrev ett windowsprogram som drog 180kByte RAM. Sen la jag till den dialogrutan och fick en chock.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cochese
Just kostaden för att utveckla program tror jag skiljer ganska mycket mellan windows och linux, eftersom de flesta program till windows görs av stora företag med relativt stora resurser så blir programmen också bättre.

Du skriver "de flesta". Om man bara räknar antalet program så är jag övertygad om att majoriteten av alla pogram till windows är små program utan något stort företag bakom.

Personligen brukar jag tycka bättre om just de programmen eftersom "större" program utvecklade av "större företag" ofta har en tendens att överdriva det grafiska i användargränssnittet, och så försöker de göra programmen så pass "användarvänliga" att de blir helt oanvändbara. För att inte tala om hårddiskutrymmet de brukar kräva.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toxi
nu man inser det dumma med att inte bo i halmstad alltså :-S

Det bara regnar och blåser i Halmstad.

Jag frågade hitnet (halmstads stadsnät) om IPv6, de svarade:

Citat:

Idag stöder Hitnet´s kommunikationsutrustning IPv6.

Hälsningar
_______________________
Henrik Johansson
Halmstad IT-nät AB

Låter ju väldigt bra.

Av AmPz

Lansera det i Halmstad så ska jag försöka öka er IPv6 kundkrets med 33%
Visst är det lite hönan och ägget med IPv6, man måste börja nånstans. Och det kostar ju inte så mycket för er som leverantör att erbjuda möjligheten.

Finns det möjlighet att få mer än en IPv4 adress av er också? Det optimala vore om det gick att få ett eget litet subnät på säg 8 adresser.

Av AmPz

Det är inget fel på DHCP.
DHCP löser många potentiella konfigurationsproblem, och underlättar administrationen enormt när mer än två eller tre datorer ska kopplas upp på ett nät.

Bara för att man kör DHCP betyder det inte att man inte kan ha statiska adresser. Det man vanligtvis gör är att man konfigurerar DHCP-servern så att varje dator alltid får samma IP. Då får man både problemfri automatik och statiska adresser.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toxi
eh? så kan man visst säga, frågeställningen var att någon här tyckte NAT var bra som säkerhetslösning och eftersom ipv6 inte behöver NAT så är NAT onödig när väl man går över till ipv6.
Det jag belyste var att NAT är onödig eftersom att brandväggen skall göra det som folk tror NAT gör i fråga om säkerhet, särskillt eftersom i ipv6 så tas sista 64 bitarna i host addressen från MAC addressen, vilket gör att man inte behöver vare sig dhcp eller NAT i ipv6.

För övrigt trevligt höra att en isp börjat erbjuda ipv6.

Det är väl de sista 48 bitarna som tas från MAC-adressen? Och den typen av autokonfiguration är bara en av tre möjliga metoder för automatiskt tilldelning av IPv6-adresser. Metod nummer två är faktiskt DHCP, och metod nummer tre bygger visst på slumptal.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av sorcer
Vi levererar ett /64 till privatkunder. Det ger ett par miljoner ipadresser. När du använt slut dom så lovar jag att personligen leverera fler, hehe Vi är på gång till halmstad faktiskt, men har man otur gör stadsnätets utrustning att vi inte kan leverera native till alla kunder :/

Trevligt. Det är ju så IPv6 är tänkt att fungera. Varje "site" får ett /64. På så vis kan en site utan problem skapa flera subnät men fortfarande behålla den smidiga autokonfigurationen via MAC-address.
Ett /64 ger för övrigt ett antal miljarder miljarder adresser

Det är nog tyvärr så att stadsnätet i dagsläget inte stödjer IPv6, men ni borde kunna pusha på lite på den punkten tycker jag? Stadsnätet hävdar att dom ska vara helt transparenta och inte alls lägga sig i vilka typer av nya tjänster som leverantörer vill leverera i nätet, så då får dom väl stå för det också..
En snabb lösning skulle kanske kunna vara att göra en liten "bypass" av IPv6 trafiken förbi deras system?

Får man fråga hur många kunder ni har som använder IPv6?

Av AmPz

Dvs din laptop, stationära dator, och PDA kan få varsin "riktig" IP, och därmed slipper du en massa problem när du vill köra peer-to-peer applikationer såsom IP-telefoni, spel, fildelning, instant messaging, osv.

Det är tyvärr få som infört stöd för IPv6 än så länge. Det finns ett fåtal webservrar som stödjer det (stödjer google det?) och IP-telefoni via IPv6 är på gång..
EFNet har haft en IPv6 IRC server uppe rätt länge nu. Det är nog den roligaste tjänsten man kan använda för att prova IPv6 i dagsläget.

Av AmPz

sorcer/Bahnhof: Trevligt. Jag förutsätter att ni inte har någon onödig övre gräns på hur många IPv6-adresser man får av er?
Tyvärr verkar ni inte leverera i Halmstads stadsnät...

Till alla andra som är intresserade av IPv6: Ett tips är ju att fråga internetleverantören om de kan erbjuda det. Förmodligen svarar de nej, men om tillräckligt många är tillräckligt enträgna och frågar om IPv6 så får de i varje fall veta att det finns en efterfrågan. De skulle ju till och med kunna tjäna en krona eller två på det om de lanserar det som en "extratjänst".

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Damodred
Det är många som tycker de är häftiga för att de använder open source och Linux...

1. Tror han menade att det finns fler användare inom Windows och därmed lättare att få support.

Sedan tror jag inte det spelar någon roll om jordens alla VIKTIGA servrar har Linux, OS X eller Windows. De har knappast internetaccess och är därmed väldigt säkra ändå.

Du kanske inte vet om att 68,7% av alla websiter i världen kör opensource-webservrar? Endast 20,5% av alla websiter kör på Microsofts webserver.

http://news.netcraft.com/archives/2006/04/overallc.gif

Statistik från netcraft: http://news.netcraft.com/archives/2006/04/06/april_2006_web_s...

Du sa något om att det inte finns intresse att hitta säkerhetshål i open source system. Det är tvärtom. Eftersom open source är helt dominerande bland webservrarna så vore ett säkerhetshål i dessa system guld värt för worm/virus-makarna.
Ändå är det i Microsofts servrar där det med jämna mellanrum upptäcks säkerhetshål som utnyttjas av diverse elakartad mjukvara.

Av AmPz

Man måste faktiskt ge MS credit för Windows 2000. Det är ett operativsystem som de faktiskt lyckades med. Det är stabilt och bra, och grafiken är inte riktigt lika betungande som exempelvis i XP.
Tyvärr har de redan lagt ner support för detta deras bästa operativsystem någonsin. Exempelvis kommer det aldrig att få fullt stöd för IPv6

Senast jag provade Linux så var X och fönsterhanterarna alldeles för sega.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av reaper
För det första finns IP-SEC nu också till IPv4 och för det andra är det ingen akut brist på IP som vissa vill hävda. En övergång till IPv6 är därför inte nödvändig och lär inte bli på ett par år iaf. Dessutom måste ju alla applikationer uppdateras för att hantera den nya standarden.

Jasså, det råder ingen brist på IPv4 adresser?
Fråga din internetleverantör om du kan få en IP till din stationära dator, en till din server, en till din laptop och en till din PDA.
De flesta använder nu NAT-routrar för att kunna koppla upp mer än en apparat till internet.
Men NAT-routrar medför ett stort problem: De förstör end-to-end routingen på internet. Det är i dagsläget inte möjligt för vilken dator som helst på internet att kommunicera med vilken annan dator som helst.
En av de viktigaste grundprinciperna på internet är därmed helt förstörd.

Utökat antal adresser, bättre möjligheter till aggregering, minskad belastning på routrar, och IP-SEC har redan nämnts som stora fördelar med IPv6.
En annan stor fördel med IPv6 är stödet för mobilitet. Med IPv6 är det möjligt för en mobil enhet såsom en laptop eller mobiltelefon med WLAN att hoppa från ett nät till ett annat men fortfarande behålla samma IP-adress. Det är till och med så att pågående TCP-anslutningar ej kopplas ner.

Av AmPz

Jag köpte en minimal bluetoothmus till min laptop. På grund av den minimala storleken är ju inte ergonomin helt perfekt, men den är väldigt lätt att ta med sig, vilket jag tycker är rätt viktigt när jag ska ha den till min lilla Dell X1 ultraportabla latop.
Musen har märket Trust, och kostar 200-300 på internetbutikerna.

Av AmPz

Fristående NAT-routrar kostar iofs inte mycket idag.
Men om du ändå har en server så...

Ska du sätta upp ett trådlöst nätverk också?

Av AmPz

Under förutsättning att du med "router" syftar på en NAT-router (vilket du förmodligen gör om du inte vet vad det är för något) så är det första alternativet bäst. Dvs en kombinerad trådlös NAT-router/switch.

Alternativet vore en vanlig trådbunden NAT-router i kombination med en trådlös accesspunkt.

Två NAT-routrar i serie ska man undvika.

Av AmPz

Visst finns det många worms ute på nätet som med automatik scannar datorer efter säkerhetsbrister, men mjukvarubrandväggarna är faktiskt lite väl "känsliga". De rapporterar allt möjligt som livsfarliga "intrångsförsök".
Ju mer mjukvarubrandväggarna pluttar in i loggan, desto bättre tror köparen att brandväggen är. Normalt sett loggar de därför både en hel del helt legitim trafik, och trafik som visserligen försöker göra någon form av intrång, men som är helt ofarlig eftersom din dator inte har den säkerhetsbristen.
Så länge din dator är någorlunda updaterad och du inte har några väldigt osäkra program installerade (Sony rootkit och annat) så är det mesta som mjukvarubrandväggarna registrerar egentligen helt ofarligt.

För övrigt tror jag inte att någon försöker göra intrång på din "data". Du menade säkert att någon försöker göra intrång på din "dator". Två olika ord med helt olika betydelse. "Data"="information", inget annat.

Av AmPz

Inte sådär lysande om man vill koppla den till en PC bara.
Rektangulära pixlar...

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Parse
Hur funkar GPS på denna mobil?
Är det bara att instllera TomTom? Kostar det att använda kartor, behöver man någon speciell dosa? Vad kostar TomTom?

Öh, Qtek 8310 har inte GPS.
Däremot går det säkert att koppla den till en GPS-mottagare via bluetooth.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av snutte
Förklara gärna. Jag ser inte problemet om någon har en liten sändare med låg effekt mellan ipod->bilstereo eller laptop->stereo. Slipper ju onda kablar och signalen räcker bara inom rummet man sitter.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av landen
Nej tack! Skippa du moralpredikan!

Bestäm er.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av landen
Jag köpte från Hong Kong, 130:- inklusive frakt och ett gratis Ipod Nano Skal!

Kunde inte vart mer nöjd, för övrigt är det störtlöjligt att dom är förbjudna. Så typiskt Sverige!

Om du förstod varför det är förbjudet så skulle du inte tycka att det är störtlöjligt.
Det finns mycket goda skäl att försöka hålla brusnivån i etern så låg som möjligt.

Av AmPz

Borde väl gå att ordna en signalingång till bilstereon istället?
Om du har en gammal kasettbandare i bilen så kan du använda en kasettadapter.