Inlägg

Inlägg som filbunke har skrivit i forumet
Av filbunke
Skrivet av underd0g76:

Citat från Steams grundare Gabe Newell: "The easiest way to stop piracy is not by putting antipiracy technology to work, it's by giving those people a service that's better than what they're receiving from the pirates." (Källa)

Vilket är skälet till att alla köper sina spel från GOG som låter en ladda hem installationsfiler av spelen som saknar DRM. Så att man alltid har rätt till spelen man köpt.

Nej, istället så livstidsprenumererar (inte köper, läs avtalet) alla sina på DRM-nerlusade spel från Steam. Som inte låter en ladda hem installationsfiler och som i användaravtalet ger sig rätten att ta bort spel (läs avsluta livstidsprenumerationen) från en grupps konto (tex alla i USA eller alla i Kalifornien) för vilken orsak som helst utan att behöva ersätta dem.

Newell må säga en sak, verkligheten är något helt annat.

Av filbunke
Skrivet av Betty (Kung Pow):

HAHA, TÄNK (typ) sportpaket
Där du i viaplay etc köper till det eller andra delar du vill see
Inte att ALLT ingår för ALLA
Kanske så att många bara vill se komedi, eller sci fi, eller fantasy etc

Fast då är det ju inte Spotify-modellen. Utan mer som vi har det i dag.

Stoppar du in sport i ett paket, så blir det färre som skaffar det, och då blir det dyrare för de som väljer det.
Vill minnas att det var som hände kabelpaketen i USA efter att kunder klagade över att betala för en massa krimskramskanaler som de inte ville ha, de vill ju bara betala för amerikansk fotboll. Vad de helt missade var all de som inte brydde sig om NFL och bara tittade på de billigare krimskramskanalerna och därmed subventionerade priset för de som tittade på de dyra kanalerna.
Sen blev det enklare att höja priset på krimskramskanalerna för de var redan så billiga.

Om bara vart 10:e hushåll i Storbritannien skaffar PL+CL så blir ju priset för bara rättigheterna 770kr/mån. Och det är då innan alla kostnader som företagen som köpt rättigheterna kommer att ha, löner, lokaler, etc. Och sen kanske de även vill ta ut en vinst på det hela...

---

Spotify-modellen fungerar inte för film, tv (, och sport). Inte då för att Spotify-modellen fungerar för musik heller, problem när det gäller inkomster har ju börjat visa sig. Fungerade inte riktigt att byta modell där artister turnerar för att sälja skivor till en där artister i stort sett ger bort musiken gratis för att sälja turnéer. Såvida då man inte heter Taylor Swift...

Av filbunke
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Visst är det alltid problemet med affärsmodellen, är ju lite därför det inte finns nu

Spotify hade ju turen att vara först, hade det varit annorlunda så hade vi säkert haft streaming per skivbolag just nu

Men går kanske att ta betalt på vilken typ, tänk sportpaket, eller tillgång till nytt material etc

Sportpaket? Sport skall ingå också?

Rättigheterna för Premier League i Storbritannien gick nu för runt 20 miljarder per år, Champions League, per år, ytterligare 6 miljarder. Det finns 28 miljoner hushåll i Storbritannien. Så om alla brittiska hushåll skulle ha en paket med bara PL och CL, så skulle det kosta 77 kr /mån. Men vi skall ju ha resten av alla världens sporter (kayak, sportklättring, F1, amerikansk fotboll, japanska baseballligan, serbiska handbollsligan, litauiska basketserien, och
så vidare) också. (En hel del kommer ju inte bli vidare glada över allt betala för en massa sport de inte vill se...)

Och sen får vi ju inte glömma alla filmer och tv-serier också.

Ett paket med allt blir väldigt, väldigt, dyrt.

Av filbunke
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Undrar när de ska förstå att det som saknas är ett Spotify för serier och film
Inte hundra olika, där olika filmer och serier hoppar mellan olika leverantörer titt som tätt vilket gör att man verkligen leta om det är någon speciell man vill see, framförallt då äldre serie

Tänkt något på hur man skulle få det att fungera rent ekonomiskt?

Av filbunke
Skrivet av medbor:

Ganska dyr uppgradering på en så gammal dator, men det visar att prestanda finns att hämta

Blir ju billigare än att köpa helt nytt, sparar pengar på minne och moderkort. Finns ju dock en gräns beroende på vad man är ute efter, är det låg upplösning och många fps, så kanske man bör uppgradera istället.

Av filbunke
Skrivet av wargreymon:

De ger ju bara exempel på prylar, men 7800XT finns från 6000:- och 5800X3D runt 3800:-.

Kan vara värt att titta på svenska Amazon för en 5800X3D, den har funnits där och försvunnit kortvarigt den senaste tiden för runt 3200-3400 eller så. Annars så finns ju lillebrodern 5700X3D för 2800.

Av filbunke
Skrivet av kaput:

Haha, vad har det med saken att göra?

Det finns gott om piratkopieringsförespråkare här i tråden. Vågar anta att ingen av dem beskriver piratkopiering som ett problem, trots att det är ett brott.

Beskriver man piratkopiering som ett problem beror det ytterst sannolikt på att man tycker det är ett problem - eller för all del får betalt för att tycka det - och att man i förlängningen inte är en oberoende part. Ergo, det finns fog att fundera på om undersökningen är en partsinlaga.

Så om det finns de som tycker att brotten X skulle vara lagligt, så blir det direkt en partsinlaga om någon skriver att det är ett fortsatt problem och den personen är då inte oberoende?

Gäller det alla brott eller bara de brott du vill skall vara lagliga?

Av filbunke
Skrivet av kaput:

I det här specifika fallet behöver man inte leta länge:

"Piracy är fortsatt ett problem i Norden" - Natalia Borelius

En neutral part hade nöjt sig med att konstatera att "piratkopieringen är på uppgång i Norden" eller liknande.

Så jo, nog finns det fog att fundera på om det är en partsinlaga.

Nej. Det är ett brott, alltså så är det inte ett tecken på att det skulle vara en partsinlaga.

Av filbunke
Skrivet av Pirum:

Tack för informationen, en trollfabrik alltså, för att använda modernt språk.

Nej. De rappoterade om samma sak för drygt två år sedan:

https://www.mediavision.se/2022/06/03/mediavision-34-miljoner...

Skrivet av snraway:

Ha gärna därför ett kritiskt öga till den här typen av beställda rapporter, och ha i åtanke att det är partsinlagor med enda syfte att bilda opinion. Det är inte oberoende undersökningar.

Ditt inlägg är ju bara till för att misstänkliggöra undersökningen. Du har inga som helst bevis på att det är partsinlaga eller att det inte skulle vara en oberoende undersökning, men på grund av det just nu pågår en kampanj så måste det vara en del av kampanjen. Men det kanske var en annan kampanj 2022?

Av filbunke
Skrivet av snraway:

När ni på Sweclockers rapporterar om detta så ha gärna i åtanke att det just nu pågår en välfinansierad och stor PR-kampanj emot "Pirater" av en grupp inom lobbyorganisationen Nordic Content Protection. Gruppen är finansierad av stora contentägare.

Kampanjen går bla ut på att beställa olika undersökningar som visar exakt det man själv anser samt att bedriva aktivt påverkansarbete mot journalister.

Ha gärna därför ett kritiskt öga till den här typen av beställda rapporter, och ha i åtanke att det är partsinlagor med enda syfte att bilda opinion. Det är inte oberoende undersökningar.

Ni kan läsa om PR-kampanjen här:
https://www.ncprotection.com/index.php/nordic-content-protect...

Om det just nu pågår en kampanj så är det ju viktigt att vara uppmärksam.

Och man kan ju då även notera att de även tidigare år har frågat om piratkopering i Norden.

Viktigt gällande kritiskt granskande att man kanske inte direkt fastnar vid något som bekräftar ens egna uppfattning i frågan... Eller att information som egentligen inte har med det att göra kan användas till att ifrågasätta saker man ogillar.

Av filbunke
Skrivet av Dunder:

Ahh, missade den texten under. Då antar jag att siffrorna är helt opålitliga.

Såvida du inte vill övervaka alla, övervaka all trafik okrypterat, osv, så är det vad man kan göra, fråga folk. Har svårt att tro att man säger sig göra det när man inte gör det, men att det omvända är mer troligt, så siffran är troligtvis högre.

Av filbunke
Skrivet av PeCe:

Skall bli intressant att se vad det nya månadspriset blir...de lär väl knappast låta bli att höja priset igen, denna gång med hänvisning till CL-rättigheterna.

Priset för rättigheterna i Storbritannien gick upp med 20% jämfört med förra budgivningen. Som också slutade med att Amazon köpte in sig i det vinnande budet med rättigheter till att visa 17 eller om det var 19 matcher och förtur till en tisdagsmatch.

Har priset på rättigheterna gått upp så mycket även här (om det uppstog ett budkrig med tex Telia, eller om UEFA har ett golv för priset som gått upp), så kommer ju priset gå upp för slutkunderna att gå upp, viaplay kommer ju inte kunna äta upp en sådan kostnadsökning.

Av filbunke
Skrivet av Dunder:

Vart har man fått siffrorna från egentligen? Deras källa är dem själva utan någon mer info?

Har de bara slumpmässigt frågat ett gäng personer skulle jag gissa att det faktiska antalet är högre än vad deras siffror visar.

Man kan ju alltid försöka att ta reda på saker....

Citat:

Mediavision är ett oberoende nordiskt konsult- och analysföretag, inriktat på analys och strategi inom traditionella och digitala medier. 6700 respondenter mellan 15–74 år intervjuas online varje halvår i Norden.

Av filbunke
Skrivet av Fenrisulvfan:

Mycket bra, men jag kan absolut inte alls hålla med om detta rent filosofiskt.
Varje människa bör ha rätten att kasta sin blick fritt.
Olika aktörer kan sedan skyla sig bäst dom vill och ta betalt för skaran som tycker det är värt pengar att enkelt få en bra plats att skåda ett skådespel.
Motsatsen blir lätt ganska galen, där man tvingar folk att betala för att ha kastat en blick.

A ha, du tittade ner i urringningen, det blir 20Kr. Betala annars är du tjuv. Vansinne!
Kombinera detta sedan med teknik för att spåra ögonen så har vi en galen dystopi på nolltid.

Ett tips, det blir olagligt när man laddar hem en film man inte har rättigheter till. Oberoende av om man tittar på den eller inte. Det är inte tittandet som är förbjudet.

Av filbunke

Viaplay har förövrigt precis skaffat rättigheterna till CL i Sverige och Danmark fram till 2027. Frågan är väl om de fortfarande finns kvar 2027.

Av filbunke
Skrivet av dlq84:

Tycker inte 5 miljoner av 27,5 miljoner invånare är helt orimligt.

Håller med, men det är mindre 27,5 miljoner då det gäller de från 15 till 74 år.

Citat:

Idag är har 25 procent av alla 15–74 åringar i Norden laddat ner eller på olaglig väg streamat film, serier eller livesport under den senaste månaden.

Man kan dock tycka att de borde ha läst igenom sin pressrelease, den är inte särskilt lång, iallafall en gång....

Av filbunke

Det kostar en massa pengar att producera film och tv. Och de som investerar pengar (från Filminstitutstråden så framgår det ju att en väldigt massa vill avskaffa filmstödet, vilket då innebär privat finansiering), vill ju ha avkastning på investeringarna, de är inte altruister. Vi kommer från att streamingföretagen ha slagits om att etablera sig, med låga priser för att locka till sig kunder. Netflix har tex ordentliga skulder som de kommer att behöva betala.

Men är man nöjd med billiga produktioner så kan man säkert lösa det. Mer realitysåpor, och drama filmad med iphones.

Finns ju de som verkar tro att man skall fixa bra TV och film bara genom en prompt till någon "AI". Lycka till säger jag.

Tror att TV har haft sin guldålder när det gäller kostsamma produktioner, för med dålig avkastning försvinner pengarna någon annanstans.

Vänta bara, lootboxes och mikrotransaktioner i spel, där man tjäna pengar...

Priset för livesändning av sport har ju att göra med att priset för rättigheter har trissats upp (marknadskrafter...) inte för att tex viaplay håvar in pengar. De förköpte sig och korthusen håller på att rasa. Priset för rättigheterna till CL i Storbritannien gick ju upp med 20%, så det kommer ju att fortsätta.

Slutligen så har man ingen rätt att se på något, oberoende om man tycker det är för dyrt eller om de med rättigheter inte ger dig rätten att göra det.

Av filbunke
Skrivet av BioX2003:

tycker danskar och norskar gör bättre filmer än Sverige så varför skatta? när Sverige inte kan göra nåt bra ändå.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Kan faktiskt hålla med om det.

Tycker de generellt sett brukar ha mer fantasi än svensk film.

Tycker för det mesta det känns som att alla svenska filmer är lite samma i alla och ofta väldigt dåligt skådespel på det också...

All norsk och dansk film visas ju inte i Sverige, utan vad som brukas visas är succéer, vilket innebär att det blir aning skevt att jämföra med.

Och det är ju inte så att dansk och norsk filmindustri inte får stöd.

https://www.dfi.dk/stoette
https://www.nfi.no/tildelinger

Eller att det inte finns skräpfilmer som fick stöd. Som sagt, de filmerna går inte export...

Av filbunke
Skrivet av brickerbro:

@talonmas Det är ingen rättighet att få skapa film, det är ingen självklarhet att vi måste ha svenskproducerad film. Producerar man någonting som folk faktiskt vill se så tjänar man pengar, gör man ett kasst jobb så blir det inget. Lite det som är grejen med film, high risk, high reward. Man kan ju tjäna flera gånger sin produktionskostnad om man gör en bra film som inte kostar hur mycket som helst.

Hon bör avgå omedelbart. Parasiter som henne vill vi inte ha i någon statligt ägd position.

High risk, high reward? Varför riskera förlora ens egna pengar? Bättre att helt enkelt bara producera realitysåpor och serier som lyxfällan. Skitbillig skit. Behövs inte många tittare för att det går ihop och sen kommer vinsten!

Av filbunke

Bara bra, lägg ner all svensk film och tv-serie produktion, den kan ju inte konkurrera med USA.

Blir ju lättare med en framtida kulturkanon för då film och tv, bara kopiera topplistan på amerikanska strömningstjänster.

<sarkasm>