Inlägg

Inlägg som Distordera har skrivit i forumet
Av Distordera
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Att tänka på att när man förlänger skruvarna så förlänger man även hävarmseffekten och det blir en större belastning. Vilket kan innebär att skruvarna går av och skärmen ramlar ner och kanske skadar sig. Jag var inte konstruktionsmässigt nöjd med Sonytvn som jag monterade utan skulle helst vilja slippa distansbultarna. Men tvn hänger kvar och är stadigt. Tvn väger under 10kg och kanske tål skruvarna X gånger mer och den före lossnar från väggen.

Det är bra att tänka en extra gång när man monterar grejer men man behöver inte vara särskilt orolig för hållfasthet på klämförband (skruvar) för tillverkaren överdimensionerar oftast.
Pga risk för klantiga kunder med garantianspråk och lagen på sin sida.

Hjulskruvar är ett gott exempel (bult är ett ogängat maskinelement).
Det hade räckt med mindre än halva storleken om folk hade gjort rent ytorna, anoljat skruvskallen och dragit med rätt moment. Men inte ens fackmännen på däckverkstan gör det. Därav jätteskruv.

Jaja, något off topic.

On topic: har du en skruvdragare? Skaffa en metallborr med samma diameter som hålet och joxa runt lite på full fart så har du på ett enkelt sätt fräst ur tillräckligt med material för montage.

Av Distordera

Jag har bestämt mig för Hue. Det är rätt kostsamt men verkar vara grymt stabilt och enkelt med ett stabilt företag i ryggen.

Gällande övriga smarta grejer så är det en riktig djungel med massor av fallgropar. Många buggar, många standarder, några kursade eller nära kursade företag där grejerna inte funkar längre.

Av Distordera
Skrivet av MickeBoy:

Jag har inte testat både Philips Hue och Ikeas variant och jag upplever Hue som mycket stabilare.

Med en brygga går det att programmera enheter (lampor, uttag) individuellt, men också skapa rum eller zoner få alla att agera samtidigt. T.ex. en zon för alla fönsterlampor och ställa in att dessa ska tändas vid solnedgången och släckas vid soluppgången.

Med bryggan och fjärrkontrollerna så behöver du inte använda telefonen, även om du kan göra det också.

När automatiken är på plats så har jag inte känt ett behov av att ha knappar eller fjärrkontroller till var och en av enheterna. Det fungerar så bra med automatiken att jag inte har behov manuell styrning.

Hur är uttagen i storlek? Får man plats med fullstor Schuko bredvid ett Hue-uttag?

Priset är en faktor också. Blir rätt kostsamt men stabiliteten är värd mycket å andra sidan.

Av Distordera
Skrivet av RinoKovik:

Har dessa: https://www.webhallen.com/se/product/337619-Deltaco-Smart-Hom...

Fungerar ypperligt. Dock ingen strömställare men en hyffsad widget till telefonen. Samt att du kan ställa tidur etc.

Detta kanske kan funka ett tag. Tack för tips.
Jag tankade hem appen men hittade ingen widget att lägga till, tillfälligt fel eller?

Frågor:
- Kan man ställa in av/på mot soluppgång/nedgång automatiskt? Läste att det ena fungerade men stod inget om det andra.

- Alltid funkat för dig, klickar aldrig?

- Har du haft strömavbrott och hur betedde sig grejerna efter det?

Tack än en gång!

Av Distordera

Jäklar, här behöver jag dissekera lite. Tack för bra input angående olika system. Återkommer.

Av Distordera

Får tacka för engagemanget och svaren men jag tror jag backar på det här.
Att tala med grejerna tar ju längre tid än att klicka på en knapp och att sätta upp RPI eller dyligt klassar ju inte riktigt som simpelt.

Kollade upp Nexa Bridge vilket på pappret är i nivå med vad som eftersöks men betygen i App-store är ju inte direkt något att hurra för.

Jag kör old school ett tag till med hederliga strömställare.

Av Distordera
Skrivet av mrqaffe:

Du kan ju åtminstone skaffa några Google Home Mini som du kan prata med för kontrollen, jag har Ikeas Trådfri switchar men de är nog för stora för dig.
De här ser dock små ut men vet inte hur bra de fungerar https://www.mediamarkt.se/sv/product/_deltaco-smart-str%C3%B6...

Tack för tipset men jag passar på home mini. Verkar vara buggig och varför skulle jag vilja prata med grejerna? 😂

Men kollade upp Ikea trådfri. Den där genvägsknappen verkar vara det jag är ute efter. Behöver deras gateway till tydligen.

Nån som har koll på om det finns nån miniplug som passar eller om man måste ha Ikeas mastodont-uttag?

Av Distordera

Ute efter simpelt system för miniplug och fjärr.

Jag kan INGET om smarta hem men är ute efter ett superenkelt system för 5 miniplugs (viktigt att de är mini så de inte bygger för mycket och blockar uttag) samt en strömbrytare. Strömbrytare är halvt optional.. jag vill verkligen ha en men går det absolut inte så är det väl så..

Tanken är helt enkelt att slippa knata runt hela huset och tända varenda myspysbelysning varje gång man kommer hem plus omvänt när man ska sova.

* Slipper gärna använda telefonen för att tända släcka. Strömbrytare vore toppen.
* Pluspoäng om det är möjligt att ställa in timer och/eller skymningsstyra.
* Stabilt behöver det vara.

Har sett att Nexa har nån fjärr men den såg för trist ut alltså. Sen kör väl de på 433 Mhz(?) vilket borgar för ostabilt gissar jag?

Jättetacksam för tips!

Av Distordera
Skrivet av Kommenterande 2:

Vad konstiga ARN är i så fall. Det normala är att man rekommenderas att inte betala om man anser att räkningen är felaktig. Om butiken skulle gå till Kronofogden är det bara att bestrida. Då kan inte Kronofogden göra någonting. Butiken informeras av fogden att du bestridit räkningen och så får butiken välja om det ska skickas vidare till tingsrätten eller ej.Det där låter som ett standardsvar och det betyder nog att du fått tillbaka pengarna direkt utan att banken kollat om det var korrekt att ge tillbaka pengarna till dig.Det är förstås enklare för dig att inte hämta ut något. Annars får du krångla med att försöka returnera det på något sätt. Hämtas det inte ut går det automatiskt i retur.

Ja det verkar ju som att du har mer praktisk erfarenhet än allmänna reklamationsnämnden så lycka till och kör hårt!

Av Distordera
Skrivet av Rille87:

Företag ska inte skicka saker för indrivning om du ligger i tvist, gör dom det är det bara att bestrida inkasso eller Kronofogdens faktura också. Du kan inte få någon betalningsanmärkning för detta när du ligger i tvist med ett företag, se bara till att ha bevis för alla brev och email m.m med både företaget och ev inkasso/Kronofogden.
Företaget kan då ta dig till domstol.

En bra teori. Funkar kanske med företag som svarar på tilltal vilket detta inte gör.
Det är också delvis därför ARN råder att betala först och sen bestrida.

Av Distordera
Skrivet av Lagerlöf:

Och hur är det ÅF's besvär att få dem i retur om de bara säger åt min bank att jag fått produkterna och så drar de pengarna från mitt kort igen? Om de aldrig svarar och går att få tag i så kommer jag ju aldrig kunna skicka tillbaka produkterna?

Eller tänker du att jag ska kunna behålla produkterna och pengarna? Så måste jag förvara två stora paket hemma tills vi har löst det och de väljer att svara?

Det är väl snarare ÅF som måste ta mig till rätten för att jag ska betala deras returavgift? Kommer ju självklart inte att betala något för att sen försöka ta tillbaka pengarna.

Om de bara säger till din bank att de vill ha pengar så är det läge att byta bank.

Detta kommer inte att ske utan att kontakta dig och du har ju alla bevis.

Åf tar inte dig till civilrätten utan de skickar bara en räkning. ARN råder alltid att betala räkning och sedan bestrida. Annars hamnar du garanterat hos kronofogden.

Men du gör som du vill. Meddela gärna hur det gick sen.

Av Distordera

Jag hade definitivt hämtat ut paketen. Det blir sedan åf’s besvär att få dem i retur och de kommer garanterat att skicka förbetald frakt om de hör av sig.

Hämtar du inte ut kommer de sannolikt att ta ut så hög returavgift som de lagligen kan och de pengarna får du nog gå till civilrätten för att få igen dvs inte värt.

Av Distordera

Mycket bra initiativ att informera om detta. Hoppas alla gamers på FZ ser detta också.

En kommentar till musens placering.

Det är på sikt skadligt att ha axeln snett ut från kroppen som man naturligt har när musen placeras bredvid tangentbordet.

Man bör istället ha musen mellan tangentbordet och kroppen centrerat (typ vid mellanslagstangenten) Känns konstigt i början men blir naturligt över tid.
Funkar såklart sämre vid gaming men där emellan är det ett bra tips att köra efter.

Fick tipset av en arbetsmiljöingenjör efter att ha haft problem med axeln.

Av Distordera
Skrivet av Dr.Mabuse:

Sprida riskerna - bra tips som jag tar med mig när jag vunnit EuroJackpot. Tänkte ha allt på lönekontot för enkelhetens skull. Faktum kvarstår dock att bankgarantin är den enda garanti spararen har. Resten är upp till staten och övriga fodringsägare.

P.S. Som jag har förstått det så har inte banker "krav" på leverage, det är ett mått på bankernas totala, icke-riskvägda tillgångar och deras egna kapital. Däremot finns det regler för hur stort detta värde får vara. Om det vore ett mått på soliditet skulle väl inte Staten behöva rädda Nordea? Men vad vet jag....

Hahaha. Har tänkt tanken om jackpotten. Blir kring niohundra banker som går åt just nu. 😂

Av Distordera
Skrivet av Dr.Mabuse:

...som är max 1 050 000kr. Så rent hypokondriskt, skulle banken gå i konkurs p.g.a. rånet och man har mer än c:a 1 mille i sparkapital så kan man ändå förlora pengar.

Per bank. Om man har en någorlunda normal inkomst men gillar att spara så räcker det sannolikt att sprida pengarna mellan en-två banker.
Det är dock endast 10% som har mer än en miljon på banken enligt en studie från 2019. (7% har under 10000)

Dessutom har staten en förkärlek för att rädda banker. Se bara senaste finanskrisen. Var väl bara Nordea som inte fick hjälp av staten bland storbankerna om jag minns rätt.

Av Distordera
Skrivet av Octave:

Hejsan Sweclockers!

Har precis införskaffat mig en Moccamaster. Aldrig haft en sådan innan, så min fråga kanske är dum.

Innan användning rekommenderas man att köra bryggaren några gånger med endast vatten. Har nu kört igenom några gånger och vattnet har en gul nyans när det kommer ut i kannan.

Är detta normalt?

Tackar på förhand!

Inte normalt. Det ska komma ut klart vatten. Kolla med ÅF om det går att byta.

Du kan ju ha extrema mängder kalk i vattnet, då kan det vara gultonat. Men då är det även gultonat när du fyller på maskinen.

Av Distordera
Skrivet av Roger W:

Med stöd för ljuspistol?

Det hade varit nåt det.

Av Distordera

Texas Instruments Tx 82 miniräknare. Man satt på internetkunskapen (det fanns i läroplanen på den tiden) och hade varvat lärarens kunskaper minst 10 ggr om och hade tråkigt. Fick tag på kod så man kunde bygga sig ett duck hunt-spel. Var roligare än det låter.

Av Distordera
Skrivet av TKD_1337:

Hämta inte ut grafikkortet.

Du kan inte kontrollera allt då t.ex. vattenskador kan visa sig senare. Dessutom har du kanske gjort en förlust om du skulle sälja 3070:n nu istället för då.

Jag vet inte om ARN är rätt instans. Kommunala konsumentvägledare kanske är bättre men vissa kommuner (mest småkommuner) saknar sådana och du kan inte få hjälp av en annan kommun.

https://www.hallakonsument.se/kommunal-verksamhet/alla-kvl
https://www.hallakonsument.se/kommunal-verksamhet/kvl/kommune...

Bästa tipset! Hämta absolut inte ut något om du inte godkänt att göra ett returköp.
Bestrid alla krav på återbetalning. Köparen har undersökningsplikt och kan häva ett köp även vid privatköp men bevisbördan att du lurats ligger hos köparen.

Polisanmäl även hot - även förtäckta.

Glöm att stämma hit och dit som nån skrev. Vi lever inte i en amerikansk tv-serie. Att dra i civilrätt kan bli riktigt dyrt för dig.

Av Distordera

En liten liten detalj bara. Det heter ju inte ångvält. Vältar har inte gått på ånga sen sekelskiftet typ. Dieselvält kanske? 😎