Inlägg

Inlägg som meanh har skrivit i forumet
Av meanh

Att LTT har haft problem med tester av olika produkter är största anledningen till att jag slutade att titta på deras videos för 2+ år sedan. Efter att ha satt mig in i hur situationen tycks vara nu så tycks det ha blivit ännu sämre. Detta påminner mig om ett jobb där jag hade en chef som var kanonduktig på att utveckla, skapa nya projekt och utöka verksamheten. Problemet var bara att vi växte för fort, ingen hann landa i sina nya uppgifter innan det var dags att "gasa" vidare in i nästa projekt. Detta ledde slutligen till problem med stress, krismöten och att chefen i fråga till slut letade sig vidare till ett nytt jobb. Vi fick sedan en ny chef som gav oss tid att landa och efter detta blev det en bra arbetsplats med "lagom" mängd nya uppgifter.
Min misstanke är att Linus är likadan, duktig på att utveckla en verksamhet och starta nya projekt, men dålig på att se när det är dags att släppa på gasen och låta personalen landa i sina arbetsuppgifter.

Det som dock fick mig att tappa förtroendet totalt i hela den här röran är situationen med Billet Labs. Så fruktansvärt dåligt av Linus och att han inte tycks fatta/erkänna hur illa han skött det hela gör det ännu värre.

Av meanh

Faktiskt lite stolt att jag knappt alls kommer ihåg bluffprodukter!

Av meanh

Bättre än befarat!

Av meanh
Skrivet av CyberZzZ:

Har nyligen skaffat en 5800x3d men har läst att man bör undervolta den lite för lägre temps samt bättre fps.
Har inga problem med varken höga temps ( Ligger på max 80 i Cinebench loop ) eller låga fps då jag kör 7900xtx.

Men jag har läst att lite undervolt ( -20-30 ) är rekomenderat.

Hur gör jag det på mitt MSI B550 Tomahawk moderkort ?

Tacksam för svar

På MSI finns en inställning i BIOS som kallas Kombo Strike (1, 2, 3), 1 ger -10, 2 -20 och 3 -30 i undervolt.

Av meanh
Skrivet av Bobiri:

Verkar vara ett nytt avtal nu jämfört med när CMA/FTC försökte blockera..

”Microsoft’s original deal offer to Sony in January 2022 included keeping “all existing Activision console titles on Sony, including future versions in the Call of Duty franchise or any other current Activision franchise on Sony through December 31st, 2027.” The deal terms have clearly changed since that opening offer, with an extension to 10 years that’s limited to just Call of Duty.”

Nya avtalet är nog bättre för Sony, för vilka riktigt stora nya titlar kommer från ABK innan 2028 från existerande IP'n?
Diablo 5 lär vara 10 år bort, WoW är inte aktuellt på konsol, Tony Hawk lär inte se någon uppföljare, OverWatch 2 nyligen släppt, Crash sålde dåligt nu senast, osv...
Att få garanterad tillgång till CoD 6 år till är förmodligen värt mer för Sony än alla andra ABK-titlar tillsammans.

Av meanh
Av meanh

Måste säga att jag är betydligt mer pessimistisk för spelindustrins framtid idag än jag var igår. Ser inte detta som positivt för konsument ur något längre perspektiv. Detta kommer leda till att både Sony och Microsoft ser att de nu fått grönt ljus att köpa allt de kan, gissningsvis kommer Sony nu satsa på att köpa SE eller Fromsoft, Microsoft suktar lystet mot Sega och Amazon, Google, Tencent och Apple tittar förmodligen nu noga på om större spelare i branschen så som Take2, EA eller Ubisoft kan tänka sig nya ägare.

Ser dessutom personligen inte ens att Game Pass blir bättre med detta uppköp, snarare en försämring för mig. Detta då jag är mycket ointresserad av 99% av ABK's utbud och ser det som mycket sannolikt att mängden intressanta spel från studior som Microsoft inte äger nu kommer att minska på tjänsten nu när ABK's spelbibliotek tillkommer. Game Pass kommer bli lika ointressant som EA Play eller Ubisofts dito, en tjänst man kör en månad och spelar det enstaka storspel man är intresserad av det året. Ett liknande öde som Netflix gått till mötes för mig personligen sista 4-5 åren helt enkelt.

Och för att förtydliga: Jag vill inte att någon skall köpa upp de större publicisterna i spelindustrin, speciellt inte Sony/Nintendo/Microsoft, detta då ALLA dessa tidigare visat att man mestadels bryr sig om att låsa saker till sin egen plattform.

Av meanh
Skrivet av Eismannen:

G502, både till jobb och spel. Jobb för stt scrollhjulet går att "låsa upp" så det rullar fritt, och spel för att... Ja för att den är grymt bra helt enkelt.
Jag kör nu den vita trådlösa varianten utan rgb. Seriöst/städat utseende och i allmänhet en mycket bra mus.

Efter att ha använt ett par G502 är i princip alla andra möss halvt värdelösa att använda. Mestadels pga det enastående scrollhjulet, saknar det alltid när jag testar andra möss.

Av meanh

Har väl spelat typ 4-5 av spelen någon längre tid i quizet, så gick rätt bra ändå.

Av meanh
Skrivet av Sveklockarn:

Är det titlar där Nvidia har skrivit sponsoravtal med spelutvecklaren då?

Dessvärre otroligt svårt att finna någon lista på Nvidia-sponsrade titlar, är 100% säker på att A Plague Tale är en sådan dock. Sackboy hittar jag ingen info om och Kena verkar inte vara sponsrad. Dock är det fortfarande titlar som släppts på senare tid med stöd för endast DLSS och inte FSR2.

Skrivet av Sveklockarn:

Det är som det heter, indicier. Att påfallande många AMD-sponsrade titlar råkar sakna stöd för Nvidia-hårdvara är det graverande i sammanhanget. När AMD dessutom bara ger svar i stil med att "nä men vi låter utvecklaren bestämma om de vill implementera FSR" så inger de inte direkt något förtroende för att de inte i själva verket betalar utvecklare för att skippa stöd för Nvidia-hårdvara.

Hittade efter mycket letande en lista på sponsrade titlar från Nvidia och AMD med jämförelse av vilka uppskalningstekniker som stöds (dock svårt att veta hur många titlar som fortfarande saknas):

https://pbs.twimg.com/media/FzvKSchWwAEKeQ_?format=png&name=4096...

Den preliminära slutsatsen som kan dras från denna lista är att det inte procentuellt sett är någon större skillnad mellan hur många av de sponsrade titlarna som stöder konkurrentens uppskalningsteknik just nu.

Skrivet av Sveklockarn:

Lite extra oroväckande blir det när det t.ex. visade sig att The Last Of Us Part 1 drog 11-12 GB VRAM av att stå still med gubben på näst intill tomma bakgårdar utan några synliga NPCer, vilket ledde till extremt keff prestanda för en lång rad i övrigt aktuella Nvidia-GPUer med 8-10 GB VRAM. Intressant nog fixades problemet utan synbar försämring av texturerna när det varit tillräckligt mycket ramaskri i social medier.

Lite lustigt att du här nämner ett av de AMD-sponsrade spel som redan vid release hade stöd även för DLSS. Det du dock måste komma ihåg att spelutvecklaren alltid är den som är ansvarig för slutpodukten de släpper, ska jag hålla Nvidia ansvariga för att exempelvis Ghostwire och Redfall har problem med stutters? Misstänker att AMD inte är speciellt glada över den negativa publicitet de fått av TLOUp1 och de hade nog också hellre sett att spelet släppts i ett bättre skick än det gjorde.

Skrivet av Sveklockarn:

Ja, det är precis därför folk med Nvidia-kort inte vill ha FSR, eftersom det redan nu kan misstänkas att det kommer krävas uppskalningstekniker för att överhuvudtaget kunna nå några högre framerates på PC. Raytracing borde vara standard-option i ett spel som släpps i slutet av 2023, men det lyser med sin frånvaro helt. Det är säkert bara ett sammanträffande att just AMD-GPUer är dåliga på RT.

Det du måste komma ihåg är att spelutvecklarna har en betydande del av sin marknad på konsol, dessa klarar av begränsad RT och det är förmodligen den typen av RT utvecklarna helst vill ha hjälp från AMD att implementera om RT överhuvudtaget är aktuellt. Bara för att du och jag sitter med Nvidia-kort med bra stöd för RT betyder det inte att vi kan kräva att enskilda utvecklare ska extraarbeta för en i dagsläget ganska nischad del av marknaden.
Själv kommer jag spela Starfield dag 1. Kommer jag sörja om det saknar RT? Nej, ljussättningen såg redan tillräckligt bra ut för att jag ska kunna njuta av spelet. Kommer jag skrika rakt ut om spelet saknar DLSS vid release? Nej, jag får testa FSR2 och pilla med inställningar, precis som jag alltid gör, om min GPU inte klarar av 4k60. Den enda anledningen som skulle göra mig lite smått irriterad i Starfield är som tidigare nämnt om spelet är CPU-begränsat och saknar DLSS3.

Av meanh
Skrivet av Sveklockarn:

Nu är detta inte en uppräkning av gamla meriter utan vad som faktiskt händer idag. Kan i övrigt inte komma på att jag hört talas om ett enda tillfälle när Nvidia hindrat en utvecklare från att lägga till stöd för någon konkurrerande teknologi, framförallt för att AMD inte hade någonting att komma med under nästan ett helt decennium.

"NVIDIA does not and will not block, restrict, discourage, or hinder developers from implementing competitor technologies in any way. We provide the support and tools for all game developers to easily integrate DLSS if they choose and even created NVIDIA Streamline to make it easier for game developers to add competitive technologies to their games."

Artikel om ämnet som behandlar hur AMD systematiskt låser ute DLSS/XeSS idag:
https://wccftech.com/whats-up-with-the-missing-nvidia-dlss-su...

Vilken tur att listan glömmer åtminstone 2 titlar, Sackboy (27/11/2022) samt A Plague Tale: Requiem (17/11/2022) som släppts senaste året med stöd för enbart DLSS. Tittar vi längre bakåt kan vi se att exempelvis Kena: Bridge of Spirits (21/09/2021) enbart har stöd för DLSS.

Folk (journalisten i detta fall) tycks som alltför ofta dra förhastade slutsatser och väljer data som stöder tesen istället för undersöka saken objektivt. Personligen misstänker jag att AMD, precis som Nvidia, inte hindrar utvecklare att själva lägga tiden på att få till stöd för DLSS/FSR, snarare att utvecklarna själva kanske inte har kunskap/tid/pengar för att också få konkurrenten till sponsorns lösning implementerad. Detta baserar jag på att vi trots allt ser AMD-sponsrade titlar med stöd för DLSS, för skulle AMD aktivt hindra detta så borde inga av dessa titlar ha stöd för DLSS. Anledningen till att så många Nvidia-sponsrade titlar med DLSS även stöder FSR2 beror nog mestadels på att konsolversionerna av spelen i många fall behöver/använder FSR2, dvs. det finns förmodligen ett betydligt större incitament för en Nvidia-titel att även ha FSR2 än för en AMD-titel att stödja DLSS.

Det värsta är dock att artikeln inte presenterar ett enda bevis för att AMD "systematiskt låser ute DLSS/XeSS idag", inte ens en anonym utvecklare har journalisten i fråga lyckats få en kommentar ifrån som skulle stödja ditt påstående. Artikeln insinuerar att AMD "förbjuder" sponsrade titlar att använda DLSS, men säger det inte rakt ut och har som tidigare nämnt inga bevis för att så skulle vara fallet.

Här har du en lista på de flesta (om inte alla) spel med DLSS/FSR/XeSS. Spoiler: Av 64 PC-spel släppta i år med uppskalningsstöd så saknar 15 stöd för FSR, 17 saknar stöd för DLSS och 3 har enbart stöd för XeSS (så varken stöd för DLSS eller FSR).

Allt detta sagt så hoppas jag Starfield får stöd för samtliga uppskalningstekniker, extra bra vore DLSS3 FG då jag misstänker rejäla CPU-flaskhalsar i områden med många NPC's.

Av meanh

Kör till 99% med handkontroll, mestadels för att jag förstört händerna i mitt förra jobb vilket gör att längre sessioner helt enkelt inte fungerar med tangentbord. Spel som kan spelas med mestadels mus så som strategispel fungerar bättre, så i dessa används inte handkontroll.

Av meanh
Skrivet av mrnez:

Haha. Han är 12. Han gillar att dra fram skärmen mot framkanten av bordet när han spelar.

Dags för en monitorarm kanske? Borde kunna undvika liknande problem i framtiden.

Av meanh

Själv tycker jag att 2023 versionen överlag ser något sämre ut, dock kan ju vissa saker vara skillnader mellan PC vs. Xbox samt om det är olika tider på dygnet i de båda versionerna (tänker på att de kör GI).
Är däremot lite mer oroad över att spelet tycks köra en intern upplösning kring 1296p (FSR Balanced?) och enbart tycks prestera strax över 20 fps i vissa av klippen på en Series X. Skulle dock inte vara förvånande om ett BGS-spel inte är stabila 30 fps på konsol då mig veterligen inget av deras tidigare spel varit annat än ostabila 20-30 fps på respektive ursprungskonsol. Kommer spela Starfield på PC, men vete fasen om någon nu existerande CPU kommer klara av låst 60 fps om Series X har problem med 30 fps.

Av meanh

Fick en nyckel till spelet på köpet med min nya GPU så funderar nu på att uppgradera basversionen för att få spela lite tidigare. Är det värt att hoppa hela vägen till Ultimate om man tänkte spela de kommande 2-3 månaderna, dock inte mer än kanske 15-20 timmar/vecka, eller ger Deluxe allt godis som en spelare som jag kan tänkas behöva? Har inte riktigt fattat skillnaderna mellan de olika Battle Pass-versionerna.

Av meanh

Har nu fått hem och lekt lite smått med mitt 4090 FE som ersatt mitt felande KFA2. Inga fel vid VRAM-test på nya kortet och inga krascher eller artefakter i Forspoken med DLSS+RT i ett snabbtest på ca 30 minuter vilket var helt omöjligt att spela i mer än 5 minuter med det "gamla" felande kortet.
Intryck så här långt; FE känns som en kompakt tung klump metall i jämförelse med mitt KFA2 som var betydligt större men plastigare. Hör fläktarna något mer på FE och temperaturen är några grader högre, kring 70C i mitt chassi vid stresstest, jämfört med 67C för KFA2 (vars fläktar gick något tystare då). Hör även lite coilwhine på mitt FE om jag kör huvudet nära mot chassit, mitt KFA2 hade noll sådant, dock så kan coilwhine minska efter ett tags använding och det är även så lite att jag aldrig kommer att höra det vid normal användning.
Positivt är även att AIOn till processorn tycks gå något tystare och svalare, möjligen pga att del av värmen trycks ut ur chassit med FE istället för att gå genom radiatorn i toppen av chassit. Eller så är det bara svalare i rummet idag jämfört med sist jag testade förra veckan.
Vill även nämna "premiumkänslan" man får när man öppnar förpackningen till 4090FE, går nog närmast att jämföra med Apple-produkter.
Återkommer med fler intryck om något ändras då jag testat det mer, men hittills är jag nöjd med FE och kan rekommendera det till de flesta, möjligen bör man titta på annat kort om man vill ha ett tystare kort eller vill maxa överklockning.

Av meanh
Skrivet av Baltzar:

I det fallet önskar man ju verkligen att de kan spåra tillbaka vem som ligger bakom bedrägeriet.

Absolut, var extra tydlig när jag kontaktade kundservice att det var fel kort i lådan och att någon måste bytt kort tidigare i hopp om att de dels kan spåra upp vem som gjort det, men framför allt att inte någon annan stackare ska få lika "trevlig" överraskning som mig i framtiden.

Av meanh

Fick hem en ersättningsprodukt till ett defekt 4090 från Amazon idag. Stod att den var "ny" på mina sidor, men när kartongen dyker upp så är den uppenbart öppnad minst en gång då plombering är bruten och pappen ganska söndertrasad. Inte ett stort problem tänkte jag, dock något besviken att få en kartong i så dåligt skick om man vill sälja kortet om några år. När jag öppnade den var kortet dock plomberat i sin antistatpåse och samtliga tillbehör (stötta och extrafläkt) hade skyddsplasten kvar, så tänkte att det ändå var ok som ersättningsprodukt som kom hem på bara ett par dagar.
Monterade in kortet i burken, reagerade dock på att adaptern endast hade tre 8-pins kontakter, mitt förra kom med fyra 8-pins kontakter, men tänkte att det kanske blivit någon miss i fabrik. Startar upp datorn och ska köra lite test på kortet, reagerar ganska snabbt på att det inte presterar som mitt gamla 4090, visar sig vid närmare inspektion vara ett 4080 av samma modell som var i lådan, dvs. någon ful fisk har blåst Amazon på ett 4090 genom att lägga ett 4080 av samma modell i lådan och returnerat det vilket nu drabbade mig.
Lyckligtvis var det bara att returnera kortet och få pengarna tillbaka för mitt ursprungliga köp efter snabb kontakt med kundservice, men att slösa bort 2-3 timmar på att hämta, montera in och ur, samt skicka iväg kortet igen för att Amazon inte kollar upp sina returnerade varor ordentligt och skickar ut dem märkta som "nya" ger minst sagt en något bitter eftersmak.

Av meanh

Ok, kommer behöva leta nytt 4090, detta då ersättningskortet till mitt KFA2 som gett upp när det dök upp med posten visade sig vara ett 4080 i en 4090 låda (tidigare kund som blåst amazon kanske?) så jag får nu pengarna tillbaka istället. Ni som har FE, behöver man köpa till en "krycka" eller får man med en sådan i lådan om sådan ens behövs?

Positivt i det hela är att FE är ca 1200:- billigare än jag gav för mitt KFA2 och att det ingår ett spel, Diablo 4, så lite får man för besväret att montera i och ur korten i burken.

Av meanh

Uppenbarligen "lagom" nördig!