Inlägg

Inlägg som meanh har skrivit i forumet
Av meanh
Av meanh
Av meanh
Skrivet av Cobritti:

Den marknadsförs som en ren gaming CPU av självaste AMD eftersom deras 3D versioner ger noll fördelar för produktivitet!

Noll fördelar stämmer inte, Phoronix testar ett gäng laster där den extra cachen ger prestandavinster.
Saxat från artikeln:

"When taking the geometric mean for this set of Linux workloads that are able to effectively make use of the large 3D V-Cache, the 7950X3D was 18.5% faster than the 7950X! And then making it incredibly compelling is the above metric that it was so much faster while consuming just 61% the power! The Ryzen 9 7950X3D pricing is fair at around 16% higher than the 7950X. The Ryzen 9 7900X3D came out equally well with 14% better performance than the 7900X (or 8% faster than the 7950X in these workloads) while again doing so at much less power.

For those spending significant portions of your time working with OpenFOAM CFD, ClickHouse databases, hydryodynamics software packages, some AI software and models, and other workloads covered in this article, these 7900X3D and 7950X3D processors can be very compelling both for the better raw performance and power efficiency. Of course, for running heavy CFD simulations and the like there is obviously the AMD EPYC server processors, but for those on a budget or working on these open-source projects just as a hobbyist, the AMD Ryzen Zen 4 3D V-Cache processors are excellent options. These Ryzen 9 7900X3D/7950X3D results make me all the more excited for the upcoming AMD EPYC Genoa-X processors as well as the lower-end Ryzen 7 7800X3D processor. AMD 3D V-Cache paired with AVX-512 on Zen 4 is a great combination for many areas outside of gaming."

Av meanh
Skrivet av landahl:

Helt sant. 4090 är ju det enda kortet typ som presterar som man vill i 4k.

Under mina 25+ år som PC-spelare så är faktiskt 4090 den första GPU som jag verkligen är toknöjd med gällande prestanda. Exempel på vad jag haft från de senaste 10 åren:
970, kämpade ganska snart i 1080p i vissa titlar, mestadels bara att dra ner på några texturer så löstes det, men efter 2 år så kändes kortet ganska trött i det mesta om man ville ha lite ögongodis.
2070s, blev ganska snabbt övermannat i 1440p, speciellt om man ville ha lite RT blev det oftast en kamp att hitta inställningar som uppfyllde 60 fps och ögongodis.
3080 10GB, problem till och från med drivrutiner under de första 18 månaderna har faktiskt gjort detta till det kort jag varit minst nöjd med under hela mitt liv. Dessutom så gjorde jag misstaget att övergå till 4k 2021 och där räcker inte kortet riktigt till i de nyaste titlarna om man som jag gillar ögongodis och gärna 90-120fps.
6800xt, bättre upplevelse än mitt 3080 rent generellt, men avsaknad av främst DLSS i 4k gjorde det helt klart lite mer begränsat då FSR2 är lite sämre men främst saknas i många titlar.

4090 har endast två nackdelar, priset och i liten grad strömförbrukning. Trodde verkligen att jag skulle ångra mig lite grann när jag spenderat nästan 22k på en GPU, men aldrig tidigare har jag känt att de flesta spel bara "flyter", dessutom maxade, med dubbel fps mot mitt 3080 (som många ggr kördes med sämre inställningar) och som även i 9 fall av 10 förbrukade mer ström!
Faktiskt första kortet jag kan se mig själv sitta helt 100% nöjd med även efter nästa generation släppts.

Av meanh

Installationen av den senaste drivrutinen lyckades "hårdkrascha" min huvudburk, känns inte direkt bra när en drivrutinsinstallation lyckas med det. Tycks dock fungera hyffsat efter datorn startat igen, dock så har mitt klassiska problem med flimrande skärmar fyrtioelva gånger när jag trycker igång min LG C1 vara tillbaka med råge de senaste två drivrutinerna, så Nvidia har definitivt en del att jobba på.

Av meanh
Skrivet av Gilgamesh:

är det bara jag som aldrig kört en runda benchmark med 4090? stoppat i det och bara plöjer igenom alla spel.

Kunde inte låta bli en runda benchmarks för att jämföra mot mitt 3080 samt kolla så att det presterar "normalt", men sedan dess har det endast blivit spel.

Av meanh
Av meanh

Misstänker nästan att felet mer ligger på Microsoft än AMD denna gång, hände nämligen liknande sak för mig för ett par år sedan då jag uppdaterade Xbox-appen. Lyckligtvis gick reparationprocessen igång automatiskt för mig den gången, men blev ändå en nyinstallation av Windows till slut då Xbox-appen inte längre kunde installera spel efter detta trots ominstallation av själva appen flera ggr.

Av meanh
Skrivet av Tip Top:

Känns ju lyckat när man startar ett spel och en ccd parkeras, och kan inte ens göra bakgrunds saker, så 8 järnet så fort ett spel spelas meeehhhhh

Sluta tro på allt "dåren" Framechasers säger, här förklarar Wendell hur det fungerar:

Av meanh

Största anledningen att byta till en bättre kylare till en 5600 om du inte ska pressa processorn mer än vid normalt spelande är ljud/oväsen. Så nej, du måste inte byta ut den om du inte ska överklocka eller köra "tyngre" flertrådade laster och vill få ut maximal prestanda ur processorn utan att det låter som datorn ska lyfta från marken.

Av meanh

Nu har man klarat av det mesta i spelet, så känner mig rätt nöjd efter 55 timmar. För mig är spelet en stark 6/10, underbar magisk värld med en del roliga aktiviteter. De skulle dock ha kunnat minska ner storleken med en tredjedel då en stor del av den "öppna världen" känns mestadels som yta för storlekens skull. Storyn var ok, men långt ifrån ett mästerverk och de flesta sidouppdrag var bra men inget var riktigt minnesvärt.
Kort sagt så är det ett "mellanmjölksspel", som inte gör något direkt dåligt och till stor del räddas från att kännas tråkigt av världen det utspelas i, framför allt själva Hogwarts där det finns mycket att utforska.

Av meanh

Har kört mitt 4090+5800X3D-system med ett EVGA 850GQ i snart en månad utan ett enda bekymmer. Ser faktiskt sällan systemet dra mer än mitt 3080+5900x-bygge som fungerat utan problem med ett 750W-agg i över 2 år.
Så länge agget inte är "tokgammalt" bör det fungera utan problem.

Av meanh
Av meanh
Skrivet av mrqaffe:

Det är fel på förstärkaren om den brummar på alla ingångar utan ansluten signalkälla så det är nog läge för en reklamation.

Kan även vara "oren" ström/något i nätet som stör. Har bott i gamla hus där uttag i vissa rum gett problem med brum medans andra varit helt problemfria. I ett fall så blev märkligt nog brummet mindre då jag vände på stickkontakten i uttaget.

Av meanh

Tycks vara en ganska brutal skillnad på hur mycket 7950X3D drar i spel jämfört med 13900k iaf:

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-9-7950x3d/images/power-games...

Av meanh

12 miljoner exemplar sålda hittills, inte illa pinkat och tydligen bättre än till och med Elden Ring samma tid efter släpp.

Av meanh

Det beror på kvalitén på nätagget, är det ett riktigt billigt och dåligt agg så kan det i värsta fall komma blixtar och säga "poff" vilket i extremfall kan ta med sig andra komponenter in i döden. Är det däremot ett hyffsat bra agg från t ex Corsair, Seasonic eller EVGA så bör det värsta som händer enbart vara att datorn stängs av, möjligtvis skulle Windowsinstallationen kunna bli korrupt och kräva en reparation, detta brukar dock gå fort och smärtfritt.

Av meanh

Byter endast då jag lyckats pajja mobilen, brukar ta 3-5 år i snitt. På något märkligt sätt så lyckas jag alltid tappa eller klämma mobilen så att displayen går åt fanders med jämna, men hyffsat långa, mellanrum. Dessa mellanrum brukar också vara så lagom långa att reservskärmar är omöjliga eller extremt dyra att få tag på då jag oftast köper lite mer "udda" märken och modeller. Skulle dock inte ha något emot att behålla mobilen betydligt längre, så länge BankID, bank-app, webläsare, SMS och vanliga samtal fungerar så räcker det för mig.

Av meanh
Skrivet av nihilist71:

De Gigabyte GPUer jag haft, bl a RTX 3080 har funkat överlöag väldigt bra men just default fläktkurvor med revving driver en till vansinne. Jag har alltid löst det med egen fläktkurva i MSI afterburner. Jag har oftast lagt kurvan så att fläktarna alltid är igång på lägsta hastighet, d v s att dom aldrig stängt av helt, på så sätt slipper man av-på-av-på-av-på.

Precis så gjorde jag på mitt 3080 Aorus Master och det 2070s Windforce jag hade, en av anledningarna till att jag nu undvek Gigabyte när jag valde 4090.

Av meanh
Skrivet av SanyaIV:

Spelar på PC med tangentbord och mus, funkar riktigt bra förutom när man flyger, att man inte kan titta upp/ner med musen är... ja... tråkigt. Dock som jag förstår det är kameran låst (upp och ner) när man flyger med kontroller också?

Stämmer att det är låst även på kontroll, helt förbluffande val att inte kunna titta uppåt och neråt fritt när man flyger.