Inlägg

Inlägg som meanh har skrivit i forumet
Av meanh

Precis installerat det och redo att spela, lär bli en hel helg i Midgar nu

Av meanh

Hej!
Har själv en Arctic Freezer 34 eSports Duo som jag kör till en R5 3600. Den håller temp bra, och jag var relativt nöjd enda tills för ett par veckor sedan då jag började folda med den. Då fläktarna är "endast" 120mm och maxar på 2100rpm så låter de ganska mycket vid full last. Skulle säga att de börjar låta så det stör lite kring 1600rpm och hörs genom lurar kring 1800rpm, detta är ju dock subjektivt och beroende på hur lådan är dämpad.
Om din 7700k är mer krävande i kylning än min 3600 så skulle jag inte rekommendera den om du vill ha ett tyst system vid större last, och så länge din nuvarande setup fungerar så ser jag ingen anledning att byta. Risken för att din kylare ska dö så hastigt att din cpu dör eller ens skadas är nog försvinnande liten.

Av meanh

Blev ett köp av en Noctua på Elgiganten för mig, detta trots att jag har en Arctic eSport Duo till min r5 3600. Har dock märkt att den låter lite väl mycket nu när jag pressar den med folding, tror att det kommer bli en ganska stor skillnad med Noctuan, dessutom planeras uppgradering till 4900x då den lanseras, så då kommer man ju ha bra nytta av den iaf

Av meanh

Personligen skulle jag väntat till hösten/slutet av året då nya grafikkortsserier från både Amd och Nvidia förväntas komma, dessutom lär både Amd:s Ryzen 4000 serie och Intels 10th gen cpu:er lanseras kring samma tid (möjligtvis tidigare för Intel). Om du inte är i stort behov av en ny burk redan nu, så är rådet helt enkelt att vänta, speciellt när du har en stor budget som kommer kunna ge dig mycket mer prestanda om bara några månader.

Med detta sagt så är detta mina kommentarer om detta specifika bygge i dagsläget.

Grafikkortet:
Bra kort, men finns billigare 2080s med i stort sett samma prestanda. Och som tidigare i tråden påpekat så betalar du premium för sista procenten i prestanda, men vill du ha denna prestanda nu så är alternativen få.

Processor:
Om inte spelande i 1080p med maximal fps är prio skulle jag valt en Ryzen 3900x istället i denna prisklass. Den ger dig 4 fler kärnor vilket förmodligen kommer att innebära att den kommer att åldras bättre i takt med att allt fler program och spel blir bättre på att utnyttja fler kärnor.

Lagring:
En pcie gen 4 är totalt onödig på andra plattformar än moderkort med x570 chipset parat med ryzen 3000 processorer, det är nämligen den enda plattformen som stödjer detta i dagsläget. I ditt Intelbygge innebär det således enbart en extrakostnad utan mer prestanda jämfört med en gen 3 ssd. Kan även tillägga att du i praktiken förmodligen inte skulle märka någon större skillnad mellan denna och en billigare m.2 ssd t ex Corsair MP510. Satsa hellre pengarna på en billigare m.2 disk och ta bort den mekaniska disken och ersätt med en 2tb sata ssd.

Ram:
Om du väljer Ryzen istället bör du uppgradera till minnen med en hastighet på 3600MT/s för optimal prestanda.

PSU:
I min mening onödigt dyrt och onödigt hög effekt. Du kommer klara dig utmärkt med ett agg på 650W, men vill du kunna känna dig riktigt framtidssäker så kan du fläska på med upp till 850W.

Hoppas detta hjälpte dig lite framåt med byggplanerna!

Av meanh
Skrivet av Levan:

Kort fråga angående tipset om Noctua NH-D15 - jag har ett Fractal Design Define C chassi och ett par Kingston HyperX minnen. Tror ni att det går att sätta in fläkten i chassit? Ska försöka mäta ordentligt noggrant senare, men det ser ev. att kunna bli en tight squeeze.

Enligt pcpartpicker är den kompitabel iaf:
https://pcpartpicker.com/products/cpu-cooler/?compatible_with...

Av meanh
Skrivet av Chris_Kadaver:

Isoleringens tidevarv är här. Trots det har jag inte gått ner mig i "jrpg-träsket" ännu. Men tänkte att det är hög tid för det egentligen. Det senaste jag körde från början till slut var Octopath Traveler. Vad lirar ni för nånting såhär års? Finns det något nysläpp man bör ha ögonen på?

Just nu på pc är det väl Trails of cold steel 3 som släppts på senaste tiden, hela serien finns både på GOG och steam, har enbart kört första spelet hittills, gillade det dock inte tillräckligt för att fortsätta in i serien så länge det är till fullpris. Kommer dock att plocka upp och spela resterande delar när de reas i framtiden.
Om du gillade Octopath kanske Alliance Alive HD skulle vara något att titta närmare på, har inte lirat det själv, men ser intressant ut.
Peronligen sitter jag och spelar Dragon Quest XI för tillfället och hoppas kunna stryka det från min backlog innan FF7 remake dyker upp med posten, så har du inte spelat det än så är det en stark rekommendation.
Har du en PS4 är både Persona 5 Royal och FF7 remake givna genomspelningar under april.

Av meanh

10/10, har nog nördat ned mig lite för mycket i next gen tror jag...

Av meanh

Fick ett par WUs för gpu:n och 4-5 för cpu:n till burken igår, vilket är fler än i förrgår. I början av veckan fick jag bara 1-3 WUs totalt per dag, så det verkar bli bättre tillgång för varja dag som går.
Måste vara närmare 13-14 år sedan jag foldade sist, då gjordes det på en laptop och har för mig att det kanske gick att komma uppåt 700-800 poäng en bra dag (kan minnas fel dock), nu med en r5 3600 och ett 2070s så kan jag potentiellt komma upp till 1,7-1,9 miljoner poäng per dygn enligt beräkningen.

Av meanh

Spelade just igenom demot ikväll och känner mig inte så imponerad. Grafiken var ok, inte sämre än ff15 på ps4 (pro), men inte några större framsteg sedan dess heller vad jag kunde se.
Stridssystemet kändes något bättre än ff15, men då jag ogillade det så är inte det någon större bedrift. Föredrar exempelvis som i Ys 8 att karaktären du byter till teleporteras till den plats där din nuvarande är och du sömlöst kan fortsätta attackera. Det är mindre realistiskt men betydligt mindre förvirrande mot ff7 där man först måste orientera sig innan man kan attackera efter ett byte.
Rösterna var ok, men ska testa de japanska om möjligheten finns i releaseversionen. Hade lite svårt för Barrets "Mr T impression" men kan hända att det blir bättre längre in i spelet.
Kommer ändå skaffa spelet och spela det för att se hur de utvecklat storyn då jag spelade orginalet strax efter release på playstation(och 4-5 ggr till efter det), men demot gör att jag ska tänka några dagar till om jag ska vänta tills det släpps på pc om ett år eller spela det nu på ps4.

Av meanh

Liknande sak hände mig för några veckor sedan. Har en r5 3600 och ett gigabyte x570 aorus ultra, när jag spelade upplevde jag att laddtider var segare än vanligt och när HW monitor kördes visade det sig att 3 kärnor kördes i max ca 500MHz medans de 3 övriga inte gick högre än 3,5-3,6GHz. Detta försvann med en omstart men återkom ytterligare en gång nästa dag, men vid den omstarten gjordes även en uppdatering av Windows 10 och sedan dess har problemen inte återkommit igen. Misstänker därför starkt att det var någon uppdatering av Windows som orsakade problemet som fixades med nästa uppdatering.

Av meanh

Gick personligen från ett 970 till ett 2070 super i Oktober och skulle själv inte lämnat tillbaka det om jag hade möjligheten. Detta beror dock på att jag spelar ca 20 timmar per vecka och inte skulle vilja gå tillbaka till mitt 970:s prestanda.

Hur jag skulle tänkt i ditt fall:
1. Hur mycket kommer jag rimligtvis spela fram till dess? Om under 5 timmar per vecka så skulle jag nog klara mig med ett 970 till slutet av året.
2. Vilken typ av spel spelar jag? Om nyare AAA-titlar och fps så skulle jag nog inte vilja nedgradera, men om bara/mest äldre spel och spel som ej kräver mer än 60 fps i 1080p så skulle en nedgradering inte kännas lika illa.
3. Hur mycket kommer jag spela efter nya korten släpps, och vilken typ av spel spelas då? Dvs skulle en uppgradering från ett 2070 super vara aktuell redan då?
4. Vilken upplösning kommer jag närmsta 2-3 åren vilja spela i? Om jag inte planerar att spela i 4K så bör ett 2070s duga till 60+fps high i 2-3 år framöver i de flesta nya spel.

Så sammanfattat skulle jag nedgraderat om jag spelat lite nu men tänker spela mer samt eventuellt satsa på 4K till slutet av året. Om jag däremot planerade att spela mer inom närmaste tiden, samt att behålla 1080p/1440p monitorn tills vidare och önskar en bättre upplevelse än ett 970 ger skulle jag behållit mitt 2070 super och inte tänkt på att uppgradera förrän tidigast sent 2021 eller tidigt 2022. Generellt sett rekommenderar jag aldrig att uppgradera endast till nästa generation om du då inte även går upp ett par snäpp (t ex från 2070s till 3080ti i ditt nuvarande fall).

Gällande begagnat värden så är det svårt att säga i dagsläget, beror mycket på hur AMD utmanar Nvidia i pris/prestanda. Om vi går efter hur man brukar säga att prestandan utvecklas så bör du få kring 20-30% mer prestanda för samma peng, så ett 2070s kanske motsvarar ett 3060 vilket kommer att kosta 4000kr om vi går efter 2060 priser. Lägg därtill till ett litet avdrag för begagnat så kanske du får 3000-3500kr vid försäljning då nya korten släpps.

Av meanh
Skrivet av anon201296:

Ni som spatserar med att vara AMD fanboys, blir intressant att se vilka säkerhetshål som hittas på Ryzen i framtiden för det lär garanteras hittas. (Intels arkitektur är som känt gammal och beprövad idag)

Frågan är nog snarare om de kommer att vara relevanta när de hittas eller om AMD utvecklat arkitekturen och täppt till eventuella hål som hittats så de bara påverkar en eller två generationer av Ryzen. Dessutom är det även mängden processorer som AMD säljer idag som gör det till ett betydligt mindre omfattande problem än vad Intels säkerhetshål är, då Intel ännu dominerar både server- och laptopmarknaderna, och där främst servermaskiner drabbats extremt hårt av prestandabortfall vid vissa laster.

Av meanh

Skulle ju kunna vara så att de har svårt att optimera spelet för Ps4 (bas) och xbox one utan att det antingen ser ut som sk*t eller laggar, dessa två konsoler tycks många AAA spel i dag ha svårt att fungera riktigt bra på (förövrigt är min teori att FF7R är försenad p g a problem med optimisering till bas PS4). Har inget emot en försening om det betyder ett bättre spel, men mer än 2 månader tyder på en rejäl felplanering och/eller stora tekniska problem i bakgrunden.

Av meanh

Med tredjepartmjukvara menar jag i detta fall främst sådan mjukvara som finns till t ex tangentbord, möss och liknande, som inte är nödvändig för grundfunktion, men som kan behövas för att styra extra funktioner såsom macron eller led-belysning. Men det kan även innebära t ex discord eller chrome i bakgrunden när du spelar.
Om du inte äger några offline-spel alls så kan du alltid ladda ned något av veckans gratisspel från Epic (Darksiders 1 och 2 samt Steep just nu) och testa om du har samma problem i dessa.

Så som jag skulle felsökt själv:

1. Testat spelen med enbart spelen igång och så få andra program på i bakgrunden som är möjligt.
2. Testad spelen uncapped och med annan cap (75,90,120 osv) om möjligt.
3. Testat andra spel och se om även dessa har samma problem.
4. Ominstallation/uppdatering av drivrutiner.

Om något av ovanstående inte löser problemen och även andra spel har samma problem så skulle jag fortsätta kolla hårdvara/bios

5. Testat andra video in- och utgångar på gpu/skärm, långsökt och osannolikt men lätt att testa.
6. Kollat om xmp är aktiverat. Om aktiverat, testa att avaktivera. Om ej aktiverat, testa att aktivera.
7. Återställa bios.
8. Bios uppdatering om du ej redan har det senaste.
9. Testa slå av power management funktionen för processorn i bios (vet ej exakt vad det heter i ditt bios), denna funktion gör att processorn klockar upp/ned efter behov, men kan i vissa fall ge upphov till stutters.
10. Då du råkat ut för en omstart så skulle jag även köra ett minnestest för att se att det inte finns några fel där.

Om det efter detta fortfarande inte fungerar som det ska så skulle jag göra en fullständig ominstallation av windows.

Såg precis innan jag skulle posta din edit; även detta skulle kunna tyda på minnesfel, kolla att minnena sitter rätt enligt manual, gör sedan punkt 6 och 10 först innan du kollar annat.

Av meanh

Har själv en 3600 men ett 2070s istället och de enda gångerna jag upplevt micro-stutters i spel har varit när min xbox one kontroll varit trådlöst ansluten till datorn (detta dock främst i Assassins Creed Odyssey). Så min första tanke är att kolla upp om du har några trådlösa tillbehör anslutna, därefter är det tredjepartsmjukvara som kan vara värd att testa att inaktivera (t ex styrning för led, möss, tangentbord), vet att sådana ibland kan ge upphov till diverse problem.
Antar att du är trådat ansluten till internet, har själv haft problem med förra datorn då jag var ansluten via trådlös usb-sticka, trots god hastighet vid test funkade inte online-spel bra. Kan du testa andra spel som inte kräver att du är online för att verkligen utesluta att internetanslutningen är boven? Även bra att veta om något spel fungerar helt hundra eller om det gäller alla spel.
Har du samma/lika mycket problem även om du kör uncapped eller om du kör en högre cap?

Av meanh

Kapade för under några veckor den senaste månaden 15 kubik meterved som redan var kluven, enbart kapning tog mig ca 12 timmar effektiv tid (lägg därtill på 8-10 timmar till slipning, tankning och plockning). Då du ska köpa stockar så lär du inte flytta på dem speciellt lätt, detta kommer förmodligen att innebära att du kommer stå i oergonomiska positioner och såga. Du kommer nog inte att orka såga mer än 4-5 timmar om dagen effektiv tid, om du inte är väldigt vältränad och van att såga.
Om du ändå ska hyra in någon för att klyva veden så skulle jag rekommendera att låta dem kapa den också, då de förmodligen har en maskin som kapar och klyver samtidigt, så blir det förmodligen inte dyrare än bara klyvning, kanske till och med billigare då maskiner för enbart klyvning oftast tar längre tid per vedträ (då de måste jobba med korta vedträn istället för långa stockar).
Rekommenderar helt klart att hyra en sådan maskin som rekommenderades tidigare i tråden. Hade du sagt 20-30 kubik så hade de varit mer rimligt med såg, men 70 kubik kommer du förmodligen ångra brutalt att du gav dig in på.

Av meanh

Hej!
Exempelvis dessa bör fungera:
https://www.inet.se/produkt/6110134/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-2...
Dock så fanns de ej med på den officiella listan med testade minnen, så vill du vara riktigt säker välj någon modell som finns med där. Men bör inte vara några problem med ovanstående.
Listan:
https://download.gigabyte.com/FileList/Memory/mb_memory_ga-b2...

Ett annat alternativ är att köpa ett kit med 2*4gb av samma modell som du redan har i datorn för totalt 16gb, då jag antar att du har två platser lediga för ram i dagsläget. Om du lyckas hitta ett sådant kit, så kan du eventuellt klara dig undan billigare. Observera att jag inte heller jämfört några priser på mitt förslag, så du kanske lyckas hitta dem eller motsvarande kit billigare någon annanstans.

Om du har en halvtimme över så kan jag även rekommendera denna video som jämför processorer med olika antal kärnor och trådar och deras prestanda i några spel, och vilka skillnader som upplevs mellan dem. Kanalen har även en mängd andra informativa videos som kan vara intressanta om man vill sätta sig mer in i hårdvara så som ram/gpu/cpu inför köp.

https://www.youtube.com/watch?v=CRbPunyTEO8

Av meanh

@leeggee: Gpu och ram borde räcka i dagsläget, ja, men det beror även på vilka spel du spelar, många nyare titlar gillar flera kärnor och trådar än din processor har, och när processorn inte riktigt hänger med ökar risken för kortare frysningar och att spelet hackar. Ditt moderkort klarar maximalt av en 7700k, så vill du ha en bättre (nyare) processor än så, är ett nytt moderkort ett måste. Då du ändå inte kan överklocka med ditt moderkort så skulle jag i ditt fall inte tycka att en 7700k är värd mer än max 2000:-. Detta då du för 2300:- får en ny ryzen 3600 som presterar i stort sett lika bra, men som lär vara relevant längre på grund av fler kärnor/trådar. Dock måste du då lägga på ytterligare ca 1300:- för ett moderkort.
Om du redan i dagsläget vet att du vill uppgradera även processorn inom närtid (annat än till 7700k) så skulle jag vänta med ram till dess, alternativt köpa ram som fungerar i din nuvarande dator, men även presterar bra i ditt kommande system, dock så är detta förmodligen svårt, så inget jag rekommenderar. Detta beroende på att ditt nuvarande system stöder långsammare ram (2400MHz) än vad exempelvis de nya amd processorerna vill ha för att prestera riktigt bra (3600MHz), och är osäker på om snabbare ram skulle fungera utan problem i ditt nuvarande moderkort.

Av meanh

I ditt fall skulle jag först uppgradera grafikkortet, 1060 3gb är relativt begränsande i dagsläget. Skulle säga att inga nya kort under ett 1660 super är en tillräcklig uppgradering för att vara värt det i ditt fall (kostar kring 2700:-), det skulle ge dig en prestandaökning på 20-30% i de flesta spel, vilket är det minsta jag personligen tycker man ska sträva efter vid en uppgradering. Maximalt skulle jag köpa ett 5700xt eller om bra pris ett 2070 super, men vid dessa val kommer processorn vara en ganska stor flaskhals, främst om du spelar i 1080p.
Nummer två i prioritet skulle vara minnet, 8gb är idag minimum vid spelande, 16 gb rekommenderas starkt.
Sist skulle jag uppgradera processorn, jag hade rekommenderat att överklocka, men har för mig att det ej är möjligt med ditt moderkort. Att överklockning ej är möjlig gör även att jag ej rekommenderar en uppgradering av enbart processor till en 7700k (du skulle kunna satsa på en om du hittar en begagnad till väldigt bra pris, men intels äldre processorer är generellt överprisade imo).
Sista rekommenderade uppgraderingen är således cpu+moderkort, där rekommenderar jag Amd för allt i prisklass under en 9700k, och där rekommenderas den endast om du då även överklockar den, annars är det bortkastade pengar på processorn.

Av meanh

Skulle först kollat om moderkortet visar någon felkod, därefter skulle jag kolla att alla kablar i datorn sitter ordentligt på plats (och på rätt plats), framför allt de som gå till powerknappen. Men som sagt, det troliga är att du får någon slags felkod på moderkortet som bör hjälpa dig vidare. Vet att en del haft liknande problem som dig med det moderkortet, men då främst med cpu:s från 3000-serien. Du kan även kolla vilket bios du har och se om det finns något nyare att uppdatera till, vet att vissa nyare bios har bättre minnesstöd som kan lösa problemet om det skulle vara ett minnesfel.