Inlägg

Inlägg som Tobnyb har skrivit i forumet
Av Tobnyb
Skrivet av aragon:

köp en wyze kamera så skickar den bild och film om ditt vanliga dumma brandlarm utlöser

Gillar det här. Vädigt smart att den börjar spela in när brandlarmet löser ut. Verkar som om den kan spara matrial på sdkort också. Enda frågan är var du köper den. Sedan vet jag inte men den verkar behöva strömförsörjning då den inte går på batteri?

Av Tobnyb

Verkar som om jag får läsa på lite om Home Assistant. Tror nog inte jag har tid att hålla på att mecka med det. Men finns det någon sida där det står hur man gör och hur man sätter upp brandvarnare och kamera tillsammans så kanske jag får ihop det.

Av Tobnyb
Skrivet av /bin/sh:

Jag kör en sån här kopplad till mitt Zigbeenätverk till Home Assistant så jag får en notis i telefonen varje gång det steks pannkakor hemma😁 https://www.m.nu/zigbee/frient-intelligent-smoke-sensor

Ok då går det att köra via Zigbee i vart fall. Vad har du för utrustning till home assistant? Jag kan fortfarande inte se via kamera när brandlarmet går men går det att koppla via Home assistant till en enklare kamera så kanske det funkar?

Av Tobnyb

Brandvarnare med wifi och övervakning

Har inga smarta brandvarnare hemma. Är ute efter brandvarane som kan varna via wifi eller smart hub till min mobil om brandlarmet går hemma. Skulle då antingen använda en vanlig hdkamera för att remote logga in och se om det brinner eller är falsklarm så jag inte behöver köra hem för detta. Har dessutom barn hemma utan att jag är det då jag är skild så jag vill kunan se vad som händer. Så vad väljer man för något för att kunna få larm om brand och dessutom kunan se remote vad som händer?

Det går såklart att köpa ett pack kameror med inspelning typ dessa Eufy 3-pack och koppla till någon sorts brandvarnare med notifiering till mobilen t.ex. Google Nest Det blir dock dyrt ganska snabbt.

Av Tobnyb

Smart lås och integrering med kameror och Ikeaprylar

Kommer snart att flytta och då jag har barn hade jag velat ha ett smart lås för att slippa nycklar. Eftersom det är en bostadsrätt så vill jag ha kvar möjligheten med att låsa upp med nyckel vilket kulle kunna funka med t.ex. Danalock V3 eller ett Yale Linus

Det är bara det att jag har ett antal Ikeapluggar och lampor jag skulle vilja använda. Dessutom skulle jag vilja ha en kamera utomhus och en inne plus 2 brandvarnare. Lite som ett Smart hem med bevakning även om det inte är larm. Problemet är bara att det inte finns särskilt många zigbee eller zwave kameror tex.

Hur hade ni löst det. Hade ni haft en smart hem hub för zigbee eller zwave och sedan kopplat smartlåset och lamporna till detta och sedan haft "vanliga" nätverkskameror. Eller ni hade kört ett larm för sig och smart hem för sig?

Jag är i sig inte så intresserad av att ha ett larm med månadskostnad. Skulle egentligen bara vilja ha det för att monitorera hemma om något händer eller om något rör sig på baksidan när man inte är hemma.

Av Tobnyb
Skrivet av Xophile:

Adguard home är ett gratis och bra alternativ kanske?

Kör du detta via en app få eller via en burk med linux på?

Av Tobnyb
Skrivet av Squish:

Jag kör på google wifi och där kan man sätta upp ett schema som fimpar wifi-anslutningen för enskilda enheter eller grupper av enheter vissa tider.

Kanske finns något liknande i ASUS-routern?

Borde finnas något motsvarande i Asusroutern kan man tycka. Det är ju dock omständigt att sätta i routern. Kanske om det finns en app du kan ha på mobilen och göra det smidigt?

Av Tobnyb

Blockera youtube och Netflix vissa tider

Barn är kreativa. Har tre och alla har varsin gammal iPhone och laptop med windows. Använder skärmtid på ophone för att godkänna appar och sätta Tider för användning t.ex. Detta funkar bra. Likaså funkar Family Safety appen för laptoparna med Windows på. Tyvärr har vi dock 2 tv-apparater också. Dessa har bland annat Netflix och youtube. I dessa kan du sätta vilka ålderskategorier som ska visas och skydda ditt egna konto med pin det vet jag.

Hur gör du för att blockera användningen av youtube och Netflix t.ex. där. Blockerar du IP-adressen till tv-apparaterna vissa tider eller finns det program för detta? Eventuellt kanske det går via en router brandvägg t.ex. en ubiquiti usg
https://www.komplett.se/product/865666/datorutrustning/natver...

Denna har en app där man har bra kontroll på trafiken och kan blocka enheter på studs. Har själv en Asusrouter och det kanske finns ett enkelt sätt att göra samma sak här?

Hur tänker ni som föräldrar angående detta och vilken lösning har ni valt?

Av Tobnyb

Vilken Windowsversion till Förening

Hej Hej

Vi behöver köpa in en dator med Windows 10 till Hockeyklubben som är en ideel förening med ett organisationsnumemr. Vilken version av windows och dator ska köpas in för att det ska bli korrekt. Antar att datorer på typ Netonnet har en Windowsversion för privatpersoner?

/Tobias

Av Tobnyb
Skrivet av Tarasus:

Finns det ingen motvarande lösning för Wireguard och pfsence version 2.5.x som du an köra istället för motvarande kostnad för en router? Typ under 3000. Sökte här på forumet men de guider som ligger inne verkar för det mesta vara ett par år gamla. Kan du inte bara köra pfsence på typ en EdgerouterX och ha en accesspunkt bakom. Jag har inget behov av en accesspunkt i taket utan jag kan ha den i mitt vardagsrum med vanlig strömförsörjning och inte POE. alternativt om det går skull ejag kunan ta en eller flera gamla routrar som går att ställa i Ap läge och använda dem.

Av Tobnyb
Skrivet av KAN1N:

Känns som att detta är det mest prisvärda alternativet:
https://www.asus.com/us/support/FAQ/1033909/

Då får du en riktigt snabb wifi router och VPN lösningen i ett och du kan enkelt ställa in VPN på olika IP. De verkar stödja OpenVPN enligt ASUS sida. Allt beror ju på hur snabbt internet du ska köra.

Vilen är det du menar. Är det någon som har inbyggd VPN-fusion funkltionalitet. Länken pekar på ett antal olika routrar nämligen.

Av Tobnyb
Skrivet av ajp2k20:

De som har hårdvaru-acceleration för crypto är AC86U, AX88U, AX86U och förmodligen AX68U. Uppgraderade nyligen min AC86U till en AX86U, är jättenöjd. Har dock inte testat vpn på nya men med AC86U och OpenVPN nådde jag mellan 200-250Mbit/s.

200-250Mbit/s känns ju som om det skull räcka. Skillanden mellan AC86U och AX86U verkar vara Wifi 6 främst plus att den klarar att trycka ut mer data. Så det är egentligen frågan om du vill lägga en 1000lapp till för detta?

Av Tobnyb

Såg denna länk också. Den ger en fingervisning. Inlägg är från April förra året så det kan ha hänt mycket sedan dess. Jag kan alltid skicka en fråga till asus?

Sedan finns det ju andra märken än asus när det gäller routrar också.

Som det ser ut nu blir det en asusrouter med aes-ni stöd. Den jag länkade till ovan har inte Wi-Fi 6 men det kan jag nog leva med. Egentligen hade jag velat bygga ihop något själv. Dock behöver jag då ändå något sorts trådlös accesspunkt/så plus kanske en Switch med Poe och då drar kostnaden iväg.

Av Tobnyb

Verkar som om Asus RT-AX58U inte har support för AES-Ni i processorn vilket är en stor fördel för OPEN-VPN t.ex. Detta har dock den äldre version Asus RT-AC86U t.ex. Omöjligt att se vilka routermodeller som har stöd för AES-NI.

Av Tobnyb
Skrivet av Prelatur:

För OpenVPN i en konsument router så är Asus RT-AC86U, eller någon som har samma typ av processor det som gäller.
Den har AES-NI instruktioner och kommer upp i 200 Mbit/s.

För Wireguard finns flera lösningar med billigare hårdvara men inga konsument produkter ännu.
T.ex. så kan Raspberry Pi 4 komma upp i 800 Mbit/s.

Vill man ha lite flexibilitet så är det bättre att bygga ett LAN med switchar och AP.
Sedan kan man plocka in den router/vpn kombination som passar en.

Hur vet jag vilka routrar som har AES-NI instruktioner. antar att det har att göra med att cpu:n i routern klarar av det?

Av Tobnyb
Skrivet av anon291473:

Jag köpte Q575G6 i7-7500U. Skippa WiFi på enheten, det är skräp.
Det tillkommer tull(?) tror jag det var, på ca 300kr. De skriver ner priset på paketet om man vill, men jag missade att svara på det meddelandet.

Annars är väl det mest rimliga att köpa en router och flasha om den, så har du allt i samma enhet.

Hur gör du med det trådlösa nätverket om du inte har det på Q575G6 i7-7500U? Kopplar du in en router för trådlöst nätverk efter den då eller? Eller du kör wifianslutningar utan vpn?

Av Tobnyb
Skrivet av anon291473:

https://qotom.aliexpress.com/store/108231 + Untangle. Jag taggar enheterna hemma som jag vill tunnla via vpn (nordvpn just nu). Fungerar ypperligt.

PFsense & OPNsense är inget jag skulle rekommendera om du inte vill slita hår för att få igång allting.

Den där vilfo enheten... nej (eller jo kanske, men det är för mycket pengar för en banal sak att göra i alla gratis/subscription brandväggslösningar).

Vilken av enheterna på sidan är det du använder dig av. Skulle ju vilja ha trådlöst också vilket jag ser finns men det är dålig specificerat vilken version. Annars gillar jag dessa. Kraftfull än en router och mindre än en minipc (även om det är marginellt).

Av Tobnyb

Känns spontant som om vi bara kommer använda en streamingtjänst i taget här hemma men barnen är under 11år så det kan såklart komma att ändras.

Hade varit intressant att veta svaret på Gustav-P:s fråga: "om man kan ställa in i DHCP att som standard gateway så går det inom/utanför VPN tunneln och om man vill ha tvärtom så sätter man manuellt gateway till den andra."

Någon som vet någon bra sida där du kan kolla vilken hårdvara du behöver till pfSense och hur du sätter upp detta? Skulle kunna vara ett alternativ.

Av Tobnyb
Skrivet av Gustav-P:

Kör MikroTik och UniFi hemma så kan inte svara på Netgear och Asus prestanda.
Har du provat att titta på respektive VPN leverantörs support forum vad andra skriver att de har för prestanda genom att köra VPN på sin router - finns säkert någon tråd om det.

Det du säger om vad du måste ha i nätverket hemma. Idag är det nog ganska svårt att köpa en switch som inte stödjer 1Gbps. Så köp i princip vad som helst som passar din budget och antal portar du vill ha.
Det samma för nätverkskabel.

Nu vet jag inte hur många som är i hushållet, men om det är flera och en person vill strömma TV som är låst till Sverige och en annan vill strömma Netflix från något annat land så kommer det att uppstå ett problem.

Kanske någon annan som har Netgear och Asus kan säga ifall man kan specificera en egen gateway adress till sin VPN? Då kan man ju ställa in i DHCP att som standard gateway så går det inom/utanför VPN tunneln och om man vill ha tvärtom så sätter man manuellt gateway till den andra.

Då kan man på varje device välja om man ska gå inom/utom VPN - men det är överkurs och mindre nödvändigt om det är bara du som kommer att använda nätet.
(Alternativet är ju att dubbel NAT:a och ha kvar nuvarande router och när du köper en ny så kör du VPN på den som du hade tänkt dig)

Till sist - du behöver inte ha högre bredbandshastigheter för att VPN ska fungera.
VPN har en viss overhead i sig vilket gör att din teoretiska max hastighet alltid kommer att vara din bredbandshastighet - overhead.
Åter igen kolla på respektive VPN leverantörs forum - där kommer du också att se att olika VPN "protokoll" ger olika hastigheter (och säkerhet).
När du vet vilket som är rätt för dig kontrollera att det stödjs av den nya router du tänker köpa.

Varför blir det problem om en person vill strömma TV som är låst till Sverige och en annan vill strömma Netflix från något annat land? Nu är det lite oklart med vad strömma Tv som är låst till Sverige innebär men ändå.

Av Tobnyb
Skrivet av Kalasis:

Hej,

Det beror på vilken hastighet du vill komma upp i.
Vad jag förstår så klarar klienten i den router du listar runt 100Mbps.

Har du ekonomi skulle jag titta på Vilfo eller bygga en egen lösning.

Jag är egentligen inte intresserad av att få ut någon maxhastighet utan jag vill bara att streamingen ska fungera plus att de andra enheterna jag har hemma ska kunna vara uppkopplade.

Såg att det fanns en lösning byggd på PXsense som var installerat på en minipc som alternativ. Har säkert någon gammal hårdvara jag skulle kunna använda till detta. Vilfon verkar inte klara av 2,4 och 5gHzbanden samtidigt om jag kollar snabbt på prisjakts omdömmen och den är hyffsat dyr så jag hoppar den.