Inlägg

Inlägg som mefi har skrivit i forumet
Av mefi

@jhedlof: Jag är inte så insatt i skillnaden på Pentium-CPUn vs i3an. Jag fick min så jävla billigt så fick bli den Men visst, i3an kanske är bättre val på lång sikt, det vet jag inte.. Hur som helst kan jag som sagt bara repetera att min CPU gör verkligen det jag vill att den ska och lite till, och då tror jag väl att i3an ska kunna göra lite lite extra

Lycka till!

Av mefi

@jhedlof: Hallå där!

Jajjemen, allt är up and running, och efter en hel del pill med FreeNAS är jag (nästan) klar med allting! Det tar en del tid och ansträngning att lära sig OSet, men när jag väl fått igång sakerna så fungerar det väl över förväntan!

Jag är absolut ingen expert, men jag hade väl ungefär samma tankar som du när det gäller ECC och ekonomin. Jag varken kände eller känner att den extra säkerhet man får med ECC är värt de extra tusen man får lägga då, så därför valde jag helt enkelt bort det. Jag antar att du sett mina komponenter i denna tråd och känns som att dina inte är helt olika.

Gällande moderkort tror jag att H170N är väldigt likt mitt H97N - i princip är det väl att H170N har max 32GB RAM DDR4 mot mitt korts 16GB DDR3. Tror att de är likvärdiga i övrigt. Precis som redan skrivits har jag förstått att det är bortkastat att lägga OS på en SSD, då det ändå laddas in på RAM. Jag köpte en Micro USB-sticka som sitter bak i chassit.

Jag har dock en SSD som jag har för jails och lite metadata för PLEX på. Tycker att det fungerar problemfritt. Kanske man skulle köra mirror på dessa, men känner att den datan är förhållandevis enkel att fixa igen om det skulle skita sig.

Datan jag har i dagsläget ligger på två speglade 3TB WD Red. Det är ju här man inte vet.. Varken vad gäller ECC eller RAID-typ. Den dagen en disk kraschar lär jag mig väl något nytt på det och kanske ordnar en annan setup då. Men det är ett senare problem

Gällande CPU var jag också inne på en i3. Nu strömmar vi typ aldrig mer än en ström 1080p hemma, men min server startar, spolar och återupptar videor helt utan fördröjning, och har aldrig stött på problem. Jag gör Pentium G3258. Min MacBook Pro 15" från 2015, där Plex-servern låg tidigare, kunde däremot ge lite fördröjning ibland, skumt nog.

Hoppas det hjälper!

Av mefi
Skrivet av mrqaffe:

Acdsee finns i Appleversion, det är iallafall ett av de trevligaste bildorganiseringsprogrammen på pc så det kan nog vara värt en titt på mac också.
http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-pro-3-mac

Tack för tipset! Ska ta hem en trialversion

Skrivet av DaBone:

@mefi Nu för tiden gör jag det, då jag har hela Adobe sviten..
Men det borde gå att få tag på en Lightroom-licens tycker jag.. Du får ju inte senaste uppdateringarna, men den senaste/sista versionen innan CC räcker långt.

Skickades från m.sweclockers.com

Alright. Men hur fungerar själva struktureringen av filerna?

Av mefi

@DaBone: Okej! Då prenumererar du på ett paket från Adobe? Jag är egentligen inte så sugen på att ha en stående utgift för mitt bildbibliotek i dagsläget, då jag endast tar kort med telefonen. Är sugen på att skaffa en trevlig systemkamera, men det ligger längre fram i tiden. Fram tills dess - finns det kompetent gratismjukvara som alternativ?

Av mefi

Bildlagring & struktur

Hej!

Jag har ett par MacBooks hemma, en Apple TV, en iPad och både sambon och jag har varsina iPhones. Dessutom har jag en windows-burk som används sparsamt. Nyss har jag också byggt en NAS som jag kör FreeNAS på, till vilken jag via Time Machine sparar backups på.

Ett problem jag har, och alltid anser ha haft, är lagring av mina bilder. För massa år sedan styrde jag upp mitt bibliotek i iPhoto, men den ordningen är för länge sedan borta. Jag gillar OS X Photos vad gäller användarvänlighet, men jag gillar inte att bilderna finns lagrade inuti appen och är svåra att komma åt från andra ställen än min egna mac.

Det jag allra helst skulle vilja är att bilderna finns i Photos, men att jag även har dem uppstrukturerade i mappar och undermappar arrangerat efter år, och gärna händelser. Detta vill jag helst sker med automatik. Skulle gärna se att jag t.ex. genom Plex kan browsa mina bilder från TVn. Jag tycker dock att man tar så mycket kort och screenshots med sin iPhone på sånt man absolut inte vill spara till framtiden, men det ligger väl mest på mig att mer aktivt sålla när jag sparar ner bilderna till datorn.

Men - min fråga till er andra macanvändare - hur gör ni med era bildbibliotek? Använder ni Photos? Hur gör ni som har flera kameror i hemmet? Exporterar ni bilderna när ni gör backuper, eller låter ni Time Machine sköta sitt?

Tack för inputs!

Av mefi

@anon246659: Haha, jepp! Ska först bara ordna upp bild- och musikbiblioteket på något smart sätt

Av mefi

@anon246659: Ok. Jag fick det att funka, med en complete och en incomplete mapp, men bara den med färdiga downloads visas i min share. Det meckigaste var att få Sickrage att lira, men det har jag äntligen fått igång det med! Couchpotato är ju helt fantastiskt, och var relativt lättstartat tycker jag! Grymt nöjd

Av mefi

@anon246659: Jag kör transmission, couchpotato och sickrage (men kommer nog inte använda sickrage så mkt). Nu verkar jag ha fått rättigheterna rätt, men förstår mig inte riktigt på couchpotato. Ser inte de färdiga nerladdningarna i den förväntade mappen, men de dyker upp på rätt ställe efter att namn på mapp och fil bytts. Funderar på om det är så smart att filerna flyttas på något sätt och ändå länkar så att transmission fattar att jag har rätt fil men under bytt namn bara..?

Av mefi

@anon246659: Smart! Jag ska nog göra precis så, blir att ta några steg bakåt, för just nu vet jag inte exakt vad problemet är..

Av mefi

@anon246659: Ja jäklar vad det strular! Har fått igång det, men den gömmer filer för mig De försvinner helt enkelt efter att de är klara. Antar att det har med att flera plugins lirar ihop och kanske overridar varandra, så jag måste på något sätt ge alla samma behörighet i några mappar. Dock vet jag inte hur ännu.

Jag har iaf strukturen rätt, och all lagring på samma volym. Men någonstans måste det fixas. Fick du hålla på med UserID, GroupID osv?

Av mefi

Nu så! I veckan fick jag tummen ur och har nu satt ihop alla delar. Knäppte några bilder, men vart väl inte så jäkla bra kanske..

Här är lådan
Från ena sidan:

http://www.ladda-upp.se/tumnagel/dcmpsuvyhvotr/

Från andra sidan:

http://www.ladda-upp.se/tumnagel/pcrphohfylcvol/

Ovanifrån

http://www.ladda-upp.se/tumnagel/rqdcuvrnhikivd/

Jag har alltså satt i två WD Red 3TB i Raid1, och fått igång FreeNAS. Efter lite pill har jag fått igång Plex och är i full gång med att lasta över alla mina filmer/serier/muskfiler/bilder. Än så länge SJUKT nöjd! Lådan streamar mina filmer utan hickups, är riktigt tyst och processen med att få igång det var ganska enkelt. Hjälper nog att jag ändå har hyffsad datorvana, då det är ett nytt OS för mig.

De problem som uppstår verkar gå att googla sig till. Just nu sitter jag och försöker få igång Transmission vilket strular en del, så förväntar mig behöva lägga ett tiotal timmar på det innan den biten funkar också Men vad fan, det är ju den här biten som är en del av det roliga!

Sen ska jag även försöka komma på hur jag egentligen vill ha det med strukturen på mitt bild- och musikbibliotek. Tycker att det är, och alltid har varit, ett jäkla meck med detta. Denna gång ska jag försöka organisera allt så det blir snyggt, simpelt och smidigt att bygga vidare på. Just bilder är ju sjukt svårt, men funderar på att ha någon slags indelning efter år och händelser kanske..

Jag har ju en del Apple-produkter så får väl ha musiken kopplad till iTunes (struligare program får man leta efter). Hur det ska göras vet jag dock inte ännu.

Tack för hjälpen samtliga som hjälpt mig. Jag är riktigt nöjd med outcomen, redan!

*****
EDIT
*****
Tänkte att det kunde vara på plats med en komplett lista över komponenterna. Här är den:

Bygget består av:
Chassi - Fractal Design Node 304 - 400:-
Moderkort - Gigabyte GA H97N - 1 190:-
CPU - Intel Pentium G3258 - 599:-
CPU-kylare - Cooler Master Hyper 212 EVO - 0:-
RAM - Crucial Ballistix Sport VLP 2x8 GB - 699:-
PSU - Corsair CX430M - 549:-
SSD - Samsung 850 EVO 250GB - 599:-
HDD - 2 x WD Red 3TB - 2 298:-
USB-sticka - Kingston USB 2.0 DataTraveler Micro 59:-

Totalt - 6 393:-

Av mefi

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Gick natur -medicin på gymnasiet. Helt okej nivå, man fick ändå lite lekstuga. Var ett år på Nya Zeeland på ett s.k. High School Year.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Började läsa maskinteknik men hoppade av och hoppade istället på en flygledarutbildning.

- Var har dina studier tagit dig?
Blev nyss checkad som flygledare. Min studietid var 5 år, men jag och 3 andra kullar hade en jäkla otur då man bestämde sig för att testa att göra utbildningen på universitet. Innan och efter dessa 4 kullar tar utbildningen bara ca 3 år.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Börjat tidigare på flygledarutbildningen. Grymt kul jobb!

Av mefi

Nu har jag lagt beställning på 2 st WD RED 3TB som förhoppningsvis kommer i början av nästa vecka. Ser fram emot att pilla med NASen och få den operationell. Lovar att knäppa lite bilder och posta här

Av mefi

Jag tänker att jag vill behålla åtminstone bilder i molnet. Håller också på att bygga en FreeNAS och tänker mig, helt utan vetskap om det går att lösa, att jag ska låta Dropbox synka en av mapparna på min NAS..

Av mefi
Skrivet av anon246659:

Hur går det med maskinen? Du får uppdatera med lite bilder och vad du testat

Skickades från m.sweclockers.com

Hej!

Hehe well jag har fortfarande inte fixat diskarna. Har mycket annat som tar upp min tid just nu, men när jag fixat dem lovar jag att uppdatera! Innan dess kanske jag kan slänga upp lite bilder på bygget

Av mefi

Ny uppdatering!

Jag tog din uppmaning till mig @anon246659, och installerade igår FreeNAS på en liten USB-sticka. Jag har lekt lite med det och småkonfat lite. Än så länge har jag väntat med att köpa själva hårddiskarna (förutom en SSD på 250gb) så kan inte göra det hela klart ännu. Dock har jag redan installerat Plex i en jail och ser ut att funka fint!

Snart blir det till att köpa diskarna, så får jag återkomma med tankar och åsikter senare!

Av mefi

@anon246659: Det gör jag! Dock börjar jag bli lite osäker på mitt beslut att köra FreeNAS. Har börjat undra om det inte är för avancerat med tanke på mina behov... :S

Av mefi

@anon246659: skitjobbigt! Hatar att vänta på sånt här jag vill bara grotta ner mig nu! Men har iaf läst på lite om installationen och första konfigurationen. Är väl mest jails och pools-strukturer jag har svårt att förstå atm, men lossnar nog när jag får pilla!

Tror inte heller att det är så smart.. Avvaktar. Har tänkt ägna kommande fredag på det.

Av mefi

@anon246659: Ja bra att du sa det! Jag funderade på det, men har inte tillgång till varken usb-tangentbord eller separat skärm (förutom TVn) förrän nästa fredag. Bara massa laptops här hemma

Visst finns det väl inget annat sätt då? Eller kan man installera det genom, säg en macbook, och boota upp/konfigurera på den för att sen bara flytta stickan till servern??

Av mefi

Här kommer en liten progress update!

Har köpt och satt in alla delar nu, exklusive hårddiskarna. Systemet bootar upp och tycker väl att det högsta ljudet (som knappast är märkbart) kommer från PSUn.

Bygget består av:
Chassi: Fractal Design Node 304
Moderkort: Gigabyte GA H97N
CPU: Intel Pentium G3258
RAM: Crucial Ballistix Sport VLP 2x8 GB
PSU: Corsair CX430M
SSD: Samsung EVO 850 250GB

Om intresse finns kan jag lägga upp bilder..

När jag har tid nästa vecka ska jag fixa hårddiskarna och en dedikerad USB-sticka för OS. Installerar sen FreeNAS och konfigurerar det hela. Spännande!