Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Hur räknar du slots? Om du räknar alla, prova 4 och 6.

Slot 3 har stöd för PCIe 2.0 x16 vilket är lika snabbt som PCIe 3.0 x8 om jag inte tar fel.

Av IlyaZ

Du behöver inte välja. Jag bootar Fedora, Win7 och 10 på samma dator. Använder aldrig Win 10, men har det där om jag behöver det. Win 7 för grejer som inte finns på Linux, och Fedora till allt annat. Har helt dumpat Microsoft på alla andra datorer pga centralisering och datainsamling mot min vilja.

Av IlyaZ

Det är lite tråkigt med svag krona/ stark dollar/euro. Funderar man på Dacia, kan man lika gärna titta på nya Lada som kan bli prisvärd

http://www.lada.ru/en/

Av IlyaZ

TI Voyage 200
https://education.ti.com/en/us/products/calculators/graphing-...

Väldigt tidsbesparande. Men säkert inte typgodkänd.

Sen kan du ju använda Mathematica på befintlig padda eller telefon, om du vill komma undan billigt.

Av IlyaZ

Det är det bästa jag sett hittills, men det finns säkert brister. Hellre att den blockerar för mycket än för lite. Är det något man inte vill ha blockerat kan man gå in i hosts och ta bort den raden.

Av IlyaZ

Här!

https://voat.co/v/technology/comments/459263

Open source, tar bort telemetri och nagware från Win7 8 etc. Fungerar suveränt!

Av IlyaZ

Jag har denna

https://www.komplett.se/product/800606/datorutrustning/ups-ov...

Dock line-interactive, men med ren sinusvåg.

Den har fungerat bra hittills, men har inte råkat ut för ett strömavbrott än. Enda nackdelen är mjukvaran som är skriven i java, förmodligen för att vara cross-platform, som äter CPU om man låter den vara igång.

Tittade på den du tänker på också, men det sägs att fläkten, som är igång hela tiden, låter mycket. Sen är verkningsgraden lägre på online-UPS.

Av IlyaZ

Har bytt till Fedora som main, men har kvar Win 7 på en dator, och har ersatt 8.1 med 10 som dual boot, om jag vill se Netflix.

Tian ser fantastisk ut och känns bra, men det är en "siren". Vill helst inte använda ett malware-OS där jag är varan.

Linux är som en träfigur man snider att passa för sina behov.

Av IlyaZ

Man måste naturligtvis skilja den ekonomiska migrationen från dem som har legitima asylbehov. I Sverige ger man asyl åt alla som uppger att de kommer från Syrien. Då handlar det inte om legitima asylbehov längre. Vem som helst kan komma hit, oavsett land eller landsände, och det är klart att de gör. Något säger mig att de flesta med asylbehov inte finns här, utan i krisområdenas omnejd.

Men, det handlar inte om någon slags humanism, utan det är välgörenhet på sin höjd, som att skänka tiggarna en femma var och hoppas på att tiggeriet är löst, när det i själva verket driver på. Grundorsaken till tiggeri och flyktingkris är det som måste angripas, men där är Sveriges intressen i linje med de allierades. Sverige bidrog till att förstöra ett av nordafrikas mest välfungerande länder. Man är med och driver på oroligheter i Afrika och på andra orter, så länge det är lönsamt för svenska intressen. Nu drunkar tusentals i Medelhavet.

Människorna behövs i sina egna länder när konflikterna är över, varje folk bildar sin nation utefter sina traditioner och seder. Sverige är inte deras land, de bör snarare härbärgeras här tillfälligt så länge deras liv eller hälsa är i fara i hemländerna. Det gäller långt ifrån alla.

Utöver det lämnar alla i vapenför sina landsmän i sticket. De låter andra dö och slita för sina länders självständighet mot reaktionärer och imperiers proxykrigare medan de tar en genväg till det goda livet här. Skulle de försvara Sveriges självständighet (det som är kvar) eller fly vidare igen? Det är inte 'moderata' sekulära människor som tar sig hit, utan förlorarsidan, likt kubanerna i Miami. De bildar en aktiv kärna som arbetar i imperiets intressen mot sina respektive hemländer och folk.

Av IlyaZ

Det är inte det enda som kommer sjunka. Med nyskapade fakta på marken, officiellt i "öppna gränsers" och den liberala "humanismens" namn, kombinerat med förslag i stil med centerns, kommer också lönerna kunna pressas till fördel för arbetsköparna.

Av IlyaZ

C++ innehåller en del väsentliga bitar som ligger på en högre abstraktionsnivå, framförallt relaterat till objektorientering. Man kommer undan med en del grejer man måste skriva en del extrakod för i C, som då blir mer lågnivå.

Däremot måste inte C++kod vara på högre nivå än C. Det som ligger allra närmast hårdvaran, i sammanhanget, är assembler. C/C++ ger programmeraren möjlighet att skriva ganska mycket kod i det också.

Av IlyaZ

Jag skulle säga runt 20kkr, eventuellt lite mer.

Av IlyaZ

Bra synpunkt, jag har sedan tidigare klickat i att gömda filer ska visas. Men, frågan är om inte de skulle hängt med ändå om jag kopierat mappen de legat i. OS-filer är gömda däremot (men samma resonemang där, samt att OS är separerat).

Av IlyaZ

Kopiera filer i Windows 7

Jag har en hårddisk för program och en hårddisk för lösa filer. Hårddisken för program är dynamisk. Jag vill ändra den till basic, vilket innebär att jag måste formatera den. Således kopierar jag över hela programdiskens innehåll till en mapp på fildisken. När jag sedan jämför innehållet är det inte identiskt. Antalet filer och mappar stämmer ej. Hur är det möjligt?

Nästa steg i planen är att formatera programdisken i ett annat OS, och kopiera tillbaka filerna i det OSet från fildisken, därefter starta upp 7 igen och köra på som vanligt. Men, det förutsätter att kopieringen är riktig. Jag minns att detta varit ett problem som funnits hur länge som helst i Windows, men jag har aldrig förstått vad det beror på.

Av IlyaZ

Måste tänka på att inte värdera utifrån motsvarande nypris/oöppnad förpackning.

Några hundralappar för 570
Någon hundring för moderkortet
Några hundringar för PSU
Någon hundring för DDR3
Några hundringar för chassit
En hundring för DVDn
Några hundringar för HD

Jag röstar för höga 1kkr, men med reservation för processorn som då inkl allt kanske ger max 2.5kkr.

Jag skulle behållit datorn och kört den som eget moln/mediaserver, utan uppgraderingar.

Av IlyaZ

Det är inte samma sak, men är en underliggande faktor i aktiepriset. Pris och hur något "värderas" styrs av tillgång och efterfrågan, som du skriver, men värde och pris är inte samma sak. Priset approximerar värdet, i genomsnitt, vid perfekt konkurrens. En sedel eller en tavla (även om det är en Rembrandt) är värd ganska lite, men i det fall det finns begränsad tillgång, och ingen eller obefintlig konkurrens (ett exemplar Picasso, eller de-facto monopol på tryck) kan priset sättas därefter.

Det är på många sätt också en semantisk fråga. Språk som engelska har fler nyanser av svenskans "värde" som t ex worth, value.

Av IlyaZ

Pengarna kommer från många olika källor. I grunden är det arbete som skapar värde. När människor arbetar skapar de dels värden som motsvarar sin lön, men också ett sk mervärde. Du kanske producerar 10 stolar på en dag, du får pengar motsvarande fem, resten förvaltas av företaget, och till slut går någon stol direkt till ägarna i form av utdelningar.

Värdet av alla aktier representerar i många fall företagsvärdet. Även där beror det på människors arbete, som bygger upp tillgångarna och gör företaget mer värt. Har man lyckats bra med det syns det i allmänhet i kursen. Men det finns förstås en spekulativ komponent också, och där kan man tala om förlust-vinst mellan aktieägare som mellan spelare i något hasardspel.

Utan att lägga in någon moralisk värdering här är grundkällan hursomhelst människors arbete, de som arbetar är i allmänhet förlorarna, och de som äger deras arbete, vinnarna. Det är det som utgör grunden i klassamhället. Antingen äger du och lever på det som kapitalist, eller så arbetar du åt någon som arbetare. Det spelar ingen roll vad du får i lön, eller om du äger tio mercedes. Det är ens roll i produktionen som är det avgörande.

Av IlyaZ

Det här med mode och design på skärmar gör det möjligt för skärmarna att bli "omoderna" också ur ett icke-tekniskt perspektiv. Samma grej med "gamingtillbehör" som möss och tangentbord.

Det hade varit bättre att inte ha någon särskild "design" alls, utan bara köra på, till ett billigare pris.

Men, det tycks inte som att det är läge att handla skärm än. Har man sett OLED en gång, köper man inte sånt här.

Av IlyaZ

Intellimouse Explorer 1.0

Inget "coolt" namn, inget blingbling, inga diskolampor eller störande loggor, inga ARM-processorer eller minnen, rejäla sidoknappar, och lång hållbarhet.

Enda negativa är att musen tar upp en USB-port snarare än PS/2 (men det finns en adapter ), och att det inte finns sidoscroll eller fler knappar.

Av IlyaZ

Det är säkert någon läcka, men titta också om fläkten fungerar på grafikkortet. Vad har du för temperaturer? Vad sitter på andra sidan fläckarna? Det kan se så ut när det har smält lite också.